Thursday, April 17, 2014

Cara Mengira Kalori yang diperlukan sehari



last entry dah tahu apa yang boleh makan, apa yang kene kurangkan kan? tapi ai LUPE nak ajar macam mane cara mengira kalori yang diperlukan oleh tubuh kita dalam sehari. itu penting supaya kita TAK makan secara berlebihan. sila ikut limit anda. dulu kan, ai selalu gelak orang makan ikut kiraan kalori, sekarang ai menyesal! rupa rupanya makan ikut kiraan kalori adalah yang TERBAIK untuk badan kita ;)) kesian badan kita. kita bagi die muatan lebihhhh kat dia kehkehehkeh




CARA MENGIRA KALORI YANG DIPERLUKAN OLEH TUBUH SETIAP HARI:
UNTUK WANITA:

*BMR = 655 + (9.6 x berat badan(kg)) + (1.8 x tinggi(cm)) - (4.7 x umur)


**lepas dapat jumlah BMR ni, korang kena darabkan dengan DCR (Daily Calorie Requirement)
*DCR adalah seperti berikut:
-untuk individu yang kurang senaman/tak senaman langsung/buat kerja pejabat = 1.2
-untuk yang aktif sikit2/senaman 1-3 kali seminggu = 1.375
-untuk yang aktif /senaman 3-5 kali seminggu = 1.55
-untuk yang sangat aktif/senaman 6-7 kali seminggu = 1.725
-untuk yang terlampau dan teramat aktif/kerja dan senaman berat setiap hari/senaman 2 kali sehari = 1.9


okay, ni contoh pengiraan kalori yang diperlukan oleh seorang wanita: (ai bagi contoh ai punya)situasi ai begini, berat:62kg,tinggi 155cm,umur 28 tahun, aktif sikit2/senaman 1-3 kali seminggu


so, BMR ai adalah = 655 + (9.6 x 62) + (1.8 x 155) - (4.7 x 28) x 1.375 = 1921.7
jadi kalori yang diperlukan oleh ai adalah 1921.7 sahaja sehari...kalau ai nak turunkan berat tolak lah dalam 500 kalori. so ai kene menjaga kiraan kalori pemakanan ai around 1421.7 sahaja !!! 

**nak mudah, sila bahagi dengan berapa kali kita makan sehari? contoh ai makan 3xsehari kan? so below 500 kalori setiap kali ai makan. ye? boleh ke? kita try eh! hikhikhik





CARA MENGIRA KALORI YANG DIPERLUKAN OLEH TUBUH SETIAP HARI:
UNTUK LELAKI:

** BMR = 66 + (13.7 x berat(kg)) + (5 x tinggi(cm)) - (6.8 x umur) x DCR (DCR sama macam yang dinyatakan di atas) selamat mencuba !




p/s : korang dah kira? meh share berapa kalori yang korang perlukan dalam sehari? ;))









Yang nak kira mulai hari ni! HAHA puiii

 signature ms eida

12 comments:

  1. Ok ieda thanks share..nk kira jmlah kalori yg akak perlu dlm sehari

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome kak ;)) kira kira jgn tak kira. hehheheh

      Delete
  2. i need 1740.33. So kalo nk turun berat, kena makan kurang dari tu. Kalau tak silap i, nak kurangkan makan jgn sampai kurang dari 1200 kalori sehari kot.. kalo kurang sgt, nanti body ingat kita tgh starving, so dia turunkan metabolism kita....which is not good... we need metabolism yg tinggi utk bakar lelemaks ni :-) correct me if i'm wrong ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! ida nak follow 1421.7 je.. xnk lebih! hukhukhuk

      Delete
  3. hai awk...kita punya trademark travel mcm sama..kebetulan sungguh kan..hehe

    saya tak pandai la nak pahamkan hal kalori2 ni..hehe..sebab tu gemok :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. haii tu la same pulak kan. hekhekehke.... xpe xphm xpe. ida dulu pun tak paham. skrg pun bukan pandai sangat .. janji kita makan ikut kalori badan kita nakk ;))

      Delete
  4. SEMOGA CEPAT2 DAPAT BABY.
    JOM JOIN GIVEAWAY KU. TARIKH TUTUP 30 APRIL

    http://kasutkaca15.blogspot.com/2014/04/giveaway-saya-nak-skirt-free-itu.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnn tenkiu... InsyaALLAH ada kesempatan ida join yekk ;))

      Delete
  5. Dulu pernah diet kalori tapi susah :'(

    ReplyDelete
  6. dh kira,tp x jd apa pon.cane tu.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kira, folow la berapa kalori ituewwww. HAHAHHA

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page