Friday, October 31, 2014

Bercuti ke Kuching Part 2

 

bersambung lagi cerita percutian ke Kuching. lepas balik dari Pasar Serikin (boleh baca balik dekat SINI - Bercuti ke Kuching PART 1) , kitaorang terus pergi ke destinasi kedua iaitu Sarawak Cultural Village . . tips ke sini pakai la seluar yek sebab dalam ni kita akan explore kawasan yang agak besar dengan aktiviti memanjat sana sini sebab kita berpeluang melihat kesemua jenis rumah rumah yang ada di Sarawak ini (ada 7jenis semuanya) ;)) okay tiket masuk ke Sarawak Cultural Village ni adalah RM60/seorang TAPI, driver kitaorang, abang pencinta wanita tu, tolong dapatkan diskaun RM4, kehkehkehkhe okay lewteww at least dia ada effort nak tolong kan? hukhukhuk

Harga Tiket Masuk ke Sarawak Cultural Village

bila dah bayar, nanti diaorang bagi kita pasport hijau ini. ada senarai nama nama rumah yang bakal kita explore. sampai rumah tu, kita kene cop, bukti kita dah masuk rumah tu. xnak cop pun xpe. tapi kitaorang gigih cop! hikhikhkhik

(dalam mataku ada kamu hikhikhik)


dari Pasar Serikin ke Sarawak Cultural Village ataupun juga boleh dikenali sebagai Kampung Budaya mengambil masa 1jam lebih jugak. agak jauh .. dalam van kitaorang asyik berborak sahaja. tak rasa perjalanan itu jauh. abang pencinta wanita ni kaki borak okayy ! hubby suka lewtewww ;p sampai di Kampung Budaya dalam pukul 2.30pm. agak lambat sebabnya, pukul 5pm, tempat ini akan tutup. better korang ke sini pada waktu pagi tau! oh yaaaa, jangan lupa masuk persembahan diaorang pada pukul 11am & 4pm. ai masuk yang pukul 4pm itu. persembahan dalam 45minit. syok sangat okay !!!!!! berbaloii bayar RM58 tuu wiwiiwiwiiiii ~

ni la padahnya kalau pakai skirt. masak weii masak nak panjat tangga segala . 
tapi ku gigihkan jugak jebattttttttt ;p

okay ini rumah pertama. Rumah Bidayuh. masuk, tangkap gambar sikit. jumpa ada pakcik ni. dia cerita salasilah rumah ni. ai buat bodoh je sibuk tangkap gambau je lebih kakahkahkahkah. dan cop pasport tadi ok jom gerak ke rumah lain pulak kuikukuii

ini rumah kedua. Iban LongHouse. memang panjang sangatt rumah ni. kekekeke. dekat dalam rumah ni ada jualan homemade rantai,gelang dll. siap ada pakaian tradisional untuk disewa pakai. tapi kitaorang tak pakai punn......... heee ~dah cop terus keluar . hee.. 


macam manaaa laa orang sarawak dulu ni turun naik tangga macam ni hari hari? serammmm sangatt hoiii... mana nak jaga kain laa.. mana nak jaga step laa... hubby gelakk je siot!

 next kita pergi ke Rumah Penan. sebenarnya korang boleh tengok sejarah mengenai rumah rumah ni dalam pasport tu. so ai malas terang kat sini tau. hihikhikhik.. kat rumah penan ni ada lelaki seksi HAHHAHA .. hubby test power main shoot pipe tapi nan hado kene sasarannya. HAHHAHA sabar ye nakk ;p

ada jugak jual kayu tas. dikatakan kayu tas ni dapat menghalau makhluk halus ketika kita berada di dalam hutan........ so hubby beli sepasang kayu tas ni. katanya nak bawak masa naik gunung.............. boleh percaya ke tak pasal hal ni? wallahualam 


 next rumah Orang Ulu. sikit punya tinggi............. tangga dia tak yah cerita lah kan? memang takkkkk laaa ai naik kahkahkahakha hubby je naik pergi cop.. agak seram jugak . cuba korang tengok, rumah dia dikelilingi hutan... hukhukhuk




ini Rumah Melanau. pun tinggi jugak. dalam rumah ada tangga. dalam bilik pun ada tanga. semput mak nokk kalau duduk dekat Sarawak ni. HAHHA itu gadis gadis sarawak.. kurus kan diaorang? sebab naik tangga hari hari kott hikhikhik, korang tengok laki ai is.... amboii sayanggggggg ehem ehem ..


okay rumah last kita pada petang ini adalah, Rumah Melayu Sarawak.......... kasi posing sedondon sikit dekat sinii heeeee ~ rumah ni lebih kurang sama dengan rumah kat semenanjung je ;))

dah settle semua rumah, kitaorang pun pergi ke rumah show nak tengok persembahan. rugi dah masuk tapi tak tengok persembahan. best! kelakar jugak pelakon pelakon. part last persembahan ada diaorang panggil semua guest untuk menari bersama. ai duduk tengah tengah so malas nak keluar naik pentas. eceh..............



kelako okay tengok mat salleh tu menari zapin kekekkkeke

cantiknyaaaaaaaaaaaa penari kat sebelah ai tu kan kan kan slim steady je! nak cenggituuuu plsssssss kehkehkekehkeh *berangan*


Habis je tengok persembahan, ai request untuk beli kek lapis. TAPI taknak dayang salhah or miera cake, sebabnya dah muak asyik asyik makan ituuuu je. . kan? so ai request kat abang pencinta wanita, "pleasee bawak kitaorang beli kek lapis kedai lain TAPI nak yang SEDAP!" muahahahhaa.. Abang pencinta wanita itu redha saja melayan karenah kitaorang kehkehkeh . . dibawanya kami ke Zaharah Kek Lapis. biasa biasa je kedai dia. tapi bila masuk je kedai hurrmmmmmm bau kek.. sedapnya! rupanya dekat bahagian belakang kedai, diaorang tengah buat kek lapis. so ai dapat la jenguk sekejap kuikuikuii ~ lepas tu mari test testt makan kek lapis yang bermacam jeniss ;)) kenyang perutt weii testing sajaaaaaa HAHAHAHA

Zaharah Kek Lapis ni terletak di area Satok. berhadapan dengan Kubah Ria tapi seberang jalan je.... alaa nak senang korang call je nombor yang tertera..... ;)) 

cara pembuatan kek lapis - akhir akhir ni kalau pergi bercuti dengan hubby, ai pulak yang kene tangkap gambau dia. pelik. kaki gunung dah bertukar ke kaki posing ke bang? kehkehkehkehh

beraneka jenis. beraneka warna. rasa semuanya sedap. tapi ai beli yang palinggg mahal means palingg sedap yumyyyy yummyyy.. seketul RM25 tapi hoi sedap okay ! yang kat dalam tray yang paling depan tu tau tau yumiesssss


lepas itu, hubby pulak request dekat abang pencinta wanita tu, nak beli rokok sampai dua kartun! omaii haiii, nak buat mandii rokok ke sayang ku? kuikuiii . . jangan tanya kat mana kedai beli rokok  ni, sebabnya ntah ceruk mana laaaaaa abang ni bawak kitaorang .. tau tau sampai je . kedai cina totok. bodoh bodoh je rupa dia.. stok datang dari belakang kedai tuuuu muahahahhahahhahah . . .

bila laaaaa nak setopppp merokok kannnnn ? hurmmm


settle semua permintaan gedik kitaorang, so kembali la ke pangkal jalan. hikhikhik... masa ni dah pukul 6pm. ai awal awal lagi dah call hotel untuk check in lambat... heeee ~ oh ya ai pilih untuk stay di Hotel Magherita di tengah bandar kuching. motif? dekat dengan waterfront dan paling penting, lintas jalan je dah sampai dekat Tugu Kuching yang palingggggg famous ituew.. mihmihmih . .  oh ya, Hotel Magherita ada goverment rate. so ai dapat book bilik Deluxe King Seaview dengan harga RM203 include break1st for two person wiwiiwiiii.... ~ oh ya, nanti ai claim bayaran hotel ni khakhakhakakahkah.. means, kita stay for freeee sayangggg wiwiwiiiii lagiiii .. cerita pasal bilik.. bilik ai dapat bapak besar okay ! ada bathtub lagiii.... ada wifi. oh ini paling BEST!!  hikhikhik

nampak tak gaya dia? asyik asyik gambau dia kan kan? 
elehhhhh nak famous lewteww HAHAHA

keadaan bilik, saya puas hatiii ;)) tapi ruginya tak bawak lapotop kalau tak leh update LIVE  cuti cuti sarawak ni , siap ada meja dengan internet access kemain !!


sampai hotel, means berakhirlah service abang pencinta wanita kitaorang ini .... ai amik sehari je. sebab esoknya, transport ai adalah kontraktor yang ai nak jumpa ituewww HAHAHA .. babaiii abang.. serius, service dia ai puas hatii sangatt ;)) boleh la korang save nombor dia.. tau tau ;))


 kenalkan ini lah Abang Pencinta Wanita 
Call 017-807 3005 ataupun 019-878 7101



lepas mandi dalam bathub yang besttt ituew, arghhhh lega gila kaki weii.. serius lenguh sangatt penat berjalan seharian... huuu ~ nak keluar makan pon malass TAPI rugi dah sampai Kuching TAK pergi makan seafood famous huuuuu~ kat mana? haa korang boleh refer entry Tempat Makan Sedap di Kuching KLIK ni yang ai awal awal dah updatee kehkehkekhekehhh


 paling sedap ! udang butter. pleasee order k



rasa macam dah cukup panjang kan entry? 
sebabnya last entry semalam, ada orang tu komen entry kita pendek! 
HAHHAHAHHAHHA



 IKLAN ;))
 klik gambar jika ingin mengetahui dengan lebih lanjut 
terima kasih korangggg ;))




Kira-kira
Tiket Masuk Sarawak Cultural Village RM116
Shoot Pipe 2x RM2
Sepasang kayu TAS RM10
Beli air dua botol (haus weiii!!) RM4
Beli kek lapis RM125
Beli Rokok syg 2 kartun RM60 + dua kotak kecik rokok RM3
Bayar hotel dua hari satu malam (Magherita Hotel) RM203
Oh ya di Pasar Serikin kita ada beli FM laa RM40








Yang rekemen datang Kg.Budaya itu tau ! tau ! 
 signature ms eida

18 comments:

  1. mmg syok show tu rugi klu x tgk kan..tp bile bab die nk ajak penonton..cpt2 tunduk..hahahha..bajet org nak pilih le teww...

    g kuching ni dlm sehari byk tmpt boleh cover kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhahhaa ida duduk tgh2, xdan die nk ajak derrr hihihihi

      Delete
  2. Assalamualaikum ida, kerlasss tangga dia. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha azabb sheilaaaa hoiiii bukan curlasss sangat niii HAHHAHHA

      Delete
  3. Assalam ida,
    ish3...sapala yang komen tu kan3 :P
    Idaaaaa...dah kurus hasil detox yerrrrr???jeles iols tau
    nak kena buat gak ni
    set sok jugak iols beli tupperware ayor untuk iols & hubby skali :P
    P/s: abg sayam ida bila berMISAI..ooooohoooiiiii :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak.. hahahha ntah laa sape tu kehkehkehekeh............... misaii kejap je. la ni xde dah misai tu huhuhuhuhu ~

      Delete
  4. bestnya pergi mkn angin,kak nurul x pernah lg spi kat kpg budaya ngan pasar serikin even org sana,huhuhu..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. lahh akak dari sane ke.... selalunya mmg gitu kann, orang local mmg takkan sampai, tourist jeee akan pergii hihihihihi

      Delete
  5. Bestnyaa.. nik tak pernah lagi sampai ke sarawak... btw, nik follow sini ye kak ida. :)

    ReplyDelete
  6. alaaaa, nak itutttt...ha ha ha...gediks tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mai laaa kak farahh kekhekhekehkehh

      Delete
  7. tq eida....for the tips. nice one. boleh check blk this entry kalau nk p kuching

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh sue, nape ida tak leh baca blog sue dah???? pls plsss replyy yeeee

      Delete
  8. Wahh jalan sakan ya Ida..seronoknyer

    ReplyDelete
  9. wahh lebih detail..so xyah la i masuk dh kg budaya tu..sbb dh tau ape ade kt dlm..dh la tiket masuk mahal..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHAHHA siutt jekkk ye. baiklah dah tahu apa yg ade kat dalam kan? okbaii HAHHAHA

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page