Thursday, September 4, 2014

Kes Saman JPJ sampai ke Mahkamah 3September2014

 

ai cuba untuk tidak share dengan orang pasal kes mahkamah yang ai hadap sorang sorang semalam. TAPI, ramai yang PM nak tahu cerita untuk mereka jadikkan ikhtibar. bila niat untuk sharing is caring, baiklah ai bercerita. supaya korang semua boleh berwasapada, JANGAN percaya 100% dekat insan yang menggelarkan diri mereka sebagai "KAWAN" 

 
alone disini semalam ;(


ceritanya begini, sebenarnya ini bukan kes ai. ni kes hubby punya.. sebagai isteri yang solehah *kalau tak sayang tak tahu lah* ai tolong selesaikan.. hmm hmmm.. satu masa dulu, hubby pun dah tak ingat bila tahunnya, ada seorang 'kawan' yang nak beli motorsikal tapi tiada lesen. hubby yang begitu baik hatinya, membenarkan si 'kawan' tersebut beli motorsikal dengan menggunakan nama dia. si ;kawan' berjanji akan membuat lesen selepas beli motor tu............... korang rasa dia buat takk lesen??

pengajaran : jangan benarkan sesiapa guna nama kita untuk beli apa apa , tak kesah beli peti ais sekali pun! jangan jadik gerentor !!!!!! lantak kawan kata kita kejam ke hape. gasakkkkkk


dijadikkan cerita, si 'kawan' tu kene saman. atas dua kesalahan. satu tiada lesen motorsikal. dua si 'kawan' sudahlah tiada lesen motor, lalu pulak jalan kereta padahal jalan motor ada disediakan di highway.. sengal takkk? nampak dek bapak polis, terus kene saman !!!! again, ai kan isteri solehah lagi baik hati, selalu cek saman atas nama hubby, ye laa kita kemain takut dengan undang-undang. harus cek saman selalu... sekali ai dapat tahu, ada saman atas nama hubby atas no plat motorsikal itu........... ai bagitahu hubby suruh bagitahu si 'kawan' dia tu "TOLONG BAYAR" sebelum ada apa apa terjadikkkk.. 


kitaorang ingat dia pergi la bayar kan? tapi nan hado dia amik tindakan apa apa. agaknya dia buat bodoh je lepas hubby bagitahu tu. yelaa motor bukan nama dia kan? dia nk risau apa kan??? so drag la saman itu berbulan bulan lamanya, sampaila hari jumaat 29Ogos2014, surat dari Mahkahmah Majisret Jalan Duta sampai kat kampung hubby, Jengka. surat Mahkamah tu surat kene naik court bicara kes saman tu lah. what? pfttttt??? paham takk perasaan hubby macam mane? sebabnya jumaat tu dia standby da nak pergi naik gunung seminggu. tetiba sampai surat kene naik mahkamah???? ai mampu gelak sahaja. HAHHAHAHHAHA


bila dapat tahu WAJIB kene hadir mahkamah kalau tak kene waran tangkap, terus kitaorang ligat berfikir macam mana nk buat macam mana niii ????? banyak masalah akan timbul sebab hal hal last minit macam ni, urusan coklat fountain ai terganggu weekend tu, dah tak pasal pasal petang jumaat tu kitaorang larik balik Jengka nak amik surat mahkamah...... terkejar kejar balik KL semula malam tu sebabnya hubby nak pergi naik gunung Jumaat malam tu..... lepas hubby pergi, tinggallah ai keseorangan yang akan hadap benda ni ... no one teman. sedih nya ~


Ai wakil kepada hubby akan pergi mahkamah. Jangan risau boleh je hantar wakil. tanpa surat wakil. ai siap siap buat surat wakil tapi nan hado Tuan Hakim Mahkamah tu mintak kuikuikuii. just sebut "saya wakil kepada ..........., beliau tidak dapat hadir atas urusan kerja di luar kawasan" settle. korang tahu tak nervousnya ai berada dalam Mahkamah tu. sebiji dalam drama tu weii. ade polis jaga sana sini, kita duduk diam2 tegak tegak tak boleh bergerak sangat. tak boleh main handphone, tak boleh tangkap gambar, tak boleh berborak. semua tak boleh! senyap sepiii je ~ mati kutu weii. HAHAHA


03September2014.
Tiba masa ai sampai Mahkamah Jalan Duta pukul 8am pagi. tanya dekat kaunter, kes ni dekat mana? refer surat asal saman tu. kaunter Mahkamah pun not sure kat mana. fineee! ai cari sendiri. ai kan superwoman! ida bolehhhh !!! hikhikhikhik  . untuk kes saman JPJ /Trafik refer Mahkamah Majisret Jenayah 13. berkumpul situ sebelum masuk. pukul 10am baru mula bicara sorang sorang. sambil tunggu nama ai dipanggil, ai gigih menghafal dialog rayuan yang bakal diutarakan. kalau tak buat rayuan nasib laa kene denda maksima!!!! tak mauuuuuuuuuuuuuu ;(


bila nama disebut, kita kene berdiri di hadapan, dengar pertuduhan dan mengaku bersalah. bila Tuan Hakim sebut "utarakan rayuan anda" ayat rayuan ai macam mane tahu? "selamat pagi tuan hakim. saya, Noor Hidayah wakil kepada Rahmat Andieko ingin membuat rayuan dikurangkan denda seminima yang mungkin kerana kesalahan ini bukan berpunca dari suami saya. ini kerana motorsikal tersebut bukan dibawa oleh suami saya. Memang suami saya adalah pemilik tapi sekadar nama sahaja. kawan dia yang membawanya. mereka tidak melakukan urusan pertukaran nama. saya berjanji saya akan memastikan urusan pertukaran nama dilaksana selepas ini. saya mohon jasa baik Tuan Hakim"  hikhikhikhik ai cakap macam tu dekat depan Hakim tahu? gila nervous sangatttttttttt


lepas itu, Tuan Hakim cakap ape ntah lajuu sangattt. tak dengar HAHA . .  tahu tahu dia ketuk penukul dia. mak aii terkejut tau ! HAHA terus diarahkan pergi bilik sebelah. ai pun pergi tanpa tahu apa keputusan mahkamah? kuikuikuiii . . rupa rupanya keputusan Tuan Hakim tadi, kitaorang kene denda RM500, sapa bayar? IDA BAHARUM.com yang kaya raya lah bayar.. pffttttt betul la! (udah si 'kawan' dia tu kita call tak angkat angkat.. ! tak datang kerja.. ohoii nak melarikk kan diri ke hape kau niiiii?????  sampai lubang cacing ai tuntut duit ai.. kalau tak ai haramkan je. padan muka!!!  wakkakakakka  *gelak jahat sikitt*)

psstt: denda minim RM200, maksima RM1K. 

okay lepas dah bayar RM500, mahkamah bagi surat untuk pelepasan untuk clearkan nama blacklist hubby . ai kene pergi JPJ Wangsa Maju. huwaaaaaaaaa kene bergerak lagi? penat ya rabbi semalam. . letih. sedih kan? letih sebab salah orang ? ai tak masuk office pun semalam. tak sempat. kerja tertunggak. menyusahkan takkk? sangattt kan!!! ................................


buat si 'kawan' tu, memang ai tak ingin laa tengok muka. dah buat taik dekat hubby. semoga kau berbahagia dengan life kau yang suka anaiya orang! dengar citer selalu buat hal , memang dah banyak problem? gasak laaa life kau! tapi kau dah kacau life aku ! mohon ganti balik duit aku. aku tak kerja penat siang malam untuk bayar kesalahan kau yekk!! harap maklum !!!!!!!!!!!!!!


p/s : yang berharap korang semua amik iktibar yek kisah ai. jangan la baik sangatt dengan orang luar sampaikan termakan diri sendiri. tak ke sengal namanya? tolong waras bila berkawan yek? kalau ai, memang ai takkan bagi sapa sapa guna nama ai. kerja gila! adik beradik pon elakkan. sendiri usaha kalau nak sesuatu. that me ;)) ai rasa seumur hidup ai ungkit perkara ni HAHHAHAHHAHHA

 ai urus semua ni untuk yu tau? 
tak sayang bini comel ni tak tahu laaaa .. ;(



psttt: bila ai stress hadap hal hal gini, apa yang buat ai kuat?? refer link INI  
lega jugakk dapat luah dalam blog huhuuhuhu~






Yang masih angin ni !
signature ms eida

29 comments:

  1. hmm kalo bab bab ni mmg risau sgt kan eida.kita so far xbg sape2 pinjam nama pon lg.tp nk jugak kena cek ni.bahaya.

    ReplyDelete
  2. ida.. make sure 'kawan' tu tak buat hal lagi sebelum tukar name.. kalau tak nak kene hadap lagi.. bengang je..

    ReplyDelete
  3. hai..1st time singgah sini baca pulak entry ni..alahaii.. semoga ada hikmah disebalik ni yer ida.. Allah nak bagi rezeki lebih baik kot.. sabar yer..

    ReplyDelete
  4. moga dpermudahka urusan kalian lepas ni..bangga lakimu dapat bini gagah perkasa camni..kena sayang kuat kuat lepas ni ekeke..akk bg ko happy skit eh...

    ReplyDelete
  5. kawan jnis apakah itu??die xnk byr jgn halalkan

    ReplyDelete
  6. Salam. Hee siapalah tidak sayang bini. Tapi ada yang tidak sayang bini juga.

    ReplyDelete
  7. kes sis sama je dengan kes husband saya...husband saya pun jadi gerentor motor kawan dia..dah la guna nama husband..lepas tu motor bulan2 x bayar..sampai lah motor tu kena tarik..nama husband jadi blacklist..masa nak kawen..husband nak buat loan..tapi xlepas..sebab nama dia blacklist..so kiteorang check la berapa hutang tertunggak untuk motor tu..sekali tengok cecah dalam 3k..puas la kiteorang chase member tu suruh bayar..sebab kiteorang nak kawen...mmg nak buat loan sgt time tu..puas turun naik rumah dia kata nak bayar..tapi tak jugak..akhirnya husband sendiri pergi bayar 3k tu...bila dah setel..husband bagitau kat member dia tu..member dia kata dia akan bayar bulan2 sikit2..mmg dia bayar..cuma 2 bulan pertama je..lepas tu..langsung x bayar sampai lah sekarang..kes ni terjadi masa tahun 2012..masa kiteorang kahwin...membe tu ada je datang kat majlis kiteorang..muka x malu n selamba je..buat macam xbersalah langsung...husband dah malas nak panjang2 kan cerita..husband cuma cakap..dia x akan maafkan n x akan halalkan segala salah silap , hutang n segala2 nya kat membe tu..sekarang ni bila terjumpa je dia..dia buat macam biasa je..kiteorang pun xde lah nak tegur2 dah..tapi kalau saya la..memang tuntut balik duit tu..yelah 3k keluar macam tu je..bayar utk orang lain..sejak dari kes tu kiteorang dah ambil iktibar..jangan terlampau baik sangat dengan kawan bila dia mintak pinjam wang or jadi gerentor ke ape...xpayah layan..apa nak jadi..jadi la..tak nak tanggung apa2 ...

    ReplyDelete
  8. Huwaaaaaa penat komen panjang2..sekali ilang..sobsssss..kene repeat blk..

    Bile baca pun dh rase dh keseraman berdepan dgn hakim..kawan mcm tuh mmg xguna..500 tuh byk hokeyh..kalau beli baju rege 20 ringgit bayangkan berapa helai baju boleh dpt (dh namanye pmpn, cth nak baju jer..ahahahha..ehhh, geram pulak kite..

    ReplyDelete
  9. fuhhh... bnyk nak kena bayar tu... nnt kena la orang tu.. skrg dapat CASH je...

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing but ini benar.

    ReplyDelete
  11. Assalam Ida,
    Ooooooooooooo, gitew citanyer ek...
    kesian ida, takpa3..
    org yg naya org ni balasan dunia belum tentu, tapi balasan akhirat pasti dapat kan3,
    belapang dada yer ida
    tapikan3, kalo akak yang kena pun tak dapek nak belapang segala dah haih..he3

    ReplyDelete
  12. Sapa2 pon dh tak boleh dipercayai skrg ni. Kesian ida...

    ReplyDelete
  13. Huh... mat baik sangat smpai aku rasa nak pijak2 die... grrr... tuntut balik gantirugi tuuuu... wehh.. i kenal x 'kawan' tuuu...

    ReplyDelete
  14. untung Rahmat Andieko ada wife Ida Baharom ni..hehe

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum ida. siannya andi. along sheila pun terkena gak tapi kes bayar tv singer. along dok kasi duit kat kwn dua suruh bayarkan. rupanya member songlap duit, along kena blacklist nama kat singer. masa ni zaman blum 2000 lagiiiii. hmmm kesian betul tgok along kita. semoga menjadi ikhtibar buat semuaaaaaa T____T"

    ReplyDelete
  16. kte yg bace same geram...mane mane kawan tu meh nak ganyang2 sama..hohoh..

    anyway...IDA is stronggg!!

    ReplyDelete
  17. Arghhhh gila sungguh 'permainan' kawan suami ida tu! Benda bukan salah kita tapi kita yang tanggung bahananya!

    Sabar ye Ida, kasi warning kt suami tau pasni jgn ulang lg hehe. Sapa tk sayang tk suami woiii~ :)

    ReplyDelete
  18. Assalam..ya Allah siannya awak ida.. jahatnya lah org tu kan...faham mcm mana bila kita kene buang duit utk byr mende yg bkn salah kita ni.. masalahnya camtu la bila tlg org. Kdg2 tlg atas kerelaan sendiri sbb atas dasar kwn kita tp kdg2 jd musibah plak bila tlg org.. sedih bila jd camni.

    Macam kes hubby plak thn lps..pinjamkan moto kat kazen akak..sbb kesian dia xde transport nak g keje..pinjam dr lps raya thn lepas sampai laa baru pulangkan bln 4 hari tu..geram tak geram toksah ckp. Sebab ujung thn lps dia dah beli kete..moto tu dia letak jer kt opis guna pegi lunch. Yg hubby ni plak jenia x menanya..makin sedap dia simpan moto tu x reti nak pulangkan balik.

    Bila dah tgk dia g sana sini dgn kete baru..hubby pun tanye la bila nak pulangkan..mcm2 alasan..sibuk la..lupa la..xde org nak hantar kan laa..pfttttt.... rasa malu sgt2 kt hubby sbb tu kazen akak. Nasib baik bkn akak yg bg idea nak pinjamkan moto tu.

    Bila moto dah dipulangkan..skrg masalah plakkkkkkkkk.. roadtax xleh nak renew sbb geran x tau kat mana...dia ckp dah pulangkan tp kitorg rasa mmg xde.dah puas cari....last2 hubby ckp nak x nak kene upah runner buat.

    DUIT LAGIIIIII......!!!๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ 

    NYESALLLNYAAA TOLONG ORG JENIS CUAI CAMNIIII

    ReplyDelete
  19. kalau sebab ni jgn kata eida .. kt baca pun streessss grrrrrrrrrrnya jumpa org mcm ni .. mmg x berkatlah hidup dia menyusahkan org ..... tp percayalah satu hari dia larikk mcm mana pun mesti jumpa korang .. cuma x pastilah mcm mana situasinya

    ReplyDelete
  20. alahaiii ida..siannya..pantang gle org wat cmtu..dh la kite settlekan hal die bole plak xangkat fon yekk..kuanjo gle..hrp2 die ingt la utk bayar blk utang die tu..tuntut ida..tuntut..500 tuuu..bole wat belanja klu gi korea..hikhikhik..

    ReplyDelete
  21. ida. bukan kawan je... kadang tu sedara mara pun, jgn la berani2 jadik guarantor or nk bagi guna nama... banyak susah dr senang... kita bukan tau esok2 jadi apa kan...

    ReplyDelete
  22. setuju sgt...jgn mudah simpati dengan manusia bernama kawan sbb sis JM pun pernah kena..tapi x lah sampai ke tahap masuk mahkamah..so be carefull next time

    ReplyDelete
  23. terima kasih semua. sama sama lah kita amik iktbar dari kisah ini. jangan kita terkena dan mengenakan orang.. tak baikkk... sekian huuuu ~

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. alamak ntah mana pulak softcopy dia... tapi surat tu simple je tulis nama, ic cakap kita wakilkan pada sesiapa yg kita nak then tulis nama dan ic die. itu je.. sign jgn lupe heheheheh

      Delete
  25. Assalamualaikum..saya Ingin bertanya, saya Ada moto Dan nama motor tu Nama Abang saya..so skrg ni Abang saya kna saman jpj n kne naik makhamah..saman ni 2,3 tahun lpas..Abg saya askar n tak Ada masa untuk settlekn..saya sebagai adik boleh Ke wakil untuk settle kn smuanya??termasuk set date untuk makhamah?tq

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page