Sunday, March 24, 2019

Macam mana nak check defect rumah baru?

Okay, hari ni nak cerita sikit pasal rumah yang baru beli tuh. Memula selepas korang dapat kunci, bagi yang membeli rumah baru bukan rumah second hand, pertama sekali, apa yang perlu korang buat selepas dapat kunci adalah, check kerosakan rumah ataupun check defect rumah selalunyaaaa.. aku masa dapat kunci rumah tu, memang aku dah fikir, nak check defect rumah dulu, sebelum gelojoh nak renovation rumah tuh hehe. Walaupun aku tak berapa nak bijak check defect rumah, ada yang bijak boleh buat sendiri, tapi bagi aku bila ada yang lebih pakar, kita panggil dia jelaaa tolong check kan kerosakan rumah hehe. Mungkin nanti dimata aku, nampak kerosakan tu OKAY je, tapi bagi seorang pemeriksa kerosakan rumah, ianya adalah TAK OKAY jika tidak dia adukan kepada pemaju. gituewww ;))

Alaaa, aku panggil kawan satu office kitaorang laki bini untuk tolong.... Dia adalah Fulltime JKR tetapi part time bekerja dengan company check defect ni.... So secara tidak langsung, dia tahu apa yang perlu di check, apa yang perlu buat, peralatan apa yang perlu ada , semua semua tu laaaa.. Aku pernah jugak google DIY Check Defect Rumah, TAPI aku tak yakin dengan diri sendiri, sebab takut ada yang terlepas pandang sebab tak selalu buat kerja ni kan.... Bila kita panggil seseorang yang berkecimpung dan setiap minggu turun padang untuk check defect rumah ni, aku lebih yakin sikit laaaaaaaaaaa.. kalau korang nak check sendiri pun boleh.. google la cara caranyaa hehe

mari kita mulakan

alatan yang digunakan

Korang pun kalau nak menggunakan khidmat beliau, boleh la contact beliau. Tapi jangan ingat FREE tau.. Ada bayaran jugak. Sebab agak penat ye nak check kerosakan satu rumah........ Takdak yang percuma dalam dunia ni wakkkkkk.... Tapi bayaran dia taklah sekencang mana, dia pun freelance checker je TAPI tetap bergantung kepada keluasan rumah korang tauuu..... ntahh laa korang tanya lah sendiri hihi ;p Cuba lah bagitahu korang ni follower blog aku, manaaaalah tahu, dia bagi diskaun hikhikhik ;p

tapi dalam masa yang sama, laki aku tolong dia jugak. 

makin pandai nampak? hihi

sticker ni sangat diperlukan. aku sajaa pilih warna pink HAHHAHAA


Macam rumah aku, jenis apartment seluas 1200sqt, upah tak de lahh mahal mana, actually kawan laki ni takmo pun terima duittt TAPI dia dah keluarkan tenaga dan beri masa untuk kitaorang, tak ade apa nak diberi melainkan upah jek hihihi..... TQ tolong kitaorang yekkk ;)) Ni adalah sedikit contoh contoh defect rumah kitaorang ...

 plaster not properlyyyyyy

 hollow tiles

 plaster not properlyyy

hollow & chipped tiles


Siling bilik air bocor



haaaa sepenuh penuh sticker di wall hihihi


Tak sampai dua jam pun, dh habis satu rumah kitaorang dicheck. Selepas settle check, kawan ni akan balik untuk sediakan report untuk kita submit pada Management Office rumah. Bila Management Office dah terima report defect, barulahh kontraktor boleh datang repair ;))..... Aku serah report pada 22/1/2019. MO cakap, dalam sebulan akan siap semua defect ni.. okay baik, kami tunggu ;))

 
inilah draft laporan defect yang akan ditransform ke borang defect PPAM
(jangan lupa amik gambar semua defect yang dah ditandakan tau. Nanti bila kontraktor cakap dah settle, korang boleh check betul ke semua defect sudah direpair... okay?)


Actually hari yang aku pergi submit report defect tu, hari kitaorang akan fly ke sapporo untuk anniversary ke9 hihihi. So bagi aku cuti cuti duluu sebelum pening kepalaaaaaa fikir renovation rumah hehe. ;))

So korang kalau check defect, boleh la contact kawan kitaorang ni, 
WAN +6019-9117618

oh ya, aku ada sorang lagi yang boleh check defect ni, ari tu dia busy sikittt, so kalau wan busy, korang boleh call lagi sorang ni okay? 
NIK +6018-3550869


Okay, till next update ;)

6 comments:

  1. bestnya ada freelance check defect..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nti cari la wan tuk check defect rumah yekk hehe

      Delete
  2. puan.. apa outcome dr MO? dh repair ke?

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. bergantung pada keluasan rumah awak. boleh deal terus dgn wan tu yaaaa

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page