Wednesday, March 26, 2014

Nak berselfie pun agak agak laaaaaaaa

 


London – Seorang remaja yang taksub untuk mendapatkan gambar potret dirinya (selfie) dengan sempurna cuba membunuh diri apabila gagal berbuat demikian. Danny Bowman, 19, menghabiskan masa 10 jam sehari untuk mengambil hampir 200 keping gambar dirinya menggunakan telefon pintar.


Dia sanggup berhenti sekolah, tidak keluar rumah selama enam bulan, menurunkan berat badan sehingga 12 kilogram untuk menjadikan dirinya kelihatan sempurna dalam gambar.Dia juga bertindak agresif apabila ditegur ibu bapanya. Akhirnya, dia mengambil tindakan drastik untuk melepaskan diri dari ketaksubannya dengan mengambil dadah secara berlebihan namun berjaya diselamatkan ibunya, Penny. Kini, dia cuba untuk kembali kepada kehidupan normal selepas menjalani terapi intensif di hospital untuk merawat ketagihan teknologi yang dihidapinya.


“Saya sentiasa cuba mendapatkan gambar terbaik diri sendiri dan apabila menyedari yang saya tidak mampu melakukannya, saya mahu membunuh diri. “Saya kehilangan kawan, pelajaran, kesihatan dan hampir kehilangan nyawa,” kata Danny. Kini, dia yang mula memuat naik “selfie” di Facebook sejak berusia 15 tahun sudah tujuh bulan tidak mengambil gambar seperti itu. “Satu-satunya perkara paling penting bagi saya adalah mempunyai telefon pintar bersama saya supaya saya dapat memuaskan keinginan mengambil gambar sendiri pada bila-bila masa. “Akhirnya saya sedar saya tidak mampu memuaskan keinginan saya. Ramai yang tidak sedar apabila mereka memuat naik gambar “selfie” di Facebook atau Twitter, ia dengan cepat menjadi tidak terkawal. Ia akan menjadi misi untuk mendapatkan penerimaan orang ramai melalui “like” atau komen memuji dan lama kelamaan akan menjadi taksub untuk melakukannya. Ia akan merosakkan sesiapa saja,” katanya.
 
credit to : blog AiniAzmeer
credit to: 1malaysianews.com



 ***************************************

ai tak berapa gemar selfie (muka sahaja). TAPI ai suka tangkap gambar full . gambar melompat. gambar itu ini. selfie muka sahaja ai tak berapa minat kekekkekee.. tapi betul la, cuba fikir fikir balik, kenapa kita tangkap gambar kita then upload di media sosial? macam facebook? instagram dll? kenapa? suka kan kalau orang like gambar kita, orang komen puji itu ini. kemainnnn sukaaaaaaaaaaaa HAHA . . tapi penyakit selfie sekarang ni makin terukk. kalau ai bukak je instagram tu, penuhh jee selfie artis artis tauuuu.. baik laki ke pempuan ke. sameee je.. muahahahhahaha.. yang pelik tu, beribu like ! khakhakah.. tapi betul laaaaaaaaaaaaa berselfie tak salah.. tapi berpada pada laa agak agak laaa jangan taksub sudaaaa, jangan jadikkan acara WAJIB sudaaa mihmihmih.......................

tak tahu sejak bila hubby mula berselfie. ini terjebak dengan Mr.P lah yang kuat berselfie atas gunung. lagi parah bila berselfie memasing dengan handphone pink hak milik orang lain. kahkahkahakah







Yang tak kesah korang kuat selfie ke tak, bukan kene bayar pun kannnn  ;p
  signature ms eida

28 comments:

  1. andy pandai selfie dah la nie hebakkkkkk~ hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebakk die skrg niiii... nnti mila selfiee aa ngan andii kekekekke

      Delete
  2. Assalamualaikum Eida. hahaha pink pun jadilah andi, janji selfie dulu atas gunung. heeee. bahaya betul selfie ni, sampai nak bunuh diri T____T"

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.... kannn.. taksub namenyeee.. jgn laa ade remaja melayu jdk gitu hukhukhuk

      Delete
  3. Ohmai..sjk ada darwish je suka selfie..kuikuikui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee bukan sejak ade darwishh tapi sejak mak ade hp bawuuuu kakkakakkaa

      Delete
  4. Tak sangka selfie pun boleh jadi gila macam tu.. hahaha bahaya sungguh..
    pastu kat bawah tu pulak seronok tgk diorng selfie atas gunung.. untung la dapat naik gunung huhuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. afifi takkk selfie atas gunung ke ri tu? kekekekke

      Delete
  5. adeh...
    nak salahkan selfie pulak..
    hehe..
    mcm2 ragam manusia nie.

    ReplyDelete
  6. seram plak selfie tepi gunung..hiks

    ReplyDelete
  7. Hahaha..akak kdg kdg suke gak selfie tp tgk mood xde smpi taksub beno

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn .. ida pun tak paham apesal leh taksub smpai nak bunuh diri.... tak salah nak selfieee punnn.. hehehhehe

      Delete
  8. haha kelakar bila tgk lelaki berselfie ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHHA sangattt ainii.... lg kelakar itu laki kuuu dan hp kuu kahkahkahakah

      Delete
  9. ai is sukaaaaaaaaaaaaa...alaaaaaaaaaaaaaaaa...terasa............alaaaa.....
    hahahaha...hahaha...

    ReplyDelete
  10. bagi ann

    selfie tgk suasana dan kead diri masa tu...tp knkdg amik je xupload pun..

    klu amik gmbr full pastikan memenuhi kriteria yang penting, nampak slim..hahahahha..

    ReplyDelete
  11. hahaha..klakor..motif mr P angkat tangan?
    hahahaah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha nnti ida tanyakan die.. ape motif die k? kekekekke

      Delete
  12. Fifi x suke selfie.. malu.. dulu2 suke.. skrg xda sbb buruk.. blh? Haha..

    ReplyDelete
  13. Hai, Eida...
    Macam-macam sekarang ni... kerana tak puas hati, teragak nak bunuh diri sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiii nurul.... macam macam .. kalau waras mmg tak aaa jadik cenggini kannn hukhukhukk

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page