Monday, March 24, 2014

XPDC Gunung Datuk, Rembau Negeri Sembilan

 

 puncak Gunung Datuk



lagi naik gunung yeayy ! best pulak keluar peluh berjurai jurai ni... badan jadik lebih sihat rasanya. perubahan yang ketara ai rasa badan is ringann.. hmm kene kerap lagi daki gunung lah jawabnyeee kuikuikuii bukan untuk sihat sahaja, tapi dalam masa yang sama, its help me a lot dalam penurunan berat badan. kannnn ai dalam challenge 90 days. heeee 

 yeayy finally im here ! Gunung Datuk weiiiiiii  ;))



15Mac2014 Sabtu, gunung yang diteroka adalah Gunung Datuk di Rembau Negeri Sembilan.. buat COHAN ini adalah kali pertama ke sini. tapi ada juga ahli yang sudah berpuluh kali dah sampai ke puncak Gunung Datuk ni. . secara automatiknya, dia adalah guide kita untuk XPDC Gunung Datuk ni... seramai 15 orang ahli COHAN yang menyertai XPDC Gunung Datuk ni. Tujuan utama ke Gunung Datuk ini untuk menanda aras ketinggian. Ketinggian dari aras laut Gunung Datuk ni adalah 870meter. ni kerja Presiden dengan ahli jawatan kuasa yang lain la.. yang ai tahu ai kene daki daki daki dan dakiiiiiiii gunung tuuuuu... 

 apesal ai tepek gambar dia besar kemain? haaa nak bagitahu, ni Man. tak pasal2 jadik guide ke Gunung Datuk sebabnya, dia je yang dah pernah sampai ke Gunung Datuk ni.. dia buat Gunung Datuk ni macam trek nak jogging je.. ececececece habis semua orang dia tinggalkan kat belakang, hampehhh punya guide ! kakhakhakhakhahhh




okay mari bermula ceritanya.. kitaorang gerak dari rumah pukul 7am. sampai di kaki gunung pukul 9am. untuk masuk ke kawasan Gunung Datuk ni, kene bayar permit RM5/seorang. start naik dalam pukul 9.45am. untuk hikers tegar , Gunung Datuk ni mainan diaorang je. dalam 2jam dah sampaii kott atas puncak. tapi bagi ai? hancus... muahhahahahha.. ai jalan je slow slow. trek dia? mencanak naik okayyyyy !! penuh dengan akar kayu batu besar besar heyy saborrrr jelaaaaaaaaaaaaaaa . . tiap kali naik gunung mesti tengah tengah jalan tu ai akan menyesal.. kahkahkahkahhh.. "kenapaaaaa laaaa aku pergi join daki gunung niii.. kan bestt tidoo je kat rumah..."  huuuuuuuuuuu ~  Gunung Datuk, ai ade one word to u.. Naik Satu Penyeksaaan. Turun Satu Penderitaan. kahkahkahkah.. bila korang sampai di Gunung Datuk ni, tahu laa apa maksudnyaaaa huuu ~

bergambar sebelum start mendaki...
 ada 15 orang, mane lagi sorang?
 haa hubby ai laa.. dia tukang tangkap gambar ni hehehe
(3org pempuan, 12org laki laki)

Bayaran Permit Memasuki Hutan Simpanan Kekal 
Gunung DatukRM5/seorang
Anything boleh call Pejabat Hutan Tampin, 06-4413 346

 Jimi Saito & hubby  ;)) jadik sweeper untuk XPDC kali ni . . banyak berjasa nii sebab tak ramai boleh MAMPU jadik sweeper kekekkee

 mungkin dah penat sangatt kott, macam macam aksi yang timbul kekkeke
tapi orang kata, kalau penat, peluk la pokok. sebab pokok sejuk? ye keeee
sayang, baik yu pelok ai. hikhikhik

 hoiii trekkkkk kaw.. kemain canak ann ann annn
(sayang..... beg kenapa tu? tercabut dah ehh.. huuuu~)

lagi satu mencanak. rumput kering banyak. bikin ai nak tergelincir jeee.. huhu

 Eyuh gigih naik setapak setapak setapak. ;))

maafkan tuan camera sebab tangkap pic goyang. pic goyang dalam hutan tu biasa. hehehe
(ada dalam gambar : Azizi + Mr.P + Cast + Ayeen + Yus)



even satu beg pun ai TAK bawak, tapi rasanya heyy semput aaaaaaaaaa.. cuma this time better than Gunung Nuang last time tu. ai tetap moving walaupun ai penat, walaupun ai slow. hmm ade peningkatan. hikhikhik . . tapi ai salute aaa pada hubby, dia follow jee ai dari belakang even beg die berat kot HAHA sabar eh sayang... nanti kalau ai dah jalan laju, kita speed same same k. okkkk berangan! puiiii

 selama 3jam trek dia macam ni je.... kesian kaki weii hukhuk

 belanja terapi #1 
kaki posing walaupun penat, senyum itu WAJIB HAHA
(me + Eyuh)



untuk sampai ke puncak Gunung Datuk ni, landmark dia, batu besar gile. bile dah sampai batu besar gile tu, makanya nak dekat laaaaa tu... hati berbungaaa nyee bile nampak si batu besar nii.. yeayyyy ! sampai kat 2nd peak tu, ai ternampak satu lagi penyeksaaan. tangga !!!! bukan sebarang tangga weii. tangga tu hanya di ikat dengan kabel ape ntah di celah celah batu besar untuk ke atas puncak....... mak aiiiiiiii.. seram sejukkkkk kakiii nak kene panjat si tangga ituew?? nak tak nak, hati kene kental untuk panjat. ai jenis TAK gayat tapi bileee panjat si tangga tu boleh lak bergoyang goyang, heyyyy mak terus seram laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gedik punya tangga!!! nasib laa ada diaorang ni yang tolong pegang tangga tu. kahkahkahkah.. hilang macho ai. kekkekeke . .

 diaorang ni dah sampai lama sikit dari ai. ai kan jalan lambat kekekkeke.. 
pernah dengar, biar lambat asalkan selamat? huuuu~

\
masa ni ai baru je sampai kat kawasan batu besar tu... 

 
 terus kene paksa naik tangga ni. tangga ni tak tinggi sangatt tapi dia bergoyang tahukkkkk!!
sib baik ade Cast kat atas tu tolong pegang kiri kanan tangga.. heee~
orang lain buat ape? tangkap pic kitaorang jee!

lepas settle tangga tadi, ni haaa ada tangga lagii untuk ke batu puncak Gunung Datuk ni.. ape hal banyak sangatt tangga niii woiiiii....... ai is redhaaaaa . . redha redha pun sempat peace yawww kekekkeke



sampai puncak tepat jam 12tengah hari. ye tengah panas panas terik kaw berada di atas puncak Gunung Datuk ketinggian 870meter, tergamam tau !!! santekkkkkkkkkkkkk sangatttt.. angin kuat. sebelum pergi ai risau sangatt jerebu akan menghalang keindahan atas puncak ni. tapi tidak. langit clear sangat. xde jerebu. cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaa pemandangan atas puncak Gunung Datuk ni.. siyes weiiii.. banyak banyak gunung yang pernah ai teroka, Puncak Gunung Datuk paling cantikkk !! kiranya berbaloii laaaa usaha mendaki bagai nak rakkk tadiii kan.. sebab bila tiba kat puncak itu satu KEPUASAN yang tak terkira hebatnyaa ;)) apa je aktiviti atas puncak? bergambar aaaaaaa. rugi laaa dah berpenat lelah tak nak posing? satu kerugian besar tahukkkk.. satu jam lebih kitaorang berada atas puncak ni. memang posing tak hentii.. yang berselfie berselfie. yang jadik cameraman pun ade. yang tukang posing itu WAJIB. kekekkee..

 batu besar kat puncak ni. lawa kann korangggggg pemandangan diaaa ;))

 sekali sekala dating atas puncak gunung pun cara gak kan? heee~

 3 Cohanian Gegirl

 suka gileeeeeeeeee gambar niii !

 kekekkeke.. macam pernah nampak tak posing ituew? hihi

 belanja terapi lagii. ples jangan muak! ai nk tunjuk betapa cantiknyaaaaa Puncak Gunung Datuk niii. heeeeeeeeee~ pergi la sini pergi laaaaaaaaaaa  ;))

 anginnnnnnn kemari kaw.... kahkahkahakhahh kurus nye mamat ni! ehem

 sampai puncak tido ke ? 

 suka gile gambar ni. nampak macam lukisan jewwww hutan hutan tuuu

 haaa ples ehh ehh jangan tiru aksi Mr.P ni. dia ni memang. orang berderau jantung , die senyum senyum simpul pulak.. pok kang.. HAHA

 sebelum turun, mari kembali ke tujuan asal kita. iaitu menanda aras ketinggian. 
tu diaaa sampai kene berdukung bagai.. hee~ actually COHAN tanda aras start dari 
aras 200meter, 400meter, 600meter dan puncak ;))

 tanda aras 600meter dari aras laut. Jimi & hubby gigih memaku. kekeke

 ini tidak adil tidak adil bagi kuuuuuuu.. mane pic ai?
 hukhukhuk


ok ok dah stop laa upload pic puncak. kang korang meroyan HAHA... tapi siyes memang cantikk..... heee ~ dan kalau ikutkan tak nak turun lagi tau, tapi orang kat bawah tu dah terjerit jerit panggil turun. heyy kacau daun betul laaaaaa.. hukhukhuk . . disebabkan ramai yang lapar dari ramai yang nak turun cepat, kitaorang decide makan alas perut dulu............... ye perut lain lain yek. yang boleh tahan lapar sampai ke kaki gunung tu bagus la.. tapi kita dah datang bergroup ni, harap maklum sila fikir sekali perut orang lain.... perut kan tak samaaaaaa......... jangan pentingkan diri sendiri yekkk kekkekekeke

start turun gunung pukul 2pm. turun ni satu penderitaan tahukkkkkk.. banyaknyee akar kayuu yang kene kita langkah. dah la kaki macam segan jeeee tak mau langkah daaaa. hoii sakit ibu jari tahan tauuuuuu.................... tapi ape jua cara yang ai cuba turun lantak aaaa janji sampai kat bawah kahkahkahkah... nak dijadikan cerita best lagii, tengah tengah jalan tu boleh pulak hujan lebatt................ nak nak pulak tengah tengah hujan tu ade yang sibuk karok.. ai syak hujan turun sebab suara beliau. kekkeke ... bestnyaaaaaaaa mandi hujan dalam hutan............. lamaaa gilee tak rasa macam ni.. last rasa masa naik Gunung Ledang 2010.. kekekekeke... tersenyum simpul ai teringat balik kenangan time tu. heeee~

 pelancong korea. hekhekhek

 satu penderitaan

 turun pakai tali. sib baik ade tali. tempat yang xde tali tu?
 pandai pandai sendiri laaa gamaknyeee huhu

 take 5, take 10 take la berapa banyak take pun. janji selamat sampai bawah.. heee~

 ohsem gambau ni. ai loike muah muah



sampai kat kaki gunung dalam pukul 4pm. dua jam masa yang diambil untuk turun berbanding tiga jam untuk mendaki... hmmmm... masa ai sampai, dah ade group COHAN yang dah sampai. diaorang laju. hebakkkkkk !  lepas berehat kitaorang terus blahhhh cari kedai makan.. lapaaaa ouhhhhh....................... lepas makan terus masing masing berpecah balik rumah. sampai rumah ade la dalam pukul 7pm kot... azab gunung dah lepas, ni menanti azab naik tangga tingkat 4! khakahkahkah.. paling azab weiiiiiiiiiiiii.. sampai umah mandi terus ZZZzzzzZZzzzzz . . itu sahaja cerita XPDC kali ni, jumpe next XPDC korang !

plate yang digantung di puncak Gunung Datuk. kalau korang jumpe plate ni, 
COHAN punya tau tau. heeeeeeeeee ~
(mane name ai carikkkk ples)


XPDC Gunung Datuk,
Guide Man 
Mr.P
Assassin
Jimi Saito
Ramli
Ayeen
Castello
Sham
Azizi
Tok'Ban
Zul
Ginta
Me
Eyuh
Yus



#COHAN ( Challenge Of Hiking And Nature)







Yang TAK sabar next XPDC puiii  HAHA

 signature ms eida

25 comments:

  1. Assalamualaikum Eida. wahh best gila. rasa tenang tengok gambar atas gunung tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila...... kann tenang kannn cantik sangattt niii ;)

      Delete
  2. woww..best2..cantik gle pemandangan..tp gayat pun ade jugak tgk gambar kt puncak tu..tambah2 gambar mr P tu..huiii gerunnnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha mr.p tu berani matikkkkk punya olang.. kekekekke.....

      Delete
  3. penah naik 3 kali gunung datuk ni...
    sebab my school dlu dekat je ngn gunung ni...
    tp dlu time skolah xde nye nk snap2 ni...rugi oihh..hahha
    tp part yg takut nk naik tangga tu la kan...
    sis xamik pic tapak kaki tu ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg lagi cantikkk naik lah skrg ieylaaaa.. akak tak amik pun sebab tak heran dgn tapak tu.. dok ralit dengan selfie atas gunung kekekkekekek

      Delete
  4. Wow!!! Gila best!!!!! Teringin ena nak mendaki macam ni, tapi hari tu naik bukit cherakah pun dah tak larat. Sob sob sob.. Apapun semoga akk berjaya mengurangkan berat badan dalam masa 90 hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukit cerakah ?? bukan naik dengan basikal je kott? meh laa ena..... okay wish me luck ! ;)

      Delete
  5. wahhhhhh btl2 dkt umah MIL sye..... sye pon x pnh smpi2 lg... terorrrr la.. eida...

    ReplyDelete
    Replies
    1. teror celah maneee zilaaaa weiii.. hahhahahahhaha semputtt kot naik atas kekekke

      Delete
  6. ngerinya gambar² kat batu tu cam curam ... ke sebab kamera amik dr atas .. mmg satu kepuasan kalau daki gunung ni .. hilang penat klu nampak pemandangan yg indah kat puncak

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah kak.. memang batu batu tu curam. sebelah batu is gaung terus kekke.. kalau salah selfie ke gaung lah kitee semuaa huuuu ~

      Delete
  7. bestnye! kitorang pernah buat camp kat situ..tapi tak pernah naik sampai atas..huhu
    http://eykabaha.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak naik puncak ? bukan camp dah dekat ngan puncak? rugi aa tak naik atas .. bapak lawa kott hehehhehe

      Delete
  8. kagum dgn org suka panjat memanjat nie... :) bagussss dik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kagum? wahh ayat akak tak tertahan ida dengar kekekeke.............

      Delete
  9. eh eh..tadi baru baca blog Travel My Way pun psl naik Gunung Datuk ni.Igtkan korag sekali naik..

    seriau tgk tangga tu...hhohoh..tp puas la smp atas view cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa tak sama pun.. travel my way tu naik 16mc.. team ida naik 15mac. heeee......

      Delete
  10. Seronok la.. boleh bergambar bagai sebab keesokan hari nyer hujan je memanjang masa tgh naik dan turun.. nasib baik la masa kat puncak tak hujan.. btw bagus jugak naik sehari lepas korang kalau tak tak de la papan tanda tu hahahaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi mencabar kott naik turun dlm hujan style .. hehehehhe.. meh aa join kitaorang naik gunung lagii, kekekkkeke

      Delete
  11. Best buat aktiviti mcm nih tp akak dh xleh lasak lasak lg atas sbb kesihatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa yeke kak... xyah la kalu gitu. rest je kat umah heheheh

      Delete
  12. Best buat aktiviti mcm nih tp akak dh xleh lasak lasak lg atas sbb kesihatan

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page