Monday, August 27, 2018

Hotel Backpakers Murah di Perth, Kangaroo Inn

Ramai yang tanya, dekat mana aku stay masa bercuti ke Perth? Hotel mana? Allahu korang..... aku mana banyak duit nak duduk dekat Hotel di Perth HAHAHHAHAH Aku stay di hotel backpakers jurr..... Itu pun dah mahal bagi aku muahahahhaha ;p duit sana mahal nak mateyyy. so kene cut sikit bajet untuk bermewah mewah disana hukhuk ;p

Kangaroo Inn. Obses dengan kanggaroo, dengan hostel hostel kita pilih ada kanggaroo hikhikhik

Walau macammana sekalipun pilihan kita, yang penting, lokasi hotel tersebut mestilah di area city, PERTH CBD. tau? Sebab apa? Sebabnya, di area city, akan ada bas percuma iaitu dipanggil Cat Bus.  Seghonokkk kalau ada bas percuma ni, senang dan jimatt hihi... TAPI, kalau korang pilih untuk stay luar dari Perth City, dah takkan ada laaa bas percuma ni untuk ke ke tempat-tempat yg best. Korang kene naik bas yg berbayar laaaa, takpun kene sewa kereta takpun kene naik public transport yang lain  hihihi... Walaupun nama naik bas TAPI still mahal okay tambang diaaaa , semua mahal sajokkkkkk mencikkkk!! So, that why aku memilih untuk stay di area Perth City.

 pintu masuk, agak tersorok ke dalam

tapi jangan risau, disebelah luarnya, ada signboard.

Lepas dah ada pilihan untuk stay di area mana, barulah misi mencari hostel dijalankan. Di Perth City, aku pilih untuk stay di jalan yang familiar dengan orang Malaysia, iaitu Murray Street/Hay Street. Dua jalan ni tersangatlah banyak hostel ataupun hotel untuk di pilih. Setelah melakukan timbang tara, aku pilih Kangaroo Inn, Murray Street ;))

Kenapa Kangaroo Inn?
Okay, sebab pertama ialah , ianya berada di Murray Street. dimana ianya terletak dalam lingkungan Free CatBus hehe. Sebab kedua ialah, hostel ini ada menyediakan dapur, dimana kitaorang akan masak dan bawak bekal untuk berjalan, takdalah makan luar sentiasa kan? makanan sana mahal jugakkkkk hoihhhhh.....Dan sebab ketiga, di masa aku book hostel ini, dia lah yang paling murah dan boleh stay dengan baby. Rata rata hostel backpakers lain tidak membenarkan budak budak berumur 2 tahun ke bawah untuk stay. Mungkin untuk menjaga privacy customer lain kot? That why i choose Kangaroo Inn ;))

 selain itu, diseberang jalan depan Kangaroo Inn, ada Kedai Souvenirs GLO ni. kot kot korang ada last hunting for souvenirs, naaahh pergi depan hostel ajekkk, mudah kan??? 

dan disebelah Kangaroo Inn, ada Ihsan Cafe yang famous amous dikalangan rakyat Malaysia. salah satunya cafe muslim HALAL di sekitar Perth City ;)) , korang lapar? naaahhh turun bawah sajaa dah ade cafe HALAL ;)). mudah kan?


Okay jom tengok apa kemudahan yang disediakan oleh Kangaroo Inn . Bagi aku, ini sudah cukup memadai bagi aku. Untuk stay 6hari5malam, Kangaroo Inn adalah pilihan terbaik aku hihi. Walaupun ianya ada satu kekurangan, iaitu toiletnya sharing kokkkkkkkkk. iyalahh, dah nama backpakers style kan? harushlah toiletnya sharing aduhh aduhhh TAPI tidak mengapa inn, aku enggak kesahhhh.  janji murah donggg (udah kenapa indonesia ini? kita pergi aussie ok! speaking pls!!) HAHHAHAHAHA

RECEPTION
 LOBI 
 di tingkat bawahnya, ada ruang lepak disebelah dalam...
 ada ruang lepak disebelah luar jugakkk... tapi tahan ke duduk luar? bapakkk sejuk! 
 ruang makan
 ruang lepakkkkk
 snooker pool everyone?
last day, kitaorang lepak ramai ramai dekat ruang melepakk ni, kita sajaaaa bikin kecohhh! HAHHAHHAHAHHAA
 mari kita lihat dapurnya? semua peralatan ada, ada peti ais, ada kettle ada periuk nasi ada periuk segala lahhh TAPI semua itu kitaorang bawak dari Malaysia HAHAHAHA, malas nk samakkk ;p
 dapur lagi
 mama yaya sedang bungkus nasi untuk buat bekalan lunch hehe ;)) TQ MAMA
tidak lupa jugak aku dengan mila untuk belajar membungkus nasik HAHHAHAHHA
 inilah bilik aku dgn mila ;))
katilnya double decker hihi, tak dapat bermanja dgn suamii kohkokohhh
 nahhh sorang satu, ini bilik family room tau ;)) boleh muat 5 orang sahajaaaa.. tapi kitaorang duduk berempat sajaaa
  dalam bilik ada dressing table, plugpoint dan TV
 biliknya kecil sahaja. turun katil dah jumpa pintu bilik KAHKHAKAHKAH!!


Sebenarnya, aku berani mati book mixed dorm untuk aku dan mila dan family room untuk yaya sekeluarga.. Lepas book mixed drom 4px itu, aku terfikir, "eh macam mana kalau aku tak sama bilik dengan mila? dengan laki aku? aku terpisah duduk sekali dgn ntah mana mana mat salleh, nayaaaa weiiiii" Tu la gatal pegi book mixed dorm kan? Nak murah punya pasal HAHHAHAHHAHAHA

So, aku email Kangaroo Inn dan request untuk stay together kami berempat dalam satu bilik. dalam email aku request, masa check in pun aku request lagi, akhirnyaaaaaa, the owner yg kebetulan tengah jaga kaunter, bak hati untuk upgrade kitaorang dari bilik mixed dorm ke family room jugak . yeayyy allahu legaaaaaaaaaaaa ;)) Thank YOU

Thank YOU for understanding me and free upgrading our room. THANK YOU again. For sure i'm coming again. ;))


So, berapa harga Kangaroo Inn yang aku perlu bayar?? Mixed dorm adalah berharga RM1,712.68 utnuk empat orang. So seorang dalam RM428.17 untuk 6hari5malam di Perth. Pendapat korang, mahal ke murah? Bagi aku murah. HEHE ;)) Sebabnya kitaorang dapat bilik Family room dengan membayar harga mixed dorm. Rezeki kan? HEHE


Kangaroo Inn, 123 Murray St Perth Australia 6000
Booking : Kangaroo Inn Agoda KLIK SINI



Macam mana nak ke Kangaroo Inn dari Airport Perth??
Airport Perth ke Perth CBD (Kangaroo Inn, Murray Street)
Naik Transperth Bus No.380 , tambang 4.70AUD/pax(adult), 1.90AUD(kids)
Turun di ST Georges Tce Stand N (Before Barrack St)
Perjalanan dari Airport ke Perth CBD selama 1jam15minit
(Jadual transperth bus 380 leh tengok di
 https://www.transperth.wa.gov.au/timetables/details?Bus=380
yang laluan merah tu adalah laluan kita kene jalan. nampak dekat kan? senang je. tapi boleh tahan penat sbb jalan menaik bukit hihihihi
Okay macam ni nak ke Kangaroo Inn

Dari Airport Perth, korang akan naik Transperth Bus No.380 dan turun di ST Georges Tce Stand N (Before Barrack St)


Lepas tu, korang jalan terus sampai depan mata korang nampak CITIBANK. Sila lintas jalan untuk ke CITIBANK itu. 


Selepas itu, korang lintas jalan lagi untuk pergi ke jalan sebelah sana. Dan korang just jalan terus macam menaik bukit sikit...


Jalan terus sampai korang jumpa Kedai 7E sebelah kiri, dan sila lintas jalan lagi dan jalan terus lagi.. 
 korang akan jumpa lampu isyarat dan sila lah lintas jalan ke kanan...


Jalan terus dan Kangaroo Inn akan sebelah kanan korang.
  

Paham tak? tak paham xpelah HAHAHHAHA, korang just google maps je nanti okay? 5minit dah sampai daaa, simple je. tapi sebelum tahu jalan tu memang akan sesat barat sikit HAHHAHAHA

aku sangat rekemen sesiapa yang datang Perth untuk stay sini if korang tak kesah toilet sharing. kalau banyak bunyik, pegi labur duit banyak sikit dekat yg mahal sikit yeeee



Kira kira ke Perth dua orang, 29/10/2017 - 03/11/2017
Hostel Kangaroo Inn - RM428.17 x 2pax = RM856.34
TOTAL RM856.34

6 comments:

  1. Saya sgt berpuas hati dengan penerangan anda.syabas mere bete

    ReplyDelete
  2. bestnyaaaa masak2 ramai2 bungkus gitu.. mesti meriah havoc. hehe.. location memang aspek terpenting nak cari tempat tinggal. the best way adalah kat city area =)

    ReplyDelete
  3. Best gilaaaa explanation...details.
    Ne tau someday rezeki sy g sana lak

    ReplyDelete
  4. Terbaik. Nanti boleh kongsikan maklumat dan tip memohon visa ke Australia ya... Thanks

    ReplyDelete
  5. Rezeki tu akak dapat upgrade dari mixed dorm ke family room. Kalau saya dah risau dah, hee. Seronoknyaa tengok dapur penginapan tu luas gitu.. 😍

    My wishlist nak bercuti bersama keluarga di luar negara dan main masak² macam tu

    ReplyDelete
  6. Ida memang very the details...seronok baca,, rasa macam nory ikut sekali je..hehehehe

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page