Monday, January 12, 2015

Percutian ke Koh Lipe PART 4





Percutian ke Koh Lipe PART 4 |  sudah masuk hari kedua bercuti di Koh Lipe. baru cerita hari kedua? HAHAHA lambat kens. mohon bersabau, tuan tanah kedaung busy ya amat *buat taking off tak settle settle lagi*... hari kedua bersamaan, 

17hb November 2014 - Isnin


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | seawal 4.30am kitaorang dah bangun. motif? harus laaa nak pergi detim dekat tepi pantai sambil tengok sunriseeeee wiwiwiii ~ yang kelako nya TAK mandi ye. basuh muka gosok gigi ok dah jom gerak. nak tengok sunrise disarankan untuk ke Sunrise Beach. kat mana Sunrise Beach tu? i've no idea. redah saja dipagi butaaaaaa ituew . itu lah plannya. HAHAHAHA . okay disinilah bermula episod malang kitaorang . sebelum cerita nak gelak dulu boleh? KHAKAHKAHAKAH.. okay macam ni, nak ke Sunrise Beach actually senang je, jalan masuk walking street pastu jalan terus terus dan terus sampai jumpa pantai dihujungnyaaaa. simple je journey dia. TAPI, yang buat kitaorang punya journey jadik adventure sangat adalah si hanjinghanjing yang bapakbanyakgila bersepah. pepagi buta ni diaorang TAK tido okay! semua berjaga........ amagad................ ! macam mana kitaorang lalu di celahan hanjinghanjing ituew? nyawa dihujung tanduk tahu???? salah langkah mahu kene kejar dek hanjinghanjing itue...... apa yang kitaorang buat? jalan slow slow sambil pegang tangan kuat gila ............ bayangkan berjalan bersama hanjing yang bapak besar tu disebelah... apa perasan ko? huwaaaaaaaaaaaaaaa nak nangis ! ai dah ajak hubby patah balik dah since ai tengok adik beradik ai yang lain dah kejung takmo bergerak dahhh bila ada sekor hanjing besau duk tenung jee diaorang... mau adik ai melangkah, anjing tu terkam kot !!!

azabnya nak tengok view secantik ni. usaha kita berbaloii ! 


Percutian ke Koh Lipe PART 4 |  tapi, hubby kan... ai tak sangka dia se-cool ini... dia cakap "tak pe, jalan slow slow... anggap macam kucing je.. dia tak kacau kita ,, jalan jee.. jalan rapat rapat" haaaaa kenapaa hubby berani sangat ni? huwaaaa.. tengah kitaorang keras kejung kat tengah tengah jalan tu, ada la couple cina dari Penang , nak pergi Sunrise Beach jugak... so, kitaorang follow dia dan cakap dgn dia, kitaorang TAKUT hanjinghanjing nii.. boleh tolong halaukan takkk? huhu


Percutian ke Koh Lipe PART 4 |  so, sepanjang jalan, couple cina tu tolong halang hanjinghanjing tu dari berjalan rapat dengan kitaorang............................. ada satu scene tu, couple cina tu agaknya jalan terlalu laju, sampai tertinggal adik ai dekat blkg dgn hanjinghanjing, adik ai siap jerit "pleaseeee help ussss!!!!' HAHHAHAHHAH sekarang boleh gelakkk.. time tu kitaorang cuak sangat bila toleh, adik ai dikerumun hanjing! kuikuiiii.. pengalaman sangatt weiiii.................. hikhikhik setiap kali teringat mesti kitaorang gelak terbahak bahak... please help us! kekekkekkehhh . . dalam mana tengah cuak dengan hanjinghanjing yang gila banyak tu, datang seekor kucing kejar hanjinghanjing tu..macam tahu tahu kitaorang tengah dalam kesusahan, dia datang tolong halaukan!!! bayangkan? depan mata okay kejadian nii. thay why saya sayanggggg sangat dengan kucing !! meow ~


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | akhirnya sampai kitaorang dekat Sunrise Beach. terus amik port duduk , tak berani nak bangun bangun dah. terbantut segala keinginan nak bergambar dengan sunrise sebab anjing kat Sunrise Beach pon boleh tahan banyakk.... disebabkan cuak ya amat, kitarorang duduk dekat dekat je dengan couple cina tadi. senang mintak tolong kekdahnya hikhikhik.. Sunrise santek sangat tapi kitaorang dalam ketakutan kan.... xde perasaan sangat laaaaaaaaaaa , so korang layan gambar je k. hihi

dari gelap ke terang . . subhanallah ;))
pukul 6am matahari mulai naik yeee

tengok hubby, berani die pegi tepi pantai.. ai snap pic dari jauh jeee memang TAK laaa nak berganjak kannnn . masa ni dekat belah kiri kitaraong ada hanjing tengah tido huhu


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | balik dari tengok Sunrise, kitaorang tetap follow couple cina itu. perjalanan balik tak se azab perjalanan pergi sebabnya, dah ramai orang, so hanjinghanjing banyak merayau ntah manaaaa lantak diaaa.... kitaorang jalan laju laju , nampak je kedai Roti Mina dah buka terus masuk duduk diam diam sana. HAHHAHA syukur sangatt dapat duduk dengan selamat kehkehkehhh.. terus break1st lah jawabnyaaaaaa ;p makan kenyang kenyang kejap lagi kita nak buat aktiviti kedua yeayyy !

break1st dengan pelbagai jenis roti dengan nescafe je pun, tahu berapa ni semua? RM37+ hmm hmmm. makan mahal ouh Koh Lipe niiii


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | apa dia aktiviti kedua di Koh Lipe? yeayy betull... its snorkeling time bebehhh ! pergi Koh Lipe tak snorkeling memangggggg rugi yeeee....... sebab disinilah keindahan Koh Lipe ~ coral ikan semua cantik2! kalah Krabi ! kalah Perhentian ! kalah kalah kalah.. Koh Lipe WIN WIN WIN ! HAHA

apa pakej snorkeling yang kitaorang dapat?
5 tempat cover , snorkel/mask, mineral water & pack lunch
9am-4pm, satu boat hanya kami sahaja means Private Boat laaa
THB525/per person


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | pukul 9.30am baru boat kitaorang gerak.. tukang kemudi boat kitaorang nama dia BOT. hikhikhik. BOT kemudi BOAT kehkehekhehh.. BOT ni pandai sikit sikit English. sokay la senang jugak nak mintak tolong nantiii.. yang penting BOT pandai berenang sampai ke dasar dia tanpa life jaket. okay good then ! rasa selamat sikit kitaorang ada dua orang yang pandai berenang plus hubby sekali hewhewhehewww

 
kemain depan dia duduk. hikhikhik

ai like this picture! yeayyy we're going snorkelingg wiwiwiiiii ~


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | Spot Pertama. Koh Hin Ngam Noi. dekat sini banyakkk gila ikan. open sea yek. tapi jangan risau snorkeling saje. kita ada dua perenang hebakk jaga kitaorang HAHAHAHA. . tapi malangnyaaaa ikan semua takut nak datang dekat. terlupa gila nak beli roti sebagai umpan nak panggil ikan. jadiknya, kita just jamu mata sambil sebut cantik ikan tu ikan tu pun cantik haaaa ni lagi cantyik besau lak tu.................. hikhikhikhik sepatutnya kitaorang singgah kat kawasan batu hitam yang nama dia Koh Hin Ngam, tapi BOT cakap penuh, balik nanti kita singgah ok baiklah BOT ;))

 
SubhanALLAH . . cantik air laut diaaa , macam berlapis lapis kaler dia hikhihk

ape lagi tunggu? jommmm terjunnn !

keadaan laut dalam.. banyak ikan. ohsem !

ouh BOT memang style turun ke dasar tanpa life jaket. BOT tu sebenarnya nak cari nemo tuk kitaorang heeeee ~


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | Spot Kedua. Koh Yang. sini spot snorkeling paling TAK best bagi ai. ikan sikit giler. tak singgah pun xpe HAHAHA. so sekejap je la kitaorang dekat sini hikhikhik.. tak best buat apa nak lama lama kannns

 
dekat sini mask ai buat hal. longgar pulak dah siap tercabut sabau ajelaaaahhhh



Percutian ke Koh Lipe PART 4 | Spot Ketiga. Koh Adang. kita berhenti lunch disini. snorkeling bukan open sea hanya di persisir pantai. sini berhenti lama gilaaaaaaaa. BOT siap tido lagii dalam BOAT dia kehkehkeh. kitaorang? snorkeling LOL....... sini banyak gilaa ikan yang manja habisss . . pantang ko sua tangan dia datang padahal dalam tangan xde ape makanan pun.. kesian ikan thai kene tipu dengan dak malaysia HAHHAHA , bila lapa kitaorang makan. pack lunch bapak TAK sedap. tapi lapa kan? hadap jelaaaaaa.. so tak habis lah jawabnyaaaaa . . pack lunch di Krabi lagi sedap hoiiii ;p disebabkan nasi tak habis, jadiknya kitaorang bagi nasi tadi dekat ikan , haaaa baik hati tau dak malaysia nii. ikan kau jangan macam macam HAHAHAAH..  ikan makan dengan pelahapnya! sesambil kita selfie bersama ikann wiwiiwiiii ~ serius puas gila main main dengan ikan dekat sini.. haaa sini, ai syorkan sapa sapa ada anak kecik yang nak biar anak anak main tepi pantai, main pasir pantai ke, main dengan ikan ke, inilah tempat nyaaaa.. pantai dia bersih xde anjing.. selamat ! okay semua?

bersepah long tail parking sinii.. 

kecintaan hati

pack lunch yang so so ajeeee... bagi ikan boleh laaaa huu ~


lepas makan sambung snorkeling lagiii.......... jelly tengok pic hubby ni. banyak gila ikan kerumun diaaa mintak nasikk hehehhe ~


eh kita nak jugakk heeeee ~


serius sini memang banyak gilaaaaaa ikan.... datang sini k?


jangan risau tak dalam mana pun, kitaorang siap berdiri bagi makan ikan 
tu haaa rilekss heeee ~


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | Spot Keempat. Koh Rawi. macam biasa snorkeling lagi dan lagi HAHAHAHA selepas tu Koh Jabang. dekat Koh Jabang ini kene hati hati sikit sebab bebetul tengah laut diberhentikan kita. ombak kuat.. terhuyung hayang sambil terminum air laut tu biasa hikhikhik. tapi yang bestnyaaa sini ada coral yang MAHA LAWA , besar pulak tuh ! warna warni weiii ada merah ada orange. sorry gambar tak banyak nak tunjuk............. gopro masa tu dekat adik ai , dia sibuk selfie dengan ikan kehkehkehekeh

turun aje dari boat kene lalu ikut tali untuk ke tengah laut

okay kita dah ke tengah, ayuh tengok coral besau yang dikatakan itueww ~

nahhh ini dia. macam macam kaler lawa sangat !

beginilaa keadaan di tengah laut Koh Jabang.............. 

masa ni ai dah naik, semput nafas weii ombak kuat sangat. so yang sambung snorkeling dok kejar ikan adalah hubby and my sis hihihihi

dikerumuni ikan . . . goreng ponnnn sodappp kehkehkekehh

nampak 'ikan' besau ituew? HAHHAHHA
cuci mata je weii datang sinii kehkehkehkeh


Percutian ke Koh Lipe PART 4 | Spot last kitaorang berpatah balik dekat Koh Hin Ngam batu hitam tadi. panas ya amat. masa ni dah pukul 3pm lebihh . . . apa je yang ada dekat siniii ? kesemua batu yang ada ni warna hitam kehkehkeh. batu dia lawa lawa lembut .............. datang sini main bina menara batu , boleh? actually ai nak amik seketul bawak balik tapi ada orang cakap, barang siapa yang TERbawak balik batu batu hitam ni nanti kene BALA. yeke? disebabkan takut ai letak balik kehkehkeh TAK percaya tapi takyah cari pasal laaaa kannn hikhikhik

memang suka benor tunjuk kaki eh? ;p

siap jumpe batu bentuk LOVE weiiii

mari menyusun batu mak jemahhhh

yeayyy dah siap, setelah beberapa kali kecundang hihii

motif laki ku baring? batu tu panas tauuuu .. eh xde la panas sangat. suam suam hihihi

patutnya plan nak pakai baju sedondon time ni, tapi tu laaaaaa baju tak da saiz banyak ! huhu
pilihan Tshirt di Koh Lipe not soooo good!

 jangan ditenung lama lama ... 



Percutian ke Koh Lipe PART 4 | kejap je dekat sini...................... terus bergerak balik ke Koh Lipe.. penat gilaaaaaaa plus lapar teruk ! disepanjang perjalanan, hujan rintik rintik............. BOT saja bawak slow nak bagi kitaorang menikmati lewteww hikhik ............. dekat dekat pukul 4pm kitaorang sampai di Pattaya Beach ;)) thanks BOT bawa kamiii ;)) ai bagi sedikit tips untuk dia. sebab jaga kitaorang macam macam ragam hikhikhik , so tamatlah aktiviti snorkeling , enjoyy sangatt !





tumpang lalu kejap nak iklan iklan iklan ;
  klik gambar jika berminat mahupun ingin mengetahui dengan lebih lanjut 
terima kasih korangggg ;))




Kira-kira bajet dua orang tau!
Break1st di Roti Mina THB240 (convert duit M'sia , THB240 x 0.1038  = RM24.90)
Snorkeling THB1,050 (convert duit M'sia , THB1,050 x 0.1038  = RM109.00)
Tips untuk BOT , THB100 (convert duit M'sia , THB100 x 0.1038  = RM10.40)
Total RM144.30



*Entry Berkaitan* KLIK





p/s: kehadapan semua penerima souvenir Koh Lipe, dah terima kah?
update dgn ida yekk... risau tak sampai jekk hehehhehe ~







Yang mohon ampun entry panjang benor! hihihi
signature ms eida

48 comments:

  1. ya allah dik best nyer la haiiiii sampai baca pelan-pelan punyer nak menikmati pengalaman ko dik!!

    ReplyDelete
  2. wahhhh sonoknyeeeeee..suke2..cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnnnn cantikkkkkkkkkkkk ehh pic sendiri angkat bakul sendirii

      Delete
  3. Part hanjing tu memang lawak... ai is takut hanjing gak tp kalau bini ai is takut maka otometik ai bertukar jd hero... mcm tu jugak peranan si mat... kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. cehh nk kata laki kita hero ehh ehh macehhh HAHHAHAHHA

      Delete
  4. akhirnye eida sambung buat entry kat koh lipe ni..tertunggu2 nk bace..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHHAA lama tunggu ehh? sorry .. ni pun berjanggut nak sambung part5 hikhikhik

      Delete
  5. okay gambar snorkeling sangatlah cantiknya!

    ReplyDelete
  6. uniknya batu2 tu...cantik...
    p/s: ida nampak kurus :-)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum ida, heee best gila tengok gambar2 ida snorkelling. aduiii tergugat iman, hahahhaa. sheila dah terima souvenier. hehehe terima kasih ida, andi.. semoga bertambah murah rezeki korang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila, maceh sheila.... harap2 sukaaa ;))

      Delete
  8. wahhhh seronoknya bercuti... tapi yg gelak tu cerita pasal anjing... sebenarnya anjing walau dia menyalak gimana pun dia takkan serang atau kejar kecuali kita lari... kalau kita jalan pun dia akan menyalak sambil ikut jalan sama... kalau kita berani dia akan takut sebab anjing boleh dengar degupan jantung kita yg kuat... dia seronok kalau kita takut sebenarnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo gitu rupanya ehhhh? patut la dia ikut je kitaaaaaaaaaaa huhuhu

      Delete
  9. Assalam ida,
    bekpes tu nampak yummy (walopun mahai gilos :P)
    nasi tu memang tak boleh blah he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua pancake kakkk haruslaaaaa sedapp tapi redho mahal ;((

      Delete
  10. eida!!! tq for the souvenier. terkejut dpt souvenier tu...tq so much!!!!!!!!!!! hehehhee. Btw... cntikgilaaa gambr2 tu.....serious...trs rasa mcm nk p pulaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye!!! welcome................................. harap2 suka lah yekkkk... pi laa sue pi laaaa

      Delete
  11. eida! nt nk pinjam go pro! hahaha.cantik lah kuih lapis.eh koh lipe.hehehe

    ReplyDelete
  12. bestnya...teringin nak makan penkek tu..menu wajib tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi Thai wajib makan pancake yekkk hihihii

      Delete
  13. nk gelak jap... hahahaah...mesti memasing cuak ja muka..tambah adik ieda yg kt belkang tu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHHAAH memang punnn.... kompem akan bahan die sampai bila2 HHAHHAH

      Delete
  14. cantikbya view semuanya...

    ieda, thanks souvenir dh smpai...saya baru ja balik kg habis exam.. tu lmbt ckit..sory

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah terima .. harap2 suka lah yekk tak seberapa itueww~

      Delete
  15. hi idea... wah bestnye nmpk Koh Lipe ni... jujurnyer sy xpernah tau kewujudan tmpt ni dkt dgn Malaysia... kalu Bali, Krabi, Phuket tu tau la... 1st time dgr.. thanks 4 info...

    ehh sblm terlupe... sy suke la tgk pic idea susun batu tu... cantek background tu... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh skrg dah tahu kan? ok dah boleh pergii hehehhehe

      Delete
  16. smart giler gambar.....bestnya main dgn ikan..aku tak buat lagi entry Kuching..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak2 bile boleh siap entry kuching? HAHHAHHAA

      Delete
  17. bestnye koh lipe:)

    ReplyDelete
  18. eida.. tengok entry ni kan.. mulut tak habis cakap.. cantiknye.. cantiknye.. nak pergi koh lipe!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ida yang dah pergi ni pun asik laa kata cantikk cantiikkk huhuuhuh

      Delete
  19. Subahanallah..cantik sgt pemandangan ms sunrise tu..dh mcm gambar poskad..berbaloi la meredah hanjing2 tu..cantik yg amat pantai2 kt sana..seronok dpt snorkeling tgk ikan2 n coral yg cantik bangat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbaloii redahh .. bile pk pk balik.. ishh macam tak percaya HAHHAHAH

      Delete
  20. Assalam eida.. nak tanya sikit, camne dapat BOT tu? mmg ada dalam pakej hotel kah? ke saya ada termiss baca tadi.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. BOT? tukang bawak boat tu ke? die mmg dalam pakej snorkeling bukan pakej hotel.... mmg kalau kita amik pakej snorkeling, so akan ade la tukang bawak kita. tkkan kita bawak boat tu sendiri kan?

      Delete
    2. package snorkeling tu under which agent ya? Agent kat area walking street ke? Boleh dapat contact no.

      Delete
    3. aah agent snorkeling bersepah tepi pantaiii akan tanya tanya kita. ida xde amik no hp pun. sbb ramai sangat agent dont worry ;))

      Delete
  21. Info yg sangat berguna..tq sangat2

    ReplyDelete
  22. Salam ,
    nak tanya harga bot dengan snorkeling lain2 eh .. dia tak sekali? thanks .. =)

    ReplyDelete
  23. mantap mas infonya dan sangat bermanfaat

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page