Monday, May 11, 2015

Cara Tukar I/C (Kad Pengenalan) Baru

 

Cara Tukar I/C (Kad Pengenalan) Baru |  Sapa yang dah tukar ? IC baru yang ada dua ketul gambar kita kat Kad Pengenalan tu.. comel pulak rasa. kekeke~ Dari dulu lagi hubby dah bising suruh pergi tukar tukar tukar, tapi ai is busy like kuli kan? mana ada masa nak melangok depan kaunter JPN tu lelama.. HAHAHAHA sampaila, gula hati ajak pergi teman buat ic baru, eh eh macam boleh selit buat sekali kan je? baiklahhhhhhhh ~

me with eyuh ~



So pergi lah kitaorang tukar IC lama kepada IC Baru di Jabatan Pendaftaran Negeri di Kompleks Kem. Dalam Negeri di Jalan Duta . dapat pelepasan bos dalam pukul 11am. so sampai sampai je amik nombor di kaunter. Tekan button Proses MyKad . dah set mind, mesti lama kene tunggu ni . tercangok lah kita. tapi nescaya anggapan kita meleset sama sekali. Ai dapat nombor 0142, nombor tengah served time tu 0136. kejap gila. kan? Pertukaran IC lama ke baru ni just bawak IC lama dan duit prosesan RM10. Gambar tak yah bawak sebab kita tangkap gambar dekat kaunter terus . Pakai colour tudung pekat pekat sikit tau... 

tunggu sikit je




So lepas siap segala proses di kaunter, kene tunggu IC siap lah kan? Dalam tempoh 3jam, IC Baru akan siap. kejap gila kan? tak de la sampai esok harinya. so dalam temph 3jam tu kitaorang pergi mencekik di Publika. itu je yang paling dekat kans. hihihi.. Lepaking di Plan B Publika.. Best gak lepak sini. ai makan, eyuh minum sahaja. eleh diet ah tu. kahkahkah.. lepas 3jam, which is dalam pukul 2.30pm tu, kitaorang pergi balik untuk collect IC yang dah siap. Kene owner pergi sendiri sebab nak scan ibu jari. tak leh nk kirim kirim amikkan ic yek hihi... kejap je settle urusan pertukaran IC lama ke baru. so korang sapa sapa yang belum tukar lagi tu, pergi laaaaa kejap jekk.. heeeeeeeeeeee ~

Ice Chocolate RM12
 Ice Mocha RM14

  Beef Lasagne RM32
Portion besar sangat. makan berdua. tapi jenuh ai habiskan HAHAHA

now days people  ;p

 tadaaaaaaaaaaaaaa
dah siap yeayy !





 Ni alamat sapa sapa nak pergi di Jalan Duta punya cawangan k?  *parking hazab giler!*
Alamat JPN Jln Duta,
Jabatan Pendaftaran Negara
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur,
Aras G, Kompleks Kementerian Dalam Negeri,
Jalan Sri Hartamas 1, Off Jalan Dutamas 1,
50551 Kuala Lumpur.








Yang settle satu masalah heee~
signature ms eida

28 comments:

  1. derrr akak pun tak tukar lagi dik oiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepatan tukar kakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

      Delete
  2. boleh tukar address skali ke eida? ic i alamat umah my parent kt kg lagik... hikhikhik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh boleh semua boleh hehehehhe

      Delete
  3. Replies
    1. pergi kak farah tukar heeeeeeeeeee

      Delete
  4. kite dah tukar awal tahun lepas. tapi gambar gelappp. hahaha. sedihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOLs. masa tgkp pic tu tak request nak tengok ke pic tu? rugi laaaaaaaaa sabar ehh

      Delete
  5. dah tukar jugak, tp malu nak tunjuk buat entry mueheheh ... terpaksa tukar sebab cip dah tak boleh baca nak akaun bank hazabbb sungguh .. mmg cptkan skrg xde nak tunggu lama pun dah buat dan siap dalam sehari ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehehe ida saje buat kot kot orang cari cara cara senang ade rujukan heee

      Delete
  6. akk nk tukar gak lah nanti...ic akk aritu gambo dh cam bibik huhu kalau org mesti kata akk bibik uhuk3

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHHAHA bibikkk tang manaaa kakk weiii hahhahaha

      Delete
  7. blm tukar lg..tp mesti ramaiiii kt jpn cni..
    *ida..no giliran tu typo..confuse jap makcik tadi..tp nasib kt gmbr ade..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida dh tukar. kemain perasaan typ oida ! macehh hhahahahhaha

      Delete
  8. kite dah tukar lama dah, hehe~

    ReplyDelete
  9. Assalma ida,
    eh3
    ada ida kecik
    ada ida besor
    ada ida warna pink
    ada ida itam puteh he3
    lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak.
      HHAHAHAHHAHAHHAHA
      dah kenapaaaaa kakk hoiiiiiiiiiiiiii heeeeee~

      Delete
  10. Tq bgus info ni... nk tukar alamat hiihi n nak bertudung skali .. btol ke dlm 1ari je blh collect ic baru ni? Wah bagus la sy dh nk kawin bln dpn mmg memerlukan ic baru cpt2 coz alamt lame brcanggah ngn prosuder kawin.. thanks esk blh pg buat ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul boleh collect sehari depends kat mana awak buat rasanya. Jln duta boleh.

      Delete
  11. hi. You pakai shawl kan? So boleh lah ni pakai shawl?

    ReplyDelete
  12. tmpang tnya..kalau pakai tudung pink muda nk soft skit boleh ke x?

    ReplyDelete
  13. My wife tukar IC kt JPN Parit Buntar, kene tunggu 2-3 minggu baru dpt IC baru. Saya dulu tukar kt UTC, 2-3 jam dpt dh. Pelik.

    ReplyDelete
  14. ala.. baca entri nih rasanya betul2 seru kene tukar tu dah sampai.. hee~ thanx untuk info..

    ReplyDelete
  15. kalau buat ic baru guna gambar passport sendiri background putih boleh tak?

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page