Thursday, April 17, 2014

10 makanan Malaysia yang MENGGEMUKAN






~10 makanan Malaysia yang MENGGEMUKKAN~


Ramai orang suka makan. Ai pun suka makan. Tak makan adalah satu KERUGIAN NIKMAT yang paling besar! HAHA Ai sedang berdiet tu yang sibuk meng-goggle pasal nutrisi.. Korang tahu tak,  kandungan setiap makanan yang dimakan - kalori, nutrisi, lemak, dan segala yang terkandung dalam makanan tuu? Dan ini yang paling mustahak, makanan yang menggemukkan kita dalam kita TAK sedar. bukan tak bagi makan langsung, kita kurangkan portion semasa pengambilan, kannnn ;))




1. Nasi Lemak
Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak(mengandungi karbohidrat, protein, lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau korang makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong (170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak? kuikuikuiii.. jadiknya? makan la sebulan sekali jeww  ;p



2. Roti Canai
Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau korang makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya korang nak makan apa pulak? Lari 10 km dulu baru boleh makan lebih sikit!:) kehkehkehkehh. so kurangkan makan roti canai berkeping kepingg  ;p



3. Nasi goreng
Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang khasiatnya. Ada kurang situ! ai selalu masak nasi goreng. hmmm kene kurangkan dah ni. sorry hubby! mihmihmih



4. Ais krim
Sedapnya dapat ais krim, lagi lagi dengan cuaca panas di Malaysia ni kan? Tetapi ingat! Ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori - dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu? HAHA jangan TAK tahu stok aiskrim berbakul bakul dalam peti ais ai. waduhhhh kene tukar habits ni! sorry lagi sekali hubby! kehkehkehe




5. Burger
Kaya dengan karbohidrat, protein (patty), lemak. Satu hidangan burger 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori? sila jawap korang.... ai makan burger seminggu sekali, pastu paksa diri lari atas treadmill selama 20minit pun TAK mencukupii hukhukhuk sadis!



6. Mee kari
Hidangan mee dengan sup kari, santan. Menyelerakan! Kaloril lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori. 

 mee kari hari tu ai dah bedal. TAK sedap, hubby habiskan. 
so lemak pergi ke hubby HAHHA




7. Makanan bergoreng
Rata rata kebanyakan makanan bergoreng.Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) kadang kadang pakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh elakkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)



8. Whole milk
Susu penuh krim ini sememangnya tak elok utk kita weiii! Kandungan lemak sangat tinggi dan walaupun ada memberikan kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. . ai sekarang beli susu rendah lemak jeww.. kehkehkeh




9. Roti
Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tak makan nasi tapi makan roti berkeping keping, alahaii same je laa..  Somehow, roti pun high in fat dan karbohidrat. Sekeping pun dah 80 kalori. Kalau nak makan roti boleh cuba roti wholemeal. Satu keping baru 50 kalori.
 
 ai sekarang dah tak makan roti potong gardenia tu ha, beli pratha kalau nak makan roti, tapi skrg baru ai tahu, ade jual pratha wholemeal. kehkehkeh. nak try ah!



10. Mayonis
Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori dan 40 gram lemak. Ai dah kurang dah dengan si mayonis, cheese semua ni. sebab tu lah penternak tegar lemak! ntahhh kawwww


 
Jika korang kan, makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang korang ambil itu menggemukkan diri sendiri. Jadi kita harus kawal pemakanan dan tahu bagaimana sukatan kalori setiap hari. Atas alasan? bukan sebab nak kurus, tapi dalam masa yang sama untuk khasiat diri sendiri untuk jangka masa yang panjang.............  Semoga berjaya!


JUMLAH KALORI DALAM MAKANAN HARIAN:
-bubur kacang hijau 80g = 76 kalori
-bubur nasi 546g=203 kalori
-capati 100g= 300 kalori
-coleslaw 92g= 136 kalori
-kuah dhal 80g=58 kalori
-hamburger 113g= 262 kalori
-kuey tiau bandung 450g= 540 kalori
-lasagna 230g= 347 kalori
-makroni + cheese 240g= 478 kalori
-mee bandung 450g= 340 kalori
-mee kari 410g= 319 kalori
-mee sup 563g= 478 kalori
-mee hoon bandung 450g= 351 kalori
papadom 6g=27 kalori
-pulut 85g=185 kalori
-pasta sos tomato dan bebola daging 425g=437 kalori
-nasi putih satu setengah cawan=260 kalori
-nasi lemak bersambal sepinggan= 400 kalori
-nasi goreng bertelur sepinggan= 635 kalori
-nasi briyani berayam sepinggan= 880 kalori
-nasi ayam kosong sepinggan= 300 kalori
-paha ayam goreng= 130 kalori
- kentang lecek 1 bekas kecil= 90 kalori
-sayur kubis hancur 1 bekas kecil= 75 kalori
-burger keju 1 biji= 425 kalori
-kentang goreng satu bekas kecil= 405 kalori
-satay ayam 1 cucuk=35 kalori
-pizza berkeju sepotong = 240 kalori
-murtabak 1= 722 kalori
-cheese cake 1 potong= 400 kalori
-roti telur sebiji dan 1/2 mangkuk kuah dhal= 414 kalori
-laksa kari 1 mangkuk= 589 kalori
-nasi lemak lengkap dengan lauk= 644 kalori
-mee rebus= 556 kalori
-mee/bihun goreng sepinggan =510 kalori
-kuey tiau goreng kerang 1 pinggan = 743 kalori
-mee wantan 1 pinggan= 409 kalori
-laksa peneng 1 mangkuk= 436 kalori
-lor mai fun 1 pinggan= 422 kaloi
-nasi briyani kambing 1 pinggan= 587 kalori
-nasi minyak dan rendang kambing 1 pinggan= 664 kalori
-nasi campur dan 3 jenis lauk 1 pinggan= 620 kalori
-century egg poridge 1 mangkuk= 423 kalori
-nasi ayam 1 pinggan= 600 kalori
-nasi goreng biasa 1 pinggan = 637 kalori
-nasi claypot 1 mangkuk= 898 kalori
-sotong goreng tepung 1 pinggan kecil=630 kalori
-sup krim 1 mangkuk kecil= 375 kalori
-sundae chocolate 1 cup= 380 kalori
-pie epal sepotong= 260 kalori
-sandwich chicken salad(1 whole)= 481 kalori
-pasembor 1 pinggan= 752 kalori
-rojak buah 1 pinggan=443 kalori
-teh tarik 1 gelas= 83 kalori
-karipap 2 biji= 256 kalori
-butter/margerin/mayonis 1 sudu kecil= 45 kalori
-cendol 1 mangkuk=199 kalori
-air kelapa 1 biji= 110 kalori
-sirap bandung= 150 kalori
-milo= 133 kalori
-ikan kembong kari 1 potong 80g=67 kalori
-ikan kembong gereng 1 ekor 50g=111 kalori
-ikan kembong masak kicap 1 ekor 80g=161 kalori
-ikan kembong goreng berlada 1 ekor 80g=215 kalori
-ikan merah masak asam 1 potong 55g=113 kalori
-ikan merah goreng berlada 1 potong 50 g=114 kalori
-ikan merah masak lemak 1 potong 50g=109 kalori
-ikan haruan kering goreng 1 ekor 40 g=163 kalori
-ikan kerisi goreng berlada 1 ekor 75g=247 kalori
-ikan kerisi masak kicap 1 ketul 75g=149 kalori
-ikan tongkol masak lemak 1 ketul 50g=62 kalori
-ikan selae kunung masak asam pedas 1 potong 40g=90 kalori
-tomyam campur 1 mangkuk 355g=215 kalori
-telur setengah masak 1 biji 50g=75 kalori
-siput masak lemak 1 senduk 55g=60 kalori
-rebung masak lemak 1 senduk 60g=50 kalori
-batang keladi masak asam rebus 1 mangkuk kecil 100g=60 kalori
-labu masak lemak 1 senduk 60g=50 kalori
-terung goreng berlada 1 senduk 70g=70 kalori
-sambal ayam 1 ketul 100g=206 kalori
-kurma daging 1 senduk 100g=220 kalori
-ayam masak lemak cili api 1 ketul 120g=200 kalori
-burung puyuh goreng 1 ekor 106g=164 kalori
-kerabu perut 1 senduk 70g=80 kalori
-kerabu mangga 1 senduk 70g=105 kalori
-sup tauhu jepun 1 senduk 90g=60 kalori
-sambal burung puyuh 1 ekor 120g=172 kalori
-sambal paru 1 senduk 70g=79 kalori
-sambal kerang 1 senduk 55g=60 kalori
-kerabu taugeh 1 senduk 70g=71 kalori
-peria goreng telut 1 senduk 40g=70 kalori
-sambal bebola ikan ikan 1 senduk 106g=164 kalori
-bebola ikan goreng 1 senduk 40g=106 kalori
-acar timun 1 senduk 40g=50 kalori
-sup cendawan 1 senduk 100g=50 kalori
-nangka masak lemak tanpa kuah 1 senduk 60g=50 kalori
-lala masak masam manis 1 hidangan 55g=50 kalori
-sup sayur 1 mangkuk kecil 100g=30 kalori
-bubur kacang merah 1 mangkuk 230g= 101 kalori
-pengat keledek gula merah 1 mangkuk 150g=483 kalori
-pengat keledek gula putih 1 mangkuk 150g=503 kalori
-pengat pisang nangka 1 mangkuk 150g=246 kalori
-pengat pisang nipah 1 mangkuk 150 g=279 kalori
-pengat pisang tanduk 1 mangkuk 150g=210 kalori
-bubur pulut hitam 1 mangkuk 150g=116 kalori
-bubur jagung 1 mangkuk 150g=315 kalori
-telur rebus 1 biji =78 kalori
-tembikai 1 cawan dipotong dadu=46 kalori
-mangga 1 cawan=107 kalori
-1 sudu makan minyak=120 kalori
-1 sudu makan mentega=100 kalori
-1 sudu makan santan rendah lemak=15 kalori
-1 sudu makan santan biasa =50 kalori
-100g seafood=100 kalori
-100g ikan =150 kalori
-100g ayam=150 kalori
-100g daging merah=150 kalori
- 1 sudu makan sos=20-40 kalori

p/s : makanan2 lain boleh rujuk pada label makanan yang ditulis di bungkusan makanan.




 Source: kevin zahri






Yang suka pulak dok google pasal kesihatan ni! hihihi
 signature ms eida

36 comments:

  1. hoiii dah kenapa dari no.1 hingga ke 10 tu haku suka??kekekeke.....
    yg tu la sedap nyer pun...hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahahha sedap kan...................... sabo sabooo.. marilah kita mengurangkannnn.. eat smart! puiii cakap ke orang ida ni kekekeke

      Delete
  2. lantak situ la lemak, yg penting mknn itu sodap..wahahahaahaha...lps mkn kita joging drpd umah kita smp ke the mines yerk ida.. ahaahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lantak kan? hahahha nnti jadik lemak tepuuu weiiii lagi susahh kehekhekeh.... mampuiii jogging ke the mines muahahhahahha

      Delete
  3. kebanyakan adalah makanan harian..mmg susah nak ubah cara pemakanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpeee.. tapi kite cube selagi boleh yee ;))

      Delete
  4. Wahh semua nmpk sedap kan? Tp effect dia boleh buat badan kite BOOM..!! hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BOOm BOOm kebababbbooooOOOOmm kehkehekhkeh

      Delete
  5. semuanye sedap2..camne...sob3

    ReplyDelete
  6. Eida nasi lemak tu wajib tuk brekfes dulu2 rajin la jgk mkn oat pagi2 skrang jgn hrp nk mkn..nmpk gaya kena start blk mkn scr sihat..kurgnkan kolestrol katanya..nekad nekad!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida dulu punn WAJIB nasi lemak ayam tapi skrg nan hadooo.. nyahh kau nasik lemakkk... seminggu sekali jawabnyee hukukukhuk tak leh tingal terus, rugi nikmat makan! hehehhee

      Delete
  7. nasi lemak, roti canai feberetttt tu..hukhuk...patut la makin comel :-P

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Eida, waduh2... tergamam baca segala kalori. adoiii ntah berapa banyak lemak dah bertepu kat badan ni. heehehehe singgah menabung digi sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila... hekhekhek.. sheila xpe makan berdua kan.. kene mkn byk2.. pas bersalin diet balik ehhhh hehheee

      Delete
  9. sume di atas mmg sedap belaka.....apa pun tak bleh ;)

    ReplyDelete
  10. jaga portion...jaga portion...jaga portion... (kena ingatkan diri sendiri sebab slalu terbabas... huhuhuhu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaga jaga jaga. segenggam jekkkkkkkkkkkkkkkk HAHHAHA

      Delete
  11. dulu rajin jugak kira kalori. sekarang malas pulak. tapi betul, dengan amalkan makanan kurang kalori (kena calculate bmr semua bagai tu) insyaaAllah memang boleh turun sekilo seminggu kalau ikut betul-betul. semoga berjaya! and thanks for sharing this info!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekeeee? waahh ni lagi semangat ida nak berkira. HAHHA

      Delete
  12. jenuh la kalo nak mengira kalori..sumer benda takleh makan..
    rugi tu tak merasa nikmat makanan..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh makan zee cuma kurangkan jeeee.... hehhehe

      Delete
  13. Ieda sama mcm akak skang mkn roti paratha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu je nak menggantikan nasik sekali sekalaaa ;))

      Delete
  14. Setakat ni mmg xpenah rajin kira kalori stiap makanan yg ambik. sbb dsr pmls.haha
    tp biase nya yg high kalori tu la yg kite sukee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekke kann high kalori lah plg sedapp.. tapi kene jugak kira sekali sekala... kang badan bam bam bamm.. xmooooooo huuu ~

      Delete
  15. alamak..yang sedap tu la yang menggemukkan..

    ReplyDelete
  16. ohmennn! nasi lemakkkkkkkkk favvvvvvvvvvv woooo

    ReplyDelete
  17. hahaha semua tu my peberet.. adoii.. kne kawal... :'(

    ReplyDelete
  18. Akak dh kire ieda jmlah kalori yg akak perlukan sehari..1400++

    ReplyDelete
    Replies
    1. so kak kene makan below tu yekk.. jgn lebih ! hehehhehe

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page