Monday, August 18, 2014

Hari Nyepi Bali

 

sesedang ai meng-google- mengenai Bali, ai tahu seperkara. mengenai Hari Nyepi Bali. kalau travel date korang jatuh pada Hari Nyepi Bali adalah tersangat rugi. nak tahu apa maksud Hari Nyepi Bali, baca petikan kat bawah yekk. ai pun baca dari situ jeeee

 Info : >>dari sini<<

" Terletak di Asia Selatan, mistik pulau Bali adalah hanya salah satu dari lebih dari 17.000 pulau yang membentuk kepulauan terbesar di dunia, Indonesia. Bali menawarkan pengalaman budaya yang unik bersama-sama dengan iklim tropika yang indah membuat pulau destinasi percutian paling popular di Indonesia. Dalam budaya yang unik datang tradisi jauh berbeza dari yang di Amerika Utara. Hindu adalah agama utama yang dipraktikkan di Bali dan itu tempat umum bagi pengunjung untuk melihat kelimpahan persembahan, yang dikenali sebagai banten, ditempatkan beberapa kali sehari di sepanjang pinggir jalan dan jalan-jalan untuk menghormati para dewa Hindu. Sesaji diperbuat dari daun kelapa, bunga, buah, beras dan dupa.

Di Amerika Utara, perayaan Tahun Baru mengambil bentuk kegiatan kencang sementara di Bali, Tahun Baru adalah bertemu dengan Day of Silence dikenali sebagai Nyepi Day. Diadakan pada hari selepas equinox musim semi, biasanya pada bulan Mac, Hari Raya Nyepi of Silence mengambil tempat dari 06:00 sampai 06:00 pagi berikutnya. Dalam tiga hari sebelum Nyepi Day (dikenali sebagai Melasti atau Mekiyis), Bali jalan-jalan dipenuhi dengan gergasi-mache kertas dan buluh yang diukir monster menangkal roh jahat. Bangga dibina oleh pemuda Bali tempatan, makhluk-makhluk yang lebih besar dari kehidupan yang dikenali sebagai ogoh-ogohs dibina dari cerita rakyat Bali klasik sebagai stupa untuk para Dewa Hindu. Menampilkan warna-warna cerah, taring besar, mata melotot besar, dan keluar dari rambut kawalan, mereka melambangkan roh jahat yang harus dikeluarkan dari pulau itu dalam rangka menjaga keamanan dan keharmonian di Bali untuk Tahun Baru depan.

Pada hari sebelum Nyepi, Tawur Kesanga, pulau ini diusir dari oghos mencari-ogoh jahat. Dalam tradisi Hindu saat matahari terbenam, prosesi membawa ogoh-ogoh melalui bahagian utama dari desa mana roh jahat dikatakan untuk mengumpul. Didampingi oleh kombinasi berdentang menghantui dari cymbal, gong, dan drum, ini bentrok keras dan suara gemerincing membantu untuk menakut-nakutkan setiap roh jahat yang mungkin mengintai. Setelah mencapai pantai terdekat, ogoh-ogohs yang dibakar banyak untuk menyenangkan penonton sebagai perayaan eksorsisme berlangsung.

Keesokan paginya membawa Nyepi. Cerita rakyat menyatakan bahawa jika Pulau Bali tetap tenang dan gelap di seluruh Nyepi, itu akan menipu setiap syaitan mengintai ke dalam pemikiran bahawa tidak ada rumah di Pulau Bali dan bahawa mereka harus melawat tempat lain. Ideanya adalah untuk mengelakkan perhatian dari para dewa jahat, yang bererti kemenangan dan keamanan untuk Tahun Baru Bali untuk datang.

Bagi pelancong, Nyepi bererti suatu hari larangan 24-jam dan aktiviti terhad tidak membenarkan untuk meninggalkan resort atau penginapan, atau pergi ke pantai. Semua restoran, kedai, dan perniagaan di seluruh pulau ini ditutup pada Hari Nyepi. Pelancong diminta untuk ramah hal ini tradisi Bali dan untuk bekerja sama dengan kembali ke bilik mereka di sore hari dan dengan menggambar tirai mereka ketat agar tidak membiarkan yang keluar cahaya untuk menarik mengembara roh. Warga Bali yang diperlukan untuk tetap tinggal di rumah mereka dan mengamati hukum dasar Nyepi: tidak memandu, bekerja tidak, makan, tidak ada suara-keputusan, tidak ada lampu terlihat, dan tidak ada hiburan atau bercinta.

Orang-orang Bali memaparkan kebaikan dan ketulusan tulus untuk pengunjung mereka sehingga mudah untuk memenuhi dan hal ini tradisi tahunan paling terhormat Nyepi Day



Begitulah ceritanya........  dan sepatutnya sesiapa yang ingin pergi travel ke Bali, patut tahu bilakah tarikh Hari Nyepi mereka. boleh rujuk >>sini<< . yang itu ai bagi untuk tahun 2015. dan tahun tahun seterusnya  boleh je refer website tu. nanti mesti akan ada update lagi kan? ;)) so, Hari Nyepi Tahun 2015 jatuh pada 21Mac2015. pheww~ selamat tak kene tarikh travel ai. mihmihmih ~... so korang alert dengan tarikh Hari Nyepi tau sebelum beli tiket flight ke Bali. kang naya jee tak dapat keluar bilik kuikuikuii tersangatlahhh rugii ohoiiiiiii 









 Yang lamanyaaa tak holiday, otak kita dah tepuuu ;(
 signature ms eida

40 comments:

  1. Assalamualaikum ida, wahhh thanks bagitahu. boleh alert sikit dengan date kalau tak kasihan dok dalam bilik terperap je. kihkihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.... sheila mmg kene alert! kang bulan pose pun die beli tiket flight! kahkahakhakaha

      Delete
  2. Eida, nanti jgn lupa amik travel insurans tau.. kita gomen ni free je. Ke eida dah tau?? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kekda, ida tahu.. free ajeee kan. hehehhe.. kekda!!! pergii mane haaa? sokmo tak jawabbb hahhahhaa

      Delete
  3. patutlah bali ni "keras" kan..memang tak sesuai nak bawak baby...Tak dapatlah nak join ida..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa btul2.. xpe la nory tak ikut ida beli FM je nnti hehehhee~

      Delete
  4. o0o0o baru tau.. tq for the info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok cinta? nnti alert ye pasal hari nyepi niii kalau nk ke bali hehehhehe~

      Delete
  5. Bagus dik eida update...tarikh2 rasmi diorang ni...seronok yer pi Bali nanti...kak ju byk baca review best2 ke bali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida tak sabar nk pergii kakkk oiiiii hehehhe~

      Delete
  6. Sila buat entry bersiri macam selalu lepas balik dari Bali nanti...mana tahu boleh "I follow you" mcm kes Sabah aritu...huhuhuuhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA macam selalu? kekek~ tau xpe.. baikkkk...... sedetails yg mungkin ida berii ;)) alaaaaa gerentiii yani folow punyaa kompem! ida kan pandaiii mengayatt kekeke~

      Delete
  7. hoho...baru tau ni..sealma ni bc org share psl Bali xdpt pulak info ni..

    okk...xsabar jugak tunggu cerita Bali korang..ehh..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ida search baru ida tahuu itu pun tahu melalui hotel. tak banyak blog yang cerita pasal hari Nyepi di Bali nii... ehem.. lambat lagii kokkkkk

      Delete
  8. ouh br tau ade hari nyepi. hehe. tp kt sane..mistik2 n sembah2 dewa dorg kuat. then pegi kuil sume pki kebaya. cntik. ingtkan islam. rupanyaaaaa...... hehe

    ReplyDelete
  9. owhhh ada hari nyepi bali .. unik baru tau... ruginya kalau pg masa tu yer.. huhuhuhu nsbaiklah eida kongsikan info ni.. walaupun x pg bali sekurang²nya tahu psal benda ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn.. sib baikk tak kene ida nye tarikh phewwwwww~

      Delete
  10. Nice info Ida... Ty selamat la pergi awal Feb ritu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa dah selamat xpe.. jap ida nk terjah ty punya review hehehhehe ~

      Delete
  11. siyes xpenah tau..rugi la klu pegi time tu..kene dok blk diam2 je..24 jam plak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnnnnnnnnnnnn.. xpe.. ni ila dah tahu kan? boleh bgtau kat sape sape nak pergi nnnti heheee~

      Delete
  12. gud info... xpernah taw plak sebelum nie

    ReplyDelete
  13. alaaa ade anak susah nak ke bali....

    ReplyDelete
  14. Eidaaaa,
    bila nak update cerita holiday lagi?
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe~ ida tak kemana mana tu yang tak update papee.. tunggu next year yehh.. kekekkee~

      Delete
  15. baru tahu eida.. kene alert la lepas ni kalau nak ke bali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpeee huhu.. bilee tuu nk pergiinyaa fifi ehem~

      Delete
  16. bagus info nih...leh tmbh ilmu kalo nk berjalan ke tpt org nti

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin survey jumpa lah info ni kak.. ida tiap hari bukak psl bali HAHHAHA selagii tak pergii ;p

      Delete
  17. Nasib baik TAK kena tarikh travel aku :))

    N.H.M.H

    ReplyDelete
  18. mmg kene la dgn name dia..nyepiii gitu...kdg2 terlepas pandang benda2 mcm ni....seronok nk travel le katekn..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpeee.. tapi xpee sbb eksaited kita akan survey dan akan mula terjumpa benda benda gini heheehe ~

      Delete
  19. bagus sgt jmpa blok ni..tgh plan honeymoon trip in March ni..mujur terlepas Hari Nyepi..kalau tak..rugi....

    Cik SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. mac? bahaya sangat klu terkena hari nyepi ni.. sib baikkk ~ have fun!

      Delete
  20. Dengar kata dlm Bln mac pun sama jgk ker..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah mmg hari nyepi diaorang pada bulan mac. cuma tarikh je yang berubah. kene allert laaa

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page