Wednesday, September 30, 2015

Internet ohhh Internet

Sebelum ni, ai pakai bil + 3gb internet (RM68), tapi bila hubby mula guna hp ai untuk ber-internet jugak, jadik double penggunaan internet, 3gb sebulan tarak cukup maaaaaaaaaaa.. ai selalu add onn internet lagi 3gb bersamaan RM50. ini untuk Celcom yekk.. bila asyikkk add on add on, bil telefon jadik makin naik naik naik. pernah sekali tu, ai bayar bil telefon RM250. phewww ~ gigil tangan nak bayar...


jadik, ai nekad kita beli internet lain untuk pengguna di rumah. xde la asyik ON internet telefon je or else, orang tu dok ngedeng kita punya hp kekeke.. masa tu tengah IN, pengguna YES 4G. ai pun sign up. ada kontrak 2tahun. ishkk mencik betul ada kontrak kontrak ni kan? hmm hmm. . . tapi sign up jela. . kebanyakan orang yang ai tanya semua cakap YES 4G ni ok ok ok.. so sign up untuk 10gb RM158. time tu rasa ohh murahnyaaaa .. kontrak dua tahun ..


so bermula la ai bayar internet sebulan RM158 (YES 4G) + RM120 (bil telefon) setiap bulan.... hari makan hari, bulan makan bulan, rupa rupanya 10gb TAK CUKUP !!! lagi banyak gb , lagi kuat hubby dok layan utube lahh video ape laaa, yang ai pun ligat dengan FB laa, IG lahh. ini tak leh jadikkkk......... tapi still buat bodoh jugak sebabnya, dah ade kontrak dua tahun kot? takkan nak terminate kan?? TAPI pada suatu hari tu, ada member yang kerja dekat Celcom offer 20gb internet tanpa calls. internet sahaja dengan RM90 sebulan . mak aiii?????????? terus kita jadik rambang mata tau takkkkkkkkkkkkkk hikhikhik


fikir punya fikir.. ai decide amik yang offer celcom 20gb tuh.. later on baru nak terminate yang YES 4G tu. sebab dalam masa beberapa bulan lagi nak tamat kontrak dia ni. cadang nak terminate lah sebab rasa mahal dah ni.... ada yang lagi murah, why not kita tukar kan?? tapi untuk beberapa bulan ni ai is gigih la membayar internet sebulan yang berharga RM167(YES 4G + gst) + RM120 (bil telefon) + Celcom 20gb RM90 (start bayar pada bulan september nanti) . . total RM287 sebulan. gila kan? hanya untuk internet sahajaaaa.. sedihnya jadik hamba abdi internet hiihi ~


jadik sebagai untuk mengurangkan beban internet setiap bulan, ai is downgrade plan celcom ai. dari Plan First RM68 terus kepada First Basic RM38. dua dua still ada 3gb. boleh la sekadar ada line internet kat telefon. ai ni sekarang dah bermain dengan internet. nak buat live update kalau pergi mana mana event senang jika ada internet. . tu pasal suka pergi event berbayar boleh tampung bil internet ehhh##  HAHHAHA .. jadiknya bermula bulan ini, bil internet yang ai kene bayar adalah , RM167(YES 4G + gst) + RM38 (bil telefon) + Celcom 20gb RM90 (start bayar pada bulan september nanti) . . total RM205 sebulan.. tapi selepas bulan september nanti akan menjadi RM295 sebulan.. total ini untuk beberapa bulan sebelum ai terminate YES 4G ituew. jadiknya, selepas terminate, bil internet bulanan ai menjadi RM38 (bil telefon) + Celcom 20gb RM90 (start bayar pada bulan september nanti) . . total RM128 sebulan . .


okay tak RM128 sebulan nanti? hm lambat lagii nak capai jumlah ni. ada beberapa bulan lagi. bertahan laaa nakk.. korang? korang berhabis berapa internet sebulan? okay sebelum itu diingatkan, office ai xde internet dimana xboleh guna wifi. terpaksa guna data telefon sendiri. yang mana ada free wifi di office anda sangat bertuah ! boleh jimat data kan? makanya jimat jugak internet korang. ok fine.. ai is jeles...... ai semua pakai data sendiri dan bayar sendiri huuuuuuuuuu ~ haish pening laaa pasal internet ni kan? dunia tanpa internet.. TAPI dengan internet jugak ai buat duit tepi tepi heee ~
jadiknya nak tak nak , ai is redhooooo dengan ini ...tungler korang yang rileks rileks tak de internet pun tak pee.. ai is jelly much !



gambar hiasan. ehh gambar dekat Avani Sepang.
 lupa haih entry tak buat lagi! okay kejap ai is mengaranggggggg hehehe ;p











Yang takleh hidup tanpa media sosial HAHHAHAHA
signature ms eida

9 comments:

  1. akk da terminate YES. Sbb mahai tak bertempat tetiba sebuk nak GST jugak. Save di situ.
    Pastu tu ari Umobile upgrade data dari 1GB ke 3GB dengan harga yg sama utk IGB (RM28/mth). Nasib baik. Umobile akk guna utk note (tab) akk.
    Utk phone akak guna Digi - 5gb.
    Total 8gb. Cukup la utk golongan marhaein macam akak ni.. yg takde event2 ni.. yg guna internet utk w.app, IG. Facebook pun dah tak aktif. hehe
    (ofis akk jua tiada wifi percuma.. dan ke mana2 pun mmg akk guna data sendiri)

    ReplyDelete
  2. dlu pakai Maxis...xtahan nak bayar...mahal..
    lepastu tukar Umobile...:)

    ReplyDelete
  3. Huhuhu..setakat ni berapa ringgit je sebulan utk internet..
    Sebab dekat ofis ad wifi..
    Dekat rumah ad unifi yg onwer byrkn..:)

    ReplyDelete
  4. Akak pakai prepaid untuk fon sendiri..3 bulan sekali topup xnk terminate.. untuk internet pakai phone office.. company bg ..kat opis matikan data pakai wifi.. so 3 bulan hanya rm10 je untuk hidupkan no personal. Heee..

    ReplyDelete
  5. Sekarang ni semua broadband dah terminate. Pakai data phone saje. Tu yang selalu tak cukup tu. Haha.

    ReplyDelete
  6. fuh yanie pun nak termt yes4g..line makin teruk.. kejap ada kejap tak ada.. huhu myesal lak sambung kontrak..kena tgu sampai bulan 7 2016..hurrmmm

    ReplyDelete
  7. kt umah ila pakai stremyx je..kt henset pakai magic sim celcom..ig, fb, WA sume free tp biasala, klu benda free, mestilaa lembap mcm siput..tp ok je sbb ila xkuat sangat tenet..lgpun kt opisade wifi tp xleh bukak fb ig..stakat nk dwnload gmbr kt WA bole la..at least data x la pakai sgt..tapi klu ade pape kene jgk add on tenet..mcm kt langkawi aritu..mmg xcukup pakai yg pree je..

    ReplyDelete
  8. akak dari dulu dok guna broadband maxis RM48 sebulan.. walaupun kadang line cam siput sedut tapi lepaslah nak update blog dan post di media sosial.. hehehee

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page