Thursday, May 5, 2016

Ampang Korean Village | Macam macam Korean Food ada kat sini weii !!!

Aduhhhh sejenis rindu sangat sangat dekat Korea, makanan Korea, sanggup laa kitaorang menggigihkan diri pergi mencari makanan/minuman apa yang kitaorang pernah makan masa Trip Korea last year ;)) "sayam, esok jom pergi Korea Village dekat Ampang" .. yang eyuh memang pantang diajak.. terus cakap "JOMM !!!!" .. tapi ndak tahu kat mana Ampang Korean Village tu? kehkeh.. tapi jangan risau , pakcik google kan ado??? ;p
 
 dah sampai Korea . ehh? laa kat Malaysia lagiii sobsssss
Kalau korang nak pergi ke Ampang Korean Village ni, search saja "One Ampang Avenue" .. terus korang akan dibawa ke satu kawasan shoplot . rata rata semua kedai adalah Korean Food Restaurant.. ai dah round dua shoplot yang ada, nyata tidak ada yang HALAL. hentikan laa kalau nk lunch time dekat sini. huhu sobs. . tapi xpe, jom kita masuk Kedai Runcit dia.. misi utama nak cari banana milk, maggi Samyang, air aloe vera dan beberapa lagiiiiiiii Korean food yang teringin sangatt rinduu sangattt nak makan................... ;((  #kalaulaKoreaitudepanRumahKanBEST? ;p
Mengikut survey, ada tiga Kedai Runcit . Satu Lotte Mart (no GST) , Pasaraya Phill dan Hanaro Super Mart (dua dua ni ada dikenakan GST) . gigih takk kitaorang survey?? HAHHAHA .. 1jam lebih dok merayau dekat Ampang Korean Village tu... jom tengok apa yang kitaorang survey? dan korang bandingkan sendiri harga ketiga tiga kedai ni tauuuuu ...
Mula mula kitaorang masuk Lotte Mart. barang xberapa banyak. tapi sokay la sebab tak dikenakan GST kan? ada apa di Lotte Mart ini?? 
seaweed ni sedap hoii. kitaorang dulu beli kat Myeondong.6bungkus RM10. gulp!


Samyang Ramen yang hebat diperkatakan. bapak pedas weii !! terbakarrrr bibir.. korang dah cuba? nanti boleh laa cuba okay? 6bungkus RM21.90

ada juga yang dijual sepaket sahaja. RM4.50





ini nasi instant. kalau korang travel ke Korea nanti, beli la nasi ni kat GS25 diaorang k? hehe

Banana Milk versi kotak. murah kan RM3 je?
 tapi pendek sikit kotaknyaaa berbanding kedai lain. heee ~





Kitaorang keluar dari Lotte Mart tak beli apa, just survey. pastu terus ke Pasaraya Phill.. di shoplot yang sebelah hadapan pulak.. kat Pasaraya ni lagi banyakkkkkkk barangggg .. wahhh sonoknyaa cuci matooooo !!! apa yang ada? benda yang sama jugak TAPI harga yang berlainan.. tapi ingat! kedai ni ada GST yekkk hihi

kalau tadi, Banana Milk ada perasa Pisang, kat kedai ni, ada tiga perasa!! Strawberry dan Melon.. Harga RM3.60. dan kotak dia pun agak tinggi sedikit. heee ~

kalau pergi Korea, cari Kuih Ikan ni tau !! SEDAP gilaaaaaaaa.. tapi yang ini versi aiskrim. hehe. seketul tu RM6.15. gulp!!! HAHHAHA

ada cili mesin Korea HAHAHA. sedap tauuuu...



ramen samyang kat sini RM3.80 jek.

6bungkus RM19.50 jeeee tapi ingat ada GST hihihihi


 
 maafkan eyuh saya, dia teruja jumpe aiskrim ikan hihi. . ni la Pasaraya Phill tau koranggg
Seperti biasa kitaorang keluar tanpa beli apa apa, just beli kuih ikan aiskrim tu. sedapnyaaaaa hoiii.... ada inti kacang merah dalam kuih ikan tu.. dicampur dengan aiskrim. yummy !! so seterusnya, kitaorang masuk Hanaro Mart.. kedai ni agak femes. ramai yang pergi Ampang Korean Village ni akan pergi kedai ni. heee ~ boleh jugak tahan banyak barang.... jom cuci mata lagiiiiiiii wiiii ~


6kotak RM13.60

ada jual homemade Kimchiiiiiii



yeszaaaaaaaaaaa jumpa pun air aloe verra kesayangan !!!!! RM9 sebotol huhuhu

cili serbuk pun adoooo



sini pun ada ramen Samyang...... harga 6bungkus RM23.40

sebungkus RM3.80, sama dengan harga di Pasaraya Phill




aha !!! sini ada jual Banana Uyu yang versi Korea punyaa.. tapi korang tengok harga dia?? RM10 sebotol? mencekikkk !! dekat korea 1300Won je, dalam RM5 je huhu

yeayy !! jumpa air coffee kegemaran !! masa Trip Korea dulu, kitaorang dikatakan hari hari beli air coffee tin. sedappppppppp sangat !!!!

okay ini rupa Hanaro Mart dari depan ya....
So, selepas survey ketiga tiga kedai, apa yang ai beli? check this out ! HAHHAHA


Di Hanaro Mart, ai Ramen Samyang RM9.20 dan French Coffeee RM8.10

Di Lotte Mart, ai beli 6kotak Banana Uyu yeayy !! murah kann RM3 sekotak heee ~

 Di Pasaraya Phill, ai beli Air Botol Aloe Vera RM9.54 , dua kotak Melon & Strawberry Milk RM7.63 dan Pes Cili 500g RM10.60 .. kat sini teruk kene GST. menyampah !!! selepas beli baru ai tahu kedai ni ada GST. so korang jangan pergi tauuu.. pergi Lotte Mart jeee.. tapi ada sesetengah barang yang xde dekat Lotte Mart, so redhoo jelaaa kene GST sobssss


Kesemua yang ai beli ni , DAH PUN HABIS !!! sapa bedal? laki aku lerrrrr.. kemain dia. . sedap laa yang.. sedap laaa.. nanti beli lagi .. amboii.. berebut rebut okay nak minum... aduyaiii... tapi kan sayang, kalau berani, jom repeat Korea lahhhhhh .. baru feeeeeelllll ~ hikhikhikhik #kalaulahakuKAYA  ;p  tapi ehhh pes cili belum guna lagi, ingat nak try buat sambal sotong. huwaaaaaaaaaaaaaa...sedap hoiii sambal sotong kat gosame. teringat ingat sampai sekarang.. nak buat lah nantii.. sama ke idok? later ai is update okay? hehehe
 dinner di Gosame. Sotongggggggg sedapppnyaaaaaaaaa !!!!




okay, nah details ketiga tiga kedai itu ya:
  1. Lotte Mart A-15-1-1, Jalan Ampang Utama 2/2, One Ampang Avenue, Ampang SEL.
  2. Hanaro Mart C9, Ground Floor, Jalan Utama, One Ampang Avenue, Ampang SEL.
  3. Pasaraya Phill a.k.a Daewon Food C1-1, Jalan Ampang Utama 1/1, One Ampang Avenue, Ampang


korang jangan risau, ketiga2 kedai ni berdekatan je. tak sesat lah haih. okay selamat pergi dan pulang ye kawan kawan. sedia duit banyak2 shopping Korean food okay!

20 comments:

  1. sweetree kt ampang pn best dayah =)
    Halal korean restaurant =)

    ReplyDelete
  2. KAK.. Kat lotte mart ad jual serbuk cili korea tak?

    ReplyDelete
  3. Wahhhhhh kena terjah ni, meroyan jap baca entri ni.... adoiii x jalan, shopping tempat lain pun x pe dah

    ReplyDelete
  4. Wahhh tp jauh la plak nk ke sana but anyway.. banana milk tu my favourite..sedap sgt2..

    ReplyDelete
  5. kalau halal, belasah aje makan.

    hoho..

    ReplyDelete
  6. miss nak rase makanan korea sedap try p restoran sweet tree sebelah sis beli barang kedai korea tu...

    ReplyDelete
  7. wowww..xpenah lg try makanan korea..tp bile tgk mcm sedap plak..sambal sotong tu win!!klu dh buat share resepi ok ida yg manis :)

    ReplyDelete
  8. Salam kak, saya suka, sya suka..hehe...kak nak no hp akak boleh?...

    ReplyDelete
  9. rindu korea gak...nak dok korea terus rase..kih3..

    ReplyDelete
  10. Kt situ ade jual pes kacang soya x

    ReplyDelete
  11. Kat situ ada jual pes kacang soya x sis?

    ReplyDelete
  12. kat mana yer ada jual fridge magnet korea kalau dekat malaysia ni???

    ReplyDelete
  13. Xleh pos k..jauh sngt nk pergi ne

    ReplyDelete
  14. Wah jauh nye kalau boleh buat postage nak jugak oder pes cili dia sedappp

    ReplyDelete
  15. Wah jauh nye kalau boleh buat postage nak jugak oder pes cili dia sedappp

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page