Friday, March 28, 2014

Resepi Prata Chicken Yang Paling Senang !

 

lameee gila kott tak post entry makanan dekat sinii. entry resepii .. kannnn.. rindu takk korang dengan resepi ai? muehehhee.. ni nak mengaku ni, sekarang ni zaman MALAS ai masak. semua talaa ke kedai jeee.. penat la balik malam malam nak masak, makan dua orang je.. kekekeke.. ai ok je kalau tak makan malam, lagi ai suka! leh diet ! khakahkah cumanya ai kesian dekat hubby.. udah la kurus, lapa, bini tak nak masak , kesah nak diet je.. laki terabai. kahkahakhahhh.. so, gigih ai cari penemuan resepi baruuuu untuk elak ai kene makan nasi malam malam hari tapi dalam masa yang same , hubby ai is kenyangggg walaupun bukan dengan nasi malam malam hariii kekekekke . . paham tak korang apa yang cuba ai sampaikan ni? mihmihmih.. dah laaaa jom kite try resepi ni ! simple kacang goreng jeww.. pejam mata dah siap! yeayy makan !


Jom try Resepi Prata Chicken yang paling senang ni ! senang tahap mak bedah.. semalam satu hape barang pun xde kat rumah. so semuanya ai baru beli. tahukk? gigih taknak makan nasi punya pasal sanggup buat menatang ni maghrib maghrib harii ... ai estimate repesi ni hanya makan masa 30minit je nak buat. see... dah la senang, cepat pulak tu.. heeeeeeee ~ 


Bahan bahan
1. Isi dada ayam (perap dengan madu + black pepper)
2. Sayur sayuran (ai guna tomato ceri + salad sahaja)
3. Mayonis + Thousand Island + cheese
4. Prata (ai guna brand KAWAN)

 
 ni isi dada ayam ai perap dengan madu yang ade kat rumah dengan black pepper. gaul gaul rata. biarkan kejap. then baru grilled atas non stick pan . sepatutnya TANPA minyak tapi ai letak jugak la sikit minyak tapi ai guna olive oil ;)
(sihatt takk menu ai. kekekke)


 ai guna dua sayur ni je. kalau korang suka macam macam jenis, just add on ok?
 see bawang pun ai tak letak. malas HAHA..kalau nak letak bawang, letak bawang holland k basuh sayur dan potong tomato ceri tu....


 last sekali baru panaskan Prata korang. just letak atas non stick pan dan salai je.. eh salai ke panggil? sebab tak de isi minyak ape pun nii.. api perlahan yekkkk. agak agak dah kekuningan, angkat terus


 macam mane ai susun? meh nak ajar
1. mula mula atas prata tu korang sapukan mayonis + thousand island ( tak letak pun xpe ikut suka tekak korang laaa)
2. letak salad. cheese (hubby suka cheese)
3. campak campak tomato ceri  dan ayam grilled
4.  bungkuskan prata korang, settle !


 tadaaaaaaaaaaaaa ! ni lah die Prata Chicken yang paling senang ai rasa. hehe~



memula ai nak buat, hubby tak berapa suka. ye la hubby kan. die dengan nasi tak boleh dipisahkan. ai je baru nak clash dengan nasi ni. kekeke.. pastu ai berkeras jugak nak buat. hee~ well ai kan kepala batu degil. tapi percayalahhh ai berdegil mesti bersebab. and guess what? hubby makan sambil jilat jari tauu.. sambil thumb up die bagi kat ai ! sedap sedap katanya.. suh buat tiap tiap malam pun xpe.... elehhhhh.. tu laaaaaaaaaa dont judge book by its cover. kekekkeke. walaupun prata ni simple tapi ai rasa cukup khasiatnya. dia ada salad ayam grilled roti prata tu sendiri. menu diet berkhasiat jugak ni.. cumanya dekat prata ai, ai TAK letak la si cheese, mayonis semua tu. hanya prata, salad dan ayam sahaja. siyes kenyang macam makan nasi .. try lah korang ! heeeeeee~ *perasaan tak ai tak letak lgsg si garam* heeehehe



Selamat Mencuba  ;)
*oh ya idea Prata Chicken ni ai amik dari resepi
abah careno tapi ai olah ikut selera tekak ai. heee~







Yang lepas ni nak tukar daging pulak heee,
 signature ms eida

34 comments:

  1. Assalamualaikum eida... terliur sheila tengok. nak rasa sikit daa. hehehe... semenjak dua menjak ni ramai orang rajin masak prata ni.. nak buat sendiri tapi malas nak beratur kat econsave kihkihhh. nice resepi eida ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.... rajin masak pratha? ni je yg paling senang sheila.. ida makin malas skrg HAHA

      Delete
  2. hahahaha... u rajin skit sbb ade perap2 bagai... kemain... i goreng jer... x rajin nak perap n bakar.. malas nak basuh kuali ajaib tu... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. perap ok jekk janji taknak goreng.. minyakk not good HAHA

      Delete
  3. Lagi senang kalo ko campakkan seketul dua wrap tu kat akak...lagi senang keje akak...miahahaha,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahahhahhaa kalau main campak campak ntah sampai ke idok umah akak tu kekkekekek

      Delete
  4. Thanks ida! I memang suka resepi yg simple n sempoi... Tak kecah dapur pon nk buat... thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangatt tak kecahh resepii nii.... selamat mencuba hehhehehe.. ;)

      Delete
  5. Menarik boleh audit dan buat halal DA ni.

    Ikhlas,
    profhariz.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat audit dan buat halal ? tak pahammmmmmmmmmmm

      Delete
  6. Tu dia.. buakn main meriah pemakanan dia dirumah..
    Abis terliuq petang2 nie hahahaaa... btw thanks for share the info :D

    ReplyDelete
  7. pergghhh..sedap and sihat kekdahnye ni kak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn hekhekhek.. buat la ieylaa.. simple je k..... hihi

      Delete
  8. idaaaaa kenapa kau tayang gambar ni..laparrrrrr -.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaa.. mila kau dah kenapa tengok time lapaaa kekekkekeke

      Delete
  9. ahhh lapar perut ni...sabar.tgh program diet.

    ReplyDelete
  10. Huishhhh dapnyaaaaa.. Memang sangat mudah... dah lama tak makan prata chicken ni.. boleh try buat nanti.. hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa terai enaaa jgn tak teraiii kekekkekeke

      Delete
  11. Boleh cuba nih....akak suka prata sbb sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa cuba kak jangan tak cuba.. senang gler nii.. sedap pulak tu.. eh eh terpuji diri sendiri pulak kekekkeke

      Delete
  12. senangnya.. yg penting berkhasiat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu tuk diet kak.. plus tuk orang malas cm ida kekkkke

      Delete
  13. wahhhhh i must tryyyyyy meleleh tengokkk hehehhee

    ReplyDelete
  14. Lepas ni nak cuba resepi ni pulaks

    ReplyDelete
  15. ok..senang je..nnt nk try buat..tq idaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memey laaa.. ida kan malas nak masak beria ria.. mesti lah yang mudah2 ajeee hihihii.. okokkk nnti try tau!

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page