Thursday, December 10, 2015

Resepi Sup Ikan Merah Paling Senang

Resepi Sup Ikan Merah Paling Senang  | Bagi laluan kejap nak update pasal resepi buat sup ikan merah paling senang abad ini ! Sup Ikan Merah selalunya buat time demam, tak lalu nak makan, rasa tekak nk hirup sup jeeee. ikan merah memang pilihan utama hehe. before ai pergi Korea, hubby demam lah pulak. . hati dah berat nak tinggalkan dia sorang sorang dekat rumah.. tapi hubby cakap xpe dia okay, dah besar leh jaga diri hihiks ..

Resepi Sup Ikan Merah Paling Senang  | Tapi sempat jugak ai masak kat dia Sup Ikan Merah. ini kali kedua ai masak sup ikan merah.. bila dah kali kedua ni, semua bahan ai rasa macam nak campak campak je, malas nk sukat sukat HAHAHA. tu yang terjadiknya Resepi Sup Ikan Merah Paling Senang. memang mudah. korang campak bahan dan siap ! ok tipu ;p


Bahan-bahan :
1. Bawang Putih/Merah/Halia *hiris
2. 1paket Sup Ikan Adabi
3. 1 biji tomato *potong dadu 
4. 2 biji kentang *potong dadu
5. 1 batang serai *diketuk
6. Sekor ikan merah *sesedang je saiz dia


Bawang Putih/Merah/Halia

Sup Ikan Adabi

tomato

serai dan kentang

hai ikan merahh. xmerah pun?



Cara masak Sup Ikan Merah Paling Senang ;p
1. Tumis bawang merah/putih/halia dan rempah ratus dalam paket sup ikan Adabi
2. Masukkan tiga cawan air. or depends korang nak kuah sup banyak letak lah lebih air. masukkan sekali bunjut sup ikan merah Adabi dan juga kentang biar empuk. Biarkan mendidih dalam 15minit
3.  Masukkan serai, ikan merah dan sedikit garam. biarkan selama 20minit. biar ikan masak sepenuhnya. tutup periuk..
4. Bila dah mendidih burp burp burp hihi, masukkan tomato. dan biarkan selama 5minit. tutup api. dan hidang atas meja.

tumis sampai naik bau yeeeee

biar kentang empuk dulu ya

tadaaaaaaaaaa siap dimasak !!!


Tadaaaaaaaaaa dah siap masak. Sup Ikan Merah Paling Senang mohon dihidang atas meja dan makan la bersama-sama dengan nasi panas. orang demam makan banyak. sedap agaknya sup lalu kat tekak ye? kemain hirup. ratah habis ikan merah yang lembut nyaa isi dia. sedap ! try laa korang. . nak nak musim hujan ni. sedap jugak menghirup sup heee ~ dap! senang kan? Selamat Mencuba!









Yang teringin pulak nak makan sup ikan merah ni,
signature ms eida

12 comments:

  1. Sedap ye adik ida ni masak...sup ikan merah terliur dah akak ni...
    tak pernah beli sup ikan bunjut tu nak cuba lah...
    memang kalau demam kena makan jenis sup2...barulah rasa lega kan

    p/s baik2 sis tak jadi baik sgt dah...hehhe terima kasih dik bagi akak semangat sikit pasal dunia peniaga ni...sis tak suka minta duit kt orang...malu...cuma tu lah pas ni akak kena lg ketatkan sikit rules tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap di tekak suami boleh la kak... hihihii..

      Delete
  2. mmg mudah..akak pn pernah wat time hubby tksihat mkn sup2 ni legaaa skit

    ReplyDelete
  3. favorite ikan merah ni,tapi zie suka goreng rangup2..anak suka buat sup..
    mahal kan ikan merah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal sikit la.. tapi ida berdua je makan, sekor pun cukup heee. nnti ida nk try goreng pulak hehehe

      Delete
  4. alaaaa tunjukkk gambar je tak nakkkk...panggil datang rumah laaaaa..nak tau sedap ke tidok hahahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa sup ikan je kakk... akak lagi terror. campak sambil tutup mata! HAHHAHHAHA

      Delete
  5. wahhhhhhh...dapnyeeeee..terliur ni tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti buat eh. kacang mak enon je resepi ni hihihii

      Delete
  6. buh cili sikit sedap neh! nk buat lah utk princess.

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page