Thursday, December 3, 2015

Percutian Bajet ke Seoul Korea | Departure from KLIA2

Seoul Korea checked √
Day 1 Itinerary:
Arrive at Incheon International Airport Seoul Korea - Check in Travelers A Hostel - Myeongdong - Cat Cafe

Percutian Bajet ke Seoul Korea ini selama 8hari 7malam. Bermula pada 1hb November 2015 sehingga 8hb November 2015 yang mana tengah musim Autumn . konon temanya Autumn in My Heart lahhhh heeee ~ Trip kali ni ai pergi bersama kawan baik. Eyuh. lama dah kami simpan angan angan nak sampai ke Korea . Kitaorang just main redah je Seoul. Turun naik subway. konon ala ala backpaker lahhh. tak koser lah haii nak habiskan duit bayar tour. baik duit simpan kita shopping yeayyyyyyyyyy heee ~ OK ceritanya bermula begini.. Seawal 3pagi ai dah bersiap siap nak ke Terminal Bas Bersepadu (TBS), naik bas ke KLIA2. konon nak bajet. TAPI alih alih terpaksa naik ERL pulak. sebabnya bas yang ke KLIA2 hanya ada pukul 5.30pagi sahaja. Ikutkan tak sempat sebabnya kitaorang boarding pukul 6.35pagi... so, nak tak nak kene bazirkan RM26.50 untuk tiket ERL dari Bandar Tasik Selatan ke KLIA2. . nasib baik TBS dengan ERL bersebelahan jekk.. *redho* *ai kan tak faham kenapa bas dari TBS ke KLIA2 tak banyak? padahal dalam jadual kata setiap satu jam. poyo betul tipu orang*

 
The Chinggu ;)
 Eyuh Ida




ERL sememangnya laju ya amatt. pukul 5.30pagi kitaorang dah terpacak dekat KLIA2. sebelum nak check in flight, pekena coffee dulu di MCD. baru lah bertenaga cewahhhh ! Urusan imigresen dan kastam ok ok sahaja walaupun masa tu ai berdebor sangat sebab beg ai berat, besar pulak tu. takut tak lepas bawak naik as hand luggage .. naya kalau tak lepas sebabnya , kitaorang JIMAT tak beli luggage ke kargo masa nak pergi ni cuma beli time balik sahaja. dijangka beg akan bertambah. . hikhik. dijadikkan cerita, nasibbbbbb laa lepas beg itu. kalau tak haru biru aku ! kofofkoff

 nampak kecik je dalam gambar? tapi berat ya ampun tau korang ! 
haishh bantal pink tidak dilupakan ~ 

seluar koyak tema Korean hikhik. ikut tema sangat!


Flight D7 0504 ke Incheon International Airport Seoul berlepas tepat tepat jam 8pagi. time ni ai dah mengantuk gila.. Flight fly je ai terus ZZZzzzZZzzz .. Perjalanan dari KLIA2 ke Incheon International Airport Seoul, Korea memakan masa selama 6jam30minit.. apa je ai buat dalam flight selama tu? tidur bangun borak tidur bangun borak.. hikhikhikkk.. mereputttt weiiii dok lama lama dalam flight kematu bontot! HAHAHA . . Kalau naik Air Asia X ni, jualan makanan dalam flight sebanyak dua kali rupanya. heee. ai dah siap siap order online TAPI sekali jek. cukup laa. ai bukan makan sangat pun , keterujaan melebihi dari segala galanyaaa ni kuikuikuii ~ tak silap ai dalam pukul 9.30pagi baru dapat makan. 1jam setengah selepas berlepas hihi. lapaaaaaa sudahh ai is tauuu !

 yeayy ready to fly !!!
Oppa, we're coming !!
HAHAHAHA

 nasi lemak menjadi pilihan, kang lapan hari tak jumpe nasi lemak kehkehkeh



Dalam flight kene isi Arrival Card dengan Traveler Declaration Form. Nasihat ai, isi siap siap senang pastu sambung tido balik kahkahkah! bukan apa, tak de la korang kelam kabut masa tiba di kaunter Imigration nanti kan? *bawa pen siap siap dari rumah* .. Traveler Declaration Form ini diisi sekeping untuk 1 group travelling together . .  Waktu Malaysia dengan Korea berbeza satu jam.. Waktu Korea cepat satu jam dari Malaysia. Kitaorang selamat sampai di Incheon Airport Korea pukul 3petang waktu Korea. lega ya amat ! bila nampak bumi Korea je, ai tak pasal pasal senyumm lebarrrrr tersengih sengih macam kerang busukkk! rasa macam nak menjerit satu flight jekkk ! Finally impian tercapai. Syukran Ya ALLAH. makbulkan impian tak seberapa ini.... jangan cakap ai je yang tersengih sorang sorang, Eyuh pun sama... sama sama kami sengihhhhhhhhh HAHAHHA happy sangat sangat !!!

 isi jangan tak isi.. kalau ada bawak ape ape , declare sahaja okay?
get ready semua info pasal travel korang like, no pasport, no flight & alamat hotel . save siap siap dalam handphone senang nak rujuk bila nak isi Arrival Card tu. okay?

 nak nangis nampak signboard ni. Korea !!!!!!


Keluar je dari flight, ikut signboard Arrival Hall okay? jangan tak tahu, nak ke Arrival Hall kene naik train transfer. perghhhh. itu menunjukkan airport Seoul besar! canggih gilakk ah ! jakun haaaaaa kitaorang hikhik..  Korang jangan takut, just follow signboard Arrival Hall sampai la ke Kaunter Imigration. Sampai dekat Kaunter Imigration, sediakan Arrival Card dengan Pasport yekk... bila tiba dekat kaunter tu, ringan ringan kan sikit mulut sebut "Annyeonghaseyo" , itu bermaksud "Hello" .. baru senyum sikit oppa imigration tu. xde la diaorang nak soal korang macam macam kan? hihihi. lepas settle urusan di Imigration, follow lagi Signboard Arrival Hall.. TAPI kalau korang ada luggage yang nak kene pick up, ikut signboard Pick Up Luggage . arraso? macam kitaorang terus je ke Arrival Hall sebabnya tak de luggage kann .. Sebelum sampai di Arrival Hall tu, ada pegawai imigresen diaorang kot akan mintak Traveler Declaration Form. so bagi je if kalau korang tak de benda pelik pelik yang nak declare.
 
tengah tunggu trains TRANSFER ke Arrival Hall
setiap beberapa minit train sampai, jangan berebut. beratur elok elok, jaga air muka as Malaysian .. kahkahkahakhaa!!

 beratur untuk prosedur Imigration.. tak de soalan buat kitaorang. 
smooth and steady urusan imigration. syukur hihi~ 

Pemandangan sejurus keluar je dari Arrival Hall macam retis 
Malaysia lak datang Seoul kan eyuh? kuikuikuiii ~



So, terus keluar je pintu Arrival Hall tu, korang toleh sikit kanan dah nampak kedai GS25 ala ala kedai 7E kita.. masuk situ. tapi kenapa?? Kenapa? sebabnya kita nak topup T-Money. apa itu T-Money? okay mai nak cerita. disebabkan percutian ini adalah percutian bajet, so pengangkutan yang akan digunakan adalah 100% subway. subway train adalah pengangkutan UTAMA Korean. T-Money ni ala ala Touch N Go kita. so korang kene beli T-Money ni dan topup. okay? Selain Subways, taxi, bus pon boleh jugak juga T-Money. .  Sekeping berharga 3000-5000 Won tapi ai PERCUMA sahaja sebabnya ? Nanti ai share macam mana nak dapatkan T-Money secara percuma hihi ~ jimattt duitttt . mulanya ai topup sebanyak 20,000 Won. kalau tak cukup, kita boleh topup di mesin mesin topup yang berada di subways ataupun just pergi mana mana kedai serbaneka diaorang like GS 25, CU, 7E dll untuk topup. simple jek. tunjuk T-Money dan bagi duit secukupnya. nanti diaorang akan topupkan.. xmau cuak ok?

 
ni la rupa dia T-Money , ala ala kad Touch N Go kita kan?

 rupa belakang dia



macam mana nak topup T-Money guna mesin di mana mana subways station?
korang klik IG @idabaharum . sebab ai ade buat tutorial. thanks to me ;)

 susu pisang famous amous di Korea. 1300Won sebotol. sekali sedut dah habis!!!!

serius memang sedap susu pisang ni..... ! flavour lain tak sesedap yang pisang heee ~ rasa nak bawak balik berkaton katon jek bagi sekampung minum! HAHAHA sedap ya ampun!!!



Selepas melepaskan penat dengan sekali sedut je si susu pisang yang sememangnya SEDAP !! , kitaorang terus cari kaunter bas. mulanya cadang nak naik subway TAPI beg yang dikendong terlampau berat, tak sanggup hoiii nak hadapp tangga di subways.. so mari lah kita naik bas sahaja . mahal sikit lah tapi.. Dimana kaunter bas? ada je sekitar situ..TAPI sebelum tu, korang kene tahu, nak naik bas nombor berapa ? turun dimana? jangan salah naik bas tau hihi.. ok simple. tunjukkan sahaja maps hostel korang kat eonni kaunter bas itu. nanti diaorang tahu la . macam ai dah siap siap print maps hostel, dekat maps tu pun ada tertera nombor berapa bas yang perlu dinaik. apa yang penting, korang buat RESEARCH terlebih dahulu ye mengenai hostel korang akan duduk?




Tiket Bas Airport Limousine berharga 10,000 Won/per person (jgn covert hihi) , naik bas 6015, stop di Kukdo Hotel.. Kitaorang akan stay di Travelers A Hostel di Euljiro 4sa -ga . .

ni maps dari hostel yang ai stay. nampak ada nombor bas siap siap. turun dekat mana pun siap bagitahu. so make sure korang print maps macam ni okay?

Kaunter beli tiket BAS. Di tulis situ, Airport BUS

Tiket Bas 6015 . Platform 05B.

Keluar dari airport, cari tempat tunggu bas. 
siap siap tanya eonni tu Platform nombor berapa ya? Cari signboard macam ni tau?




Review mengenai  Travelers A Hostel yang mana bagi ai cukup murah bila untuk 8hari7malam , ai hanya perlu membayar sebanyak RM426.00/seorang SAHAJA ;)) Baca Review mengenai  Travelers A Hostel SINI ;))




Perjalanan dari Incheon Airport Korea ke Kukdo Hotel memakan masa dalam 1jam. . Suhu diluar sana 10° . bapakk sejuk gilaa weiii . . tengah tunggu bas datang sempat la menggigil satu dua kali HAHAHA . . Dalam bas cadang nak tidur TAPI dah start cuak bila nampak, bus ini akan berhenti bila kita tekan loceng sahaja. tapi mana kita nak tekan loceng kalau kita tak tahu pit stop dia kan? ahhh sudahhhhhhhhhh  gelabah gak ahh masa ni HAHHAHA.. sebenarnya ilek ilek je bila korang fokus dengar announcement pit stop seterusnya. lagipun dalam bas ada route bas yang boleh korang refer. jangan cuak sangat macam kitaorang ok? hihihi

dalam bas. fefeling ala ala Joon-Sang dgn Yoo-Jin tak duduk belakang bas? 
kehkehkeh . #ehh korang tengok tak Winter Sonata? kuikuiii

 feling lagi ;p
 
 ni adalah route bas 6015. alert dengan station yang kita kene turun. senang je rupanya. kitaorang cuak terlebih kuikuii ~ ada lah tanya seoarang budak Malaysia apa station sebelum ni, tapi dia jawab poyo ya amat. orang tanya bebaik , dia jawab kekwat pulak. macam dah datang 10x kat Korea ni padahal baru 1st time jugak macam kitaorang. cehh!! bantu membantu lah sikit , buat malu rakyat Malaysia je sombong tak bertempat !! nasib baik ai is tak amik gambar budak tu, kalau tak , ai tepek sini. poyo ya amattt HAHAHAHAHA


Turun je dekat bus stop depan Kukdo Hotel, ai terus keluarkan maps hostel kitaorang yang ai dah book tru agoda.com .. cari punya cari , jalan punya jalan, TAK jumpe pun??? maybe sebab masa ni dah malam. dekat Korea, waktu malam die cepat. pukul 6petang dah gelap daaaa. hukhuk.. so batas mencari tu agak susah laaa. sebab malam kan? so kitaorang tahan satu couple korean ni untuk bertanya jalan ke hostel.. betul cakap orang, korean people ni helpful sangat. siap dia kuarkan handphone search maps. then cakap "follow me" huwaaa nak nangis rasanyaaaaa. baiknya ! terus tup tup tup dah sampai depan hostel. ek elehhhhh dekat jeeee..... macam mana ntah cari tak jumpa . cuak lebih! kahkahkah !! kasahamnida oppa !!!

Sampai hostel, dapat pulak ahjuma yang jaga kaunter tak reti cakap English.. dia call anak dia kot? eh ntah yang pasti ini owner dia la.. dia ni ok sikit english walau krik krik juga kitaorang nak faham tapi xpe la janji ai selamat check in bilik untuk 8hari7malam di Travelers A Hostel, kene letak deposit   10, 000 Won tapi dont worry masa check out nanti, duit tu dapat semula.. letak segala beg kitaorang terus keluar.. tazabarrrrrrrrrrrrr nak jumpe Seoul NightLife kehkehkehh. okay next entry ya? panjang sangat dah ni heeeeeeee ~





p/s : korang , ai is ada beli sourviner untuk readers yang setia membaca blog ai. so pastikan korang keep reading my travelog ke Korea ni sebabnya dari entry entry yang akan datang, ai akan pilih the lucky one . suka takk? heee ~ dont miss !

p/s/s : okay, ai nk pilih lucky person yang pertama ! mari kita tengok sapakah yg bertuah? pengkomen yang ke-5 untuk entry ini. siapakah kamu? heee ~






Note : Tukaran matawang dari RM ke Won
1000 Won = RM3.76 
*mahal tskk tskk nangis teresak esak*



Kira kira - Bajet seorang ke Seoul Korea

ERL Bandar Tasik Selatan ke KLIA2 = RM26.50
Break1st di MCD KLIA2 = RM11
Topup T-Money 20,000 Won (convert ke duit Msia = RM75.30)
Sebotol Susu Pisang 1,300 Won  (convert ke duit Msia = RM4.90)
Tiket Bas Airport Limousine dari Incheon Airport to Hostel  10,000 Won/per person  
(convert ke duit Msia = RM37.60)

TOTAL RM155.30











 Yang masih teringat ingat Seoullllllllllllllllllllll,
signature ms eida

57 comments:

  1. im no 1 xdapat suvinor pon xpe janji dapa ilmu nie... sue tunggu T-Money Free camna nak dapat !!! cepat update

    ReplyDelete
  2. nerbes juga ni ida.. takut sesat.. i is more gelabah kalau kes macam ni..mau tak nangis.. hahaa..hebat uolss

    ReplyDelete
  3. Assalam ..macam mana nk manage tu semuaaa ... nk pergi tapi takutt . haha -,-

    ReplyDelete
  4. aku setiap masa baca tauuuuu haha ada tak utk aku?

    ReplyDelete
  5. Wahh bestnya..apa kata bw kami pulak...
    Pernah dah p skli last year tp mcm x cukup...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai lina. Awak pengkomen yg ke5. Mohon pm ida kat email ye.. ada hadiah tuk awak.. tq sudi baca sudi komen.....

      Email ida : iedand23@gmail.com
      Buat tajuk email : Saya pengkomen ke5.

      Tqqq

      Delete
  6. Wah bestnya.marah lak tu.teringin nak pergi

    ReplyDelete
  7. haaaaa saya lah tu pengkomen 5 yg bertuah angat tu kan...konpidennn lebih dahni..
    berpeluh kite baca seketul-ketul taw entry ni...hikhikhikhik

    ReplyDelete
  8. Jaket tu dari dulu hahaha

    N.H.M.H

    ReplyDelete
  9. Terus rasa nak pergi Korea.
    Tssskkkkk. ��������
    Details angat tau..��
    Tak zabarr tunggu next entry. ��

    ReplyDelete
  10. Nak hadiaaahn

    Raihan Yusof (fb)

    ReplyDelete
  11. Nak hadiaaahn

    Raihan Yusof (fb)

    ReplyDelete
  12. Nak hadiaaahn

    Raihan Yusof (fb)

    ReplyDelete
  13. Nak hadiaaahn

    Raihan Yusof (fb)

    ReplyDelete
  14. Nak hadiaaahn

    Raihan Yusof (fb)

    ReplyDelete
  15. Seronokkkkkkkk. tapi bila baca macam cuak nak naik bas semua. takut sesat. hehehehe caya la ida. hehe

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat gi korea...
    nak gak ke sana....
    tp belum ada rezeki lg...
    insyaAllah ada rezeki...dptlah pergi ....

    ReplyDelete
  17. Bestnya dapat gi korea...
    nak gak ke sana....
    tp belum ada rezeki lg...
    insyaAllah ada rezeki...dptlah pergi ....

    ReplyDelete
  18. Baru je balik dari Korea ni. Winter. Hihi. Malas betol nak apdet blog. Heee

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Wah Eida dah sampai Seoul akhirnya. Rindu Korea!

    ReplyDelete
  21. Rindu Korea! Seronok baca journey eida, saya pun first time g korea bulan lepas hee

    ReplyDelete
  22. kalau datang korea tak sesat tak sahhhhh! hahaha.. saya pun sesat first time sampai sana. yup so trueeeee diorang helpfull sesangat! anyonnghasayooo!!

    ReplyDelete
  23. Terpancar muka dik ida legaaaaa bila dah touch down di Korea...wowwwwww happy for u dik...mmg kerja keras menyimpan selama ni...sis suka cara ida...nak dptkan sesuatu kena gigih berusaha...sis suka backpackers...tingin nak backpackers dengan Qi suatu hari nanti, time tu dia besar boleh layan kerenah suka berjalan...

    ReplyDelete
  24. aku ke pengkomen ke 5 tu.hahahahahaa. ala biasalah, org mesia g luar negara mmg POYO!!!

    ReplyDelete
  25. Cm nk g next year tp xde partner..ad spe nk join x?huhu

    ReplyDelete
  26. terima kasih share travelogue gi korea, banyak info saya dapat

    ReplyDelete
  27. Hai, Assalamualaikum.. I baru lepas baca semua blog u pasal ke korea nie.. i plan nak pergi awal bulan 10 ni.. dalam 6 ke 7 hari (autumn jugak).. agak2 cukup ke 6 hari tu nak g jalan tempat yang best2 kat korea nie..??if u dont mind, boleh tak email kat i itinerary u and full budget selama u kat korea?? so far u punya blog yang perfect untuk rujukan i, nampak mcm seronok sgt and suspen pun ade..haha.. kalau tak keberatan email kat i ea..

    email : mohdzulakmal90@gmail.com

    thanks :)

    ReplyDelete
  28. Bestnya dpt gi korea... bercita2 gak... tp tu la... nk kena menuntut ilmu dulu ngan ida... harap ida dpt beri tunjuk ajar... πŸ˜…

    ReplyDelete
  29. Bestnya dpt gi korea... bercita2 gak... tp tu la... nk kena menuntut ilmu dulu ngan ida... harap ida dpt beri tunjuk ajar... πŸ˜…

    ReplyDelete
  30. Bestnyaa dapat melancong ke korea dengan harga bajet
    Teruskan menulis pengalaman² macamni

    ReplyDelete
  31. glamer betul susu pisang tu...ada juga baca di blog lain..

    ReplyDelete
  32. Tumpang tanya... total damage($$) berapa yek... kalau x termasuk flight ticket

    ReplyDelete
  33. bape bajet keseluruhan belanja tu?tolak tiket flight?sbb insyaallah klu xda pape hujung bulan 3 2017 pegi sne sis,musim bunga time tu..huhu nk kena buat kira2 bajet siap2 ni

    maziah578@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Assala,ualaikum bokeh emailkan tak itinerary korea? Terima kasih... mohdrazaliabdsamad@gmail.comaa

    ReplyDelete
  35. Bajet sis sepanjang travel sana berapa??

    ReplyDelete
  36. brp total ke sne ye..?

    ReplyDelete
  37. salam sis,
    Seronok dan rasa semangat nak ke korea dgn ibu saya tahun depan.Boleh ke sis share iternary ni dengan saya.Terima kasih sis. Sis email ke zitaaulia@gmail.com

    ReplyDelete
  38. memang betul klo saya ke luar negara jumpa Malaysian sombong yg amat mcm la dia sorang aje mampu melancong ke luar negara...majoriti saya jumpa mcm tu.jawab pun nak taknak aje...hebat sgt dah ke..tp tak semualah...segelintir aje yg saya jumpa okay...

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum

    Nak Dapatkan Tiket Flight Murah Dari Harga Website Airlines?

    Dapatkan Diskaun Dengan Kami Sehingga 10-40% Diskaun!

    Jom Melancong Sambil Berjimat!

    Fb: Tiket Penerbangan Murah

    Instagram: cheapticketflight

    Website: www.tiketkapalterbangmurah.com

    E-mail: tiketkapalterbangmurah@gmail.com

    Whatsapp: 0193697907

    ReplyDelete
  40. Bestnya dh. Smpai korea!!

    Teringin sangat nk pegi tapi tiap tahun mengandung aje! Ahaha.. ni anak yg kecik dh setahun harap2 bole rehat dlu πŸ˜…

    Btw. Salam perkenalan! 😘

    ReplyDelete
  41. Perkongsian yang sangat menarik dan bermanfaat...

    ReplyDelete
  42. Klau nak pergi lagi nnti
    ajak I sekali

    ReplyDelete
  43. Ade ke sana lagi tak kak ? Kalau ada imform saya , saya teringin sangat nak pergi sane

    ReplyDelete
  44. Wahhh , bestnya akak . Next year kalau ada lagi inform please , teringin sangat nak pergi sana .

    ReplyDelete
  45. Slm hey eda nma sy imran .sy akn ke korea dlm bulan 10 ni So bole x sy dpt kn maklumat2 penting dari eda ..mcm berapa budget eda utk ke korea dan perblnjaan disana ..terima kasih ..

    ReplyDelete
  46. Very gud info.. Tq dear for sharing.. Akak nk g bln 10 ni.. Tgh collect info.. Percutian budgetlg katakn..

    ReplyDelete
  47. salam, mai singgah blog sy - http://mykoryotrip.blogspot.my/
    ada tips expenses, makan halal map directions & itinerary 6h5m

    ReplyDelete
  48. Salam...klo x keberatan boleh email pd saya intenary & full budget masa disana? teringin nak pegi...tq

    email : ila_lan@yahoo.com

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page