Wednesday, June 7, 2017

Resepi Ikan Keli Berlada Cara aku lahhhhh

Petang ni nak share dengan korang semua, resepi ikan keli berlada cara aku lah. Korang suka tak makan ikan keli? Ohhh inilah faveret aku weii. sedap sangatt. kalau tak buat berlada, aku gorengkan sajaaaaa. goreng garing-garing pleaseeeeee. sedapnyaaaaaaaaaa.... huwarghhhhhhhhhh laparrrr kihkih. tapi aku paling TAK suka nak siang ikan keli. licin yakamattttt. so aku suruh je orang pasar siangkan sesiap dan pakej tolong potong buang kepala sekali .. senang kerja aku. . mihmihmih

Resepi Ikan Keli Berlada alahh cara aku

Bahan-bahan :

  • Ikan keli
  • Bawang merah, putih *
  • Cili merah hidup *
#Tumbuk kasar bahan bertanda *


Cara Masak Ikan Keli Berlada

  • Mula mula korang gorengkan ikan keli dulu. Tips tak nak bagi ikan keli meletOp dalam kuali, korang masukkan sekeping asam keping dalam kuali yang nak goreng ikan keli tadi, dalam beberapa saat sebelum korang goreng ikan keli. KOMPEM, ikan keli behaveee je dalam kuali, tak de pon dia nak meletOP bagai bagai 

Ikan Keli digoreng terlebih dahulu yaaaaa

  • Okay, selepas goreng ikan keli, ketepikan dalam satu pinggan. Korang start menumis pulak. Tumis semua bahan yang dah siap ditumbuk kasar tuh. Korang kalau nak blend boleh jer.. tapi aku suka tumbuk sebab dapat rasa bahan bahan dia tu bila makan. heee ~
  • Tumis sampai naik bau dan garing sedikit.
  • Dah siap , tutup api kuali korang dan start tuang tumisan ke atas ikan keli yang dah siap digoreng tadi................ SIAP !


tumis sampai garing bukan HANGIT HAHHAHA






TADAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ikan Keli Berlado cara aku lahhh 



Korang tau tak, tempoh memasak resepi ikan berlado ni, teramat lah singkat. kalau semua bahan dah ready, 10minit settle weiii. serius. Macam mana? Okay , dapur rumah korang ada dua kan? Sebelah korang goreng ikan keli, sebelah lagi korang tumis. dua dua akan settle serentak. Dalam 10minit dah siap hidang atas meja weiii.... laki korang kompem KAGUM habis! HAHHAHAHA ....

Ikan keli berlada ni, lagi pedas lagi sedap. aku suka pedas. korang? tapi hari tu aku terlupa nak letak cili padi, so resepi kali ni tak de la pedas mana.. lagi pedas lagi sedap, makan pulak dengan nasi panas panas. lauk sejenis ni je pun dah mampu buat aku dengan laki kenyang yakamattttt.. tapi sayur tak de pulak?? Tak pe, resepi sayur 5minit korang boleh baca dekat sini. 5minit je weii!!! HAHHAHAHHAA.. resepi aku memang cepat cepat je. dah semacam kak fink pulak tak boleh duduk dapur lama lama... okbai korang, SELAMAT MENCUBA resepi resepi perkongsian aku ni haaaaa.... kalau sedap, pujilah diri sendiri, kalau tak sedap, jangan salahkan resepi aku tau !! kohkohkohkohhhhh

5 comments:

  1. sukaaaaa ikan keli berlado....tp tu la nk goreng kena ati2...xmkn ikan keli lg takat ni sbb kt umh mertua xbrp mkn ikan ni hehe..blk umh mak br syok dpt mkn hehe

    ReplyDelete
  2. Tak reti makan ikan keli ni...huhu.

    ReplyDelete
  3. kurang suka keli banyak tulang heheheh,tapi berlado ni sukaaaa nak buat ikan lain la tq daaaa heheheh

    ReplyDelete
  4. Yeayyy ida masak ! Hahahaha...ok la kegemaran kami jugakkkk niiiii

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page