Wednesday, December 9, 2015

Tempat-tempat menarik di Seoul Korea | Cat Cafe Myeongdong


Day 1 Itinerary:
Arrive at Incheon International Airport Seoul Korea - Check in Travelers A Hostel - Myeongdong - Cat Cafe



Percutian Bajet ke Seoul Korea  | Cat Cafe Myeongdong, Seoul |  Lepas je kitaorang settle check in hostel, terus nak menuju ke Myeongdong. Area myeongdong ni macam bukit bintang kita. Happening gila bila tiba malam hari. dengan streetnya. jualan sana sini. dengan butik butik skincare, deretan kedai baju baju. heyy semua lahhh. tu yang tak sabar sabar nak pergi heee ~ murah ke mahal? jawab ai, ada murah ade mahal.. tapi seksa jiwa raga sikit sebabnya pertukaran wang jatuh sikit kan? so agak mahal la kalau nak shopping di Seoul TAPI ade aku kesah? dah sampai kottt. ayuhh shopping !!!!! HAHAHA . fokus utama nya sebab nak pergi Cat Cafe yang terletak di Myeongdong ..


 

hai meow ~


Malam ni kitaorang akan mula naik subway. hey debor weii... ! takut sesat benornya. macam macam fikir, macam mana kalau salah naik train? macam mana kalau salah transfer? hikhhik. cuak lebih kan? tapi sebenarnya bila dah dapat tangkap rentak subway di Seoul ni, senang jeeeeeee................. try lah!


p/s : sebelum korang pening ape exit exit ni? apa hijau biru ni? ape line line ni? baik ai tepek maps subways di Korea ni ye?so baru korang akan faham apa maksud biru , line, exit. dulu pun ai pening studay maps ni. tapi bila dah sampai sana, sekejap je pening, pastu korang akan terror gila vavas turun naik subway, dont worry too much ye? heee ~


korang boleh klik SINI untuk donwload map subways Korea
ataupun boleh baca sini Visit SEOUL - Subway in Seoul

study !!!!! hikhik

Sedikit info mengenai line, warna subway ; satu line ade berlambak exit. salah exit, mantiklah!!! hihi
Line 1 blue 
Line 1 - blue 
This was the very first subway line. Seoul Station is at the very center of this line, and it extends all the way to Suwon, Incheon, Cheonan and other areas outside of Seoul.
Line 2 green
Line 2 - green
This line goes in a loop and connects such popular stations as Hongik Univ., Shinchon, City Hall, Dongdaemun History and Culture Park, Jamsil, Samseong and Gangnam.  It is frequently packed back-to-back.
Line 3 orange
Line 3 - orange
This line stretches all the way from Ilsan in Gyeonggi Province to the southern part of Seoul. On this line you’ll find Sinsa, Apgujeong, Express Bus Terminal, which are popular stops in the Gangnam area, as well as Anguk and Jongno 3-ga Stations, from which you can access the popular tourist neighborhood of Insadong.
Line 4 sky blue
Line 4 – sky blue
This line connects parts of northern and southern Seoul. One this line you’ll find Daehangno (Hwehya Station), Dongdaemun Market (Dongdaemun Station), Myeongdong, Namdaemun, and Seoul Station, which are all great tourist areas.
Line 5 purple
Line 5 - purple
This line connects Gimpo Airport to Seoul. You can connect to lines 1 and 3 at Jongno 3-ga Station.
Line 6 brown
Line 6 – brown
On this line you can find World Cup Stadium as well as Itaewon, a popular hangout for foreigners and great for shopping and eating a wide array of international food.
Line 7 olive green
Line 7 – olive green
This line starts in Euijeongbu in northern Seoul and extends south to the Gangnam area. The high class Cheongdam area can be found off this line.
Line 8 pink
Line 8 - pink
This line connects southern Seoul to Seongnam. On this line you’ll find the famous Munjeong-dong shopping area (from Munjeong Station) neighborhood as well as Seoul’s biggest market, Nongsanmul Market, and Garak Market, which is a popular fish and agricultural market.
Line 9 gold
Line 9 - gold
This line was completed in July 2009. Aside from the all-stop local train, this line also has an express train, which can go from Gimpo Airport to the Gangnam area in just 30 minutes.

Bundang yellow
Bundang – yellow
This line links the Gangnam area to the residential area of Bundang. It starts at Seolleung Station in Gangnam and goes down to Yongin City in Gyeonggi Province.
Sinbundang red 
Sinbundang - red 
This is Korea's very first driverless train line and connects Gangnam, Pangyo, and Jeongja. On this line you'll find Yangjae Citizen's Forest and Jeongja-dong's Cafe Street in Bundang.
Jungang emerald
Jungang - emerald
This line connects Yongsan Station in central Seoul to Yongmun Station in Yangpyeong-gun, Gyeonggi Province.
Gyeongui light emerald
Gyeongui - light emerald
This line extends from Seoul Station to Munsan Station, which is the closest station to the North Korean border. You can get off at Munsan Station, and tour the DMZ and visit Dorasan Station, which is actually on the Gyeongui line but is not used by civilians at this time.
Gyeongchun – seafoam green
Gyeongchun – seafoam green
This line was completed in December 2010. It connects with Line 7 at Sangbong Station and ends at Chuncheon Station in Gangwon Province. On this line you’ll find Cheongpyeong, Gapyeong and Chuncheon.
 
 Airport Rail
This line connects Incheon International Airport and Gimpo International Airport with downtown Seoul. Express trains operate from Incheon International Airport to Seoul Station in just under 50 minutes. All-stop trains stop at multiple stations around the city.

                                              




Okay dah faham sikit kan korang? mari kita mulakan perjalanan dari hostel di Euljiro nak ke Myeondong. So station subway yang paling dekat dari hostel adalah Euljiro 4 sa-ga Line 2 Exit 4 (Hijau) .. So macam mana nak ke Myeongdong yang berada di Line 4 (Biru) Exit 8/6/7 dari Euljiro 4 sa-ga Line 2 Exit 4 (Hijau) ? 


Ini direction kitaorang :
St Euljiro 4 sa-ga Line 2 (Hijau) ---> Turun di St Dongdaemun History Culture Park Line 2 (Hijau) TRANSFER ke Line 4 (Biru) ---> Turun di St Myeongdong Line 4 (Biru) Exit 6/7/8 (mana mana exit ni pergi ke Myeongdong)

**apa maksud Transfer?
Transfer bermaksud korang kene bertukar line subway. macam mana nak tahu transfer yang mana satu? korang kene ada maps subway di tangan ataupun korang download aplikasi Subway Korea di playstore.. korang kene pandai tengok Station sebelum dan selepas station yang korang nak pergi...

tu aplikasi dia. ada gambar train dan tulisan Subway. Search kat playstore 'Subway Korea'


contoh :

ni la aplikasi Subway Korea. tidak perlu data internet yek. download terus boleh guna cari station. ni ai bagi contoh untuk ke Myeondong.

1. tekan kat Station Euljiro4 (sa)ga as DEPART
2. tekan station Myeongdong as ARRIVE

hasilnya dibawah ini

terus nampak step stepnya. mudah sangat !!! so kalau korang nak pergi mana mana, just tekan depart dan arrive di mana mana station yang korang nak tuju. so nnti akan keluar step step macam ni, just follow sahajaaaaaaaaaaaaaaa.. mudah !


Jadiknya dari hasil bantuan searching dari aplikasi di atas, ai ringkas kan menjadi ;
St Euljiro 4 sa-ga Line 2 (Hijau) ---> Turun di St Dongdaemun History Culture Park Line 2 (Hijau) TRANSFER ke Line 4 (Biru) ---> Turun di St Myeongdong Line 4 (Biru) Exit 6/7/8 (mana mana exit ni pergi ke Myeongdong)

 Myeongdong !

sana sini nampak orang pakai tudung. tak yah gusar berada di Seoul kehkehkeh



Dah sampai ape lagi jom cuci mata di Myeongdong. malam ni ai tak berapa nak shopping sangat. just ushaaaa je dulu. window shopping temanya. bila dah tau kedai mana yang murah, baru kita serbuuuuuuuuu kehkehkeh..  bila dah puas jalan, kitaorang masuk Cat Cafe. memang aim nak masuk sini sebagai pencinta kucing hikhikik.. Cat Cafe ada dimerata tempat rasanya TAPI yang ai pergi ni Cat Cafe di Myeongdong . . korang takkan sesat punya sebab merata ada patung kucing ni berlegar legar di area Myeongdong. so korang tanya je mana Cat Cafe, nanti patung kucing tu akan bawakkan heee ~
 
ni la patung kucing tu. kantoi tangan manusia hihihi ~


cari kedai  D.D&D Hair Rounge. 
Cat Cafe berada di tingkat 6 bangunan ini. naik je lift.





Cat Cafe di Myeongdong ni kalau nak masuk kene bayar 8,000 Won , termasuk satu cawan coffee yang korang boleh pilih. ai pilih Hot Caramel Machiato. sedappppppp. panas panas coffee minum dalam keadaan sejukkkkkk nyamannn tekakkk ai is hihi ~ agak lama jugak ai lepak Cat Cafe ni. dok ralit main dengan semua kucing yang ado ~ bapak gebus gebas semuanyaaa. gewammm !! macam nak bawa balik je seekor. bagi kawan dengan mushang heeee ~

 menu

kaunter order air


Sebelum korang dapat masuk dalam cafe bergaul mesra dengan abam abam kucing sekelian alam, korang kene basuh tangan dengan menggunakan pencuci yang disediakan dan pakai selipar yang disediakan... bila je ai masuk kawasan kucing kucing tu, ai perhati je, tak de langsung bulu bulu kucing bertaburan, tak de bau busuk kucing? tak de semua tu............... malah cat cafe ni wangiiii disusuli dengan lagu korean hihihi ~ bagus betul penjagaan ! tip top !!



jeling saje












 gewammnya! rasa nak tonyoh tonyoh muka dia!! hihi


 kita diberi peluang juga nak bermain dengan kucing janji kau jgn kasar kasar ehhh

 style korean cat eat eat eatttt hihi

 ada disediakan wifi free juga kabel charger hihi

toilet cat & human hiihi


Rasa macam tak nak balik je. nak duduk seharian dalam cat cafe tu kekkeke... Tapi memandangkan dah lewat, kitaorang pun balik. balik seperti biasa ikut transfer subway sama macam pergi tadi. sebelum nak sampai ke St Myeongdong tu, singgah beli kudap kudap. makin malam makin sejuk teruk. perut pun mintak makan je kijeeeee hihi.. oh ya, makin malam makin happening !! tapi kene balik juga since esok pepagi nak jalan jauh heheee ~

ingat thailand je ade nuttela pancake? korea xde?

 

croissant taiyaki ni sedap gila! ada inti red bean. bentuk ikan. sekor ikan ni 3000Won. . beli sekor kongsi dua orang kuikuikuii .. eyuh banjer heee ~. 











Kira kira - Bajet seorang ke Seoul Korea

Entrance Fee Cat Cafe Myeongdong 8,000 Won (convert ke duit Msia = RM30.10)
Nutella Pancake  4,000 Won (convert ke duit Msia = RM15.10)

TOTAL RM45.20




Last Entry , jemput baca : mohon di klik :















Yang pelik dengan kucing kucing sane, tak sejuk ke?
 signature ms eida

12 comments:

  1. nasib baik apak kucing tak ikut da..klu tak, dia tak kluar la kedai tu hahahahaha..terus nak duduk korea jer..hahahahhahaah cc Andi

    ReplyDelete
  2. wahh best nya ida... comel lak kucing tu..

    ReplyDelete
  3. Comelnyaaa kucinggg kat sanaaa... Rse nak pergiiii je tapi entah la bila

    ReplyDelete
  4. waaaaaaaaah! myeongdong adalah tempat favourite saya. hari hari pergi. actually, euljiro sam (3)-ga dekat dah kalau jalan kaki, and kalau dari sa (4) ga pun boleh jalan kaki ke myeongdong, sebab naik subway kena tukar train. hehe. rindunya cat cafe kat sana!!

    ReplyDelete
  5. pening tengok map yang berselirat tu...nasib baik gambar meowww penawar pening...anyonyonyooooo jelessssnya ida dapat gomol-gomol meow gemokk tu...hishhh geram sambil ketap2 gigi, boleh?

    ReplyDelete
  6. Waa best jalan-jalan kat myeongdong, nutella crepe tu sedap!

    ReplyDelete
  7. Wowwwww bagus ye tips dik ida bagi ni...ada Apps Subway Korea...sgt efisien lah dik...tak terjangkau dik akal akak fikir ttg hal ni...banyak ye kucinggggggggg wowwwwwww cantik2 la dik...happy sgt dpt tgk kucing ni semua...remedy ketenangan kan...mushang kt rumah xmo jeles tau mama ida pi jumpa bf cat baru byk2 kt korea heeeeeeee

    ReplyDelete
  8. bestnyaaaaa.................................. thanks info subway berguna sgt

    ReplyDelete
  9. comeynya.... best tengok jenjalan tmpt org.doakan turn kite pulak :-)

    ReplyDelete
  10. hurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm~ bestttttttttttttttttttttttttttttttttttt~ malas nk komen!

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page