Wednesday, July 16, 2014

Resepi Asam Rebus Ikan Siakap


Resepi Asam Rebus Ikan Siakap. semalam hanya tinggal ikan siakap sahaja. dan disebabkan ai malas nak masak yang susah susah so, ai masak asam rebus sahaja. asam rebus ni resepi dari Melaka ke? sebab resepi ni mak ai yang ajar. heee ~ Resepi Asam Rebus ni sesuai sangatt untuk dijadikan menu paling cepat untuk juadah berbuka puasa. Estimate masa yang diperlukan hanya 30min sahaja ;)) jom kita masakkkk


Bahan-bahan
1) Seekor ikan siakap (potong 3)
2) Sebatang serai diketuk
3) 1sudu cili mesin (cili boh)
4) Bawang holland dihiris
5) Sekeping asam keping
6) Cilipadi , sedikit halia, sedikit kunyit**
7) 2ulas bwg putih**
8) 4ulas bwg merah **

#bahan bertanda ** , tumbuk / blend dulu yek

 bahan bahan dia. simple je kan? ikan siakap tu basuh dengan asam jawa bagi hilang hanyir





Cara-cara

1) Masukkan 3cawan air (boleh agak agak nak kuah banyak mana), ai suka kuah banyak. Masukkan semuaaaaaaaaa bahan bahan yang ada kecuali ikan siakap dan bawang holland. campak je dalam periuk tu kekekkkeehhh. senang je main campak campak kan? biarkan mendidih kejap. 

ginilah selepas kita mencampak tadiii ;p



2) Agak-agak dah mendidih kuah tadi, masukkan ikan siakap dan bawang holland. Tutup periuk. Biarkan mendidih menggelegakk habis habisan baru tutup api. siap di hidang! wiwiiiwiiiiiii ~

gambar fresh dari dalam periuk lagii kehkhekehkeh


serius ai cakap resepi ni paling senang cepat dan sesuaii untuk ibu isterii yang bekerja yang balik tak sempat nak masak, haaa try laa resepi niii.. Ikan siakap boleh ditukar kepada semua jenis ikan, xkesah. kadang kadang ai tak letak pun cili boh jadiklah masak pindang. sedap jugak lebihkan cili padii perghh~ dapynyaaaaaaaa... ai masak yang sesimple yang boleh jee sebab ai kadang kadang sampai rumah cukup cukup 6.30pm, still sempat ke dapur lagii.. sebab nak elak membelii di luar  #sayNOtoPARAM heee ~


Selamat Mencuba korang ! ;)









Yang hari ini nak masak ape ehhh?
signature ms eida

24 comments:

  1. Replies
    1. ok sila! senang ajeee. tutup mata pun lehhhh buat kekekkee

      Delete
  2. Assalamualaikum eida, wahhh wahhh ikan siakap my fav. heee baguslah eida.. sheila skrg tak sempat nak masak berbuka.. selalu terbabas pergi bazaar. tapi rasanya nak cuba sempatkan juga lepas ni. hehehe singgah menabung lazada sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila, ida pun fav ikan siakap. yums.... boleh la try menu ni sheila . senang sangatt kot la kena dgn tekak sheila n hadi kan.... jimaaaatt heeee~

      Delete
  3. sedap tu...harus try ni! ..... me too....azam ramadhan...no pembaziran di bazaar:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan saja bazir beli kat bazaar tu , tak sedap lgsg! tak kene dgn harga pun iye jugakkk uuuuhuhu~

      Delete
  4. xpenah wat style cmni..ok..nnt blh try..tq ida..

    ReplyDelete
  5. simple sangat..boleh cuba jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha kakk simple sangatttt.. tolong laa buat kekekkeke jgn laaa beli dekat luar hehee

      Delete
  6. eida sememangya bunyi sangat mudah nak masaknya tp bila mana aku yg cuba nak masak ni senang manapun terasa malas kekdahnya hahahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHA milo memangg busyy kalah menterii duit kepuk2 cm menterii xpee makan laa luar kekekkekee

      Delete
  7. jelesnyaa tengok orang yang rajin masak niii.. untung suami akk dapat akk.. hehehe roti john ritu esok baru nak try buat.. tak buat buat lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa masak ena. nnti ena kawen pun kene masak jugak HAHHAHHAHA.. nak jimat nk sedap taknak rugi sila lah masakk heeee~

      Delete
  8. Sedappp yer ieda masak....leh buat food review ni dtg umah eida hehehhe...aummmmmmm senang resepinya...leh cuba ni dik...resepi melaka lg terbaikkkk

    ReplyDelete
  9. Biasanya resipi campak2 mcm ni mmg sedap esok akak Jm nk try lah :-)
    Biasa buat tp x letak cili boh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa kita suka campak campak je kak.. kemain ikut sukatan kang tak jadikk nangis tepi bucu katil pulak HHAHAHHA

      Delete
  10. yg simple mcm ni mmg sedap ... senang di masak, sedap dimakan ... ishlah terbyg² kepala ikan siakap ada lagi, tp ramadhan kali ni xtaulah mood kemana hala ... asyik nak makan roti bom dgn rendang daging jer.. sdhnya beli kat baazar itu jer naya btllah.. agaknya sbb bz kat opis penat sgt .. sampai rumah x larat lgsg nak masak ... entry lglah kelaut.. x sempat bkk blog nak bw.. ni maratonlah jemaah bw huhuhuhu ....

    semalam sempat masak siakap cili padi, 5 biji jer pun cili hihihihi.. sdp jgk rupanya siakap masak cili padi ikan siakap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak siakap cili padi? hmm boleh tryyy...... simple gile kak! hehhehehe.. tapi xpe janji masak dan kenyangg tak bazir sedappp hehhee

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page