Monday, August 31, 2015

Blogger Day Out di Zoo Negara | Kelab Blogger Ben Ashaari

Blogger Day Out di Zoo Negara  | Kelab Blogger Ben Ashaari  |  Happy Birthday Giant Panda a.k.a Xing Xing & Liang Liang ;))  |  23Ogos2015 yang lalu, buat pertama kalinya, ai is menjejakkan kaki ke Zoo Negara . syabas ! khakahkahkahh.. korang pernah masuk Zoo Negara tak? sekarang Zoo Negara dah makin cantik, dah makin banyak binatang dan yang paling best, sekarang Zoo Negara dah ada Giant Panda ;)) Pernah tengok Giant Panda secara LIVE tak korang?

im here



Terima kasih banyak banyak pada Kelab Blogger Ben Ashaari yang menganjurkan Blogger Day Out di Zoo Negara dan sama sama meraikan hari jadi Giant Panda. Blogger Day Out jugak ditaja oleh Zoo Negara Malaysia, Cosmoderm, Food Panda dan Curve. Thank you semuaaaa... heee ~  Seawal pagi ai is dah terpacak di entrance Zoo Negara. disebabkan hubby tiada, so ai ajak my along ikut sekali. kitaorang sama sama tak pernah tengok Panda heeee ~ pagi pagi pekene nasi goreng dulu. Tenkiu Lan&Rara sebab masakkan nasi goreng. ahh sedap. ahh kenyang. hee ~

yang ke sembilan tahun okay ! darjah tiga! hikhikhik

my along

muka muka eksaited nak masuk Zoo !!





Pukul 9am, para bloggers semua wajib mendaftar dan akan dapat kumpulan. Yang mana terbahagi kepada dua kumpulan iaitu Hornbill & Tiger. ai is kumpulan Hornbill.. bergerak mengikut kumpulan tapi adalah dalam sejam dua je lepas tu memasing dah lupa ehh mana kumpulan aku ehh mana? haa syok sangat berjalan dalam Zoo sampai lupa kumpulan ye nak? hihi

Pass Blogger

sebahagian Blogger Kelab Blogger Ben Ashaari  (KBBA)

Blogger with Family 


Mula mula masuk Zoo Negara, kena ada penerangan sikit.. Tour Guide dok explain la itu ini.. baru start masuk. dimulakan dengan Taman Rama Rama.. kawasan tak besar mana, tapi CANTIK sangat belah dalam tu. memang banyakkk spesis rama rama yang ada. kalau bernasib baik, korang boleh la selfie dengan rama rama itu pun kalau die tak terbang. ai is jenuh menunggu nak welfie bersama tahuk! hikhikhik ~

berkumpul mendengar penerangan

pantang disua camera !

Taman Rama Rama


  
ni je yang sempat selfie, yang lain sibuk kejar rama rama HAHAHHA


tempat persinggahan si rama rama



Lepas round Taman Rama rama, kitaorang dibawa jalan jalan round satu zoo melihat binatang binatang. rupanya banyak spesis yang ai tak tahu . kehkehkehkeh. . enjoy jalan ramai ramai sambil belajar nama binatang... penat tu apa? panas tu apa? memang dah tak kesah janji jalaaaaaaaaaann hihi

Ungka Tangan Putih

Peguin 

Badak sumbu




Lepas tu kitaorang ke Pertunjukan Air (Multi Animal Show) di Zoo Negara.. PALING BEST ! Korang kalau masuk Zoo Negara, tolong jangan miss pertunjukan air ni okay? enjoy sangat dengan kepandaian bijaksana semua binatang binatang yang terlatih ni. dengar kata betul. . 

Singa Laut yang bijak !


main tangkap tangkap gelung guna leher jek!




gigih ai is beratur bersama budak budak semata mata nak tangkap gambar ni !
hikhikhik ~



Sampai waktu lunch, perut dah meminta untuk diisi hee ~ Thanks to Food Panda sebab sponsor blogger punya lunch, dapnyaaa. Kitaorang lunch di Wild Restaurant. sini ala ala fast food. korang kalau datang Zoo Negara, makan sini yek. Ayam dia sedap rangup ! Thank you Food Panda Delivery Malaysia ;))

tengah tunggu tram nak lunchhh ;))

yumyy !



Lepas makan, ayuh kita sambung jalan tengok binatang lagi hee ~ kali ni berhampiran dengan Giant Panda Conservation Centre.. ada Family Cipanzi.. besar tempat dia. sini BEST lepak. berangin je. xde panas sangat plus ada kawasan berbumbung dan kerusi heee ~ 

dak dak blogger suka ehh tengok cipanzi? hihi



Kenali Family Cipanzi
tak kenal maka tak cinta
HAHHAHHA


sesambil lalu eh nampak lak unta ni. sombong. orang panggil panggil takmo die pandang. 
eh camne korang rasa nak panggil unta ni? hihi




Acara yang dinanti nantikan . Melawat Giant Panda yeayy ! tapi sebelum tu ada penerangan sedikit sebanyak tentang Giant Panda. . mari sama sama dengar? tambah ilmu dengan info pandaa hee ~ okay ini sedikit info buat korang mengenai Giant Panda yang mana sempat ai dengar, selebih itu, ai dah sibuk selfie HAHHAHA



Info Tentang Giant Panda
**Di China, Giant Panda dipanggil 'da xiong mao' yang bermaksud "beruang kucing besar" kerana bola mata Giant Panda mengecil seperti mata kucing dibawah cahaya terang.

**Giant Panda makan 18-22kg buluh setiap hari kerana buluh mengandungi zat makanan yang sedikit dan sukar dihadam. Panda juga menghabiskan masa 12-24jam untuk mencari buluh yang sesuai untuk dimakan. yummy !

** Giant Panda mempunyai 6jari pada kaki hadapan. Jari keenam yang berfungsi seperti ibu jari sebenarnya lanjutan dari tulang pergelangan tangannya. Ibu jari ni membolehkan Panda memegang buluh, menarik daun daun dari batang buluh serta mencabut keluar rebung dari tanah. 

dengar penerangan lagi

 Kek Panda

Tahi panda. tiada bau sebab panda makan buluh jewww



Sedia maklum bahawa Malaysia ada dua ekor Giant Panda kan? Satu jantan dan satu betina. Ingatkan dapat tengok kedua duanya sekali TAPI Giant Panda yang betina kene kuarantin sebab baru melahirkan baby panda, yeayy ! So yang ada hanyalah Papa Panda sahaja.... Baby Giant Panda boleh dilawati dalam tempoh dua bulan lagi. sementara ni, baby panda dan mak panda dalam kuarantin ataupun kata nama lain, mak panda sedang berpantang hehhhehe  ;p

Okay ada yang bertanya, kenapa Malaysia tetiba ada Giant Panda ni? Okay macam ni, Giant Panda ini sebenarnya dipinjamkan oleh Kerajaan China kepada Zoo Negara selama 10tahun sebagai Simbolik Jalinan Hubungan Diplomatik 40tahun Malysia dengan China. 


Info Giant Panda:
**Giant Panda Jantan bernama Fu Wa (nama di China sejak kecil), tapi di Malaysia lebih dikenali sebagai Xing Xing . . 

**Giant Panda Betina bernama Feng Yi  (nama di China sejak kecil), tapi di Malaysia lebih dikenali sebagai Liang Liang . .

**Masing masing berumur 9tahun.

**Habitat mengawan Giant Panda hanya berlaku dalam tempoh tiga bulan sekali iaitu Mei hingga Julai. dalam tempoh 72jam diaorang akan dikurung dalam satu sangkar. Selepas je waktu tu, Giant Panda tidak sebulu, sokmo nak gaduh jekkk... 

 jemput baca Biodata Liang Liang

 jemput baca Biodata Xing Xing



Masuk kawasan Giant Panda tidak dibenarkan buat bising. takut Giant Panda terkejut opocottt! hee ~ Bertuahnya kitaorang sebab dapat masuk tengok Giant Panda pada hari lahir nya. dapat jugak la tengok dia makan kek birthday . hihi..

kawasan Liang Liang

kawasan Xing Xing





Happy Besday to u ! Happy Besday to u ! Happy Besday to Fu Wa Xing Xing ! 
Happy Besday to uuuuuuuuuuuuuu ;)) yeay ! *tiup lilin*  hihi

medang je welfie dak dak blogger ni hehe

kami DAH visit Giant Panda yeay !!!!!!!




Lepas acara melawat Giant Panda, maka tamatlah Blogger Day Out di Zoo Negara dengan Kelab Blogger Ben Ashaari .. Seronok tak terhingga sangattt hari ni.. macam tak sangka ai pergi Zoo Negara HAHAAHHA .. Terima kasih Kelab Blogger Ben Ashaari untuk peluang ini. Dan jutaan terima kasih kepada semua penaja penaja hebat  Blogger Day Out Kelab Blogger Ben Ashaari di Zoo Negara kerana sudi menaja. Semoga murah rezeki. Tahun depan taja lagi ye? hihihi

Thanks Cosmoderm


tidak pulang dengan tangan kosong, ai is beli Fridge Magnet Giant Panda. macam macam ada jual dekat Kedai Sourvenir Panda. semua benda berunsurkan Giant Panda. yang bawak anak anak sila sediakan duit secukupnya heee~



Info :
Beli Tiket Online di http://www.zoonegaramalaysia.my/




p/s : semua gambar yang tidak berwatermark 
Credit to all blogger KBBA yang terlibat yang mana ai pinjam gambar gambar ituew hehehe.




p/s : Ida mencari 3 pengomen bertuah untuk menerima voucher
Just drop komen. Nanti ida cabut undi. simple. hee ~
Ada voucher cosmoderm. food panda. tiket zoo pun ada !
komen ehhhh. kita tengok sapa yang bertuah ! heeeeeeeee~








Yang nak datang lagi tengok baby panda pulak ! hihi
signature ms eida

8 comments:

  1. nk jugak!!!! nk bertuah hahahahhhaaaaa

    ReplyDelete
  2. bestnye ida.. nanti nak kene bawa ufairah g tengok giant panda ni..

    ReplyDelete
  3. nakkkkkk..hihihi..
    amboiii..seronoknyeee uols..selpiee ajeee..
    ila pegi zoo KL ms kecik2 je..dh besau ni bwk ank gi zoo melaka..tp zoo melaka skang pun dh byk binatang xde..ni antara alasan yg kukuh nk ajak hubby gi zoo KL pulak..lgpun ade panda! haha

    ReplyDelete
  4. Bestttt sgt2....lama betul tak msuk zoo negara tau...sekali masuk pitam nak pusing satu zoo hahaha...seronok tgk papa panda xing xing

    ReplyDelete
  5. Haishhhh ni rasa nak pergi lagi ni.... haritu pergi tak tengok panda.. bestnyaaa.. meriah tengok gambar2 kak ida share

    ReplyDelete
  6. bestnya..last Sal ngan husband pegi zoo 4 tahun lepas..memang syok jenjalan jelajah pusing2 zoo, bukan je bebudak yang teruja kita pun same..memang plan nak g tengok panda..syok plak tgk eida g ramai2..

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Eida....
    Salam perkenalan...best nye jenjalan zoo negara.,dapat wish besday Fu Wa Xing Xing depan2 hehehe..
    Hope dapat jadi pengomen bertuah..dapat pergi zoo best jugak..hehehe..muah ciked...

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page