Friday, April 17, 2015

Cara Renew Lesen Baru

 


Cara Renew Lesen Baru  |  Sedar tak sedar, lesen ai mati rupanya ! lupa sangat lesen ni ada kaitan dengan tarikh birthday kita kan? birthday dah lepas makanya lesen sudah mati laa.. hukhuk. selamba je ai bawak kereta ke hulu ke hilir pergi event sana sini TANPA LESEN. HAHAHAHA , makanya mari lah kita meng-renew lesen. Sekarang ni ada Lesen Baru tau ! Ala ala macam IC kita tuh. . smart gak ahhh


(lesen mati 29.03.2015, semalam 16.04.2015 baru pergi renew. bagus kan? ;p)

mari kita pergi renew hukhukhukhuk ~




Cara Renew Lesen Baru  |  Okay macam mana kita nak renew lesen dan dapatkan lesen baru ni? Okay korang pergi mana mana JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) yang berdekatan. Then cakap nak renew lesen yang baru. If korang punya lesen tak mati pun still boleh tukar kepada lesen yang baru ni. Untuk yang pertama kali nak tukar kepada lesen baru ni, korang ada diberi dua pilihan.

Tukar/Renew Lesen
1. Boleh dilakukan di Pejabat Pos sahaja JIKA tiada perubahan alamat dan gambar. Pejabat POS akan ikut alamat dan gambar yang terdapat di dalam IC kita. So pergi Pejabat POS bawak IC, Lesen Memandu ASAL (yang ada gambar tuh) dan Slip Lesen. (jangan lupa bawa duit sekali, setahun renew RM30) dan settle.

2. Boleh dilakukan di mana mana branch JPJ JIKA ada perubahan alamat dan gambar. Contoh korang nak tukar alamat ke, korang nak guna gambar lain ke kan.. so pergi branch JPJ just bawak Lesen Memandu ASAL (yang ada gambar tuh) dan Slip Lesen. (jangan lupa bawa duit sekali, setahun renew RM30) dan settle. TAPI kalau ada perubahan gambar korang diberi pilihan untuk bawa sendiri gambar (background putih SAHAJA) dan juga boleh tangkap gambar di situ jek.

Renew Lesen di Branch JPJ di UTC Sentul

Waktu Operasi. jangan salah datang masa pulak yekk ;p




Setakat ni paham takk penjelasan ai? hikhikhik ~ semalam ai pergi renew lesen dekat UTC Sentul. Ada branch JPJ situ. (Tingkat 3), ai nak renew lesen dekat situ sebabnya nak tukar guna gambar semasa. tapi ai tak bawak gambar so ai memilih untuk tangkap gambar dekat situ jek. ada pegawai JPJ akan tangkap gambar kita. dont worry. mula mula sampai amik nombor, macam biasa, tunggu la sejam. then bila turn nombor kita sampai, pergi kaunter untuk urusan pembayaran. lepas tu tunggu turn nak tangkap gambar. lepas tu sila la tunggu sampai LESEN BARU kita siap. heeeeeeeeeeee ~ simple. tapi nak menunggu tu yang MALAS kens


 yeay siap lesen baru kitaaaaaaaaa !
jom mengulor hari ni? HAHAHAHA



Okay lepas kita dah ada lesen baru ni, if lesen kita mati untuk tahun tahun yang seterusnya, just pergi renew dekat Pejabat Pos je ok? no need pergi ke Branch JPJ dah heeeeeeeeeee ~






Yang benar ;p

signature ms eida

43 comments:

  1. thanks eida for sharing, lesen akak kena renew next year...ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. welkam kak farahh........................... next year? lmbt lagi hehhhee

      Delete
  2. baru tau lesen memandu dah tukar baru! haha.. wow, kaler tudung same kaler ngan lesen. pakat. eh.. hihi.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pakat zura! AHAHHAH sjaa nak pkai pinkkyyy hehhhe.... haa belum tukar lewtew pergi cepatt ;p

      Delete
  3. Replies
    1. welkam akak. lama tak nampak akak heheheh ;))

      Delete
  4. ahahaha...i punya gambo mcm gambo ic gak... pasal renew kt pejabat pos...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeeee~ nk senang buat gitu jak. tapi gmbr ic ida is tak lawa tu yg sanggup buat lesen baruuuuu kat tempat lain heeeeeeee

      Delete
  5. Assalamualaikum ida, wahh bestnya. baru nak belajar balik bawa kereta. miahahhahhaa ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila, haha xpee......... lepas ni dah boleh drive ade lesen hehhee

      Delete
  6. Nak tukar lesen nak tukar ic baru. Muka anak dara sangat benda 2 alah tu. Nyampah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay lewtewww makkk, ade juga aura dara hahahhahahhaaaaa

      Delete
  7. lesen CT mapuh last month lagi.. selamba drive ahahah.. jap.. slip lesen tu apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahah slumber !! tapi kalau xde bapak polisi tahan layankan jeee hahahhaa tapi pergi tukar cepatt kang nayaa jekk ade roadblock. slip lesen tu yang mula mula kita buat lesen yg ade gmbr kitaaaa laminated tu...

      Delete
  8. kalau fifi nak buat lesen pink ni.. kene g JPJ la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah pergi JPJ tapi if nk guna gmbr dari ic je, pos office boleh buattt heeeeeeee

      Delete
  9. yeay!! comel gambar lesen akk.. lesen ena, hampagass tol.. tak sabar nak renew lesen baru tahun depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha hampagasss???? comel eh? *blushing* HAHHAHHAHA

      Delete
  10. hahaha..same mcm ila aritu..telajak ari xpasal2 kene wat 2thn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha kans... xpe laaa jimat sikit dua tahun dh takyah renew hehee

      Delete
  11. Assalam ida,
    santeeeeeeeeeeeekkk gambor lesen iyer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak,
      ala malu laaaaaaaaaaaaa itttewwwwwwwwwwwww ;p

      Delete
  12. lawa lesen depa..pinjam boleh..hehehe

    ReplyDelete
  13. tk perasan lesen mati gak nii... nasib baik lepas tadi.hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahahhha sabaaa ajelaaa... sib baik xkene saman tadii hikhik

      Delete
  14. Terima kasih... sgt berguna tips anda kalu terlewat ade denda tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde rasanya cuma kalau terkantoi dgn polis, kene la saman. hehehe so make sure jgn lmbt2 kan renewww heee

      Delete
  15. Terima kasih.. sgt berguna info ni. Nk tny kalu terlewat kena denda tak

    ReplyDelete
  16. bape ringgit bayar amek gmbar kat JPJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik gambar kat JPJ is FREE hehehe.. dia ada dlm prosedur buat lesen baru tu so tunggu je step step dipanggil..

      Delete
  17. As'salam saya nak tanya... klau contoh tarikh lesen mati 17.12.15 tp saya xde masa nak pergi hdupkan... klau boleh saya nak biarkn dlu lesen 2 mati tp
    Ad tempoh x bla nk hdupkan lesen 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde rasanya cuma kalau terkantoi dgn polis, kene la saman. hehehe so make sure jgn lmbt2 kan renewww heee

      Delete
  18. As'salam saya nak tanya... klau contoh tarikh lesen mati 17.12.15 tp saya xde masa nak pergi hdupkan... klau boleh saya nak biarkn dlu lesen 2 mati tp
    Ad tempoh x bla nk hdupkan lesen 2?

    ReplyDelete
  19. Slip lesen ? mcm mana nk dpt kan tu? mksudnya ?

    ReplyDelete
  20. mekasih untuk info penting yg share

    ReplyDelete
  21. skrg ni lesen mati ikut bday kann? tq

    ReplyDelete
  22. Salam nak tanya, slip lesen tu apa ya

    ReplyDelete
  23. Hi. Kalau lesen mati tahun 2018 Nak tukar ke lesen baru kena rm 30 jugak ke?

    ReplyDelete
  24. Kalau lambat tukar takda cas ka?sy bru perasan lesen mati ahad ni πŸ˜–

    ReplyDelete
  25. Kalau lambat tukar takda cas ka?sy bru perasan lesen mati ahad ni πŸ˜–

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page