Sunday, September 7, 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 7 : Sejauh mana pendidikan itu penting bagi Ida ??

 

ai suka topik ni. cabaran hari ketujuh yang mana patutnya jatuh pada hari Ahad. hari ahad kemain korang punya topik nak seriussssssssssss manjang kens . . meh ai cerita sejarah pendidikan ai dulu ehhh... sebabnya ai belajar tak tinggi mana.. setakat ada Sijil Ukur Bahan pelepasan Politeknik Sultan Azlan Shah, Perak. belum sempat nak sambung diploma, ai dapat tawaran masuk kerja JKR (Jabatan Kerja Raya), yang mana ai konfius. ai nak study tapi family suruh masuk kerja. hmm hmm.. ai pun redha dengan keputusannya. ai daftar masuk kerja di JKR tahun 2007. ;)) dan lepas tu mula bekerja sampai sekarang ai malassss nak sambung study lagiii HAHHAHAH.. orang lain boleh je kerja sambil study, sambung sampaii degree master bagai bagai. ai rileks je. MALAS dahh! kuikuikuii.. di JKR, baru baru ini ai dinaikkan pangkat ;)) syukur  . . . gaji naik sikit. pengalaman bertambah sedikit. boleh laaaa nak hidup. . ;))

 muka budak budak sangatt kan masa mula mula masuk kerja. kuikuikuii

tak semestinya ai cuma ada SIJIL, ai tak pentingkan pendidikan yekkk... pendidikan bagi ai pentinggg sangattt bermula dari seseorang itu lahir. mak ayah main peranan. kalau mak ayah buat tak endah je pendidikan anak anak, kompem anak anak ntah tak kemana hala. pastu hidup tak semenggah........ bagi ai tak pandai xpe. tak de degreee master bagai tak pe. tak belajar tinggi tinggi masuk U xpe. tahap pendidikan seseorang itu bukan terletak pada KELULUSAN apa yang dia ada? bagi ai laaaaa. sebab belum tentu orang yang ada pendidikan tinggi ni waras pemikirannya. contoh, pegawai pegawai kerajaan yang mana ai pernah jumpa, semua study tinggi tinggi sampaiiii ke luar negara, TAPI masalah diaorang ni, terlampau taksub dengan pangkat dan kelulusan, terus sombong ya amat. bahasa nak poyo je. pergaulan tak yah cerita la. langsung tak pandang orang bawahan ni. cuba tanya diri kita, kita nak ke anak kita belajar tinggi tinggi, end up jadik seseorang macam tu?


pendidikan ni bukan setakat belajar dapat sijil bagai bagai semua tu. pendidikan di rumah, pendidikan agama, semua ambil kesah tau. kalau tak selari semua tu, tak kemana hala lah hidup. jadik la ibu bapa yang pandai menyimbangi pendidikan dunia akhirat seseorang anak itu. walaupun anak itu dilahirkan dia tak pandai belajar, tapi dia pandai mengaji, itu sudah cukup. jadikkan kelebihan dia tu untuk meneruskan kehidupan. jadiklah Tahfiz kann ;)) apa susah? #menyampahorangygpoyoberlagakadakelulusantinggi puiii laaaa . . kalau ditakdirkan anak kita berjaya sebagai seoorang yang berkerjaya pastikan sikap sifat dia budi pekerti dia semuanya sempurna. toksah bangga sangat kaw ada degree tapi dengan driver pandang pun TAKNAK.... puii... pendek kata kalau semua nak jadik orang kelulusan tinggi kerja nak pegawai jeee, dah tu sapa nak kerja jadik orang bawahan? kuikuikuiii

 
-gambar hiasan-
korang pernah ke pergi keluar makan, bila nampak ada kucing terbiar lalu, terus amik makan sikit bagi dekat kucing tu? yes hubby ai buat. ai bukan nak bangga banggakan hubby. tapi itulah hakikatnya selama mana ai kahwin dengan dia, hubby banyak ajar ai sifat perikemanusiaan gini. hubby belajar pun tak tinggi mana. setakat ada diploma aje. tapi pendidikan dari rumah yang mana tak diajar dimana mana UNIVERSITI, sikap sifat ini yang emak dan arwah bapak tanamkan dalam diri dia, itulah yang ai nakkkk ;)) kitaorang tak malu pun.. ada orang malu tauuuu............... mungkin masa dia belajar degree dulu tak da ilmu bersedekah macam ini.. ;p   #nopointstudytinggi





kalau ai ade anak, ai akan pastikan dia dapat pendidikan yang sempurna. pendidikan agama itu paling penting. saham dunia akhirat kita kalau anak kita ke arah syurgaa ni ;)) pendidikan memang penting. selarikan dengan sifat sifat yang baik .. alaa okay laa. dah merepek melalut ai membebel ni . HAHHAHA okbai.. satu je ai nak pesan,  tuntut la ilmu sampai ke negara China, balik Malaysia jangan jadik Panda okay! jadik manusiaaaaa HAHHAHAHHAHA







Cabaran yang lepas,

Cabaran 30 Hari : Hari 1 : Gambar Terbaru dan 5 Fakta Saya ;)
Cabaran 30 Hari : Hari 2 : 5 Cara memenangi Hati Ida ;)
Cabaran 30 Hari : Hari 3 : Sesuatu Yang Menguatkan Ida ;)
Cabaran 30 Hari : Hari 4 : Buku Kegemaran Ida ;)
Cabaran  30 Hari  : Hari  5 : 3 Perkara yang anda ingin katakan kepada bekas KEKASIH ?? ;)
Cabaran 30 Hari : Hari 6 : Apa yang ai makan hari ni ??

 #kelabbloggerbenashaari







Yang tak sihat! nak balikkkk nak tidooooooo ZZZzzzzZZz

signature ms eida

12 comments:

  1. InsyaAllah.. semoga hajat kak ida untuk berikan anak anak pendidikan yg sempurna semoga tercapai...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. kan sila bersyukur.. orang lain tu lgsg xde kerja pun... syukur syukur!

      Delete
  3. yessszzaa..setuju sgttt ida..makin tinggi pangkat makin tinggi plak hidung bila bejalan..bukan main nk mendabik dada..hahh..kan sume dh kuar..slalu sgt jumpe org cmni sbb dl keje survey2 umah org..tp ade jgk yg umah2 bsr..baik je..siap jemput masuk sume..xpe la..x ke mana pun sume tuu..pinjaman Allah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang mana ok tu ok la.. yg tak ok tu hazab lah nak hadap die! kann pinjaman je semua tu... nnti sila pulang balik ehh ehhh kekkkeke~

      Delete
  4. bagi akak mmg betul pendidikan amat penting bukan shaja budak tetapi termasuk juga org dewasa..kiranya semua org yg hidup ni perlu ada ilmu dan pendidikan..barulah menjadi prg yg berguna dan di hormati..kan?

    ReplyDelete
  5. Eh2 same poli lah kt ... Tp akak habis awllah dr eida hihihihihi .... Bkn kos ukur bhn.

    ReplyDelete
  6. belajar tinggi tak tinggi belakang kira, asalkan kita de pendidikan dalam hidup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu....... tak semestinya tak belajar tinggi tak de pendidikan... dan tak semestinya orang yang pandaiii belajar tingi2 tu pndaii huhuhuhu

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page