Saturday, April 27, 2019

Tempat Shopping Barang Dapur Basah MURAH dan JIMAT | Segi Fresh Market

Korang tahu tak, dua tahun aku menetap dekat Bandar Tun Hussin Onn, baru hari ni aku tahu, ada tempat shopping barang dapur basah murah. adoii! Murah tahap mana? Tahap kau memang kene repeat shopping barang dapur dekat sini setiap bulan. Sejenis yang suka membandingkan harga, memang sinilah jawapan nyaaaaa.. Selalu kan orang cakap, kalau nak barang dapur basah murah, pergi la pasar borong kan? Dah tu kau tahu tahu la kalau nak pergi pasar borong, kau nak kene bangun pukul berapa? Pasar borong kan buka awal pagi, aduhhhhhh............. TAPI, kini tidak lagi, aku dah jumpa tempat shopping barang dapur basah murah dan jimat KENE dengan masa aku.. TAk perlu la nak bangun awal pagi sangatttt hikhikhik ;p Hello Segi Fresh Market. ;))

Segi Fresh Cawangan Balakong

Aku hidup berdua, memang jarang masak dekat rumah, tapi kalau mood memasak aku sudah marii, memang aku akan masakkkk. So nak tak nak, rumah aku kene ada stok barang dapur basah sentiasa walaupun dalam kuantiti sedikit sahaja..... Berapa selalu korang shopping barang dapur basah setiap bulan? Aku selalunya dalam RM100-RM150. Depends jugak apa yang aku beli. Kalau beli dekat tempat lain tu, dengan RM150, berapa benda je aku boleh beli. sobsss sobss.... TAPI bila aku shopping di Segi Fresh Market, dengan bajet RM150 jugak, berlambakkkkkkkkkkkkk barang dapur basah aku dapat beli tau... Perghhhh! Terkejut aku! lalu menjerit dalam hati "ini sudah bagusssssssssssss" HAHHAHAHHA

tak muat sinki aku , stok barang dapur basah RM150++ di Segi Fresh Market

Tempat shopping barang dapur basah murah yang aku cakapkan ni di Segi Fresh Market. Haaaa mesti korang pernah dengar kan? Pernah pergi takk? Aku jujur cakap, ini lah kali pertama jejakkan kaki di Segi Fresh Market Cawangan Balakong.... Segi Fresh Market ni bukan market baru tau, ianya dah lama dan dah ada 32 cawangan.. Memang pilihan terbaik ah!! Apehal laaa aku baru tahu ni? hmm

 
satu beg sahaja aku shopping. tapi cukup stok untuk beberapa minggu. 
hidup berdua . gini laaa hihi


Segi Fresh Market ini ala ala pasar borong, sebab harga yang ditawarkan tu standard pasar borong je. murah!!! silap silap haribulan, harga barang basah dekat Segi Fresh Market ni LAGI murah dari semua tempat.... Bagi ibu ibu, memang ini yang dicari kan? Buat peniaga, pemborong ataupun buat sesiapa yang nak beli barang dapur basah secara borong, memang inilah tempatnyaa. Korang boleh berjimat di Segi Fresh Market, dah kenapaaaa nak bayar lebih di tempat yang lain? Okbaii HAHA #takmarahTAPInasihat hihihi ;p

Tapi aku tahu, ramai yang suka shopping di tempat tempat yang selesa sebab nak bawak anak kan? Segi Fresh takdalah seteruk mana keadaannya. Aku pergi haritu, masih OK. Boleh je bawak anak anak datang, kawasan barang dapur basah tak de la berkecakk sangat . Ada cleaner yang selalu bersihkan. Busuk? Mana ada tempat barang dapur basah tak busuk? HAHHAHA Tapi untuk yang nak berjimat memang ini tempatnya walaupun keadaannya tak selesa seperti yang korang impikan. Tapi bagi aku, aku ok jek. JANJI MURAH!!! Bukan nak duduk lama mana pun, aku shopping dalam 1jam lebih dah settle! HEHE

tempat barang dapur basah

segala jenis ikan ada

untuk aku, kawasan dapur basah macam ni masih OK buat aku. 
janji barang dia MURAH! hihi

ini kawasan sayur




kaunter pembayaran. Kan aku dah cakap, Segi Fresh Market ni memang sesuai untuk peniaga ataupun pemborong sebab harganya murah. korang tengok berkotak kotak akak tu shopping! berniagaa kat mana tu kakkkkkk hehe


Mula mula aku masuk Segi Fresh Market ni, aku cakap, keadaan masih selesa. Ada aircond lagi. Yang penting, aku tak perlu bangun awal pagi untuk shopping barang dapur, Segi Fresh Market Balakong ni buka pukul 8pagi hingga 10malam. Nak tengok cawangan cawangan lain korang KLIK SINI yek.... Aku datang dalam pukul 11pagi. Masih tak ramai orang, yahooo senang sikit aku nak shopping!! Niat aku datang memang nak penuhkan stok barang dapur basah untuk Ramadhan kali ni. Dan bajet aku ada RM150 je HAHHAHAHHA. okay lah kan? untuk kos berdua, ni dah cukup banyakkk ni . hihi Jom kita tengok barang dapur basah apaaaa yang ada dekat Segi Fresh Market ni?

  
mula mula mari cari ayam. aku suka beli bahagian ayam ayam gini. peha ke kepak ke. suka buat tomyam dengan dua kombinasi ni hehe. aku tak suka ayam isi , that why aku suka beli bahagian bahagian ayam jee hehe...



korang suka beli ayam sekor, ni haaa, RM4.99/kg je!!! murah ampun........ dari aku taknak beli, terus aku beli sekor je, boleh la masak ayam masak kicap ke, ayam berlado ke, hihi. Sekor ayam ni kalau aku, dapat masak dua kali makan. WOW! Jimat. HAHHAA korang tahu berapa ayam aku? RM7 je!! Murahnyaaaaaaaaaaaaaa 

daging pun ada tapi aku makan daging sangat hihi. 


tetiba tekak teringin nak makan lamb chop. HAHAAH kita beli!! Nampak macam murah, ada 6 keping besar harga RM26. okay lah kan? ini aku dapat buat 3x makan. hihihi


aku suka makan sotong!!!! tapi harini macam tak de mood nak masak sotong hukhuk....

tapi mood aku nak masak udang!!! yeayyy! banyak gilaaaaaaaa aku borong udang. SAiz L weii. besar..! RM28.90/kg jeee. 

 
ada jugak kerang dan kepah

borong jangan tak borong hihi

Dan paling pening aku nak pilih ada IKAN. HAHHAHAH macam macam jenis ikan ada weiii... kalau korang nak mula kenal jenis ikan, memang kene datang beli barang dapur basah sendiri, then korang akan kenal. Walaupun aku tahu, ramai je tak kenal jenis ikan kan? HAHHAHHAA jom tengok ikan apa ada ehh? Tapi aku macam tak da mood nk masak ikan kihkih. Ikan salmon ado takk? grill sedap tuh! healthy konon! HAHHAHHAA ok jommm tengokkkk.............












 

 

 

Salmon Keping RM39.90/kg. aku amik 3 keping hehehe. tak sabar nk grilllllll

always my favourite  

Haaa amacam? kalau korang jadik aku, rambang mataaaaaaaa takkk? Dari aku cari salmon je, terus aku beli ikan kembong dengan ikan keli. Haishh goreng pun sedap niii... Boleh tahan murah ikan keli dekat sini. Aku amik dalam 7ekor saiz sederhana, baru RM4!!! HAHHAHA murahnyaaaaaaa. Aku tak tahu nak nangis ke nak gembira ke HAHHAHAHHA , korang datang shopping sini jugakkk tau!

Ada jugak aku pergi ke bahagian sayur, nampak segar dan harga? MURAH JUGAK!!! HAHHAHA adoii semua murah murahhh. selamat poket aku. memang tepat lokasi aku untuk shopping barang dapur bulan ni dan bulan bulan akan datang hehe ;)). Tapi disebabkan aku belum pasti nak masak hari hari, kihkih, sayur kan tak leh simpan lama, jadiknya, aku tak beli pun sayur, aku lalu je bahagian sayur dan beredar................. dan gambar gambar dibawah untuk korang.............

 

  



Amacam murah kan? Kalau korang jenis masak hari hari, korang boleh borong sayur dekat siniiii. berbaloii dan jimattttttttttt ;)). ada macam macam sayur lagi, tak sempat pulakkk nak tangkap gambar semua hehe. Nanti korang datang tau! So itu je aku shopping dekat Segi Fresh. Pada aku, memang berbaloi, jimat dan mudah... Aku syorkan datang pada bukan peak hour, supaya tak sesak dengan orang ramai. selesa sikit nak memilih kan? Dan agak agak korang tercapai tak bajet aku RM150 nak beli barang dapur basah ni? Apa aku dapat beli dengan RM150 di Segi Fresh Market? Jom aku tunjukkan #kemaintayangbarangdapur HAHHAHAHHAHA 

 Satu bakul je wakkkk. Tapi berat! menyesal tak amik troli kahkahakh!!!


 Tadaaaaaaaaaa.. inilah barang barang yang aku beli dekat Segi Fresh Market dengan total RM153.64!!! Banyakkkk kan?? Kalau beli ikan yg murah murah sikit, LAGI banyak dapat. TAPI kali ni, mood aku nak masak ini. So, kita layannnnnnnnnnnnnnnnn hehe. Apa yang aku beli?

1. Ikan Salmon 3pcs RM28.41
2. Ikan Mabong L 10ekor RM12.09
3. Ayam fillet RM4.57
4. Udang L 2kg RM42.72
5. Ayam Segar Sekor RM7.04
6. Lamb Chop 6pcs RM26.01
7. Ikan Siakap 2 ekor besar RM17.80
8. Ikan Keli siap bersih 7ekor sederhana RM4.36
9. Chicken Wing 10pcs RM7.35
10. Brokoli 1pc RM3.29


dan dah selamat aku kemas masuk dalam peti ais. tiba masanya kita masak okay? hehe



Sekian perkongsian aku shopping barang dapur basah di Segi Fresh Market hehe. Korang kalau nak info lebih lanjut mengenai Segi Fresh Market ni, mungkin nak tahu lokasi dekat mana? pukul berapa bukak, pukul berapa tutup? ada promotion apa minggu ini? Nahhhh details :


No comments:

Post a Comment

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page