Tuesday, February 24, 2015

Cara Aktifkan Kad Bank CIMB Untuk Pengeluaran Antarabangsa Secara Online

 


Hari ni ai nak buat tutorial Cara Aktifkan Kad Bank CIMB Untuk Pengeluaran Antarabangsa Secara Online. selalu nya kita aktifkan kad dengan call bank je kan? kadang kadang habis credit nak call operator je! so, kali ini, kita boleh aktifkan kad bank kita dengan cara ONLINE sajok! Tapi ni ai ajar untuk pengguna CIMB BANK sahaja tau. okay lets. mula mula korang kene la ada CIMB CLICKS. kalau tak de maka tak dapat la buat...... pergi create CIMB CLICKS dulu tauuu ;))


Mula mula login website ; https://www.cimbclicks.com.my/
(refer gambar di bawah) penerangan dibawah gambar
 Cara Aktifkan Kad Bank CIMB Untuk Pengeluaran Antarabangsa Secara Online. 


1. Login Akaun CIMB CLICKS korang 
2. Pergi Settings - ATM/Debit Card Services
3. Link Accounts - Pilih Overseas ATM/Debit Card Spend Withdrawal
4. Keluar No Akaun kita , klik situ. Status kad ATM masih DEACTIVATED



Cara Aktifkan Kad Bank CIMB Untuk Pengeluaran Antarabangsa Secara Online. 


5. Change Status To - Pilih Status Temporary
6. Masukkan DURATION - sampai bila korang nak aktifkan? 
7. Request TAC dan SUCCESSFUL - Klik OK
8. Refer Kad ATM semula - Status dah barubah ke TEMPORARY

SETTLE !!


Semua dihujung jari sekarang ni. tak yah bazir bazir kredit pergi call bank semata mata nak diaorang tolong Aktifkan Kad Bank CIMB Untuk Pengeluaran Antarabangsa... Apa tujuan kita aktifkan pengeluaran antarabangsa ni? incase, jadik pape hal masa kita travel, duit dalam bank itu at least kita boleh keluarkan. . sediakan payung sebelum hujan. jangan pulak gedik gedik nak keluarkan untuk bershopping sakan. HAHAHHA #ehh ai lewtewwwww ranapp duit semata mata shopping di HRC Bali tempoh hariiii huuuuuuuuuuuuuu ~

keluarkan duit di ATM CIMB Niaga di Kuta,Bali.


If kita keluarkan duit di ATM yang sama walaupun lain negara, tidak akan dikenakan charge. 
Melainkan Bank korang CIMB tapi pergi keluar duit dekat Bank selain CIMB, memang ada charge yang dikenakan. berapa? ai tak tahuuu.. sebab ai memang sokmo aktifkan kad CIMB BANK je bila travel sebab senang nak cari di Indonesia ada CIMB Niaga, kalau di Thailand ada CIMB Thai heeeee ~











Yang lepas ni nak try maybank pulak, boleh ke ehh? sapa pernah buat online?
signature ms eida

29 comments:

  1. Haaaa... good... lps ni sng la skit... xde la bawak duit berkepuk... ehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh duit awak berkepuk kepuk ehhhh HAHHAHA

      Delete
  2. tq eida...always bg tips yg mmg x pnah terpk! lop u more!!! hihhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lep u more more more !!! hihihiihihi

      Delete
  3. x pernh aktifkan bankcard kalau jalan2....heeee.....lepas ni boleh la..in case ada emergency kan. kita x tauuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida 1st time aktifkan sbb nk duduk seminggu hari tu kan. takut tak cukup duit HAHHAHHA

      Delete
  4. yeyyyyyyyyyyy...nasib dik ida tolong buat tutorial...nak sayang dik eidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa byk2...hahhaha ritu pi hatyai terkebil tgk cimb thai...lohhh ado tp x reti nak aktifkan kad antarabangsa...skrg dh faham...wehuuuuuuuuuu mekasih cayunk adikku

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayyyyyy ! next time aktifkan dulu baru leh keluarkan tau tau hehhehe

      Delete
  5. Assalamualaikum ida.. wahh bagus ni.. mujur sheila memang ada cimb clicks. hehehe thanks for tutorial ida ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila................... tuk kegunaan sheila nk vacay heee~

      Delete
  6. Assalam sweetie

    Singgah kembali di sini.. Moga ceria sokmo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...... nnti ida datagng singgah yek! ceria selalu tuk awak jugak ~ heeee

      Delete
  7. jadi kalau ke luar negara.. kene pastikan duit dalam cimb mencukupi la kan.. senang nak habiskan duit? hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHHAHAHHAHAHHHA tau xpeeeeeeeeeeeee.. kene pastikan duit banyakkkk leh soping sakannn kehkehekh

      Delete
  8. Hahaha..br nk tny maybnk xde ke?nmpk plak note kt bwh tu..huhuhu..terbaekk la ida..memudahkan org..siap wat tuto lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybank ade. menggunakan ATM. kawan ida kate . next time ida kalau buat yg maybank ida buat tuto kat bog k? ehehheheh

      Delete
  9. kalau keluar duit kt cimb thai mmg x kena charge fee or ikot rate ke?mohon penjelasan...kalo x kena kita nk try jugak...untung la sikit nk p thai...x gaduh p money changer dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIMB THAI saya tak pasti sbb tak pernah test. saya pernah keluarkan duit di CIMB NIAGA jek. indonesia... so tak berani nak bg penjelasan.... nk senang, call CIMB tanya ;))

      Delete
  10. Salam Ida.. kalau kite dah sampai thai. Then nk aktifkan cmno

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene sebelum berlepas dari Malaysia. kalau dah sampai dah tak boleh

      Delete
  11. salam, kak. sure leh ke.? dahh buat. tapi ragu2. elok nk elak call krdt hbs kt sini kang kat sana tak pasai2 kene call pkai sana nye krdt. so leh KOMPOM ke active buat cam ni tanpa call centre.? SURE ACTIVE kan car CIMB saya di EURO.? hehehe. tq info. pencerahan skit. ASAP. lusa flight.

    ReplyDelete
  12. salam, sure leh ke.? dahh buat. tapi ragu2. elok nk elak call krdt hbs kt sini kang kat sana tak pasai2 kene call pkai sana nye krdt. so leh KOMPOM ke active buat cam ni tanpa call centre.? SURE ACTIVE kan card CIMB saya di EURO.?serta bank ape ye support.?cimb mcm jrg pulak tau.. so blkng card ade MEPS dan CIRRUS.. leh support card ni? hehehe. tq info. pencerahan skit. ASAP. lusa flight.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry saya xboleh nk jawab semua pertanyaan awak since ini entry untuk CIMB. so bank lain sy tak tahu. dan saya berjaya buat itu je yg saya yakin. klu awak xyakin, pls proceed kebiasaan awak je okay? tq

      Delete
  13. memang helpful sgt tips ni....pasni xde la bawak duit juta juta lemon klau ke negara jiran....tengkiu! :D

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page