Tuesday, June 30, 2015

Update Kisah CibubuTheCat #1

Masih ingat CibubuTheCat yang ai selamatkan tu? okay mari sambung cerita update kisah kucing yang malang buatan manusia ni.. sobs.... korang kalau nak baca macam mana ai jumpa cibubu ni, boleh baca DISINI yekkk ;)) Ai bawak ke klinik haiwan untuk pemeriksaan lanjut sebab tangan dia macam patah...... So, Dr.Zul dari Klinik Haiwan & Surgeri Taman Equine pon decide nak x-ray cibubu ni. so kene tinggal satu hari di klinik, esoknya ai kene datang untuk jumpe doc lagi sekali untuk tahu result.... 

 ni dr.zul yang merawat cibubu

cibubu sangat garang time ni
marah gaknya



dipendekkan cerita, 27hbJun2015 ai datang balik ke Klinik, Dr.Zul explain memang tangan depan dia patah sebelah kiri.. ada tulang yang terkeluar dari paksi dia. boleh dirawat dan tulang boleh disambung semula DENGAN syarat lakukan pembedahan. ai tanya berapa kos? doc cakap paling murah RM2K. gulp ! kita mana ada duit nak bayar ? sobs.. sedih... kalau laaaa ai orang kaya kan besttt , slumber je ai bayar untuk cibubu................ so ai cakap dengan doc, ai akan datang balik bila duit dah cukup. buat masa sekarang ni, ai akan jaga sendiri........ disamping bantuan ubatan dari doc...



dua gambar X-ray cibubu
Real pic ye
bukan tipu tipu



total bils yang pertama kali untuk cibubu adalah RM297.70. ini kos termasuk x-ray separuh badan cibubu... ada orang kata x-ray cibubu tipu. HAHAHA ai rasa macam nk gelakk depan muka orang yang cakap tu.. kelako okay.... tapi xpelaa manusia kan? kita buat baik salah, kita buat salah memang dah salah.. so abaikan jelaaaaaa manusia cenggini........

agak agak macam ni korang rasa, ai tipu ke? hmmmmm




tapi masalahnya lain pulak lepas ai bawak balik rumah, lepas beberapa hari ai jaga dekat rumah, cibubu start muntah muntah keluar lendir kuning... ahh sudah. dah kenapaa ni?? taknak makan taknak minum asyikkk muntahhhh sajaaaaaaaaaaaa... dah makin kurus.ahh sudah kenapaaa? ai syak keracunan makanan or virus je. sebab kucing tengah badan tak sihat ni, virus senang kene.................... dulu ai pernah jaga kucing kene virus, end up kucing tu mati sebab tak leh lawan virus tu. untuk pengetahuan korang, kucing kalau kene virus memang xde ubat dan tunggu masa sahajaaaaaaaaaaaaaaaa... hmm..

rindunya lahaii masa ni, cibubu makan banyakkkk
sekarang? taknak makan langsung 
ai suap dia ludah balik



so, lagi sekali ai bawak cibubu pergi klinik yang sama (pada 28Jun2015), doc cakap mungkin jangkitan kuman or virus.. tapi nk tahu virus or not kene scan terlebih dahulu.. tapi sebelum scan, try bagi makan ubatan dulu, doc bagi ubat cirit, muntah dan vitamin bentuk cecair............. Total bils RM55.35... kalau lepas dah habis semua ubatan ni, cibubu still muntah muntah, doc suruh datang untuk scan......... sekarang ni fasa ai tengah bagi makan ubatan ni laa.. tapi YA ALLAHH, susahnyaaa nak bagi ubatan bentuk cecair ni dekat cibubu. dia pandai ludahhhh balik weii... eii sakit hatiii.. setiap kali ai bagi makan ubat die ludah balik. penat ai bebel kat dia suh makan ubat , macam mana nk cepat sembuh.. ishkk macam mak mak dah rasaaa hukhukhuk


kita tengok macam mane dalam seminggu ni, kalau dia still muntahkan balik ubatan yang ai suap ni, memang kene scan dak cibubu ni.... dan ai harap sangatttt, bukan la virus. amin amin.. korang doakan tauuu!!


**ai akan rekod segala perbelanjaan cibubu dalam entry
ai akan tulis semua perkara berkaitan dia,
BUKAN RIAK, tapi ada orang yang ingin tahu....................



Ringkasan CibubuTheCat 20.06.2015
1st pergi Klinik (23062015) = Xray +ubatan = RM297.70
2nd pergi Klinik (28062015) = ubatan muntah/cirit & vitamin = RM55.35
Kedai Haiwan 2(8062015) = beli barang2 ubatan = RM28.45



p/s : sesiapa ingin membantu menghulurkan bantuan
kewangan kepada cibubu, boleh pm ai di FB , Ida Baharum
TQ korang ;))







Yang hari hari fikir pasal cibubu ni, risau aku lahaiiii !!!
signature ms eida

5 comments:

  1. doktor ni yang masuk tv9 kan.. nasi lemak kopi O..hahaha.. selalu tengok muka dia kat tv,

    ReplyDelete
  2. su muncul di sini...kipidap

    ReplyDelete
  3. Semoga si BUBU cpat sembuh....Ida kalau nak share kat FB DKG (Dunia kucing) boleh? maybe ada yang sanggup membantu ......

    ReplyDelete
  4. baiknye ati ida..sian cibubu umur xpjg..sedihnye..

    ReplyDelete
  5. eida.. jiran fifi bawak kucing g vet.. perut terburai.. memang tak boleh buat ape.. rawat terus.. habis rawat.. bil 1.2k.. nak taknak bayar je.. sebab nak selamtakan kucing kan.. eida.. eida baik sangat..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page