Friday, June 5, 2015

XPDC Mendaki Gunung Irau, Berinchang, Cameron Highlands

XPDC Mendaki Gunung Irau  |  Huwaaaaaaaa rindunya dengan blog ittew ni ! lama tak menulis coet coet dekat sini. di saat kaki betis peha bahu segala machem yang tengah sakit ni, memang tak da mood nak menulis bagai kan............ tapi rugi sangat laaaaaaaaaaa kalau tak tepek sini, "HELLO, budak gemuk ni pergi daki gunung okayyy !!" HAHAHAHA  #janganpandanglemakkusebelahmata

XPDC Gunung Irau weeehooooo !



XPDC Mendaki Gunung Irau  |  Kali ni kemana kita Team COHAN? XPDC Mendaki Gunung Irau, Berinchang, Cameron Highlands. Setelah sekian lama ai menyimpan hajat nak pergi Gunung Irau ni. Gunung Irau ni bapak haii lawa sangatttttttttttttttttttttttt  ;)) korang takkan percaya itu adalah trek dia. seriusss wa cakap luh!  ;p dan ai tahu kemampuan ai tahap mana. ntah capai puncak ke tidak. but is okay, motif ai nak hunting kawasan dalam hutan yang cantik mantik hikhikhik. puncak tolak tepi HAHAHA

cantik kannn

cantikkkk jugokkkkk



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Pada 29Mei2015, hari jumaat lepas waktu kerja, dalam malam jugak la pukul 9pm kitaorang gerak ke Cameron Highlands. Tapi ini namanya menempah bala sebab nak masuk Cameron waktu waktu Cuti Sekolah ni. highway is jem teruk.. masuk ikut Tapah. ai pertama kali ke Cameron melalui Tapah. not good jalan dia. bengkang bengkok.. tahu pukul berapa kitaorang kat jalan Tapah tu? pukul 1am. kuikuikuiii ~ pandang kanan gelap , pandang kiri gelap. pandang depan ada sikit cahaya lampu kereta. but pleaseeee jangan pandang belakang HAHAHAHA . . disebabkan taknak fikir macam macam, ai mentido aje dalam kereta. tahu tahu dah sampai Tanah Rata ;)) jalan dah ok sikit.. sejuk dah mula terasa. aaarghh rindunyaaaaa sejuk Cameron Highlands wiiiiiii ~


XPDC Mendaki Gunung Irau  | Seingat ai pukul 2.30am kitaorang sampai tapak perkhemahan. budak budak laki pasang khemah segala. kitaorang dok usha dari tepi jek. masih mamai plus menahan kesejukan teroks.. Actually  XPDC Mendaki Gunung Irau ini melibatkan beberapa orang team COHAN bersama student student UiTM. so ada lah dekat 16 orang yang akan mula naik Gunung Irau pagi esoknyaaaa.. kitaorang rasmi khemah COHAN yang baru kehkehkehkehhh.. nyenyakkkknyaaa tidur kuuuu   ;p

diaorang tengah pasang khemah pepagi buta

yang kitaorang selfie dulu 
sib baik xde benda pelik dalam pic.
terlupa langsung ! 



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Bangun pagi, niat nak mandi, tapi lupa kita di tapak perkhemahan. which is mana ada HEATER untuk sejuk sejuk macam ni? korang rasa ai mandi? KAHKAKAHKAH. bapak heyy sejukkkk. last last pergi sungai just basuh muka, gosok gigi. kuikuikuiii ~ pastu siap siap sembur laa perfume kofkofkofkofffff  ;p  pagi tu break1st dulu di Pekan Brinchang. boleh tahan ramai orang. lupaaa cuti sekolah kan? Nak naik Gunung Brinchang, starting point dia di jalan macam nak ke Ladang Teh yang ombak rindu tu.. Sampai di starting point dalam pukul 10am. dah lewat sebenarnya nak naik. siap ada yang dah turun lagi perghhh . . yang kitaorang baru nak naik? kekekeekekeeee

tapak perkhemahan kitaorang ;))

Selamat Pagi Cameron !

toilet kitaorang HAHHAHA



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Pukul 10am. Mula amik gambar sikit sikit dan jom mula daki. dimulai dengan anak tangga kayu. nampak macam simple tapi boleh tahan cungap nye hikhikhik.. bila habis anak tangga tadi baru laaaa "welcome to the jungle" selamat mendaki ! muehehehhehe ~ pesta selut lumpur pon bermula. boleh tahan. mula mula gigih laaa elak segala selut yang ada, tapi last last "ehhh lantak kau laa.. aku pijak jek.. terbenam dlm lumpur sampai ke bulu lali... eeuuwwwww"  HAHAHAHA lepas tu daki dan daki, lepas daki ada yang kene menurun curam. ada yang kene lalu tepi tebing. celah pokok. dagu bertemu kepala lutut. ehh ehh macam macam laaa. .

wehooooo ! muka cemangat !

anak tangga semputtttttttttttt

dikk hati hati seluttttttttttt  euuuwww ~

dalam perjalanan, jumpa budak kecik umur 3tahun. daki sekali mak ayah dia, naik gunung.
hebakk kan? nnti anak anak ai, ai nak ajar macam ni. suruh ikut bapak dia naik gunung. baru la lasakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk . .



XPDC Mendaki Gunung Irau  | sampai satu tempat yang cantik memang kitaorang akan berhenti untuk tangkap gambar. lantakk out of time. janji gambar cantik ! HAHAHAHA, serius setiap pelosok dalam hutan tu cantiknyaaa ya ampunnn..... cantik dari BALI. cantik dari KOH LIPE. cantik cantik cantikkkk . macam dalam movie Lord Of The Ring.. Untuk sampai ke puncak Irau, ada Mini Irau. dari starting point nak ke Mini Irau sepatutnya dalam 2jam pon lepas, ate macam mana ai naik cecah 3jam ni? HAHAHAHA. asik berhenti je. penat berhenti. tangkap gambar is terapi bila penat kekekekeke.. dalam pukul 1pm sampai Mini Irau.. berehat kejap. makan cekelat. kurma. air. arghhh legaaaaa. benornya, kat sini ai dah rasa tegang kat betis kaki belah kiri. tapi lantakkan la. fikir kat atas ada port lagi cantik cantik. kene teruskan jugak ni ! baiklahhhh ~





















maceh sayang.. jadik sweaper 9jam saya ! hee~


tongkat tu sangat berbakti ! i lebiu u !



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Perjalanan diteruskan lagi dari Mini Irau ke puncak. dari Mini Irau nak naik ke puncak dalam dua jam lagi.. trek dari Mini Irau ke puncak mak aiii. semuanya kene naik naik naik ala al 90 darjah. makin sakit laaa betis kuu.................................... sampai satu tahap, kaki pijak tak rasa apa sampai nak jatuh kebelakang, nasib baik la hubby sentiasa ada di belakang ai. dia tolak badan ai ke depan balik. kalau tak da orang sambut ni, mahu ai jatuh curam ni erkkkkkkk  .. ai duduk kejap. picit picit betis.. tapi krem macam semut semut tuh? korang pernah rasa tak ? tumbuk tumbuk pun tak rasa apa. ai cuba nak berdiri balik, arghhh sakitt weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii . . nak nangis tapi ku tahan jebatttt HAHAHA  last last cakap dengan hubby  "syg, yu naik la. ai tunggu sini. kaki ai tak leh gerak la. krem habis ni. kalau paksa naik jugak nnti, nak turun nanti lagi susah pulak kan"  ................


 kejadian dimana kaki kebas macam tak de kaki je!
sedih ~



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Tapi, hubby taknak naik ke puncak pulak.. nak tunggu dengan ai dekat bawah ni. eceh. terharu makkkkk . . . die keluarkan yoko yoko sapu sapu kat betis ai. alahaii suweet sangat ! kekekeeke . . padahal boleh je hubby naik puncak kejap. then turun la balik dekat tempat ai berhenti ni. ai kaki sakit mana nak pergi mana mana kan. lagipun ada je orang lain lalu lalang situ. . ada yang nak naik. ada yang nak turun. . so, kitaorang berdua ajela yang tak sampai puncak Gunung Irau. but is okay, janji ai dah tangkap gambar gambar cantik hikhikhik . . .

The puncak

Puncak. nothing. tak kesah sampai ke tak HAHHAHHAA



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Ai mula turun dengan kaki yang SAKIT GILER ni dalam pukul 2.30pm rasanya. jalan slow slow.. memang sakit habis la. sampai satu masa tu rasa macam nak cabut je kaki ni .. tiap kali orang lalu mesti ai tanya, jauh lagi tak anak tangga? kalau dah jumpa anak tangga maknenye tak jauh dah dari starting point...... orang tu cakap jauh lagi dik.......... ada dekat dua jam. baiklah. saya redho.. huu ~ makanya sesi memanjat daki turun curam pijak selut diteruskan lagi................................ kejap kejap berhenti sapu yoko yoko... pastu paksa kaki jalan lagi.. ai paling geram kaki tengah sakit tapi kene melangkah kayu balak besar. sakit woiiiiiiiii.. padan muka aku HAHHAHAHA

 ai benci part ni !  grrrrrrrrrrrr







XPDC Mendaki Gunung Irau  | Dalam jam 6pm rasanya, hujan mula rintik. hari dah mula gelap. ah sudahhh. taknak aku duduk dalam hutan ni malam malam. cepat kene paksa kaki melangkah lagi cepattt......... sambil melangkah ai tahan sakit. setiap kali sakit tu la, ai cakap dalam hati "indahnya ciptaan DIA. dah tengok tadi kan? dah jom balik. tahan sikit je lagi. nnti balik kita rehat yekkk... jom kaki. sayang dia... hikhik" Korang bayangkan dari pukul 10am ai mendaki sampai di starting point dalam pukul 7pm. 9jam pendakian, mahu tak sakit? bila ai tanya hubby "syg yu sakit kaki tak"  "tak sempat nak sakit pun yang.." ciss...... kalau tanya lagi sorang member tu "amin, sakit kaki tak?" korang tahu dia jawab apa?  "peluh tak keluar pun? siap wangi pagi tadi ada lagi. broga je ni"  huwaaaaaaaaaaa apesallll laaa diaorang punya stamina kuat sangat ni ! ehem.......

 masa ni dah petang sangat hari pun dah nak gelap. kaki makin sakit.
tapi masih senyum tangkap pic HAHHAHA

ni la anak tangga tadi yang ai tunggu tunggu sangattt ! HAHHAA
time dah pukul 7pm



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Tapi pelik la, sakit kaki, penat, ntah apa yang seronoknya mendaki gunung ni, ai pun tak reti nak explain. tapi satu kepuasan bila dalam hutan tu. tapi sakit tapi penat tapi ntah puas. hahahhaha korang paham tak? ok xpe abaikan hehehhe.. sampai di starting point terus start enjin kereta balik ke tapak perkhemahan. TAPI malangnya turun je dari Ladang Teh, pesta lampu merah dah mula. jem teroks weiiiii............ dari Brinchang ke Tanah Rata(tmn sedia) dekat 2jam30min. huhu................ padahal 20min pun xsampai sepatutnya........... malam tu kitaorang pergi mandi dekat Masjid Tanah Rata. toilet perempuan siap ada heater. perghhh bestnyaaaaaaaa nikmattttttttttttttttttttttttt..


XPDC Mendaki Gunung Irau  | lepas mandi siap siap terus pergi makan. lapar ya ampun. seharian siang tadi tak makan kan? kaki sakit. tapi malangnya dapat makanan TAK SEDAP langsung. Foodcourt ntah celah mana ntah. . dah la tak sedap MAHAL pulak tuh. spoill. sian perut ku.. niat di hati nak ke Pasar Malam Brinchang tapiii kaki sakit plus jalan jem, xjadik laaaaaaaaaa. terus balik ke tapak perkhemahan dan ZZZzzzZZzzz.. masa tu pukul 12am.. esok pagi bangun siap siap kemas segala terus balik KL. jalan jem seperti biasa..dalam kereta, macam macam sakit pun keluar . semalam betis je sakit kan? hari ni bahu lenguh. tangan lenguh. peha denyut. HAHHAHHAHAHHAHAHA

taknak senyum kaki sakit HAHAHHA



XPDC Mendaki Gunung Irau  | Tapi apa apa pun, hari isnin ai tetap pergi kerja. gigih ke idok? sambil jalan menahan sakit.. Tapi serius Gunung Irau memang cantikkkkkkkkkkkkk. ada masa terluang, ada tenaga lebih, pergi laa korang............... bestttt.. dan mendapat la kaki sakit. bila lagi kan? kuikuikuiii ~




Sedikit info,

1) Kitaorang camping di Sungai Pauh Camp Site Pejabat Hutan Cameron Highlands. Camp site ni bebetul belakang Pejabat Hutan di Jalan Pejabat Hutan, Tmn Sedia, Tanah Rata. Ada disediakan surau, bilik air dan plug eletrik untuk sesiapa yang nak memasak tuh.. Bayaran seperti berikut :
                               a) Sewa tapak perkhemahan RM3(satu malam)
                               b) Bil air dan elektrik RM10 (sekali masuk per group)
- TAPI masa ai pergi AIR XDE. motif bayar bil air? Toilet KOTOR. bau hancing merata. tak selenggara ke? MOTIF ada bayaran semua tu tapi tak selenggara kenapa ??????  sampai ai kene mandi dekat masjid sebab GELI SANGAT !!!!!!  grr sangatt ni....


2) Permit naik ke Gunung Irau RM5/seorang.
Settelkan di Pejabat Hutan Cameron Highland yek..




 XPDC Mendaki Gunung Irau
is TERBAIK !







Yang best camping situ ada sungai TAPI tak best sebab toilet KOTOR ya ampun ! spoil !
tolong bersihkan boleh ? motif bayaran dikenakan kenapa kalau tak selenggara kan????
signature ms eida

32 comments:

  1. seronoknyaaaa...ida memang layak bergelar travelogger....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa malu pulop kak farah kata begitu hehehhehehee

      Delete
  2. waaaaaaah! teringin jugak nak mendaki daki gunung cenni.. sesempoi pon tak pelah sebab ai pun tak kuat jugak. hahah.. thanks share info ni. boleh masuk dalam list.. hewhew..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk ikut ida dakit next time? nnti ida roger k? hehehehhehe xpe .. xsampai xpe. janji berpeluh sihatt sikittt heheheee

      Delete
  3. bestnya Ida! Sally lama gila dah tak buat aktiviti macam ni...nak buat tapi takde geng, kekuatan pun takde..huhuhu...

    last buat masa kat Busan je...itu pun baju tak sesuai langsung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiiii sally....................... busan? alaaa nak pegi busan jugakkkkkkkkkkkkkkkkkkk

      Delete
  4. Assalam ida,
    huwawawaawwa
    macam besa iols kalo nengok gambor orang memanjat iols yang jadik semput :P
    ooohoooiiiiiiiiiii
    idak ler akak nak panjat gunung soper itu
    bukit pun idak he3
    nampak benor pamalaih & penakuitnya kan3
    caya la ida :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak,

      hahahhahahahhaha kelakoo la akak nii. hihihi xpeee...

      Delete
  5. tahniah sbb berjaya panjat gunung walau tak smpai kepuncak.
    Akak ni nak panjat pergi canopy walk kt frim tu pun dah semput rasa nak pitam. Hahaha. Org kurang exercise mmg begitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tahniah sangatt kekda hahhahaha.... ida pon kureng exercise tu yg tak sampai puncak tu hahhahahhah

      Delete
  6. Wow....menarik ni! Yani kalau gi Cameron asyik la fokus pd aktiviti makan2...boleh dipertimbangkan juga ni next trip ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha makan makan tu xleh elak yanie. next time yanie dtg CH panjat gunung ni ok? test sikit stamina tu. hehehhe xsampai puncak xpe. at least kita cuba kan. ida pon xsampaii kaki cramp huhhuhuhu

      Delete
  7. bestnyaa.....sejukkk je mata tengok gambar pemandangan..Idaaa bawaklah aku sekali lain kali..tunggu dak Iqy besar sikit..hehehe...I is teringinnn plakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin? ok nnti kita buat training dulu. sila panjat tangga umah ida dulu k hahahhahahaha

      Delete
  8. Cantik tmpt tu cuma x puas tgk gmbr u ambk... mcm blur... guna camera ape ni... grrr... nak g ambk gmbr sendiri laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah yelaaaa yelaaaaaaaaa orang tu ade DSLR , ai pakai Mega je tangkap ni lain weiii HAHHAHAHHA

      Delete
  9. perghhh!!! ini serius best! gila arrrr.... mau diajak nanti ya. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn jadik gila pls ~ hehhe. datang laa sini. lawa.. penattt hahahaha

      Delete
  10. ty info :D...sbb 12,13,14 ni nk g kesana,tu yang duk cari info..terima kasih :D

    ReplyDelete
  11. subahanallah..cantikkkk bangat ni..ermm..xpe kot ida xspi puncak pun..xde ape pun tgk..hihi..tp siyes cantikkkkk sgtttt3

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik sangattttttttt xpee nnti ida cuba lagi 2nd round! hehehhee

      Delete
  12. Camne nak booking tapak khemah tu? Ada contact num?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm sy tak uruskan sy tak tahu cmne. boleh call kawan saya Man . die yg uruskan. 012-725 4210

      Delete
  13. Awk, nk tanya, boleh ke kite bermlm di masjid tnh rata tu? And permit masuk hutan tu holeh x kite setelkan sehari sblum daki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh call kawan saya Man . die yg uruskan. 012-725 4210

      Delete
  14. TEBING TINGGI BACKPACKER(fb) TTB
    KHIDMAT GUIDE GUNUNG(TG 9024)
    MENGURUSKAN PERIHAL:
    -Permit perhutanan
    -laporan polis
    -khidnat nature guide berlesen
    -kit perubatan (asas)
    -walkie talkie
    -khidmat 4x4 ke mossy forest(dari hotel/homestay)return


    ANDY
    017-9997790
    call/whataps/sms

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...seronok membaca pengalaman saudari mendaki...kumpulan saya juga berminat untuk menjejaki gunung ini...boleh saudari wasap saya untuk say tahu perkara yang lebih lanjut...0139775714...saya dari Melaka..kalau ikut tentatif hari pertama akan sampai di gunung brinchang petang..kami nak berkhemah terlebih dahulu kerana perjalanan yang agak jauh...untuk esoknya...untuk hari kedua..awal pagi kami nak mula mendaki gunung sampai ke puncak..dan turun pada sebelah petang...malam tersebut kami nak berkhemah lagi di tempat yang sama..untuk hari ketiga...pukul 10 pagi kami akan bertolak pulang...

    namun masalah yang kami hadapi sekarang ialah
    1- tidak tahu kadar bayaran yang di kenakan untuk tapak perkhemahan dan yuran untuk naik ke gunung serta bayaran upah gauide
    2- kami tidak tahu di mana tapak perkhemahan

    jadi saya minta jasa baik saudari untuk tolong saya dalam hal ini...terima kasih...apa2 jwapan dari saudari tolog wasap saya...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh call kawan saya Man . die yg uruskan. 012-725 4210

      Delete
  16. Senang x trek dia?maksud sy...kita boleh naik sendiri tanpa guider...sy plan nk naik sana before puasa ni...tp bkn by group...cuma 2-3 org je...

    ReplyDelete
  17. Salam,

    very informative & i believe you have so much fun up there!!
    saya & family (with my hubby, my 13 yo daughter, 7 yo son & 1 1/2 year old baby) akan panjat si irau ni nov nanti... hope boleh la sampai puncak..

    boleh tahu, berapa jam ya trekking & hiking start from entrance mossy forest sampai puncak irau?

    tq!!

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page