Sunday, December 14, 2014

Perbelanjaan Sebulan Mushang dan rakan-rakan ;p

 

Sesiapa yang TERbaca entry ini tapi TIDAK mengenali ai, untuk makluman, ai sudah berkahwin tidak punyai anak lagi (insyaALLAH one sweet day) tetapi punyai anak BULUS yang sangat ramai... ! Indah kan percaturan DIA? Tak semua yang berkahwin dijanjikan ANAK. tapi dijanjikan REZEKI di bahagian lain pulak . . ai dan hubby menggangap DIA memberi kami MASA untuk berbakti pada binatang SEBELUM punyai anak . . mana tahu, selepas ada anak, bersedekah pada binatang bukan KEUTAMAAN seperti sekarang? lain la rezeki kami diperluaskan lagii.. doakan aminn ;))

ramai pernah tanya kitaorang, kalau satu hari nanti kitaorang ada anak, adakah masih akan bela mushang??? tiada jawapan. kadang kadang ai menyakat hubby jugak nak hantar mushang ke pusat penjagaan kucing, hubby pandang ai pun TAK. siut je! so, dah tahu kan jawapan untuk soalan tadi? hiks


sebenarnya, ai TAK pernah kira sesen pun duit yang mengalir untuk anak bulus. ai start membela mereka dari November 2009. berterusan sampai lah sekarang.... itu yang bela, belum yang berkeliaran bawah rumah mintak makan.... kesian... ini saja gatal gatal nak tahu perkiraan sebulan memandangkan ada yang berdesas desus kata "bela kucing je pun, ape lah sangatttttt" longkang sangat kan mulut dia? *malasnakmakidia* ok lets! setiap bulan, benda yang WAJIB beli adalah, pasir kucing. kalau ai TERlebih duit bulan itu, ai belilah hok mahal ciked , yang ada bau bauan tuh.. 5liter (1plastik) RM13.90 , ada bau lemon kekekekeh. kekdanya nak taik mushang bau lemon dah kenapa kan ? HAHA tapi datang perangai kedek mak pak iye ni, kitaorang just beli yang brand carefour 5liter RM7.90 (1bungkus) jew... hikhikhiks ..  eh RM7.90 bukan duit kah?beli satu plastik cukup? TAK. sebabnya hubby dok tukar kerap jugak pasir mushang. kalau tak tukar, bau dia semerbak harum satu rumah tau! kuikuikuiii ~ so setiap bulan ai beli 8 plastik pasir kucing ye..

bontot besau bulu kusut masai . . sayalah #mushang ituewww
~ mushang ke kucing? kehkehkekehhh



bab makanan pulak, dulu ai beli ikan tongkol kat mushang. dulu favourite dia ni. tapi lately ni mushang cam boring kot? so ai bertukar ke makanan dalam tin (wet food) Pro Diet.. dah beberapa bulan makan ini je, rileks je dak mushang tu.. cuma makin demok . ye aarrr makanan sedap ! kemahen kau kan pow mak pak iye. huuu ~ nak dijadikan cerita, ai beli wet food Pro Diet ni sekali untuk semua kucing kucing yang ada di bawah rumah, yang ada di rumah sampah..... ataupun mana mana kucing yang ai ternampak yang sedang laparr. ai bagi jewwwwww.... so berapa TIN ai beli sebulan? sekotak yek....................... kadang kadang akan tertambah bertin tin sebab tak cukup ? ha bayangkan HAHAHA , so secara kasarnya, sebulan ai akan beli 45 tin. satu tin berapa? sapa tahu? hikhikhik RM3.50 itu paling murah ai jumpe. ade tu RM3.90 pon adoooo... #mantiklahnakkk


tak kuasa nak bawak naik berkotak makanan ni, ai letak dalam bonet kereta jekkk hikhihk



itu belum campur mainan diaorang, kadang kadang ai belikan bola HAHAHA koser sangat tau perangai mak mak iye ni... ade tu kalau TERrajin, ai hantar SPA si mushang ni tapi itu kadang kadang sangat tak payah kira laa.. kita kira yang WAJIB tiap bulan je k?

so, total nya adalah, 

Pasir Kucing  : 8 plastik  X RM7.90 = RM63.20
Wet Food Pro Diet : 45 tin X RM3.50 = RM157.50
Total RM220.70

so, tiap bulan ai kene get ready duit sebanyak RM250 untuk keperluan Mushang dan rakan rakan. sapa kata ai xde komitmen?krik krikk krikk sangat mulut kau kan? grrrr

 dua ekor ni. kejap mendamaikan. kejap menggeramkan. kejap menyakitkan. tapi bila fikir balik, itu la jantung hati limpa hempedu kitaorang.. HAHAHA



p/ s : ai tak mintak semua orang jadik macam ai ,hidup kita lain lain babe.. cukuplah jangan pertikaikan ape ai ade, ape ai xde, apa ai buat, ape ai tak buat. stop it laaaa.. hidup ni singkat je babe.. enjoy ur life sudeh ~ buat apa nak bikin musuh dengan semua orang? chill babe chillllll ~






Yang tak sayang duit KAHKAHKAHAH,
signature ms eida

44 comments:

  1. niat je segala perbelanjaan utk anak2 bulus tu sbg sedekah, insyaAllah makin murah rezekimu :)
    kucing pun makhluk Allah gak kan, haiwan kesygn Nabi saw lak tu..insyaAllah ada pahalanya kalu kita buat baik dengan dorang..
    sy ada anak 3 org, anak bulus 8 ekor (semua baka kucing kutip, siap saya kembirikan demi kemaslahatan ummah (eceh))..utk anak2 bulus, mmg belanja lebih kurang rm300-500 termasuk makan untuk kucing2 jalanan. itupun mujur x pakai pasir, sbb sy lpskan aje di rumah. Duduk kg boleh lah, kucing pun bila dah kembiri, insyaAllah jarang buat hal. jiran2 pun so far ok..Alhamdulillah..

    teruskan usaha murni mu menjaga anak2 bulus..kalau dpt baby pun, teruskanlah bela, kesian kalau dipinggirkan/dibuang..adik saya bela 5 ekor kucing kt rumah mak, mak jaga anak2 buah sejak lahir (now dah 3 org), alhamdulillah ok je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida niat sedekah plus memang takleh tgok kucing . hikhikhikhik...

      Delete
  2. eida.....same la kite, sy ader 4 ekor kucing...memang tiap2 bulan akan spend wit rm250 sebulan...kekadang org ni tgk kite bujang ker, takder anak ker ingat kite ni takder komitmen lain ker??? huhuhuhu tapi la rezeki yg allah nk bg....cepat atau lambat jodoh or nk menimang cahaya mata semuanya atas ketentuan allah...dia yang lebih mengetahui ape yg terbaik tuk setiap hambanya...insyallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. emilynn kan.... kdang2 tak paham manusia jenis ni. ate takleh benor tgok org senang kannn.. kesian diaaa...

      Delete
  3. eida.. abaikan je orang sekeliling.. lantakkan derang.. tapi untung mushang.. dapat mak pak pemurah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mushang mmg untung..... pak mak iye sayang iye angat! mushang tak cayang mak pak iye tak tahu laaaa HHAHHAHA

      Delete
  4. kan kak..hanya org yg betul2 komited jaga je thu tu satu komitmen tiap bulan..
    sy beli pasir tesco..RM7.50..
    kena tukar slalu..kalau x xkan nak die membuang seharian..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak belik jugak pasir tesco ni tapi pasir tesco cepat habis laaa grrr sngt!

      Delete
  5. Allah bagi rezeki cukup untuk semua makhluknya kan ida... so apa dorang nk risaukan? dorang pulak yg lebih2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nth laa ST.. rezeki apa yg diaorang jeleskan dgn ida pun tak tahuu laaaa ...

      Delete
  6. Assalam ida,
    lap u laaaaaaahhhhhhh :)
    Moga bahagia dunia akhirat yer dik AMIN

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak............ lap u tooooooo!! amin kakkkkkkkkkkkk

      Delete
  7. ada makcik ai satu family dgn anak² dia sume minat kucing..memula sekor, pastu tmbh sekor, pastu tmbh lg...sbb ada yg jumpa tepi masjid lah memana..kesian, tolong...terus jadikan pets...now dh ada 4 ekor...dorg bkn takat ada menan, siap ada tempat tido khas! mcm katil baby pun ada...haha over tak? :p

    tp ai mcm biasa penakut kucing...suka tgk tp takut nak belai² sgt...huhu kita syg dari jauh je lah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn cakap over sbb ida pun ade belikan katil tuk mushang HAHHAHAHHAHAHHAHHA

      Delete
  8. Yang penting mushang buat awak happy dah lah kan ida. Abaikan negative vibes tu ye.

    -dakpink-

    ReplyDelete
  9. ptt lah murah rezeki...slalu bg mkn kucing. alhamdulillah....insyaAllah...1 hr nnt ok:)....janji Allah itu pasti

    ReplyDelete
  10. Haha comelnye dua ekor itu.. kt umah Aini pun dh ada 2 ekor.. mak dan anak.. Anaknya sgtlah geram..kadang2 bila kite tgh sedih atau marah dorang lah penghibur hati kite kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan................ ida suka la borak psl kucing dgn pencinta kucing sbb korang memahamii ;))

      Delete
  11. Lantakkan je la Eida.. mulut orang.. memang camtu.. kalau mulut tempayan kita bole tutup.. eyza pun sama gak.. kkdg kalau kita beli online ke apa ke.. mesti ada yang cakap.. ko xde anak takpe la kak.. bole shopping. kitaorang ni nak beli barang anak je yang penting.. barang sendiri tak dapat la.. erm.. *sentapjugakkalaukenacamtu*..

    tapi.. diaorang tak tahu.. kita yang takde anak ni kadang2 lagi banyak komitmen dari yang ada anak.. Just buat tak tau walaupun dalam hati sakit.. takpun eyza akan cakap camni.. "tu la.. best gak.. x tau nak buat apa ngan duit banyak dalam akaun tu, sebab anak xde kan.. enjoy je la.. " hahahah.. **nampak riak (walaupun sebenarnya xde banyak mana duit dalam bank).. janji puas hati sebab dapat perli balik** hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann tak tahu laa nk buat ape duit kepuk2 niiii . tu yg asik g cuti2 jekk. HAHHAHA haru tak kalau ida cakap mcm tu? mau sentap dioarng lagiii KAKHAKAHKAHA

      Delete
  12. Allah dik..pedulikan ape org nak cakap. Bela binatang ni dia akan doakan kita juga nanti..ade anak takde anak tak semesti nyer tak bahagia laaaaa...

    Meh sini nak lepuk lepuk mulut yg ckp bab ade anak dgn xde anak ni! Ko tu tuhan ke yang sampai ade lesen nak komplen org psl xde anak ni...siku baru tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh lepuk kan besttt masalah nyaaa pandaii si anon niii komen je tulis anon HHAHAHHAHA mana nk lepuk mulut die kakk HHAHHAHA

      Delete
  13. comelnyaaaa posing kat tingkap tuuuu...grrrr....hehehe! gebu2 belakaaaa...

    Jemput singgah BLOG saya. Ada tips dan perkongsian tentang bisnes dari rumah :)

    ReplyDelete
  14. insyaallah ieda, ada hikmah semuanya tu... semuanya kuasa Allah..kita sebagai manusia jgn lupa memintak darinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH, ida percaya apa yg ditentukan olehNYA.. ada ke tak de ke.. sapalah kitaaaa

      Delete
  15. ehh lupa nk komen lak...
    banyak ekor kucing2 tu... saya sukà jgak kucing ni tapi kalau mai bab dia membuang tu xleh blah la... mmg xmampu nk tangani..
    sakan di mushang ni, siap boleh p SPA lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha boleh pulak komen dua kali.. gasak laaa farhanaa hoii hehhheheh ~

      Delete
  16. Baru ku tahu itu pasir kena tukar.. hahahahaha... gomok nye awak mushang... mcm ai...
    kagum de jauh.. sbb ai x reti bela hewan.. dan x rajin... jiran depan rumah tu nk bersalin dh.. rasa nk je kidnap kucing die... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaahhaha ate kalau tak tukar cane? busuk laa cikbedahhhhh HAHHAHHA

      Delete
  17. Assalamualaikum ida, murah rezeki ida dengan andi bela kucing.. takpe.. one sweet day ~~~

    ReplyDelete
  18. salam...maaf..saya cadangkan both of u pergi umrah...cuba doa kat sana...byk tempat yg makbul doa....just cadangan saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam terima kasih atas cadangan itu. memang semua muslim ada niat ke sana cumanya adakah kita suda bersedia? doakan kami sampai ke sana juga satu hari nnti bukan niat untuk anak sahaja malah tuk perkukuhkan iman jugaa aminnnnn ;))

      Delete
  19. kucing tu haiwan kesayangan Nabi :)

    rezeki setiap orang berbeza.. tak boleh samakan hidup kita dengan orang lain kan? yang penting kita x susahkan hidup orang lain..

    P/S: comel lak 2 ekor tu jenguk kat tingkap.. mengintai anak dara orang eh?? hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul zana. mana laa boleh samakan kita dgn orang lain . ALLAH dah bagi setiap orang lain lain. redha je laa boleh?

      p/s; haa tu laa dok intai anak betinaaa orang HAHHAHHAHA

      Delete
  20. comel gmbr yg last tu..hihi..dok tgk ape dorg tu..kanmahen lg kan..
    xsalah buat amal kt kucing..dorg pun mahluk Allah jgk..org kata murah rezeki klu kite bela binatang ni..xkesa la kan..asal ape yg kite buat, boleh buatkan kite happy..wat pe nk antar kt pusat jagaan..sian mushang..huwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. intaii ank betina orang HAHHAHAHHAHHHA.. huwaaa tak sampai hatii jugakk , nti kita pk cara lain hehehhhee ~

      Delete
  21. Dik ida, akak suka cara adik ni, bersedekah pada haiwan, akak pun ada pets...rabbit nama omeo, so akak faham mcm mana perasaan kita yg ada pets ni...mushang cantik yer bulu dia...teringin nak bela sekor tp Qi alah pada bulu kucing...hhuhuhuhu tp Qi mmg suka kucing, suka peluk kucing pastu bersin hahahha...

    Dik ida, akak faham dik...enjoy dik holiday puas2...insyaAllah one day Allah makbulkan doa seorang wanita bergelar isteri...amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. omeo? omeynya name! macam oreo ehhehehhe ~ amin kak.. maceh doakan ida dgn suami aminnnnnnnnnnnnnnnnn

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page