Thursday, November 27, 2014

Percutian ke Koh Lipe PART 1

 

Ayuh mari mula bercerita tentang Percutian ke Koh Lipe Thailand yang TERHEBAT ! Sebagai #shortvacay penutup tirai 2014 wiwiiwiii ~  Kitaorang pergi berlibur di Koh Lipe selama 3hari2malam . Bagi ai cukup dah untuk cover semua aktiviti di Koh Lipe. kang kalau lama lama, boring pulaks khens? kang hilang la charming of Koh Lipe hikhikhik pastu mula lah kata " idaaaa, boring laaa Koh Lipe niii" TAPI kalau pergi day trip lagi ai is rasa TAK BOLEH BLAHhhh .. kang ada yang kata "tak nampak pun air laut clear macam ida? mana view yang santek santek tu??" alahai cik kak... pergi laa join aktiviti air, kompem nampak semua view ohsem ituewwww ~ kalau setakat pergi cuma bermain kuis kuis pasir di pantai, jangan salahkan aiols pulak yeks! hikhikhikk

 
dah ready ke nak explore Koh Lipe dengan kitaorang? 
jangan pernah berhenti membaca
eceh


15hb November 2014 - Sabtu

Hari Sabtu janji kumpul adik beradik dekat rumah mak. bajet nak naik bas dari KL Sentral ke KLIA2. tapi disebabkan jalan jem terok, ai pun sampai lambat di rumah emak. huwaaa serba salah pada semua tapi nak buat macam mana, ntah kenapalaaaaahhhh jalan jem mencik ! tiba kat rumah mak dalam pukul 3.15petang, jangan tak tahu flight kitaorang petang tu pukul 5.40petang. hukhukhuk. lepas tak kalau naik bas which is gate akan close pukul 5pm? huwaaa nangis. so dalam kereta on the way ke KL Sentral, decide naik ajelah ERL Express yang mana 33minit aje dah sampai KLIA2 ! okay kalau dengan plan ni kompem berjaya kehkehkehkeh tapi kene keluar sikit duit lahh kan? aiols redha. semua pun redho jugaks. Tiket seorang RM35. tapi siyes memang 33minit tepat train sampai KLIA2 perghh! heiibaaatttt ~

 nasib ade kaw KLIA Ekspress kalau tak? meratapi lah jawabnya!

 kaw welfie lah. tak heran. nak check in KLIA2 satttt
 HAHAHA (biasa buat?)



Pukul 4.35pm kitaorang sampai KLIA2. wiwiiiii ~ ada 30mins sahaja lagi untuk ke gate. ayuh semua!sampai gate, muka ada legaaaaaaaaaa ada senyum simpul namun perut mula berkeroncong.. adeh lapar eh perut ! apa mau makan? beli aje la kudap kudap dunkin donuts. makan sorang seketul... manis ya ampunnnnnnnnnnnnn . . disebabkan cuaca kurang baik, fly delay.. pukul 6.30pm baru dia flyyyy hmm hmm . . Touch down Airport Langkawi 1 jam selepas itu. terus mata melilau cari teksi nak ke Pantai Cenang. ai dah book Hotel Bajet di Pantai Cenang . .



*klik*


kami terus pergi kaunter teksi bebetul depan pintu keluar airport. tanya situ "akak, kitaorang nak ke Izz Room Pantai Cenang , berapa?" akak kaunter jawab "satu kereta RM20" baiklah akak............ sekali bila keluar dari pintu dok cari la kereta tu? alih alih yang datang van hooooo bapak besau! rombongan cik kiah bersorak happy ! dengan RM20 (read: segala perbelanjaan di sini adalah konsep TongTong. so setiap seorang bayar RM5 saja untuk teksi ini) kami naik van hoiiiiii  . . 


Seingat ai, masa tu dah pukul 7.30pm. . sampai Hotel Bajet Izz Room tu dalam setengah jam kemudian. sunyi sepi. ai call Izz Room cakap dah sampai. tetiba muncul seoarang akak keluar dari rumah sebelah Reception. eleh. rumah dia sebelah jeww? patut tak kisah kitaorang cek in lambat kehkehkehh . . lepas dah isi borang segala, amik kunci terus kitaorang masuk bilik berehattt. badan penat nyaaa walaupun travel tak sampai berapa jam pun kan? cuma penat sebab satu butir nasik pun tak masuk dalam perut lagii niiii. lapaaaa lapaaaa lapaaaaaaarrrrrrrrrrrrr


oh ya, disebabkan kami bijak terlebih, kitaorang book akak van tu sesiap untuk hantar kitaorang pagi esok ke Jeti Terminal Harbour dan juga sesiap amik masa baliknya pulak. haaaa bijak kan? risau tak dapat teksi. kitaorang tak sewa kereta sebab motif bukan di Langkawi ye anak anak . Motip kita Koh Lipe  wiwiiwiii ~ akak van ni baik.. van dia selesa kalau korang travel ramai ramai.. call lah dia. harga dia standard. korang takkan kene kencing harga dengan dia. dont worry yaaaa


Teksi/Van Sewa di Pantai Cenang Langkawi
Akak Fatimah 017.503.5282

Lepas bersih sikit sikit badan, solat segala, keluar lah kitaorang berjalan kaki menuju ke Jalan Besar Pantai Cenang.... tujuan makan makan makan makan !! dalam perjalanan , boleh pulak selipar ai tercabut, ko ghase? motip sangat kaw ni selipar! saje kannnnnnnnnnnnnn ! bila seorang beli, korang rasa yang lagi tiga orang tu tengok je ke? nehi nehi kabhi nehiiii deiiii ~ sudahnya semua pun beli selipar baruuuuuu choiiiii sibuk tiruu! HAHAHA okay marilah kita namakan selipar ini, selipar ke Koh Lipe kehkehkehkeh

 jemput datang kedai ai di Pantai Cenang ya. mari mari murah murah sajaaaaaaa
hiks

hah kejap je selipar dah sampai Koh Lipe kehkehkekhe


Akhirnya perut tak tahan lapar, masuk ajelah kedai mana mana.. sedapnya nikmat nasi tomyam time tu..... semua makan kusyuk! makan kenyang kenyang ye lepas ni kita nak guna tenaga kaki untuk explore pantai cenang ni.. lama dah tak singgah sini. last 2010 pergi langkawii.. lama kan? banyak dah berubah. siap ade Cenang Mall lagi pergh perghhh
 
total semuanya RM37.60 . . boleh laaaa kedai niii..

 masa ni ai dalam bas yang telah direnovate yang ala ala shopping mall, 
perasaan tak korang bas ni?

 kesayanganesss

kejap kejap. korang perasaan tak perempuan serba putih belakang kitaorang tu? 
seramnesss kannnnnnn? hukhukhk



bila kaki dah penat, ayuh la kita pulang ke hotel. esoknya nak bangun seawal jam 6am. . janji dengan akak van tu pukul 7am untuk ke Terminal Harbour.. ayuh pulanggggggggg.. sebelum sampai bilik, sempat lah beli kopi latte. kemain mahal. tapi nasib baik kaw sedap kopi.. abang yang buat kopi ni machem poyoooooooooo.. booo diaaaaaa kehkehekkeh . .adik ai kata dia macam baru belajar buat kopi latte ni kuikuikuiii ..



tumpang lalu kejap nak iklan iklan iklan ;
  klik gambar jika berminat mahupun ingin mengetahui dengan lebih lanjut 
terima kasih korangggg ;))




Kira-kira untuk bajet dua orang tau!
Tiket KLIA Express RM35 (seorang) , RM70
Kudap kudap dunkin donut RM14
Teksi dari Airport Langkawi ke Hotel Bajet Izz Room RM5 (seorang), RM10
Hotel Izz Room ke Telaga Harbour RM7.50 (seorang), RM15
4 ketul Air Tin, RM6
Selipar 2 pasang, RM20
Dinner di Pantai Cenang RM9.70(seorang), RM19.40
Kudap-kudap di 7E, RM3.90
Kopi MAHAL tapi SEDAP, RM9

Total RM167.30






*Entry Berkaitan* KLIK







Yang jenuh balas email bertubi tubi pasal Koh Lipe ni, belum habis update lagiii sabarrrrrrr ehh ;p
 signature ms eida

40 comments:

  1. Assalamualaikum ida. bestnya travel dengan siblings.. next entri idaaaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.... done next entry sheila! heheheh ~

      Delete
  2. Bestnye jalan2 tmpat org.. kita ni bila la..

    ReplyDelete
  3. buleh la nenati masuk dlm list.. bila dah tak tahu nak pergi mana. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HHAHA sabau ajelaaa kekda bile tak tahu nak pergi mane? kehkehekhe

      Delete
  4. semangat nih baca. lapo aih tengok tomyam -__-

    ReplyDelete
  5. Ida masih sempat lagi nak cuti sekali lagi untuk penutup tirai 2014... he he he ...

    ReplyDelete
  6. Hahaha..ida sama mcm akk..sure ada masalh kasut..putus lar..ketat lar..melecet..haha

    ReplyDelete
  7. Kalau tinggal flight memang benda paling menyebalkan jiwa. Akak pernah tinggal flight gi Bali dulu. Beli tix baru adalah mahal melantun.

    Ok lagi Eida gi Langkawi last 2010. Akak rasanya last gi 1994/1995. Ok cecepat update entry LiPe ni ye. Sila jangan malas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak aiii lamanyaaa akak tak jejak langkawii huhuh tulaaa sik ke korea mendang HHAHHAA

      Delete
  8. sambung la lagi.. mcm best je g koh lipe dri lgkawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. done sambung.. best besttt moh laa pergi fifi ~

      Delete
  9. bestnyer ;)

    Jemput join segmen CN ye ;)

    http://www.cekgunorazimah.com/2014/11/segmen-bloglist-januari-2015-by-cn.html

    ReplyDelete
  10. Bestnya buat trip adik beradik macam ni... teringin nak pergi jugak..

    btw, TQ Ida sebab dah pasang iklan eyza.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi laa eyza.. ajak kawan2 ke adikbradik ke. hehhehe.. maceh jugak percaya pda blog ida yekk ;))

      Delete
  11. Best nyer.. untung la dah banyak kali dapat bertandang ke Langkawi.. kita sekali pun tak pernah jejak..insyallah harap2 2015 ada rezeki nak jejak langkawi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita xke oversea that y ke langkawii sajeee huhuhu....

      Delete
  12. Pandai adik beradik ni rancang trip...senang pi ramai2 gini, riuh hehehhe cepat update lg dik...

    ReplyDelete
  13. nak bace cerite koh lipe part 2.. hihi.. ngade2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HHAHHA sorrryyyyy fifi .. ida busy ciked ~ ok dah updateee next entry nyaaa hihihihi

      Delete
  14. bestnyer bercuti...
    pic 1st tu sweet sgt berpimpin tangan lagi

    ReplyDelete
  15. mcm tue la..kalau sorg beli.. beli plak yg cntik2 ka, mst yg kain pon nak gak la

    ReplyDelete
  16. bajet tok dua org kira murah gak tue

    ReplyDelete
  17. Klu tertinggal flight, mesti nangis..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nangisss lajuk lajuk makk. huhuhu.. pastu pergi beli tiket bas HHAHHAHA

      Delete
  18. lahaiii..byknye citer dh ketinggalan..nk kene khatam cpt2 ni..hikhik
    best kan trip ngan adik beradik..sume boleh tontong..same la kiterr..hekhekhek
    mn gmbr kopi latte yg mahal tu ida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ilaa lamaa xjenguk ida.. ida jenguk ke umah ila xde update pun.. busy ehhh? xnk masuk gmbau sbb mahal HHAHHAHHA

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page