Wednesday, April 22, 2015

Percutian Honeymoon ke Bali PART 4

 


Nyenyak tidur sangat dalam hotel ni. katil empuk #ehh HAHAHA . . ok sambung cerita Bali. ayuh! dekat Bali, pukul 6.30am dah terang macam pukul 7.30am gituh.. sesiap segala, janji dengan Yanto pukul 9am. kitaorang nak break1st dulu. menu banyakk. ada jugak benda yang boleh dimakan HAHAHA. fobia dengan pork, ai sesiap tanya ada served pork tak? "waiters kata enggak ada buk. sini semuanya HALAL" hikhikhik. tak lama lepas tu, ade sekumpulan orang Malaysia turun. mak aii ramainyaaa stay dekat hotel ni heee ~ *hati lega*


 perut kasi penuh dulu sebelum berjalan seharian ~

sementara tunggu supir datang, kita explore hotel. port ni paling cantik ! hihi


Info supir di entry ini ye 




Aktiviti kita pada hari ni, nak pergi Kintamani, ada Gunung Batur. dengar cerita kawasan dia ala ala Cameron Highland kita.. sejuk dia. jalan dia. hikhikhik.. perjalanan ke sana makan masa 2jam. perghhh ~ tapi tak terasa lama sebab banyak menyinggah hikhik. First, kitaorang singgah dekat Kedai Silver.. hubby dah awal awal dah aim nak beli cincin dekat sini amboiiii ~ ai is tak minat silver so layankan je keinginan hubby. hihikhik. hasilnya dapat la sebentuk cincin berharga RM150. phew ~ Disebabkan kitaorang 1st customer kedai  ni, masa dapat duit tu, owner kedai siap round habis satu kedai sambil libas libas duit tu dekat semua barang apa yang ada dalam kedai tu.. amik berkat katanyaaaaa untuk hari ni. ehh itu macam ehh? kikiki ~ Lepas tu kitaorang singgah dekat Kedai Painting. ni xde ape. jalan masuk terus keluar balik HAHHAHHAHAH. rugi masa dan tenaga betul  ;p


 ni kedai Silver yang Supir Yanto bawakkan. Kedai ni baru bukak time tu, kiranya kitaorang 1st customer la.. jadik 1st customer ni macam susah nak mintak kurang jek. cis.

 hubby berkenan dah sebiji cincin silver , tu tengah kautim hikhikhk

 okay dapat !!! ai tengok biasa jek. ape yang mahal sangat pun tak tahu laaa
HAHAHAHA

sampai kedai painting. ai is malas nk masuk benornya. sbb tak minat lukisan segala ni. 

masuk 5minit je pastu keluar balik HAHAHA 
Takde apa yang best melainkan lukisan ni. kekkekeke




Sebelum dah nak sampai Kintamani tu, kita akan lalu Tegalalang Rice. Tempat ni macam ladang teh Cameron. VIEW OHSEM ! boleh la main snap snap picture dekat sini. dan deretan kedai pon boleh tahan panjang................. oh ye, pls shopping disini yek. harga boleh tahan murah, jangan lupa bargain yekk. ai beli beg I LOVE BALI yang ada zip dekat sini BANYAK ! MURAH ! SUKANYA !
beratur okay nak tangkap gambar dekat sini hikhikhik

ai beli tuk family dan beberapa kawan rapat ;))
seketul dalam RM7++



Perjalanan diteruskan lagi untuk ke Kintamani, singgah pulak di Kopi Luwak. Luwak ni Musang. So kopi dari Musang? hikhikhik . . Kopi Luwak adalah kopi termahal. secawan dalam RM15++ . . masuk dalam kawasan luwak tu, kita akan diterangkan macam mana proses kopi Luwak dibuat.. ai taknak cerita sebab nanti ai balik geli HHAHAHHAHHA. tapi hubby nak la minum rasa secawan kopi luwak tu. hubby cakap rasa dia masam masam sikit bila hujung hujung rasa kopi tu. ai minum ciked tapi cannot gooooooooo HAHAHAHA . . . kat Kopi Luwak ni ai beli jugak Sebungkus Kopi Luwak untuk dibawa pulang ke Malaysia. nak bagi orang Malaysia lak rasa hikhikhik.. 50g Kopi Luwak bersamaan Rp260k, pergh mahal kan?

 sejarah Kopi Luwak. baca tau!   ;p

 contoh tahi(kopi) yang dikeluarkan oleh luwak untuk dibuat kopi 

 ni laaaaaaaa Luwaknya.. omey sangat! 


 proses menumbuk kopi

 lepas tumbuk, sila goreng

 dah siap huuuu ~
Ni laaa Kopi Luwak.

percubaan untuk minum. ai cannot goo dengan rasa dia, last last hubby jugak yang habiskan hihihihi

 kita akan lepak minum dekat sini sebabnya, ada 12 jenis kopi yang akan diberi minum secara FOC jika berminat boleh la beli ;))

ai suka ginger tea. vanilla tea dengan lemon grass tea. heee~

mari shopping?

semua dah habis kitaorang minum cuma tinggal Luwak Kopi jek. huhu
sapa nak rasa? mai datang umahh heeeee



Sampai di Kintamani ngam ngam dah waktu lunch. patut laa semua orang yang datang sini akan lunch. Tapi dengar cerita restoran dekat sini semuanya TAK sedap. HAHAHAHA orang nak datang sini lebih kepada nk usha Gunung Kintamani yang Ohsem tu je... Tapi jangan risau, pak supir korang mestii bawak ke Restoran Halal . sini berlambak HALAL dont worry ;)) disebabkan takut berlapar malam nanti, ai just order 2gelas Teh Botol dan nasi goreng special satu pinggan , kongsi dua orang, bajet sweet di depan Gunung Batur lah ni? mihmihmih ~ korang tahu dekat sini berapa kene tax? 21% okay ! kita sekarang kecoh pasal 6% GST kan? pengsan lagi kalau dekat Bali HAHAHAHA

 order ni je. itu pun susah nak habis, sebab TAK SEDAP HAHHAHHA

 sini lepaking sambil tengok view OHSEM laaaa

 nak makan dekat sini kene cepat. kadang kadang penuh. kene duduk dalam kedai. tapi tak nampak la view ohsem ni. rezeki ai datang tengok ada kosong, ape lagi cop !!!!

 Gunung Batur. aktif lagi. hihihi

 seram benornya nk capture angel ni.. takut gopro jatuh bawah gaung HAHHAHA

 lepas makan, boleh pergi ke belah atas untuk sesi bergambar hihihi
tapi tak syok sebab nk hujan daaaaaaaaaaaaa

tengok langit mendung jeeee




Sepanjang perjalanan balik, ai leka mamai ngantuk haaaaaa sebab time ni hujan lebatt. jalan bengkok bengkok. hasih perut lak penuh . adoi laaaaa rasa macam nak termuntah huuu~ sampai hotel dalam pukul 5pm.. apa aktiviti? yillek. hanya berehat di dalam bilik sambil tengok TV  sambil makan jajan atas katil.. heaven betul ~ hikhikhik ..

orang tu lapar. ai is malas nk keluar makan, so kita order burger je boleh? makan atas katil HAHHAHHAHA




p/s : pendapat ai, tak perlu la menyinggah di Kedai Silver & Painting. boring tak da apa. rugi masa. so sapa nak pergi Kintamani, terus pergi jek. Singgah di Kopi Luwak dan Tegalalang Rice sahaja. heee ~






Kira kira
Rokok Rp18k (covert duit M'sia, RM5.20)
Cincin Silver Syg RM150 
Entrance Fee Tegalalang Rice Rp5k/seorang, Rp10k (covert duit M'sia, RM2.87)
9x Beg I LOVE BALI Rp220k  (covert duit M'sia, RM63.10)
Secawan Kopi Luwak Rp50k  (covert duit M'sia, RM14.40)
Beli Kopi Luwak dan lain lain kopi Rp260k   (covert duit M'sia, RM74.60)
Lunch di Kintamani Rp123k   (covert duit M'sia, RM35.30)
Rokok lagi Rp26k   (covert duit M'sia, RM7.50)
Tol balik Rp5k  (covert duit M'sia, RM1.40)
Jajan Rp18k  (covert duit M'sia, RM5.20)
Dinner Rp169k  (covert duit M'sia, RM48.80)
Total RM408.40




tumpang lalu kejap nak iklan iklan iklan ;
             
  boleh call/wasap/sms jika berminat mahupun ingin mengetahui dengan lebih lanjut 
terima kasih korangggg ;))





 * Entry yang lepas * klik untuk baca *

FREE SEATS AIR ASIA | 5th Anniversary kami keee ...... ??

Hari Nyepi Bali









Yang mintak maaf, lambat sikit update, busy maaaaa  ;p
signature ms eida

22 comments:

  1. Selamat berholiday dear..

    ReplyDelete
  2. apa2 pun burger tu memang nampak mengoda :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap burger tu ke mmg tengah lapaaa HHAHAHHA

      Delete
  3. rindu baliiiiii..itu hari dh suggest dh kat somi die kat,"u dh gile nak bawak anak gie sana?"..huwaaaaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HHAHHAHHAHA betul2 mmg tak sesuaii sangat baby ke sanaaa. banyak kuilllll

      Delete
  4. Bestnya dapat pergi bercuti ke Balii :D Entah bila le emi boleh ke sana.

    Btw jom singgah blog emi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emii one day nnti sampai laaaaaa heeehehheh..

      Delete
  5. aaaaaaaaa....x sanggup nak minum kopi tuuuu.... dah macam fear factor laaa kalau yoorin minum dok terjerit2..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. HHAHHAHHAH ida pun minum secoet jek HHAHAHHA

      Delete
  6. Bali memang kaya dengan pemandangan yang indah kan? And one more thing, about kopi luwak, kebanyakan orang Malaysia beli as a souvenir, even it's quite pricey. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. dah tahu mahal pun tetap beli jugak konon nk merasa sudahny akopi tu masih ade kat umah lagi ni haaaa HHAHHAAHHAHHA

      Delete
  7. kopi puwak tu ade gak bli... now dah keras dlm botol tu haa... baru je buang... hahaha... 2 kali jer bancuh... kitorang hari tu x dpt nak tgk gunung tu sbb kabus tebal giler... sempat nmpak 3 4 saat masa br smpai...

    ReplyDelete
  8. haihh..tu la ida,,takut btl tgk gmbr tu..tgk caption ida pun tulis cmtu..nasib laaa..tp view memang ohsemmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha ida pun takut tapi dah check segala gopro semua oay terus snap! cepat2 tarik balik gopro HAHHAH takutttttt

      Delete
  9. cantiknya view...gerammmm tengok...

    ReplyDelete
  10. Assalam ida,
    hammmbooiiiiiiiiiiii
    burger 3 saiz yer uols :P
    nomei3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam,
      HAHHAHA over gilaaaaaaaaaaaaa makan kannn ;p

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page