Monday, July 21, 2014

Resepi Daging Goreng Paling Senang



Resepi Daging Goreng Paling Senang. bagi ai la.. ai belajar dari kawan.. macam macam versi tapi ai paling suka cara masak daging goreng paling senang yang versi ai buat ni. paling senang , mudah, cepat? tak cepat sangatt sebab kene tunggu daging empuk kehkehkehekheh. tapi sesambil tu boleh la masak lauk lain kan.... ;)) jom masak ! 


Bahan-bahan
1) Daging
2) Cilipadi atau cili hidup. ikut suka korang tau. ai suka cili padi hee ~
3) Bawang holland

 bahan pun senang. murah. hikhikhik
ohh daging tu sila lumur dengan kunyit dan garam yekkkk



Cara masak
1) Masukkan daging tadi kedalam periuk. masukkan air paras menutupi daging je. masukkan minyak sikit. dah biarkan air kering, nk bagi daging lembut............ time ni laa kita boleh masak lauk lain. okay? 





2) selang 30minit, bila air daging dah kering, masukkan sedikit minyak goreng balik daging tu.. masukkan cili padi, garam dan bawang holland tadi. goreng sekejap then dah siapp. dah boleh hidang ......


daging goreng panas panas makan dengan nasi panas. pergghhh terangkatt ko~



Ai ni bukan pandai masak. masak pun sesimple je. makan berdua. ai masak. ai kongsi dalam blog sebab ai tahu ada jugak isteri, para ibu yang macam ai. suka nak masak sesimplee je. dan paling cepat! bukan nak tunjuk ai hebat di dapur. takkkkkkkkk.. bukan nk tunjuk aku setiap hari masak... takkkkkk eh ehh tapi itu boleh laaaa. sebab tahun ni ai lancarkan kempen #sayNOtoPARAM kuikuikuiii.. pelik tau, sokmo orang cakap kat ai "duduk berdua buat ape nak masak, bukan habis pun duit kalau makan dekat luar" ishkk tak sukaaa betul manusia negatif macam tu. biarlaaaah ai nak masakkkkkk. kang hari hari makan luar, hubby dok kenan ngan akak tukang masak kedai tu tak ke nayaaaaaa akuuuu HAHAHAHA.. lagipun tak tahuu kee ai dalam proses berjimat cermat nak beli banglo sepolohhhhhhh ni kahkahkahakahakha



p/s : daging goreng korang macam mane pulak?









Yang kadang kadang masak salah, tak masak pun salah, manusia sangatt kan? ;p
signature ms eida

38 comments:

  1. Sedapppp! fiza dh follow n dh masukkan ida dlm bloglist KBBA :p

    #KelabBloggerBenAshaari :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiuuu fiza................. ida masukkan korang dahh! hehehe~

      #KelabBloggerBenAshaari

      Delete
  2. suka masak ni..senang dan sedap..

    ReplyDelete
  3. sy termasuk kmpln yg suke msk simple2..simple2 itu sedap!!

    menggoda daging goreng di atas ni..hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple itu sedap! simple itu murah! simple itu cepat! hehehhehehe ~

      Delete
  4. Replies
    1. boleh laaa tahan sedapnya HAHHAH *angkat bakul sendiri*

      Delete
  5. Replies
    1. kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ida pon! buat buat tambah menuuuu

      Delete
  6. Simple tp sedappppp..kalau kene ngan nasi panas2 cicah sambal belacan je dh cukup dh nie..adehhhh..lapau la pulop..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhhhhhhhhh ! kombinasii terbaikk tu sya.. hmm hmm dapnyaaaaa

      Delete
  7. Assalamualaikum eida... wahhh terliur tengok. sheila suka potong daging kecik2 baru masak.. takda buat macam eida ni, hahahhaa biar lembut sendiri masa masak tu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.... kadang2 masa masak tu, nnti dah nak rentung pun, belum tentu daging dah lembutt hukhukhukkk

      Delete
  8. hehehe..takyh ambik port sgt benda2 negatif yg org ckp,yg pntg kita tahu niat kita, :) thanks for the recipe, salam kenal dr YM

    ReplyDelete
    Replies
    1. haii YM.. aah ida tak approve pun komen die. HAHHA nasib lah kaw komen susah2 ajeee..... hehhehee

      Delete
  9. time sahur kena ngan nasik panas memang laju skit makan eida..taruk kicap sambal belacan sekali..hehee..boleh bertambah kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhh! dap dap.. daging goreng ni mmg kene makan dgn nasi panas2 .. baru ngam!

      Delete
  10. Replies
    1. same lah kita akakkkkkkkkkkkkk heeeeeeeeee~

      Delete
  11. Datang berblogwalking dan akhirnya terliur tengok resipi.Sedappp tuu ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha silap masa u datang ye fiona. kekkkeke e~

      Delete
  12. Lauk paling simple Yani...ikan goreng cecah kuah kicap cili padi dan bawang....heaven! Makan plak dengan nasi panas2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.................. ikan tu ikan kembung. perghh sedap weiiii HHAHA

      Delete
  13. yesss..peberet ai tuuuu..hikhik..pose ni dh 2 kali buat..klu ade daging goreng kunyit ni mkn ni je ngan nasik panas2..confirm laju jeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 nasi dah habis, dok ratah daging pulak ye dakkk. hihihii

      Delete
  14. Ya Allah , menyelerakan . kenapa tak pos sikit?

    ReplyDelete
  15. Pandai adik akak ni masak...hebat dik ida ni...makin lama makin meriah resepi dik ida buat...sedappp yeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin lama mkin nak cuba new resepi kak. bosan pulak resepi sameee jeeee huhuhuhu

      Delete
  16. o0o0o camni rupanya masak daging goreng.. kita selalu rebus dulu baru gaul kunyit n goreng..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah salu org rebus dulu kan.. ida malas. ida rebus terusss goreng dlm masa yg sameee HHAHAHHA

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page