Wednesday, July 9, 2014

Resepi Homemade Roti John

 

Resepi Homemade Roti John baru je semalam ai buat. biasalah bulan puasa ni itu nak makan ini nak makan tapi dah nekad dalam hati #sayNOtoPARAM . jadinya, marilah kita mencuba resepi homemade roti john yang paling senang, cepat dan jimat. resepi asal Homemade Roti John dari >>sini<<  . . bahan bahan yang digunakan untuk untuk Homemade Roti John tersangatlah senang nk sediakan. bagaimana cara nya? jom


Bahan-bahan:-
1) Daging Kisar Ramly (nak guna ayam pon boleh)
2) Roti John (ai guna roti yang buat hotdog tu---pon bolehhhh  ;p)
3) 3 biji telur***
4) Satu sudu serbuk kari***
5) Sedikit lada sulah & black pepper***
6) Tomato (hiris nipis)
7) Kubis (hiris nipis)
8) Bawang Holland (hiris nipis)
9) Mayonis
10) Sos Cili
 
 


Cara-cara:-
1) Bersihkan daging kisar dan goreng terlebih dahulu. dah siap letak tepi dulu.
2) Satukan bahan-bahan bertanda *** dan pukul sampai kembang.



4)  Panaskan pemanggang ajaib, haa pakai non stick pan pon boleh. tak jadi masalah. korang tuang campuran telur atas pemanggang dan letak roti atas telur tadi. biarkan lama, nak bagi telur tu masak. garing garing sikit la sedap. heee ~  (actually semalam ai campurkan daging ke dalam campuran telur tu tapi bila ai start nak tuang campuran telur ke atas pemanggang, telur jadi tak cantik.. so korang tak payah masukkan daging ke dalam campuran telur tu ehhhh.. just tabur je atas roti nantii lagi terasa rasa daging tuu hehhehee)



5)  Saja ai buat telur ai lebar lebar nak bagi tebal HAHAHA .. Sekejap je, pastu angkat la roti korang. sapu mayonis, tabur bawang holland, hirisan kubis, hirisan tomato, tabur juga daging yang dah siap goreng tadii.. letak je banyak banyak macam ai buat. sampai tembam haaa roti john ai,. kekekkkeke .. dan hasilnya adalah seperti ?













tadaaaaaaaaaaa
My 1st Homemade Roti John



Rasa? serius sedap. mestilah puji diri sendiri punya masakan HAHAHA.. Semalam ai buat 2 biji Roti John tau. satu ai satu hubby punya. dengan masak nasi sekali lauk pauk siap segala la. mula mula ingat nak hadap roti john ni dulu baru makan nasi, sekali dengan roti john pun dah kenyang gilaaaaaa weii... nasi kemana lauk kemana. HAHHAHA sudahnya ai masukkan jew lauk pauk dalam peti ais, makan sahur jelaaa nampak gayanya kuikuikuiiii . . jimatt takkk. senang pon senang. heee~ jom join ai #sayNOtoPARAM kehkehkehkehhh




 Estimate masa : 20min








 Yang pasti buat lagii, untuk sahur maybe? kuikuikuiii
  signature ms eida

61 comments:

  1. melimpah limpah intinye ni..tempting!!

    aisehhh..smlm first time terpaksa jejak param sbb umah xdop air..mahalllll!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpeee ida suka buat limpah melimpah nii hehehhehe.. terpaksa takpe. dimaafkan hihihi

      Delete
  2. Thumb Up

    N.H.M.H

    ReplyDelete
  3. buat sendiri mmg berbaloi².. sampai melipah² isi nya hihihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn. leh makan berulang kaliii kekekkekehh

      Delete
  4. wahh sedap nya .. takde lah susah mana kan nak buat nya,.. weekend ni leh try buat utk anak2 kompom diorang suka ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal. xde la susah manee kejap sangattt dah siap nyee ehehehhehe

      Delete
  5. idea menarik jugak ni kalau dah x de idea nak masak apa masa berbuka.....sahur mmg shake Herbalife je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. WOW sahur dgn herbalife jee... kurus ahh pasnii hehehhe

      Delete
  6. Assalamualaikum eida, wahhh dap dappp nya! nak rasa roti john eidaaaaa, boleh? hihiiii gaya macam teringin ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semalam masuk econsave, hadi tegur pasal roti john eida ni. dia suh sheila buatkan. ahahhaa tu yang datang singgah entri ni balik. wakakaaa

      Delete
    2. wasalam sheila. haaa mestii hadii terliur lewteww.. acena? jadik tak buat ?? hehe

      Delete
  7. nak buattttt....senang gila kottttt :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. silaaaaaaa kak.. gilosss senang ni! hehehhee

      Delete
  8. tengok gmbr kt fb nmpk sedap giler kot.. cnk try buat.. tpi nk ieda buatkn.. boleh?hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahaha bolehh sangattt hikhikhik maii bawak abam dayyan sekali kekekke

      Delete
  9. bulan puasa nie sekali jer mkn.. kalo nak suh bt, mmg xlahh hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. saya kalau nk suruh beli , lagi memang taklaaa.... HAHHA

      Delete
  10. huwaaa..ni la yg tgk kt fb semalam..memang menarik, tertarik, memang debommm la..estimate dlm 20mnt tp ai mst xsempat wat time keje ni..kene wat weekend..

    ReplyDelete
  11. Hadoii, sedap. Tapi kalau buat i sorng je yg mkn nnt.

    ReplyDelete
  12. Perghhh terliur!!!!! terima kasih kak eida.. senang je buatnya... boleh la cuba ptg ni.. yipppiiiiiiii

    ReplyDelete
  13. Sedapppppp yer idaaa buattt...terliur dah akak ni haaa...nak cuba nak cuba...leh buat menu supper atau sahur ni kan...aummmmmmmm terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu supper? xnk diet! HAHHA. sahur okkk hehhhehe~

      Delete
  14. wah boleh try nih...thanks eida share resipi

    ReplyDelete
    Replies
    1. try kak! oraittt ... kita tukar2 resepii yekkk

      Delete
  15. nih yang rasa lapar nih. hehehe.. boleh lah cuba nanti nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haip haip jgn lapar skrg.. hikhihkik... nnti cube time berbuka yekkk

      Delete
  16. kemain meriah! bole cuba ni, thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meriah sangattttt! jimat! sedap baq hang kekekkeke...

      Delete
  17. lagi sedappp kalau buat 3 bijik, hantar satu kat titeww....hahahah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mihmihmih~ kalau main hantar2 mau habis ditengah jalan roti john niii kekekkee

      Delete
  18. wah, x pernah terpikir pun nak buat roti john ni..slalu bli je.. lagi puas hati kan..leh letak berapa byk daging kita nak..nyumssss...sedapnya ida...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. kita pk susah tapi kan sue, tak susah mana punnnn. senang sangatt kejap je dah siap. makan sampai lebam yekkkk

      Delete
  19. wahhh, temptingnya,,tq for sharing, lepas ni boleh try buat la..:))

    ReplyDelete
  20. ini kena tukar nama John kpd Eda nie..Roti Eda nampak yummy in tummy ... ada masa nt nk buatkan untuk hanis jugak lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHH PCL ni buat lawak ehhh.. Roti Eida. HAHHA tak sesuaiii hihihii

      Delete
  21. Sdapnya. Senang jer buat roti john. Nak try lah nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah senang sangatt ida pun baru tahu hehehehhe

      Delete
  22. wah sedap... thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  23. Wahhhhhh..lg puas hati roti john sendri wat kalau gini la gayanye..sedapppp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua makanan masak sndiri mmg puas hatii hehehee

      Delete
  24. nahh..mmg tembam sungguh tu kak.. skali mkn je kenyang.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tembam akak punya roti john puas hati makan dehhh

      Delete
  25. oh my! meleleh air liur tgk ni haaa..sriousss... nmpk cam sedap sgt!!!!!

    ReplyDelete
  26. terbaek.. boleh jual kat bazar ni.. hehe :)

    Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" kalau belum join.. tQ

    Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

    ReplyDelete
  27. Mak aihhh mudahnya cara nk buat boleh try jgk yg ni pun. X perlu lagi beli sbb dh pandai buat lepas nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dah tak yah beli. sikit je rasa daging dia kalau beli. mahal je lebihh. huhuhuuhu

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page