Monday, October 20, 2014

Healthy Lifestyle | Overnight Oats

 

Healthy Lifestyle | Overnight Oats . . apa itu Overnight Oats? Tahu kan oats? overnight bermaksud dibiarkan semalaman. haa sesuka je bagi nama HAHAHA .. sedia maklum, Oats banyak sangat khasiatnya kan? tapi biasalah benda berkhasiat ni ramai yang TAK suka termasuk lah ai sendiri ;)) bila cuba makan oats tu macam uwekk uwekk uwekk kehkehkehkeh #overdrama

jap saja nak tepek sini khasiat oats jugak ;))

petikan dari blog KevinZahri , nak baca penuh KLIK SINI tauu ;))

""Oleh itu, amalkan pengambilan bijirin penuh (oats) dalam diet harian kerana selain daripada membantu dalam pengawalan berat badan, ia juga kaya dengan nutrien dan boleh menghindari daripada risiko penyakit-penyakit yang berbahaya.""

 Healthy is Priceless , Beauty is BONUS


senang sangat. pengambilan 1/2 cup oats setiap pagi. okay? tapi macam mane kita nak mewarnai oats ni bagi sedap? oats kan tak berapa sedap HAHAHA nahh inilah caranyaaa ;)) Overnight Oats bebehh . . meh ai bagi Resepi Overnight Oats yang senang sangat ! mungkin ramai dah tahu, ini bagi mereka yang tidak tahu lagi yekk.... sharing is ida ;))  ;p kehkehkeh puiiii


Resepi Overnight Oats
1/3 cup oats (rolled oats or instant oats) ai prefer rolled oats sebab sedap bagi tekak ai..
1/3 cup low fat milk/chocolate - dua dua sedap, ai dah try! tapi choc lagii ummpph! (ada member buat guna susu kambing... haaa sunnah Nabi. ce try ye?)
1/3 cup greek yogurt plain - nak berperisa pun boleh ikut tekak korang k? tak nak letak pun xpe. ikut tekak memasing boleh terima yogurt ataupun tidak . tiada paksaan heeee ~
Ada topping, ini WAJIB HAHA sebab nak bagi sedap break1st oats korang nii ;))
Fresh/dipped fruits (ai suka guna strawberry & pisang)
Kacang/kismis
Madu/Hersley choc
*topping ikut kreativiti korang. nak bagi lagi sedap

Cara Buat Overnight Oats
1. Get ready barang segala
2. Isi dalam jar ikut turutan rolled oats , susu, yogurt, pastu topping. 
3. Selalunya sebelum topping ai kacau dulu. Fresh fruits ai masuk dikemudian. sebelum pergi kerja tu. heeee ~
alahh tak ikut pun tak xpe. masuk dalam perut sama je ! HAHAHA


WAJIB ada jar. HAHA tak de pun tak pe sebenarnya tapi nak mudah bawak ke opis senang la bawa jar je kan? kan? okay jom tengok resepi Overnight Oats ai. nanti korang tiru laaa. makan masa sarapan pagi. gantikan nasi lemak ke, bihun goreng ke, makan oats lagi sedap seriusssssssssss ! kenyang pun kenyang. TAK TIPU! bagi korang yang tak berapa nak diet jaga kalori bantai laa letak apa pun, sure sedap punya! ai kan sedang menjaga kalori... hikhikhik.. meh nak tengok resepi oats ai?

 resepi overnight oats pertama
1/3cup rolled oats
1/3cup low fat milk
1/3cup greek yogurt plain
topping : kismis hitam 1sudu + kacang gajus 1sudu + madu + strawberry 3ulas


  resepi overnight oats kedua
1/3cup rolled oats
1/3cup low fat coklat
1/3cup greek yogurt plain
topping : kismis hitam 1sudu + kacang gajus 1sudu + madu + strawberry 3ulas + 1sudu chia seed


  resepi overnight oats ketiga
1/3cup rolled oats
1/3cup low fat coklat
1/3cup greek yogurt plain
topping : kacang gajus 1sudu + madu +pisang kecik molek tu dua ulas+ 1sudu chia seed


dalam tiga tiga resepi overnight oats yang ai buat, ai suka gilaaaaaaaaaaaaa nombor tiga. kegemaran terok! hari hari buat tu sampaii lah pisang kecik molek tu habis. sedapnyaaaaa melting ah ! korang cuba lah sedap weii serius TAK TIPU.. kenyang sampai nak lunch tu.... jadiknya jimat kalori disitu heeeee ~ 



Selamat Mencuba korang! ;)






Yang gigih buat hari hari weyyyyyy,
signature ms eida

27 comments:

  1. mcm sedappp je ida..tp xtau leh telan ke x oat tu..tau oat bagus..tp tu la kann..payahnye nk masuk tekak..haiyyaaa

    ReplyDelete
  2. harap diberi keyakinan yg tinggi untuk mencubanya...harap jela harapan xtau lagi haha...

    ReplyDelete
  3. Tq ida sebab share resipi sihat ni :)

    ReplyDelete
  4. tgh glemer ivernite oat ni eh...tgk mcm nk buat je tp i is xblh telan oat..mm...mmmm..tapi nak rasa...ida pos 1 balang kt kami la..ngee...

    ReplyDelete
  5. Macam sooddaaap... Tapi zaza tak berapa lalu nak makan oat..

    ReplyDelete
  6. nmpk sedap.... tapi malasnya nk buat...

    ReplyDelete
  7. terujanya ... samalah tekak ni dulu kembang dgr oat skrg ok jew.. lg suka biskut oat dr biskut lain.. nanti nak cuba buat oat mcm ni lah ... mcm sedapp jer siap kan malam .. pg blh bwk opis.. jimat²...

    ReplyDelete
  8. Kalaula sha leh telan oat nih, dah lama da try buat.. huhuhu

    Tp bagus entry nih.. healthy food healthy life style!!

    ReplyDelete
  9. Menarik! Boleh cuba ni.. Senang gak bila xsempat nak breakfast, boleh bawa g mana2.. Dlm kereta pun boleh makan kan. Thanks for sharing.. :)

    ReplyDelete
  10. mrmang nampak sedap. boleh cuba juga resipi ni nanti

    ReplyDelete
  11. Boleh try nih...akak pun nk diet lik nih

    ReplyDelete
  12. Macam best jer.. nak try la.. eyza ni nak diet asyik ke laut jer.. bole la buat ni sebagai 1st step utk diet. ;)

    ReplyDelete
  13. idabaharum kaklyn dah buat memang sedap haikal n ainul kemain suka lagi hehehehe

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum ida, nangis teruk tengok ni. fine, esok pergi shopping bahan. nak buat juga. terliur sangat dah ni T___________T"

    ReplyDelete
  15. harus langsing nih.. hihi..

    semoga terus istiqamah dalam menjalankan healthy lifestyle ;)

    ReplyDelete
  16. sedap ke? tak pernah rasa. macam nak try buat je

    ReplyDelete
  17. Uishh sedapnyaaa. Kan bagus bilik ena kat hostel ni ada peti ais.. Nak buat juga

    ReplyDelete
  18. Nampak je dah tau ianya sedappp..InshaAllah nak try juga nanti.tq kongsi resipi ;))

    ReplyDelete
  19. boleh kurus ke kalu makan oat mcm ni

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page