Wednesday, December 17, 2014

Percutian ke Koh Lipe PART 3

 


Percutian ke Koh Lipe PART 3 | bersambung kembali episod bercuti ke Koh Lipe bersama #tripadikberadiks wiwiiwi~ lepas dah recharge battery (rehatkan badan, lepas siap berdengkur ;p) hubby ajak ai pergi tepi pantai. eleh nak beromantika lewteww. baiklah saya kan istewii misaliiii krik krik krikk ~ dalam pukul 3pm (time tengah panas berdentum weiiii) kitaorang lepak lepak tunggu adik beradik ai siap. apa je aktiviti pertama? kayaking babeeeee.. my favorite sport ! dari KL, ai jangka harga satu kayak is RM30/person. tapi sekali kitaorang survey, kayaking dekat Koh Lipe memang murah teroook! tahu berapa ? its just 200THB satu kayak satu jam. amagad ! rasa murah habis sampai nak tambah lagi satu jam? ishk tak yah laaa.. satu jam pun dah mengah habis kehkehkekehh itu pun main cengelat, hubby jer yang kayuh, ai steady duduk belakang tangkap gambar sane sini muehehhehe , jom ai bawak korang semua explore laut yang super duper cantik ohsem gilos!
 ada yang tanya pakai camera ape ni? oh ini Gopro 3+ Black Edition, 
adik ai punya harap maklum.

 siap berdiri. . kita kene berani untuk mendapatkan best shot ! puii

 cantik sangat kan? yang hitam2 kat dalam laut tu, coral dia. laut dia dalam gila. saja je adik ai pacak pedal untuk tahu kedalaman laut ni. sampai habis pacak tak cecah cecah lagi dasar.
nyeee... omaiiii haiiiii

kehkehkeh. candid shot !


Percutian ke Koh Lipe PART 3 | lepas tamat satu jam, kitaorang cadang nak pergi tengok Sunset. dekat mana? Sunset beach lah of coz. . sebabnya rata rata memang menyarankan untuk pergi. ayuh mari kita pergi jugakk ~ actually, tak tahu jalan ke arah mana. maps pun tak bawak. haaa gigih la bertanya orang sana sini ;p sudahnya? jalan kaki jauuuuuuuuuuuhhh gileee weiii. mengah habis! naik bukit turun bukit segalaaaa. adventure betul nak sampai Sunset Beach ni?  tapi kan, orang kata usaha itu tangga kejayaan kan.. sampai lah kitaorang di Sunset Beach yang mana masa itu, matahari tengah nak otw terbenam daa... amagad ! santekkkkkkkkkkkkkkkkkk sangatt. subhanallah indahnya ciptaan NYA. . mari cepat cepat keluarkan lensa untuk capture setiap moments indah.. ;))

ada bagus jugak jalan kaki jauh ke Sunset Beach, boleh cuci mata uols ~ 
banyak signboard pelik pelik sinii hihihihi

 balik main kayak otw ke Sunset Beach sempat pekena Pancake Chocolate yumyy weiii !
WAJIB try. sama sedap dengan yang Krabi punyaa heeee ~

  ngam ngam sampai di Sunset Beach, scene dah macam ni. Subhanallah ;))

 merenung tepat pada sang mentari



Percutian ke Koh Lipe PART 3 | kalau tak silap ai, matahari terbenam dalam pukul 6pm (waktu thailand) . . so make sure korang pergi dalam pukul 5.30pm ke? okay? oh ya lagi satu, tips ke Sunset Beach . . jangan pergi ikut jalan walking street. bapak jauh okay! peluh tiak kehkehkeh. boleh je naik taksi diaorang tapi tahu berapa bayaran dia? ai ade tahan satu taksi. sekali 500THB babeeee per person. gilo? RM5 je untuk ke Sunset Beach yang mana amik masa dalam 20min je berjalan kaki? hikhikhik memang TAK laa ai nak bayar kan? mari berjalan kaki yukkkk . . tapi kalau nak jalan short cut, korang lalu Pattaya Beach, pergi sampai hujung nanti akan jumpa Sita Hotel. hotel 5 star ni. pergi Sunset Beach lalu di celahan walkway Hotel Sita ni tauuu .. dekat sajok! siut jekkk... kitaorang lalu jalan ni untuk balik dari Sunset Beach tu laa.. tanya local people diaorang bagi jalan ni.. huhuhu ~


Percutian ke Koh Lipe PART 3 | di malam hari, kitaorang pergi dinner dekat Roti Mina. Kedai ni HALAL berada dalam walking street.. ai rekemen korang makan sini. SEDAP ! MURAH sikit dari Bungroon Food tu . . so, bermula la episod kitaorang break1st, lunch , dinner di Roti Mina. sampaikan owner kedai tu pun dah kenal kiaorang hikhikhik . . Kedai Roti Mina ni memang kosong je manjang sebab HALAL kot? orangg melayu kan tak ramai dekat sini..... mat minah salleh suka pergi lepak dekat bar bar yang ada jeww... huh

 taksi ni kepunyaan tuan punya kedai ni. kitaorang amik pic kat sini, dia pandang dari jauh kecik beso kecik beso jeeee budak malaysiaaa niii HAHAHA

 sedap gilaaa weii..... must try okay!
THB100

 awal awal ai dah pekena tomyam. perghh memang terbaik ah kuey tiaw tomyam dia. kuah dia pekat giler pedas sedap arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh . . . semangkuk THB150

paham kok?
Total THB690. mahal kan?
*nanti ai buat satu entry khas harga makanan di Koh Lipe okay bebeh?*



Percutian ke Koh Lipe PART 3 | lepas makan, ayuh shopping ! jalan di malam hari lagi selamat dari gangguan anjing yek. sebabnya kita boleh jalan selit selit di antara orang lain. so xde la anjing tu dok tenung jeeeeee kau! HAHAHA . . antara sourvenir yang ai perasaan famous di Koh Lipe adalah, post office ni haaaa. tak tahu kenapa? tapi ai beli lah jugak kehkehkeh.. harga barangan dekat sini boleh tahan. korang kene pandai mintak diskaun or else, korang kene combine beli barang sekali biar nampak banyak baru dapat diskaun.. kalau tak? jangan harap. diaorang ni degil TAKNAK bagi diskaun kedek !

 
 trademark Koh Lipe maybe?
 
 sourvenir famous . eh korang,, ai nak bagi giveaway ciked.
Simple. Just tinggalkan nama/alamat/no.tel/email kat ruang komen k?
 ai random pilih dari situ je. heee ~ 

 gadis dan hospital. hikhikhik

 ada ATM jangan risau. just aktifkan pengeluaran antarabangsa je . ok?

 tengah tengah jalan memang port dia!


Percutian ke Koh Lipe PART 3 | walking street ni makin malam makin meriah, makan bawah makin banyak orang mabuk KAHKAHKAH. kitaorang round sampai habis lepas tu patah balik. da pukul 10pm, kita orang Malaysia kene tunjukkan contoh yang baikk, ayuh pulang ke hotel HAHAHA . . sebelum tu sempat jekk singgah kedai beli sekotak rokok Thai . THB100 okay ! grrrrrr okbaiii nanti sambung ehhhh... nak tido *entry ini di update pada pukul 3.30am - harap maklum*

 rasa apa rokok thailand tu?





tumpang lalu kejap nak iklan iklan iklan ;
  klik gambar jika berminat mahupun ingin mengetahui dengan lebih lanjut 
terima kasih korangggg ;))





Kira-kira bajet untuk dua orang tau!
Kayaking 1 hour + 1 kayak 2 person , THB200 (convert duit M'sia , THB200 x 0.1038  = RM20.80)
Pancake Choc 2pcs , THB120 (convert duit M'sia , THB120 x 0.1038  = RM12.50)
Buah THB40 (convert duit M'sia , THB40 x 0.1038  = RM4.20)
Dinner di Roti Mina, THB370 (convert duit M'sia , THB370 x 0.1038  = RM38.40)
Tshirt Syg THB400 (convert duit M'sia , THB400 x 0.1038  = RM42.00)
Tshirt Koh Lipe 2helai THB360 (convert duit M'sia , THB360 x 0.1038  = RM37.40)
Sourvenir THB600 (convert duit M'sia , THB600 x 0.1038  = RM62.30)
Rokok Syg THB100 (convert duit M'sia , THB100 x 0.1038  = RM10.40)

Total RM228.00



*Entry Berkaitan* KLIK






Yang rindunyaaa makanan Thailand! sedap!
signature ms eida

37 comments:

  1. ooo pakai gopro.. patut pic semua nmpk best2 cantik lak...

    ReplyDelete
  2. nak try ga eida la...mncuba nasib dulu
    zarul farhana bt mat akhir
    413 jalan tangki air, felda lubuk merbau, 06710 pendang kedah
    0173465350
    zarulfarhanamatakhir@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Ha nak sgt link kan?

    www.nurul-izwa.blogspot.com / idzwa@yahoo.com / nurul izwa kamaruddin / ed_zwa

    ReplyDelete
  4. Sbaik smpat tengok sunset tu..gmbr kayak tu mls la nk tgk..hahah..jeles air bwh tu cantik giler..

    pulut mangga...aaaa..okk..nnti kte nk cari jugak kt sini;p

    nk join giveaway!!
    Anyra Abd Malek
    No.5, lorong enggang timur 4/1 taman keramat 54200 Kl
    0129265147
    cantik_menawan25@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. ieda.. nk gift.. hihi :)
    nama : nurul ezrin
    alamat : no 32, quarters tnb, taman bukit chamang, 28700 bentong, pahang
    no tel : 017-6851573
    email : nurul.ezrin@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Assalam ida,
    nak3 he3
    nurkhuraishah abd karim
    86-14-8, desa indah, persiaran paya terubung 2, 11900, bayan lepas, penang
    nurkhu_sha@yahoo.com
    0124746924

    ReplyDelete
  7. best giler siap detail expenses...boleh plan ni. hehe. nk try nasib lah nk souvenier tu. hehehehhe

    susantie samat
    c-02-08, ukay bistari residence,
    hulu kelang, 68000 ampang
    selangor

    0173124956
    susantiesamat@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum ida, bestnya. cantik sangat tangkap gambar pakai go pro tu. nakk nakkk souvenier tu. hehhee

    nama - sheila salim
    alamat : blok O-315, apartment harmoni, PJU 10/4C, Damansara Damai, 47830, PJ, SDE
    no.tel : - 0173863474
    email : sheilashahfiekry@gmail.com

    ReplyDelete
  9. sonoknya tengok orang cuti terutama kat beach..cantik giler view..
    thailand masih murah lagi la compare ngan negara lain..

    ReplyDelete
  10. sedap nampaknya makanan tu. heheh:)

    ReplyDelete
  11. bismillah...

    nurussaadah bte jamaludin
    suite p1t2(a), second floor,pusat perniagaan ketari, 28700 bentong,pahang.
    017-3199640
    nurussaadah.jamaludin@yahoo.com

    hopefully ade rezeki..

    tenkiuuu <3

    ReplyDelete
  12. Wowwwwwwww bestnya ida!! farah ada jugak survey nak pi bercuti ke Koh Li Pi nie.. orang dok kata ala2 mini Maldives gitu kan..tapi dok baca review ramai kata tak best.. sebab tak dak apa sangat kat sana..yang menarik just beach dia jer.. tapi bila baca Part 1-3 entri ida pasal koh li pi nie terus rasa teruja nak pi.. best..best.. nanti cepat2 sambung lagi na.. lepas tue nak masuk dalam wishlist travel tahun depan.. hehehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe Koh lipe ni kecik je. jgn pergi lama lama kang bosan. pergi cukup2 hari je. padat sepadat mungkin aktiviti, xde la bosan.. view mmg ohsem la! cuma kelemahan dia byk anjing!

      Delete
  13. wahh!!!! bestnya laaaa.. 2 jan ni insya Allah muja ni hatyai,, tak sabar betul,, huhuu

    ReplyDelete
  14. nampak best lah akak ,, teringin nya nak pergi jugak . tomyam tuh yum yum nampak sedap .. hehehe .. Aisya dah follow blog nih ,, ada msa singgah lah blog Aisya plak erkk :) http:/aisyaieyka.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Eida , sangat best tengoj percutian u ke Koh Li Pe ni. Rasa nak ke sana dgn famiu bercuti. Btw gambar2 u cantik.
    Jemputlah ke blog i:
    healthyglowing13.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Murahnya kat sanaaa.. kayaking pun rm20 jeeee.. dah la cantik lautnya. Isshhh rasa tak sabar nak pergi holiday cuti nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. thai masih murah tapi ini pun mahal ni. krabi phuket murah je. nak nak hatyaii hehehhee

      Delete
  17. wahhh..bestnye ade gift..nk laa..mntau rezeki..sempat lg ke ni?ke dh terlambat?hikhikhik

    Nur Dalila Bt Zainal Abidin
    Lot 102 Jln 17/141,
    Kampung Malaysia Tambahan,
    Sg Besi
    57100 KL

    *huwaaa..dapnye pulut mangga tu..

    ReplyDelete
  18. Menyeronokkan sangat la Koh Lipe...dpt tgk sunset terbenam, kayaking....ish terpengaruh nak beli Gopro huwaaa sure mahai...tp gambar sgt2 cantikkkk ohsem! Makan2 di koh lipe betul syiok eh ish kecur ailio mkn kuewtiaw tomyam super sedap tu...dah la kegemaran akak...

    Dik ida, great job review entry percutian...byk dpt info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ju masuk list Koh Lipe ni tauu hehehhhee ~

      Delete
  19. confius 500 bath atau 50 bath sb dlm matawang malaysia u ckp rm5.00...atau rm50.00?

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page