Tuesday, July 22, 2014

Resepi Kuey Tiaw Cantonese Paling Mudah



Resepi Kuey Tiaw Cantonese Paling Mudah. betul ai tak tipu. dulu ai ingat nak masak kuey tiaw cantonese ni susah. takkkk laaa. senang ya amat! resepi asal dari blog abah careno klik . . tapi macam biasa, bila ai amik resepi orang, ai akan derhaka resepi sikitt, ikut tekak hubby dan tekak ai jugaaa ~ kitaorang kalau teringin nak makan kuey tiaw cantonese ni gigih la menapak ke Care4 BTHO, situ ade Pak Hailam Kopitiam. dapnyeee ~ ehh jom masak jommmm


Bahan-bahan,
1) Kuey Tiaw Satu bungkus
2) Tepung jagung satu sudu
3) Telur 2biji
4) 1 kiub ayam
5) Halia (ai letak banyak sedap!)
6) Bawang putih
7) Cili padi (pun ai letak banyak! dap dap pedasssss)
8) Sos Tiram
9) Sayur (ai guna sawi, kubis bunga, brokolli, carrot)
10) Daging (kalau tak suka daging, boleh ganti dengan ayam ke, seafood ke)

hiris bawang putih,cili padi, halia.

siang semua sayuran yekk

rebus terlebih dahulu daging supaya empuk. air rebusan daging simpan



Cara-cara,
1) Mula mula tumis bawang putih, masukkan sos tiram dan kuey tiaw. goreng sekejap. guna api slow je. . dah siap letak tepi dulu. 



2) Tumis sekejap bawang putih, halia, cilipadi. masukkan air rebusan daging tadi. ikut banyak mana kuah korang nak. pastu masukkan kiub ayam, daging, sayuran (kecuali sawi masuk last last sekali), pecahkan telur dan biarkan mendidih sekejap. then baru masukkan bancuhan satu sudu tepung jagung tadi. kacau kacau dan siappppp !!!

**kalau korang suka kuah pekat, lebihkan bancuhan tepung jagung. kalau suka yang jenis kuah cair letak satu sudu jagung pun dah okay ;)

siap kuahnya!




bila buat sendiri, atasnya penuh sayur, daging.. puas hati makan! wiiwiwiiiii~

bila dah siap, masa nak dekat makan tu, macam ai nak dekat berbuka baru ai tuang kuah pada kuey tiaw tu. sedap nyaaaaaaaaaaaa... sepanjang bulan puasa ni, ai dah dua kali buat kuey tiaw cantonese ni. eh jap nak tanya, korang panggil ape? ladna? kungfu? same je kan? HAHA yang pastiii tiap kali ai buat, hubby tambah yeayyy !yeayy! ai tanya sedap ke yang? hubby hanya senyum senyum kambeng dia ..... kot laaaaa nk puji gile sedap yang!!! kuikuikuii not my hubby LOL....... mungkin hubby puji dalam hatii kekkekekeke ~ 








Yang hari ni nak masak ape ehhh?

signature ms eida

40 comments:

  1. waa..ini menu kegemaran kami sekeluarga eda, simple dan dah buat sblm ni , tapi nak juga try resipi dari eda ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti try eh eh PCL. eh eh Happy Besdayyy !!

      Delete
  2. buat sendiri lg sedap kan! lg puas hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe.. leh letak banyak2 xde sape marahh.. murah jeee pun kos nya. hihihi

      Delete
  3. Adoiii terliuq tgk.. boleh try nih..

    ReplyDelete
  4. haa... kannn... senang sgt... derhaka tak teruk sgt tu... mmg resepi asal lebih kurang... tp sbb i jenis malas... sbb tu disimplekan... hahahhaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. okay lewteww dari tak mo buat langsung, at least u buat kekekekke ~

      Delete
  5. SALAM RAMADHAN :) JALAN JALAN PETANG :) SEDAPPPNYAAA..TERINGIN PULAAA

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam RAMADHAN......... :)) buatlaaaaaa.. lagi sedap kalau awak buat sendirii ;))

      Delete
  6. sedappnya mmg simple.. samalah resepi kita tp akak lg bajet tau pakai udang jer.. sayur pun sawi hahahaha .... dan kt panggil kungfu.. sbb balik kerja dah macam berkungfu nak masak kat dapur tu hahahaha ....

    hari ni masaklah mee udang, tp pakai udang kering sdh hahaha.. bajet x?? bajet x??? yg penting sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa belasah je kak. janji sedap, tekak abg boleh telan kekkeke ~

      Delete
  7. Hebat akk ni!!! Bagusnyaaa pandai masak.. ena ni bila la nak pandai pandai memasak.. hurmmm bukan tak pandai tapi kemalasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. celah manaaa hebatt ena oiii oiii... bebiasa je nil. tekak dua orang jeee~

      Delete
  8. Macam menarik je....sepanjang Ramadhan ni belum pernah masak mee2 ni bagai....makan nasiiii je memanjang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida muak nasii yani. tu yang selang seli dgn mee ke hape ke.. huhuhuhu~

      Delete
  9. sedapnyaaa, boleh ambil resipi ni untuk sahur esok terima kasih wiwiwiw

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. haa sila kak.. walaupun ida try buat ayam percik tak jadik! HAHHAHA

      Delete
  11. arghhh...sedap nyerrrr...argghhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. arghhhhhhhhhhhhhh.. saba kakkkkkkkk HHAHHAA

      Delete
  12. Kak ju mmg feveret mkn kuewtiaw ladna ni dik...sedap kan...pernah buat dulu lama dah...haishh nak kena buat time free semula nanti...best kan buat sendiri...puas hati leh letak daging atau sayur byk2...aummmmmmmmmm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan............. puas hatiii. penuh satu pinggan ida letak daging HAHHAHAHA

      Delete
  13. kikiki..sedap la tu ida sampai bertambah2..kite yg dok tgk ni je pun dh telan ailio..hukhukhuk..nasib senang je nk buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. hubby bukan dok sokmo nak puji ke hape ke. diam diam jee die tambahh HHAHAHA

      Delete
  14. nampk menyelerakan.. perut dh berkeroncong bila tgk ni..sdgkan bru kul 10 pagi..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA sabar sue.. sabarrrrr....................

      Delete
  15. assalamualaikum ida, terliurnya ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.... alaaa pls pls jangannnnnnnnnnnn ;p

      Delete
  16. Assalamualaikum..wahh..nmpak sedap jer..nak try lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... sila la.. pasti tak menyesal! cewahhh ~

      Delete
  17. sedap la pulak nampak,kena try ni heeheee tq ida....

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page