Wednesday, December 4, 2019

Harga Tiket ke Sapporo, Jepon

Ya ampun, dah nak masuk setahun dah percutian musim salji kitaorang ke Sapporo, Jepun. Tempat idaman kalbu, akhirnya termakbul juga, dapat jejakkan kaki ke bumi Jepon pada Januari 2019. Betul laa orang cakap, Jepun ni budaya dia lain dari lain, masyarakat dia. semuanya berbeza , buat kita rindu dan teringin nak pergi lagi!!! Tapi duit nan hado HAHHAHHAHAHHA Sebelum meroyan, moh la kita update satu entry dulu untuk Our 1st Snow Trip gituewww ;p kita mulakan dengan harga tiket okay? 

Sapporo Fushimiinari Shrine - Sapporo 2019

Actually, trip ini adalah last minit bagi aku. sebab aku beli tiket pada 29/11/2018. dan akan fly pada 22/01/2019.. hihi. Aku ada masa sebulan lebih untuk persiapan snow trip ni. kerja gila betul la! Siyes aku tak pernah beli tiket last minit macam ni. Kalau siapa kenal aku, aku memang well-prepared traveller tau! aku plan setahun aku punya percutian HAHHAHHAHA. tapi disebabkan kekangan kerja, aku lambat plan trip anniversary aku ni. hukhukhuk. aku beli tiket pun tergesa gesa selepas aku check final call Air Asia, dan tiketnya agak murah bagi aku. so aku beli tanpa buang masa HAHAHHAHAH.. laki aku pun tak tahu HAHHAHHA, tau tau jek "sayanggg... ayg dah beli tiket sapporo yeayy" laki aku 'HAH?? biar betul?????" hikhik

9th Anniversary - Sapporo 2019
Ida & Andi

Hokkaido Goverment Office Building - Sapporo 2019

Selalunya trip anniversary aku, aku amalkan percutian bajet. tapi kali ni, disebabkan pergi tempat yang aku idam idamkan, dan tak pasti bila boleh repeat? so aku berabis untuk percutian ini. aku nak memori indah untuk percutian aku ke sapporo ni. makan je apa nak. beli je apa nak. lantakkk. balik Msia nanti kita cari duit balik... memory cannot buyy kahkahkahh!! mamposss ;p

Okay meh aku share berapa harga tiket flight Air Asia ke Sapporo. Memula aku beli tiket seat flight sahaja , yg add on aku add on kemudian. Dan lagi seronoknya, aku dapat la redeem beberapa points untuk dapatkan harga tiket flight murah...............

haa aku redeem point Air Asia aku. menjadikkan tiket flight aku murah sedikit hihi

okay confirmed! masa ni aku macam tak sangka aku dah beli tiket pergi sapporo HAHAHHAHHA padahal itinerary apaa pun takdak lagi! adoyaiii. ini tak kelakarrrrrrr okay!


Okay, tiket aku RM640/seorang return. haaa murah ke idok?? hihi. gila aku tak beli, murah macam ni? HAHAHHAHHA. Pada mulanya aku beli tiket flight tanpa apa apa add on pun. dalam bulan januari tak silap aku, aku mula add on macam macam seperti, luggage, food, seat, dan aku teringin nak duduk seat quiet zone, so masa flight balik Sapporo-Msia, aku add on seat dari quiet zone. mahal nak mateyy HAHHAHAH gatal nak tryy hukhukhuk.. 

okay, ini details yang aku add on segalanyaaaaaa. 

  • Flight Return RM640/pax ; RM1474 (including tax)
  • Luggage pergi 25kg RM135
  • Luggage balik 30kg RM180
  • Seat fees (quiet zone) RM151.80 *omaigod* HAHAHHAHAHA
  • Food (setiap orang 4x makan untuk return) *HAHHAHAHHHA
  • Insurans RM80


Ya, itu lah senarai. untuk pengetahuan korang, travel dari Msia ke Sapporo makan masa dalam 8jam++. untuk perjalanan jauh macam ni, kita boleh beli 2x makan . aku taknak berlapar dan taknak mood laki aku spoil, so kitaorang pun beli la makanan 2x! HAHHAHA 

So, total harga tiket flight aku ke Sapporo ALL IN ialah RM2263.80. So kiranya, untuk seorang ialah RM1131.90.

Dan sebenarnya, bagi sesiapa yang ingin ke Sapporo, benda boleh jimat lagi, Jangan ikut aku. memang suka teringin nak cuba itu ini. lalu mengalir laa duit bagaikan air paip HAHHAHHA. So kalau korang just beli seat dan luggage sahaja pasti akan jimat lagi. Makan dalam flight? takyah la, makan sesiap kat rumah sebelum boarding tuh. takyah add on seat HAHAHAHHAHHHA, aku sajaaa je teringin nak duduk quiet zone tu macam mana rasanya.. best tau! sunyi sepi. aman damai aku nak mentido HHAHAHHHHAHA

insurans bagi aku penting juga kalau incase jadik apa apa kan? so tiga benda penting, iaitu tiket flight, luggage dan insurans sahaja. ada lagi nak jimat? tak payah beli luggage. handcary saja 7kg HAHHAHAHA so berapa dapat?? bajet sendiri yaaaa... selamat bermain saljiiiiii ;)) best woooooooooooo.. kene rasa seumur hidup sekali hikhikhik ;)) syukurrrr diberi peluang. okay, next entry ya! see ya ;))

9th Anniversary - Sapporo 2019
Ida & Andi

6 comments:

  1. entri ni yang dok tunggu nak tau ida..cecepat update lagi na...

    ReplyDelete
  2. murahnye la tiket chuols ni
    skang ni berpinau2 mata tengok harga tiket yg sangat $$$$

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg dah mahal kan.. hmm rezeki sangat dapat murah tuk harga tu tuk winter pulakkk

      Delete
  3. kalau bawak budak umur 5 tahun ok ke? tak sejuk sangat ke salji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salji sejuk sangat!!! depends anak tu tahan sejuk ke tak? kalau tak tahan, prepare dia dgn winter wear yang lengkap. so nanti dia mampu bertahan hehhee

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page