Friday, June 2, 2017

Resepi Lala Masak Serai Paling Senang

Korang tau tak, aku baru pertama kali nak masak lala ni. . seumur hidup baru pertama kali ni, entah laki aku suka ke tak? reti ke aku masak? jadik ke? hoii berdebarrr.. dah la nak masak untuk berbuka berpuasa! Buatnya lala aku tak sedap macammana? lapar lahhh kami laki bini kahkahkakahh. Resepi Lala Masak Serai palingggggggggggggggggggg senang ni aku google jek memula tu , nak dapatkan rentak macam mana nak masakkk. . sekali baca resepi lala masak serai ni, alahaii senang jekkkk. aku actually dah siap print resepi siap siap TAPI boleh aku tertinggal dekat office? haihhh gelojohh betul nak balik on time, gitulahhhhhh hmmm .. okay jangan membebel boleh tak? masakk jommmm


Resepi Lala Masak Serai 

Bahan-bahan :
  • Serai - ketuk
  • Bawang merah *
  • Bawang besar - hiris
  • Bawang putih *
  • Cili padi *
  • Cili hidup merah *
  • Halia *
  • LALA 
* bahan yang perlu ditumbuk kasar


Bahan-bahan untuk masak lala serai

Cara masak lala masak serai
  • Tumis semua bahan yang telah ditumbuk kasar tuh. 
  • Dah naik bau, korang masukkan serai.. masukkan air sedikit. kalau nak kuah banyak, letak air banyak tauuu....
  • Lepas tu baru masukkan lala korang.. jangan lupa basuh lala hihihi.. lepas masukkan lala, korang tutup kuali tu biarkan lala tu masak. Bila kulit lala terbuka dan berubah warna, kiranya lala korang dah masak lah tu............. kacau kacau sikit dan tutup lah api...

tumis yaaaaaaaaaa sampai naik bau
dah naik bau, masukkan serai ketuk pulekkkk 
 masukkan lala
 kacau dan kacau dan tutup sebentar kuali korang. biarkan lala masakkk dulu


Korang tahu tak, aku kan masak lala sekuali tu haaaaaaaaaaa. banyak okay!!! TAPI aku tau, kalau lala ni sedap dimasak , KOMPEM sedap di ratahhh. HAHAHHAHA dan korang rasa resepi lala masak serai aku ni berjaya takkkkkkkkk? giler tak berjayaaa?? Laki aku suka gilaaaaaa kot!! Dah tujuh kahwin, aku tak tahu pun, laki aku suka nau nau makan lala.......... ratah ratah ratahhhh........ sampai ke sahur okay menu lala aku ni. perghh bangga terukkk aku bila laki aku cakap, "yang, nanti masak lala ni lagi yaaaa" kahkahkahkah!!! #LibasTudung

 tadaaaaaaaaaaaaa, inilah Lala Masak Serai sayaaaaa... 
mudah dan sedap dimakan begitu sahajaaaaaaaaaaaaaa 
TAPI kalau makan dengan nasik panas panas LAGI TERANGKAT!


SELAMAT MENCUBA korang!

10 comments:

  1. Sedapnyaaa....la ni payah nak dapat lala yang betul2 fresh kan..selalu dapat yang x fresh je

    ReplyDelete
  2. Lama xmasak lala.. Biasa buat lala masak halia

    ReplyDelete
  3. Biasa akak masak sweet sour..eh boleh cuba la macam ni..

    ReplyDelete
  4. Mcm best je resepi ni nak cubalah sekrg...klu dpt fresh oklah selalu dpt yg ada pasir je

    ReplyDelete
  5. Mcm best je resepi ni nak cubalah sekrg...klu dpt fresh oklah selalu dpt yg ada pasir je

    ReplyDelete
  6. Mcm best je resepi ni nak cubalah sekrg...klu dpt fresh oklah selalu dpt yg ada pasir je

    ReplyDelete
  7. Mcm best je resepi ni nak cubalah sekrg...klu dpt fresh oklah selalu dpt yg ada pasir je

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page