Friday, May 16, 2014

Kejutan Budaya




Renungan Hari Jumaat ;))


ohh makk terkejuttt HAHA . .  hari ni ai terdetik nak cerita pasal KEJUTAN BUDAYA ni. dulu ai mengaku, tak semenggah jew hidup. HAHA al maklum laaa duduk kuala lumpur a.k.a key ell ni.. at least ai TAK PURA PURA.. dari remaja sampai ke dewasa, itu lahhh diri ai yang sebenarnyee sampaii laaaa terdetik dek hati hendak berubah kepada yang lebih baik. demi mu suami. sebab hendak bersuami ai berubah? adakah satu masalah yang besar? takkk kannnn.. at least ade jugak hati hendak berubah kannnn ;)) sampai lah sekarang , begini la diri ai seadanya. mengharapkan perubahan yang lebih baik dan baik untuk masa hadapan ;))

 ida somewhere at 2008. baru start pakai tudung ni 
omeyy takk sayeee ;p


seseorang yang ai kenal dulu, pernah menegur ai "kenapa kau ni teruk sangatt? pakai baju tak cukup kain? tak pakai tudung ?? teruknya ya allahhhh" ok ok ai sabar je orang tegur. malas nak amik port masa muda remaja duluu. tapi dalam hati kate, "amboi kaww,,  macam baik sangat nak tegur tegur orang? mentang mentang pakai tudung. setakat pakai tudung hati macam longkang nak buat apa? HAHA" dan percayalahhh korang, dunia ni ADIL. kehidupan kita ni macam pusingan roda je, pernah dengar?? kadang kita berada di atas, kadang kita berada di bawah...... nak menegur ni agak agak laaaa.. kaw menegur ke mengutuk ni? hendak menegur tu biarlah sopan ayat dia. tak de la sentap mak jemaah. huu~ sampai sekarang ai ingat, ai TAK pasti budak tu ingat ke takk...  dan tahu takk korang semua, budak yang tegur ai dulu tu, eh eh eh?? dah jadik budak key ell laaa... dah colour rambut.... dah pakai tak cukup kain, kakkk, mane tudung labuh duluuuuu?? muahhahahaha.. seeeeeeeeeee !! ingatlah korang, bahawasanya mungkin hari ni kita lebih baik dari dia, tapi mungkin esok lusa tahun depan, mungkin dia lebih baik dari kita... jangan lah sesuka hati nak menghukum orang.... dan budak tu ai rasa dah terkene KEJUTAN BUDAYA kahkahkahkahkahh .. ishkk tak baik gelakkan orang ;p

tahun 2009 ni. masa ni nak attend berbuka puasa rasanya. ramai yang terkejut ai pakai tudung ;)) ai senyum jeeee........... masa ni ai pergi dengan hubby yang masa tu baru je jadik en tunang ai ;))



oh ya, sambung balik cerita pasal budak tadi,, ai stalk facebook dia, dia dah berhijab semula. syukur. mungkin baru tersedar. kadang kadang kesian dengan orang macam ni kannn. mak ayah susah payah didik ikut didikan agama. bila dah besar, terkena kejutan budaya akibat berkawan dengan ntah sapa sapa, lalu terjerumus. dah tak pasal pasal ada dosa di tengah tengah kehidupan beliau. kalau tak kene kejutan budaya tu, anak solehah tu! huuu~ semoga awak bahagia lah ehhh ;)) dulu awak ingat takk, awakk pernah mengata kitee? kehkehekhekeh.. 


dan yang pasti korang jaga lah anak anak, adik adik, tak kesah la sesiapa pun, dunia sekarang tak sama macam dulu. dunia sekarang heyy seremmm takutttttt . . mintak simpang la anak anak kaum kerabat terkena kejutan budaya ni.. bahaya weiiii . .  masalah remaja berleluasa. anak anak boleh lupa mak ayah, bini/laki boleh lupa bini/laki di rumah... akhir kata, jaga lah diri korang semua yek! benda tak elok tu,, boleh fikir sendiri sendiri mane baik mana buruk. . . mintak dijauhkan la yekkk ;)) Yang ramaii je yang ai kenal terkena kejutan budaya ni , sedih ! nak nasihat kang kate POYOnye kaww idaaaaa kehkehkehkehh.. so aiols, duduk diam diam perghatii jeeeeee facebook dia sambil update belog dengan harapan warga readers idabaharum.com janganlah terjerumussss ke kancah kejutan budaya iniii okayyyyy. mmihmihmihmihh. . . . .harap harap kita semuaaaa dilindungi oleh NYA aminn ;))

dulu ai stage no2 no3.. slow slow berubah kepada no6. sekarang. harap harap capailah hajat nak no7 dan no8. ;)) pendapat ai la kan, perubahan diri sendiri ni kene dari dalam diri jugak. jangan jadik ikutan. kalau tak ikhlas, lepas pakai tudung kaw boleh bukak semula tudung sebab kaw tak ikhlas berubah kan ? ramai je yang cakap alaaaa boleh je nak stage no8 terus. memang boleh sangat ! tapiiiiii kalau kaw berubah dengan niat TAK ikhlas, dengan niat ikut cakap orang, percayalahhh lepas kaw berada di stage no8 kompem2 kaw boleh turun stage no7 dan stage stage seterusnyaaa sebab kaw sebenarnya belum ready ;)) itu pendapat ai laaaa.. pendapat orang lain mestii lainn dan kompem kompem kejap lagi ai kene hentam dalam kotak komen ni kang HAHHA




p/s :next time jumpa orang yang tak berapa nak elok, janganlah tegur macam kaw hebat sangat kannn.. biarlah dia, biar die fikir sendiri baik buruk dari kaw sakitkan hati dia. biar die berubah dengan sendirinya, jangan sibuk jaga tepi kain orang yeee. ;)) *notetomyselfjuga*







Yang berharap perubahan ini kekal selamanya amen ;))
 signature ms eida

32 comments:

  1. kot ye nak tego pun, biarlah secara baik betoi dakkk...org pn x sakit hati, sejuk je nak berubah kan... :)

    http://www.lyzafisol.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... die pk di edah bagus kott tegur orang cara gitu huhuhuhuhu last last ko dah terjebakkkk HAHA

      Delete
  2. alaa..baru sampai no.6 ni..fuhh fuhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe xpe slow slow kayuh kakkk.. lame lameeeee kite ke arah no.8 ;))

      Delete
  3. Sgt memahami sbb diri ini pun selalu ditegur xcukup kain..muahahahaha..tp tuh la, slow2 berubah kan..kire okayh la dr free hair ke hijab dr hijab ke free hair..lg xsemenggah rasenye..yg penting, kite berusaha utk ke arah kebaikan mcm dlm gambo tuh....kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann tak semenggah rasanyaa kalau drastik berubah gituu ntah papeeee... jgn cakap ke orang lain kalii kannnn heeeeeeeeeeeee~

      Delete
  4. mendoakan kebaikan utk org lain lg baik dr kite main laser gitu je..

    kalau nak tegur pn ade cara yg betulnye kan..

    ape2 pun semoga kite sama2 ke arah yg lebih lebih baik lagi..insyaAllah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyALLAH. abaikan orang budjet gud gud itueww hihihi

      Delete
  5. Betul jgn menilai krg dr luaran dan jgn menghina org lain sbb bnd tuh akan balkk pd kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup ni kan berpusingggg............... pastu terkena balik dekat kita if tak jaga muluttttt HAHA

      Delete
  6. to me, memang kita kena saling tegur menegur. tapi,bak kata prof muhaya, sebelum nak menegur tu, kena la tingkatkan 'akaun' hati kita dengan org yg nak ditegur. Kena rapat dan care betul2 org yg ditegur. Dah rapat cam tu, barulah boleh menegur dengan hikmah (dgn cara yg boleh diterima org yg ditegur tu)... InshaAllah, moh kita sama2 memperbaiki diri ke arah yang lebih baik :-) Smg Allah permudahkan usaha ida...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya orang yg TAK berapa rapat ni yang suka tegur kitaaa choiiiiii

      Delete
  7. Assalamualaikum eida, semoga sama2 kita terus bermuhasabah diri. Kalau ada salah silap sheila sepanjang kita kenal, harap diampunkan dosa2 sheila dan hadi juga ye... hihi... Eida, sheila doakan yang terbaik untuk Eida dan Andi ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.......................... ida pun doakan untuk sheila ;))

      Delete
  8. biarkan mereka dengan cara mereka, kita dengan cara. asalkan kita tak kacau hidup orang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnye mak, orang kacau hidup ida ni acena ni?? HAHHAHHAA

      Delete
  9. Hidayah pon boleh ditarik bila2 kann..arini munkin kita baik esok lusa org yg xbaik lagi baik dari kita...sentiasa jaga amal...teeehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 heeee ~ senang citer jgn masuk campur hal orang dah la. perbaiki diri sendiri settle hidup kaw! hehehhehe

      Delete
  10. Assalam..semoga kita sama2 berubah ke arah yg lebih baik dr sblm2 nya,,.insyaallah...

    http://julsjulie80.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. biaselah tu. kadang-kadang orang tu tak sedar yang teguran tu kadang-kadang boleh terkena balik pada dia. dia tak beringat pasal hal tu. terima kasih atas ingatan untuk ku juaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida dlam belog boleh la duk ingat2 kan.. tapi tegur depan depan, itu bukan style idaaa hihhihi

      Delete
  12. aminnn .. insyaallah perubahan yg ikhlas akan kekal selamanya ... kira andi ni hebat jgklah kan.. kan .. kan.. buat eida berubah ... beruntung eida tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. andiii hebattt kakk.... eh eh terpuji laki sendiiri pulakk mampus muntah hijau orang baca HHAHHAHA

      Delete
  13. hikhik..setuju la sgttt ida..mmg btl..kita klu nk berubah kene ikhlas..dr dlm diri ni sendiri..klu ikutkan mmg bole nk berubah ke stage 8 trs..tp xguna klu kite berubah utk menunjuk2 n xseikhlas hati..ade je kwn yg tibe2 berubah drastik pakai tudung labuh..alih2 tgk ber short bagaiii..hadoiii..tp skang ni tgk mcm dh ok sket..mcm same je kes ngan kwn ida tu..kwn kite same kot..eheheh..(haha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHA same kott kawan kite tuuuu? mesti diaorang leh BFF same sbb perangai same HAHHAH

      Delete
  14. Replies
    1. welll dulu kannn memang kurus !muahahhhahhaha

      Delete
  15. memang kalau nak berubah biarlah ikhlas.. kalau kita berubah sebab orang tersayang pun, bagus jugak sebab sekurang-kurangnya membuktikan yg dia mengajak kita ke arah yg lebih baik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul........ tak salah pun. kite berubah ke arah kebaikan. tapi lepas tu jgn jadik semula perangai lama sudahhhhhhhh... hihihi

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page