Tuesday, October 28, 2014

Musim-musim di Korea

 

Musim-musim di Korea .. Sedia maklum Korea adalah negara empat musim. dan sedia maklum jugak Korea adalah destinasi percutian impian ai. kehkehkeh .. Musim-musim di Korea terdiri daripada Musim Bunga (Spring), Musim Panas (Summer), Musim Luruh (Autumn) dan Musim Sejuk (Winter) .. ramai cakap, masa terbaik untuk melancong ke Korea adalah masa Musim Bunga dan Musim Luruh . .

Musim Bunga (Spring) di Korea pada bulan akhir Mac,April dan awal Mei
 siapa nak tengok bunga sakura boleh datang masa musim ni

dengan langit yang membiru....best jalan2

average temperature 10'c..
jadi jangan lupa bawak jaket tebal

Musim Panas (Summer) di Korea pada bulan Jun,Julai dan Ogos.  
cuaca musim ni panas,lebih kurang macam dekat Malaysia
waktu ni ramai rakyat korea akan ke pantai

kadang2 hujan turun dengan lebat pada musim ni

average temperature 35'c.
kalau pergi masa musim panas ni,sila bawak cermin mata hitam,minum banyak air dan jangan lupa payung
 
 Musim Luruh (Autumn) di Korea pada bulan September, Oktober dan November
 masa yang sangat sesuai nak lawat Korea

boleh tengok daun2 bertukar warna dan berguguran di bumi


average temperature 20'c
kalau pergi musim ni,sila pakai footware yang sesuai sebab akan banyak berjalan untuk menikmati pemandangan yang indah di Korea

 Musim Sejuk (Winter) di Korea pada bulan Disember, Januari dan Februari
siapa nak main salji boleh pilih musim sejuk ni

average temperature -10'c

jangan lupa bawak baju sejuk tebal2 yer


petikan dari myfir2u blogspot ,

""Masa terbaik untuk ke Korea ketika musim bunga ialah antara pertenghan April sehingga pertengahan Mei setiap tahun. Bunga sakura atau cheery blossom akan start mekar pada pertengahan April antara 14 dan 16 haribulan dan selalunya hanya akan mekar untuk seminggu sahaja dan gugur ke bumi bila hujan turun. Tapi lepas tu bunga lain seperti tulip dan lain2 pon mekar dan sumtime semak samun pun jadi cantik dan colourful. Pakaian pulak sebaiknya yang fleksibel yakni pakai baju macam nak jalan kat Malaysia seperti t shirt n jeans pastu pakai jacket musim sejuk. dalam poket  jacket tu letak gloves siap2. Time ni cuaca sejuk nyaman tapi kengkadang jd suam2 pula. hehe...

Untuk musim luruh pula masa terbaik adalah antara pertengahan oktober hingga awal november sebab time tu daun dah bertukar warna. Kalau pergi awal sangat mcm hujung sept dan awal okt daun baru nak start tukar. Dan hujung nov daun dah luruh dan start botak. Kalau pergi hujung okt bawa spec mata hitam sebab walaupun cuaca sejuk time tu tp sinaran mentari amat silau. Pakaian pulak mcm musim bunga tp dah boleh stanby long john sebab nak menuju ke musim sejuk.
Untuk musim salji pulak boleh pergi sekitar chirtmas iaitu 25 dec sehingga awal febuari setiap tahun. Pastikan bawa pakaian yang sesuai sebab cuaca sangat sejuk.""


Tips ke Korea 
""Elak kan pergi pada bulan mac hingga awal april sebab time tu peralihan musim sejuk ke musim bunga. Keadaan agak horror dengan salji mencair dan jalan jd basah dan kotor. Bunga pun belum keluar lg. Lagi satu masa ni selalu berlaku fenomena yellow sands dimana angin bawa pasir kuning dari gurun gobi di China dan menyebabkan jerebu pasir kuning
Lepastu elak juga pergi masa musim panas antara jun hingga ogos sebab cuaca dah macam kat Malaysia. Panas dan hujan. ""


kalau tanya ai, musim mana yang ai nak pergi? ai nak pergi keempat empat sekali. HAHAHA tamak gilos.. tak laaa saja nak rasa empat musim........ tapi awal awal ai dah tahu, ai memang takkan dapat pergi Korea dengan hubby sebabnya, dia tak minat Korea. sadis! thay why ai tak pergi pergi Korea lagii wuuu ~ but its okay, ai masih punya teman se-Korea kehkehkehkehh.. anyone nak ikut backpack ke Korea? pm okay! kahkahkahkahakahhh ~ sapa pernah pergi Korea? share sikit pengalaman ;)) mana tahu tahun depan, ai boleh selit Korea dalam bucket listt #ehhhh? lalalalalalalaaaaaaaaaa



Banyak info mengenai Korea, klik Visit Korea








Yang mula-mula kita berangan, pastu kita merancang, pastu sampai lah kita ke Korea, huuu ~
 signature ms eida

26 comments:

  1. bila nk pegi tue ieda. mcm best ja...
    kalau saya semua musim saya nj rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah tahun bile. berangan je lebihhh HAHHAHHA

      Delete
  2. teringin nk pg musim sejuk....heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn main saljiii wahh bestnyaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  3. wahhh wahhh ai nak pm u la utk kakak ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah wah wahh dah ade yang nak pm ai HAHHAHAHHA

      Delete
  4. Tengok pada diri seseorang.. ada yang suka winter sebab sejuk huhuhu.. :D
    but tips tu memang bagus dan berguna :D

    ReplyDelete
  5. Dh la mcm ade plan nak ke sana..plan je la baru..bile baca nie terus rase mcm nak kompomkan terus..adehhh..kite nak gie musim autumn ataupun spring..bestnyeeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh besttnya dah ade plan hhhehehehhehe nak ikutttttttttttttttttttttt

      Delete
  6. fuh..

    memang warna warni nih..

    ReplyDelete
  7. ramai yg cuba elak dari pergi negara 4 musim masa winter and transitions nya. :) hehe memang betul pun, suasana yg gloomy, masa siang yg pendek dah cukup jadi sebab untuk tak pergi negara tu :D tapi kadang2 best jugak sebenarnya. pengalaman berjalan dalam salji lebat yang tengah semangat turun, memang buat rasa bersyukur wujudnya panas. kasut yang basah lencun buat kita rasa bersyukur wujudnya kering :D

    salam blogwalking :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya btul2.. planning kene bebetul kene timing nyaaa kann .. take noted ;))

      Delete
  8. bilalah dapat pg tempat² mcm ni.. berangan jugaklah .... kan best kalau ieda buat trip.. nak join wakakaka.... mari kita kumpul duit ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakkkakakka ida buat trip? ida sokmo buat trip dgn kawan2 kak.. dgn blogger belum pernah lagiii heeeeee~

      Delete
  9. Assalamualaikum ida, bestnya. ida pergi dengan siapa? ritu ada tengok Nisa Kay update pergi sini secara rombongan dengan blogger. next year ada lagi rombongan tu. macam berminat je.. tapiiiiiii, Adam kecik lagi. hahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila, ida tak pegi dgnblogger pun. kawan JKR je. klau pergi ngan blogger pun, geng kereta putih ajelaa hihiiii

      Delete
  10. Dulu tak pernah pasang impian nak visit Korea kecuali time musim luruh kerana drama Autumn in my heart. Tapi, sejak addicted dengan Running Man, rasa nak je g Korea!! Hii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAH kan... ida teringin dr masa kecik lagi .. tgok citer winter sonata. HAHAHHAHA kemainnn

      Delete
  11. kita pun teringin nak ke korea.best2 nyeeeeeee...huuuu
    farah ain

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. alaaa tu summer mmg laa.. kita nak pergi tgok bunga tukar2 kaler hihihihihi

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page