Friday, June 26, 2015

Resepi Ayam Masak Kurma Paling Senang


Resepi Ayam Masak Kurma Paling Senang  |  Serius seumur hidup ai, ini kali pertama ai masak ayam masak kurma.. ai tak suka makan kurma sebab ada santan #ehh.. tapi ini menu request dari hubby. takkan tak masak? kita kan istewiii solehahhhh sangatt kohkohkoh ~ nak masak ayam masak kurma ni rupanya senang jeee.. mudah sangat sangatt.. tutup mata siapp kohkohkohh okay itu tipu.. ;p


Resepi Ayam Masak Kurma Paling Senang  |  Cara cara masak ayam masak kurma paling senang abad ini , ai belajar dari resepi belakang rempah kurma tu jekkk hikhikhik... memang senang! sekali masak je, hubby cakap "okay sedappppp" YES ! tiada apa yang lebih bermakna bila suami puji masakan kita sedap.. HHAHAHHA  *pengsan*


Okay jom masak,

 Bahan bahan Resepi Ayam masak kurma ialah :
1) Ayam 8ketul
2) Santan (ai guna satu senduk jek)
3) Bawang merah/putih/halia
4) Satu paket Serbuk kurma
5) segala rempah ratus , secubit jintan manis, secubit jintan putih, 1biji buah pelaga, secubit bunga cengkih,  1 batang kecil kulit kayu manis





Cara masak ayam masak kurma adalah seperti ;

1) Tumis Bawang merah/putih/halia dan segala rempah ratus , jintan manis, jintan putih, buah pelaga,bunga cengkih, kulit kayu manis... tumis sampai naik bau wangiiii

2) Masukkan pes serbuk kurma. Serbuk kurma tadi korang letak air sikit dan kacau dalam cawan lain. pastu masukkan je dalam periuk. tumis lagii

3) masukkan ayam. biarkan seketika ayam.. pastu baru baru masukkan air. biarkan sampai didih

4) masukkan santan satu senduk je.. ai tak sukaa santan banyakkk huhu tapi okay je rasa dia bila santan kurang niiii... ngam!

5. masukkan garam dan biarkan mendidihhh ~





dan hasilnya adalah,



 rupa HODOH tapi rasa SEDAP 
HAHAHHAHAH
pengsan puji diri sendirii   ;p





haa korang pernah masak ayam masak kurma?
macam mana resepi korang?
lagi mudah ke lagi complicated?
hikhikhik...







Yang sebulan sekali masak ayam kurma ni okaylahh, kalau tak muakk hikhikhik
signature ms eida

24 comments:

  1. nampak sangat menyelerakan ni...eidaaaaaa sila masak akak nak datang rumah makan...he he he....

    ReplyDelete
  2. Eh, kebetulan pulak....semalam baru lepas masak kurma telur + kentang untuk menu berbuka. Huhu....

    ReplyDelete
  3. Lebih kurang je kot semua resipi ayam masak kurma ni. Lauk paling senang kekdahnya

    ReplyDelete
  4. tgk kak ida masak teringat lauk kurma ibu kat kampung. sedapnyaaa

    ReplyDelete
  5. ayam kurma nie fav anak saya yang sulung...kalau masak ayam kurma memang bertambah makan...

    ReplyDelete
  6. Perghh hebat lah kak ida.. jeles tengok orang pandai memasak ni.. anyway, kita sama tak suka makan kurma.. tak boleh masuk

    ReplyDelete
  7. Menguji iman betul bulan2 pose baca entry mcm ni wuaaa

    Jom terjah : Bukti GST Naikkan harga barang!

    ReplyDelete
  8. ermm santan sesenduk ek... kalau tak licin sedapala tuh kan.. ok ok boleh tiru resipi ni lah... huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  9. same la ida..ila pun xsuke sgt yg berkuah2 santan ni..kari, masak lemak cili ape ke..tp klu masak lemak cili api yg pedasssss..suke..rasenye sejak kawin ni ade kot 2x je wat masak kurma..kehkehkeh..same je kot resepinye..ikut belakang serbuk kurma tu..haha

    ReplyDelete
  10. lame sangat tak masak ayam masak kurma..

    ReplyDelete
  11. terima kasih... nak try lah japgi... tq tq tq

    ReplyDelete
  12. tq.. cari resepi ayam masam kurma.. dia kasi link ni.. terua terpikat.. tq share resepi.. :D

    ReplyDelete
  13. sedapnye resepi ni..bole cuba buat ni..:-)

    ReplyDelete
  14. tambah cili merah n cili hijau berserta tomato lagi sedap cili merah n cili hijau belah dua dan tomato belah 4 nyam2 sdp...

    ReplyDelete
  15. singgah amik resepi ayam masak kurma. mintak halal... 1st time nak buat ni, hahah

    ReplyDelete
  16. dtg amik resepi. mintak halal ye
    1st time nak buat ni, haha!

    ReplyDelete
  17. Ouh, cam masak kari ayam je ye. 1st time nak masak kurma nih.google jumpa yang ni. Terima kasih atas resepi mudah ni ;-)

    ReplyDelete
  18. Tq sis bgi resepi first time buat ni x sangka menjadi.... Terbaik ar sis....

    ReplyDelete
  19. Salam Sis,resepi Sis mudah & senang di ikut, tak complicated bak kata omputeh..
    saya dah cuba & rasanya sedap. Trima kasih kerena share resepi mudah ini.

    ReplyDelete
  20. mcm tak logik je . senang betul . tetibaa dah siap . ghaiyooo ..

    ReplyDelete
  21. Best juga kadang2 buat ayam kurma cicah lempeng( pek nga)..sedap kot..hihi

    azzaazyra.blogspot.com

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page