Friday, May 2, 2014

Kawan yang BAIK dan BERKUALITI ;)




Renungan Hari Jumaat ;))


sekejap sekejap mesti ai pernah terfikir, dalam banyak banyak kawan yang ai ada, yang ai kenal, yang mana satu kawan ai yang baik dan berkualiti? macam mane korang menganggap seorang kawan itu baik dan berkualiti dari sudut pandangan korang? adakah sebab dia selalu berada di kala susah senang? jawapan cliche kan. . adakah dia seorang yang jauh di mata tapi dekat di hati? yela zaman sekarang susah jumpa tapi semuanya dihujung jarii jeww.. boleh connect tru wasap jeww. kekekeke. ataupun adakah mereka yang mempunyai kepala otak gila gila or skema same dengan korang? macam mane macam mane korang rasa dia adalah seorang kawan yang baik dan berkualiti? tell me ;)) tapi bagi ai kannnn... macam mane nak terang ehh? ai bagi situasi boleh? muehehehhee.. korang baca dan fikir sejenak. . ;))




Situasi - ada tiga sekawan ni. Rindu, Kasih dan Sayang. (kemain nama contoh dia HAHA). diaorang ni berkawan rapat. let say diaorang ni kawan dari facebook. . kepala gila gila diaorang ni. tu pasal boleh ngam. kongsi masalah bersama. holiday bersama. kamceng orang kata.. kemana sahaja bertiga. makan bertiga. keluar bertiga. jap jap apa kata, kita buat cerita diaorang ni bujang lagi ok? so, mengorat lelaki pun bertiga. HAHAHAHA , pokoknya mereka ni bertigaaaaaaaaaaaaaa SAHAJA.. kami buddies TAKKAN terpisah bak kata si DIGI kuikuikuiiii . .


Nak dijadikkan cerita, bergaduh lah si Rindu dengan Kasih ni. yela, suami isteri pun bertikam lidah ape ntah lagi persahabatan. mesti dilandai badai. ALLAH SWT nak uji katanya ;)) berselisih faham lah si Rindu dengan Kasih ni. no more hang out bersama, no more berwasap wasap. no more like like di facebook... no more la semuanya.......................................... TETAPI, Kasih TAK pernah cerita apa apa masalah berkaitan perselisihan faham dia dengan Rindu dekat Sayang. so kiranya Sayang ni tak tahu apa apa lahhh.. Kasih masih berkawan dengan Sayang.. sampai lah satu masa tu, eh eh Sayang menjauhkan diri dari Kasih. kenapa ?? memulaukan Kasih.. kesian Kasih. . tapi Sayang masih keluar dengan Rindu... pelik hmmmm . .  TAMAT
 


HAHA pendek je cerita ai.. kehkehkehkhe. so meh ai jelaskan. korang rasa antara 3 sekawan tu, Kasih, Rindu dan Sayang, yang mana Kawan Baik dan Berkualiti ?? Adakah Rindu ? yang berselisih faham dengan Kasih yang mana telah memulaukan Kasih terus menerus tambahan lagi Rindu siap menghasut Sayang memulaukan Kasih? Not good ada kawan seperti Rindu! Jangan korang jadik kawan macam Rindu tau! Ataupun adakah Sayang kawan yang baik dan berkualiti? yang mana telah turut memulaukan Kasih mungkin akibat termakan dek hasutan si Rindu? Sayang pun satu. tanya lah Kasih janganlah dengar cerita sebelah pihak je kan? Not good jugak ada atau menjadi kawan seperti Sayang.... Ataupun Kasih sebenarnya adalah Kawan yang Baik dan Berkualiti? sebab Kasih TAK pernah menceritakan apa apa perselisihan faham antara dia dengan Rindu pada Sayang? Kasih hanya membiarkan perselisihan faham antara dia dan Rindu terbiar macam itu sahaja, dengan harapan one day, dia dan Rindu akan berbaik semula. . mana nak sangka bila Rindu lebih bijak mengasut Sayang terlebih dahulu... sampai kini, Kasih berseorangan...


phewww~ boleh jadik novelis takk ai? hekhekhekhehh . so korang buatlah pilihan. kawan yang mana bagi korang, adalah kawan yang baik dan berkualiti? ai rasa ai pilih KASIH ;)) dan ingin menjadi seorang kawan seperti Kasih dan ingin kawan kawan ai yang lain juga jadik seperti Kasih.. cumanya ai nak betulkan watak Kasih, Kasih kene perbaiki kesilapan dia sebabnya silapnya Kasih dalam persahabatan ni,, dia tidak bersemuka dengan Rindu untuk menyelesaikan masalah ........ terus menerus Kasih yang sememangnya tidak mengambil berat apa yang berlaku... Nasihat ai pada semua kawan kawan yang mane ai kenal, yang mana kenal ai, yang mana membaca drama pendek ai ni, please jangan jadik sepertiii RINDU dan SAYANG dalam setiap persahabatan yang korang hulurkan.. jadiklah seperti KASIH ;)) yang mana tidak melibatkan orang lain dalam masalah dia..










Yang berharap bila lah Kasih nak muncul ni dalam hidup ;))
 signature ms eida

20 comments:

  1. ala nak kawan yg boleh berkasih sayang..tapi serius ckp..akak xde bestfriend dari dulu sampai skrg nie..yang ade kawan gaduh je...itu pun nasib laki sendiri..takde dia..takde la seri!ehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe.. kalau berkawan dengan hubby lebih baik, xyah ade kawan lain pon xpe kan kakkk ;))

      Delete
  2. Betul tu.. kalau eyza pun sama.. kawan yang baik dan berkualiti adalah Kasih.. eyza pun pernah alami pengalaman yang sama.. tapi, Alhamdulillah... sekarang ni semua dah berbaik sebab masing-masing dah sedar kesilapan diri.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian kasih tapi kalau ida jadik kasih aku dah tak heran kawan macam tu. HAHHAHHAHA

      Delete
  3. kawan... hurm.. makin dah berusia ni makin kurang kawan pulak rasanya. ahaha.
    takpe lah. apa pun kita kembali kepada 'berkawan lah kerana Allah, nescaya hilang semua rasa gundah gulana'
    cewah! poyo ah.
    Kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde poyo lah kekda.. mmg itulah sebetulnyaa.. xyah diagung agung sangat kawan tu, lama lama makan diri. berkawan dgn yang SATU ni , bless ;))

      Delete
  4. hurmm tell the truth eida, sue takde kawan yang betul2 baik..betul2 rapat.. ade sorg je kawan since duk asmara form4 &5 dlu, dia paling rapat smpai skang..kitaorg penah keje sama2 dlu.. tapi setakat rapat camtu je.. ni dh lain tmpat keja, jarang jmpa pun..n sometimes borak kat chat.. tak tahula sue susah nak rapat dgn org atau camne..huhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hukhukh... sedar tak sedar rupanya takde ehh? ada terjejas hidup tak xde kawan rapat ni? xde kan? so , sue teruskan laa hiduppp ;))

      Delete
  5. lamenye ida senyap..bz ye?
    semalam tgk kt ig ummi qi psl review food..xsabar nk bace entry korg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah busyyy sikitt ilaa ;)) tapi ida ade je. blog je tak berupdate HAHHAHA. aah smlm ade food review. nanti ida update k.. nnti try la makan sane. sedap!

      Delete
  6. Adik eida yang comel,
    Ya Allah entry ini sgt2 buat Umi Qi rasa pernah alaminya...penat sungguh nak jaga hati bernama "Kawan ataupun Sahabat"....kadang2 bila kita bertegur cara elok2 dikatanya kita macam2 kt belakang...walhal kawan itu cerminan diri juga...siapa kita kan nak ckp kita semua betul dan elok...mcm Umi Qi...until now mmg takde kawan dan sahabat yg betul2 rapat...semuanya kawan mcm biasa....dulu masa sekolah ada lah...tp bila msg2 berumah tangga senyap tanpa khabar berita...hmmmmmmm....dik eida...pendapat Umi Qi kawan yang berkualiti ialah kawan yg boleh jadi cerminan diri kita, terima diri kita seadanya tanpa membanding2kan ngan kwn lain, jgn sisihkan dia...jgn berdendam atau touching perkara2 yg remeh temeh...lg satu teguran antara sahabat adalah sgt penting...agar kita pergi ke mana-mana pun org suka...dan Umi Qi berdoa agar 3 sekawan yang eida nyatakan tu cpt berbaik semula...aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang lebar umi qi komen. gigih ida baca! hehehe............ yup! setiap apa yg umi qi ckp, tepat!

      Delete
  7. skrg bkn seng nak cari kwn yg btul btul kwn kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul. kalau ade tu, jagalah baik baik yeee ;))

      Delete
  8. kalau dah namanya kawan memang susah sikit nak percaya..itu pengalaman saya la..tak tahu la mungkin silap pilih kawan.tapi bagi saya cuma mak ayah dan pasangan kita je yang setakat ni saya percaya..kawan ni tak sentiasa dia dengan kita.jadi tak yakin pun dia akan terus bersama dengan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman orang lain lain kan.. kalau itu buat awak selesa, teruskan. hehehhehee

      Delete
  9. tak besttt la nama kasih rindu cinta ni. sweet sangatt nama. :p
    haaa yaya nak jadi bintang, bulan dan matahari. ida nak jadi ape? hahhaahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa.. sweet suwett laaa best yaya................... hikhikhik... ida nak jadikkkk bintang laaaa. cantikk kehkehkehkeh

      Delete
  10. tapi mmg susah nak cari kawan yang macam kasih... kebiasaannya kalau ada salah faham... tau2 baik buruk kita (of course yang buruk lagi banyak) akan diceritakan kepada orang lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. opkos kakk !!! HAHAHAHHA manusiaaaaaaa........

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page