Thursday, December 11, 2014

Percutian ke Koh Lipe PART 2

 

16hb November 2014 - Ahad

Percutian ke Koh Lipe bersambung kembali.. Okay lets! Seawal 6am kitaorang bangun, siap siap segala. cek out. masukkan kunci bilik dalam box yang disediakan, tidaklah ai nak call receptionist pepagi buta kennnns? kijam namanyaaaaa tuu! lepas tu aktiviti menangkap gambar di sekitar hotel tapi tup tup akak van dah sampai.. hoii tepat pada waktunyaaa. alah akak fatimah ni tak bagi peluang kita nak posing lelama ciked LOL hikhikhik


Percutian ke Koh Lipe PART 2  |  dalam 20minit dah sampai kat Telaga Terminal Harbour. siap bayar akak van dari Pantai Cenang ke Telaga Terminal hanya RM30 (seorang bayar RM7.50 sajok!) masa tu pukul 7.35pagi. kaunter pun tak bukak uols.. siut sangat kan?? suruh kita datang dua jam before departure konon tapi nan hado pun orangnya??? tahu tadi posing lagi dekat hotel choyyyy ! next time korang datang pukul 8.30am pun tak ape. kaunter bukak pukul 8am weyyyy . . . tapi apakan daya, dah sampai awal , marilah kita prepare awal. sila amik borang imigresen yang ada atas kaunter tu dan sila lah isi............


oh ya, prosedur cek in feri ai dah cerita di
mohon klik dan baca lah yekk  *takkan nak ulang dua kali? hiiks*


Percutian ke Koh Lipe PART 2  | Feri berlepas pukul 9.30pagi (waktu malaysia) dan tiba di Koh Lipe pukul 11pagi (waktu thailand). . okay ini nak cerita sikit. ini azab sikit la yekkk... kan tadi kita naik feri besau kan? dukacitanya dimaklumkan bahawa feri ni takkan turunkan kita di persisir pantai.. kekdahnya mahu menjaga coral tepi pantai uolss.. so macam mane kita nak ke tepi pantai? feri akan berhenti di tengah tengah laut, dan transferkan semua penumpangnya dan sekali beg beg ke long tail boat ataupun panggil sampan je senang kehkehkeh..... sebab apa ai kata azab? sudahlah feri tu terhuyung hayang kaw, kita nk turun ke long tail tu mana ada tangga bagai ke hape, pandai pandai kaw la turun macam mane.. lompat ke, labuhkan bontot sikit hulur kaki dulu ke heyyyy pepandaii lah guna keselesaaan. janji korang berada dalam long tail tu dahhhhh. hikhikhik. haaa long tail tu la yang akan bawak kita pergi tepi pantaiii.. gituew kekdahnyaa uolsss ~

tu feri besau yang bawak kita dari Langkawi ke Koh Lipe. dia stop di tengah tengah laut kan? ada nampak sampan kecik tepi feri tu? itu lah longtail yang akan bawak kita ke pesisir pantaiii ~

 macam mana nak turun ? macam mana nak naik? begini la caranya. acara tolong menolong diperlukan kuikukuiiiii

waktu Thailand berbeda (eh berbeza, praktis maaa ;p) dengan waktu Malaysia
beza satu jam. . Waktu Thai lewat 1jam dari Waktu Malaysia yaaaa
 
gambar ni ai snap dari long tail sahaja. masa dah nak sampai di pesisir pantaiii... santek angat angat tau ayer laut diaaaaaaaa . . .

kecik besau kecik besau je ai tengok abang Thai ni. dia ni la yg bertanggungjawab 'mencampak' segala beg yang ada dalam longtail ni ke pantai.. 
cis bedebahhh. dia campak okay! 


Percutian ke Koh Lipe PART 2  | masa turun longtail tu perasaan ai?? yeayyy dah sampai Koh Lipe wiwiwiiii ~ masa ni teruja habis. nak je pergi tangkap gambau banyak banyak tapi lek lu... pasport kasi collect dulu ya ?  ingat tak di Telaga Terminal, kita serahkan pasport pada petugas feri? so, kita kene pergi collect dekat pejabat imigresen Koh Lipe. depan pantai ituew jeww . . dia akan panggil nama kita sorang demi sorang . so sila tunggguuuuu . . abang Thai Imigresen tu akan tanya, "dah ade booking tiket feri masa balik? (read: dia speakang lah weyy takkan dia cakap bahasa kita pulaks kan? hkhik) . so kita serahkan balik voucher booking feri. ingat tak? korang jgn buang pulak. kat imigresen Koh Lipe diaorang nak tengok voucher tu tauuuuuuuu .. dia akan book kan seat feri untuk kita pulang nantiii ;)) settle segala, baru lah kita dilepaskan untuk enjoyyy di Koh Lipe wiwiiiiiiii ~

 
inilah rupa pejabat Imigresen di Koh Lipe. biasa sajok


Percutian ke Koh Lipe PART 2  | masa kitaorang sedang menunggu nama dipanggil untuk collection pasport tadi kan, ada lah seorang mamat ni fasih cakap malay kaw! disapa kitaorang tanya mengenai aktiviti snorkeling untuk esok harii..... dia terang itu ini itu ini........... hmm nanti kita fikir dulu ya? tapi peliksnya dia ni , baik bebenor siap bawak kitaorang ke hotel untuk cek in tapi apakan daya bilik tak ready lagi (yela masa tu baru pukul 11.30pagi) so, mamat ni bawak lah kitaorang pergi makan dulu. katanya HALAL. kitaorang pon follow aje laaaaaaaa . .  sekali dia bawak dekat Bung Roon Halal Food. ouh kedai ini memang femes di Koh Lipe. mana mana blog yang ai baca review tetap akan cakap kedai ini. so, kita makan sini yekkk. tapi ai tahu kedai ni sedikit priceyyyy tapi gasak ahhh lapaaa dahh weyyyy

Kedai BungRoon ni dekat tepi Pattaya Beach je. jalan terus je dari imigresen tadi k.
 
This is Thailand uolss ! Papaya Salad (somtam) + Tomyam WAJIB !
sedap jugak.. somtam tu terbaik uols!
Total makanan ni campur 1 jug fresh orange = 1120THB = RM116.30
*memang makan MAHAL sini*

oh lupe nak ajar cara convert duit Msia ke Thai Baht (THB)
macam ni, 
(harga barang di Thailand X rate tukaran)
Untuk trip Koh Lipe ni Tukaran Wang Ringgit Malaysia ai dapat , THB100 =  RM10.38 ,
 ai tukar duit dekat Malaysia RM570.90 dapat THB5500.
cara convert duit : contoh : convert duit M'sia , THB1120 x 0.1038  = RM116.30

okay ?


Percutian ke Koh Lipe PART 2  | lepas makan, bilik masih belum ready, so kita jalan jalan cuci mata survey tempat dulu di Walking Street. masih banyak kedai belum bukak sepenuhnya sebabnya Walking Street ni meriah pukul 6pm-10pm.. waktu kemuncak dia gituew ~ masa ni panas ya allah tak payah cerita. berjurai jurai peluh dalam tudung ni haaaa . . . serius panas sangat ! tapi baru lah beach style kannn hhikhikhik nak sejuk sejuk pergi duduk opis , ada aircond HAHAHA  tapi azab panas tu kejap je bila bilik dah ready untuk cek in yeayyy !

pintu gerbang walking street. pusat segala pusat di sini. 

Koh Lipe kamiii datanggggg kate kooo ~

gf hubby. tiap kali lalu sini , ai ehem dengan hubby. 
HAHAAHAH besau nya tek kau weyyyyyy ;p



*klik*


Percutian ke Koh Lipe PART 2  | korang tahu nyamannya bila berada dalam bilik. even bilik yang ai book tu bukan la jenis aircond its just fan room sajok! tapi kaw tidur bukak pintu pun orang lalu lalang tak heran uols.. sebabnya kitaorang je yang malay dekat sini, yang lain mat sallehhhhh minah sallehhh .... cuci mata tengok abam sado dengan akak body 28-25-30 auch! HAHAHA nak nak pulak depan bilik disediakan buaian. heavan tahu tak vacay machem ini............ sukanya! berkali kali ai cakap dengan hubby " kan best duduk macam ni tenang jekkk... main goyang goyang kaki tak de pikir masalah. next time kita duduk pulau kita duduk lama sikit ehhh" HAHAHHA over mak jemaah punya request tahukkkk ;p


Percutian ke Koh Lipe PART 2  | kitorang dapat cek in pukul 1pm. apa je aktiviti? disebabkan panas ya ampunnn, kita mandi dan tidur dulu ya? petang sikit kita cari aktiviti ............ tapi kan, kalau korang pergi time time macam ni dekat tepi pantai tu, bersidaii mat minah salleh tengah berjemur uols... kehkehkh koser sangat ai nak jemur bagaiii sebabnya baring bersidai sebelah hanjing bapakkkkkk spoil mood okayyyy ! tepi pantai memang sangat bersepah hanjing hanjing ye korang............... ai nasihatkan korang, tak yah la main istana pasir ke ape ke kat tepi pantai tu, buatnya korang TERpegang taik anjing? buatnya TERkena kencing anjing....... eeeuuuwwww  serius tepi pantai dia tak sesuai kita beriadah seperti pantai di Malaysiaaaaaa hukhukhuk . . pasir pantai memang cantik putih halus tapi bila tengok anjing bersepah,, hmm hmm hmmm okbaiiiii

langit cerah membiru . . i lebiu sayang muah ciked #ehh xde kene mengena dengan pic? okbaii

bergambau dengan longtail ni macam satu keWAJIBan pulak ye dok? bila vacay di pantai thailand niii , tapi sekeping gambar pun ai xde kat sini sadis ! HAHAHA





tumpang lalu kejap nak iklan iklan iklan ;
  klik gambar jika berminat mahupun ingin mengetahui dengan lebih lanjut 
terima kasih korangggg ;))





*Entry Berkaitan* KLIK




Kira-kira bajet dua orang tau!
Teksi dari Hotel Pantai Cenang ke Telaga Terminal (seorang RM7.50), RM15
Roti alas perut RM3
Lunch di BungRoon Halal Food THB1120, (seorang THB280), THB560 (convert duit M'sia , THB560 x 0.1038  = RM58.10) RM58.10


Total RM76.10







Yang sedang makan takoyaki, nak? hikhkhikhi
 signature ms eida

23 comments:

  1. uishh pjg betul la cita....
    serius cantik ja pantai dia.. tapi mai ngan ada anjing memang xla..

    ReplyDelete
  2. banyak2 gambar, gambar makanan tu la yg paling menarik... ahaha;-P sedapnye nampak makanan tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ST tgh lapaaa lewtewww tu yang mknn terliur! hehehhe~

      Delete
  3. ida pergi pantai jugak ke? baru je bercita cita nak pergi koh lipe hiks! nanti boleh pergi dengan tips tips ida ni.. yey!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ida perghi Koh Lipe ni. hoii ida mengidam Boracayy Beachhhhh hukhukhuhk~ update cepat2 tauuuuu

      Delete
  4. Huwaaaaaaa akak rasa mcm dh pi travel sekali plak bila baca entry dik ida ni tau...semua seronok...tp apakan daya koh lipe ni tgh2 jln kena tukar naik long tail tu...ish tggu Qi besau dulu la...kesian plak dia...tp seronok kan travel cm ni adventure sungguh....well done dik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhik.. ida mmg berniat nak bawak semuaaa readers ikut travel sekalii kakk HAHHAHA

      Delete
  5. mmg nmpk happening sgt..
    view pantai tu..sumpah cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann sumpah dua sumpah double cantik !! hehehe~

      Delete
  6. cantiknye pantai die.. air laut clear sgt..

    ReplyDelete
  7. Mmg cantiknye tpt ni ida.. wowoww mmg best sgt!tp rasenya x sesuai kalau bw kids n todler kan..mmm kena tunggu diorg besar dulu , tp wajib masuk dlm waiting list holiday ni.. thanks ida panjang lebar cite kali ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome.. aah. ada budak2 kecik xsesuai sangatt. tunggu besar lah baru datang hehehee

      Delete
  8. Assalamualaikum ida.. bestnya.. berangan sheila nak pergi sini. hehehe doakan kita murah rezeki boleh honeymoon sini juga hehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila...... tunggu adam besar k , heheheh ~ aminnn

      Delete
  9. teringin nk pegi tp memikirkan kene transfer ke longtail tu jadi seremmm..ai is takut air..hikhikhik..lariiiiii

    ReplyDelete
  10. as salam kak..nk tnye pendapat..saya bercdng bercuti di koh lipe..ada baby umr 10 bulan..rs akk sesuai x bw sn..kl cuaca sn ketika ini panas sgt ke sn?? minta bg pandangn..hihi.. t.q ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. minta pendapat jujur saya? saya rasa tak sesuai. sbb Koh Lipe masa say apergi panas ya amat. melainkan awak cadang nk duduk bilik sahaja? (pilih bilik yg ada aircond) kalau xde pape program nk pergi snorkeling ke, nk pergi visit pulau kecik yg lain ke, bawak la. tapi quite boring la sbb attraction pertama Koh Lipe is beach.. beach dia pulak bnyk anjing hihihii.... nk selamat pergi pulau kecik2 tapi tu la kene naik boat, bawak baby rasanya tak sesuai kot? eh ntah laaa saya ni xde baby lagi so tak berapa tahu. hehheheheh ~

      Delete
  11. ida..hotel mana u duduk?berapa rm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon klik pada entry hotel ya? di setiap hujung entry ada disertakan linkk ;)

      Delete
  12. rajin pula imigresen siam tu tolong bookong seat feri pula utk kita..

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page