Monday, March 10, 2014

Bercuti ke Penang PART 2



 


Entry sebelum ni,
1. Bercuti ke Penang PART 1 (klik)
2. Pengalaman check-in Hard Rock Hotel, Penang (klik)



baru nak sambung? kekekeke.. okay lepas kitaorang check-in hotel, rehat rehat, lepak lepak, petang tu pergi cari makan. ai dah aim nak makan dekat Mady Char Kuey Tiaw. semua blogger cakap sedap char kuey tiaw nii.. WAJIB teraii kk.. lepas makan, malam tu kitaorang pergi jalan jalan dekat night market Batu Feringghi yang famous amous tu..... macam pasar malam sikit , di bahu bahu jalan jeww.. banyak kedai. harga? ai rasa macam MAHAL je ? so xde benda sangatt nak beli just mane mane yang pelikk jeee ai beli hikhik.. ai just beli baju kiriman orang saja... ade kawan ai tu kannn, gigih die wasap bile tahu ai pergi penang. HAHA kemainn kau kann zuraaaa. kikikiki ~ baju bali katenyeee kahkahkahakha

 tu diaaaaa... siap ade telur. ade telur ni char kuey tiaw special. udang dia, perghhh!!
disebabkan ai baik hati, ai belanja kawan kawan ai makan char kuey tiaw.... *doakansayamurahrezekiye*

ni Pagoda Penang. kalau member ai ni, zura tak kirim, agaknya ai pandang sebelah mata pun tak baju ni. HAHA. nampak biasa jeeee bila digantung, dah kawan ai kirim, ai beli la dua helai tuk dia. ai pun ade beli sehelai pakai kat rumah.. sekali menyesal beli satu je! bapakkk sejukk kain diaaaa.. lembutttt... alahaii. sape ade pergi penang? belikan baju ni lagi boleh? HAHA


 dekat Penang, famous Street Art kan? orang gigih baru boleh jumpe semua art art ni, sebab kene mencari. ai TAK cari langsung sebab Penang is panas. malas nak mencarii. HAHA so, ai beli jee 1 set FM Street Art ni. RM25 jee.. kahkahkahkahhh

 dari KL lagi ai aim cari lampu warna warni gini. kat online ai beli hoiii mahal gileeee. orang cakap kat Penang ade, so ai cari. sekali jumpe. hambikk kawww ai beli 3set terussss!!! nak deco deco buffet coklat fountain senang.. heee ~ ai amik sekali nombor telefon supplier tu. lagi senang suh die pos je next timee!! kuikuikuii

 selipar tulang oren kitaorang.. RM10 sepasang. heeee ~



dari hujung sini sampai ke hujung sane night market Batu Feringghi ni ai tawaf.. okay dah penat ! jom makan? (nampak tak berapa kali makan dalam sehari? not so me laaa.. tapi akak2 ai ni ha cepat lapar.. HAHA) disebabkan dah malam, area kul 11pm macam tu, takut nak pergi jauh jauh, so kitaorang decide makan kat kedai depan hotel jek. nak makan kat hotel, ai is TAK mampu. HAHA.. ni buat ai angin tauuuuuuuuuu... ai order makan, tapi sampai war & sis p dah habis makan, makanan ai TAK sampai sampaii siuttt jekkkkkkk.. sudahnya ai minum air je? ape niii... ai taknak diet laaa biler pergi bercuti nii.. HAHA siuttt ahhhhhh.. dah la TAK sedap langsung kedai ni. service lembap! nama kedai? tk leh dedahkan.. tak baikk. tapi kedai makan depan hotel Hard Rock tau tau. nama kedai pun ala ala nama hotel. puiiiiiii . . lepas makan balik hotel lepak lepak tengok movie terus tido ..



12hb Februari 2014 Rabu

dah masuk hari kedua. yeayy ! aktiviti kita pada hari ni ialah pergi Bukit Bendera. yeayyy ! nak naik ketapiiiiiiii kabel... eh betul ke?  okay pepagi semangat pakai baju Hard Rock sedondon kami bertiga. wiiwiwiwiii.. kitaorang break1st dulu kat kedai mamak. isi minyak dulu dengan harapan kalau sesat xde la mengagau cari stesen minyak lagii... HAHA memang sesat pun !!! sengal aaaa waze.. dia bawak betul ke Bukit Bendera tapi itu bukan bukit bendera yang dicari. kakhkahakahkah.. last last tanya orang, diaorang cakap kalau nak ke Bukit Bendera kene search "jalan masjid negeri dalam waze" .. kitaorang pun search laa. so terus ikut waze. syukurr... dari situ dah nampak signboard Bukit Bendera .. yeayyyy ! dah sampaiiiiiiiiii

 yeayyy ! im here finally ;))

 lompat jangan TAK lompat..
(eh eh lame tak lompat bersama kembar 4... kikikiki)


masa kitaorang sampai ni gileeee panas.. tengah hari kan? cari nahas namenye ni. HAHA. beli tiket then beratur. kitaorang dah aim nak berdiri depan or belakang. dapatlah berdiri di hadapan. tapi ramai orang. sesakkk. ai dengan sis p steadyyy jeeee... bestt pulak rasanyaaa. tapi war? hikhikhik. war gayatt ehhhh. kesian dia. duduk kaku jekk. kahkahakhakha. rileks war rileks. . naik keretapi kabel ni ade lah dalam 5-10min je dari bawah ke atas tu. mencanak die naikk. seram jugak. tapi wa cool jeee. kuikukuii.. sampai atas , walaupun panas tapi berangin jeeeee.. alahaii syokknyaaaaaa.... ape je aktiviti kat atas Bukit Bendera ni? posing posing posing sampai lebammm. kuikukuiiii ..

Harga tiket masuk Bukit Bendera ;))

 dari pandangan atas. curam. hey seram. 



kitaorang memang sekadar bergambar dan jalan jalan saja di atas Bukit Bendera ni. ade je Muzium Owl. tapi TAK masuk. ada je teropong untuk tengokk keindahan Pulau Pinang tapi cari duit kertas RM1 tak de. HAHA dekat 1 jam lebih je kitaorang dekat Bukit Bendera ni, terus turun nak cari nasi kandar. lapaaaa weiiiiiii.... dengan panasnyaaaa.. berapa kalori agaknya dah burn? kikikiki.. sebelum balik tu ade lah gambar yang ditangkap oleh staff Bukit Bendera, kalau nak beli, silakan. kitaorang TAK beli.. MAHAL. HAHA RM30 ke berapa ntahhhh.. lupee  ;p

teropong kalerpull. masuk je RM1 dapat lah tengok keindahan TAPI 
ai tak buat pun sebab takde RM1. hihihihi
 baju same. kepala teleng same. kawan selamanya yek. 
taknak kawan setahun dua jek. kekekee

 berbeza umur TAK jadik masalah.
janji jujur dalam persahabatan ;))

 im happy bila mereka happy.
kita happy happy je dalam persahabatan kita.
 no need orang ketiga yang memecah belahkan kita...;p

 kat sini la ade Muzium Owl tu. tak masuk pun. 

 kami bertiga. hanya bertiga je. kang ramai ramai, susahhhh nak jaga banyak hatiii



Lunch kali ni kitaorang nak pekena Nasi Kandar Line Clear yang hebattttt diperkatakan itueeww.. gigih lah mencari dengan waze. tapi kali ni waze behave, TAK sesat ! yeayyy. sampai sampai terus cari nasik. banyak nyee makanan.. comotnyeee. HAHAHA.. tak berapa ramai orang , mungkin dah lepas waktu lunch kottt? boleh ke Nasi Kandar Clear ni beat rasa Nasi Kandar Mohamed tu? jom kita rasaaaaaaaaaaa

 model nasi kandar. kekekkee

 presentation OUT. comot HAHA

 ai makan ini. nasi separuh, udang besar, telur ikan. ai cari telur sotong tapi xde.. meleleh air liur xdpt.. hukhukhuk.. teka berapa RM? RM24.60 sekali air. sila pengsan! dah la TAK sedap. tak habis pun ai makan. kuah tak kick aaaa. ni pendapat ai, nasi kandar yang TAK famous (nasi kandar mohamed tu) lagi SEDAP okay! hukhukhuk



lepas makan, baru ade tenaga nak berjalan balik. hewhehwhe. destinasi lepas ni adalah , Rumah P.Ramlee. harus lah sampai sini kan .. ramai orang kate xde ape kat Rumah P. Ramlee ni. tapi kitaorang tetap nak pergi jenguk jugakkkkkkk... korang tak minat P.Ramlee sudehhh~ ai suka jeee .. hikhikhik  .. masuk adalah free. nak kesini search je "rumah P.Ramlee" gerenti sampaii. heee ~ kat sini ade muzium P.Ramlee jugak. best jugak sampai sini. kita boleh tahu sejarah P.Ramlee. .

 rumah P.Ramlee.. dijaga baik lagi. 

nak datang visit, jangan datang hari Isnin yekkkk..
 dalam rumah P.Ramlee sebenarnya TAK boleh tangkap gambar, tapi ai tangkap sekeping dua, xpe kan? kekekkeke. buat kenangan ;))

 kawasan dapur ni TAK boleh masuk, ai berdiri di luar saja. 
macam gini la kot dapur orang dulu dulu kannnnn

 Degil budak wardah ni, orang dah kate 
DILARANG SENTUH, die sentuh jugakk! gggrrrrr





lepas tu kitaorang pergi ke Padang Kota Lama. budjet nak lepak lepak tepi pantaii sambil makan pasemborr... kahkahakhakh. dah makan tadi, ni makan lagi? gemuk aaaa kalau bercuti kat Penang nii. siyeeesss !! orang kate foodcourt Padang Kota lama ni ada dua ehh? satu baru satu lama ehh? ai tak tahu yang ai pergi ni baru ke lama. tapi ai mencari kedai Pasembor Hamid, TAK JUMPA. HAHA. last last makan je. disebabkan pasembor ni banyak, kitaorang beli satu pinggan kongsi je reramai. banyak weiii.. kenyang tahap jebon dah perut ai time ni. kuikuikuii

 Pasembor HAMID tak jumpa. Pasembor Hussain pon bolehhhhh 

 satu pinggan ni RM12. kongsi tiga orang. banyak gileee weiii.. tapi habis jugak sebab SEDAP!



ade peristiwa yang TAK disangka sangka. heyy geram nyeee ! kitaorang main paking je tepi tepi jalan. sekali kene SAMAN weiiiii !! tak pernah pulak ai pergi bercuti kene saman. wat hal laaaa HAHA. kene saman parking tak de petak. kene RM30. pppffftttttt betul la ! kitaorang kan skema, kitaorang bayar jugak laaaa... tapi bukan pergi bayar sendiri tapi bagi kat budak kereta sewa ni tolong bayarkan laaa.. bg RM30 tapi kitaorang kene denda dengan syarikat kereta sewa ni sebab kene saman kan, RM30. cibaii betul laaaaa. kahkahkahakahkah...... ape hal nak denda denda ni????? disebabkan malas nak gadoh, tempat orang kan? kitaorang bayar jeeee. kalau budak tu tipu, aku haramkan duit aku!!!! HAHA . .disebabkan mood dah hilang akibat kene saman, terus kitaorang balik hotel. mencik ahhhh ! kitaorang balik hotel, lepak lepak depan pantai nak tengok sunset terbenam lagi mengubat hati yang sakittt ~ cewaaaaaahhh.... oh yaaa, kat pantai ni ada disediakan aktiviti laut kalau korang nak join. ada banana boat, ada parasailing, ada jet ski, boleh tunggang kuda dan macam macam lagii. harga? boleh tahan MAHAL. HAHA. ai syak sebab ni pantai Hard Rock kan... tu yang harga mencekikkkkk!! jadiknya, kitaorang tengok tengok sahajaaaaaaaaa sambil berposing.. heee~

 senarai harga. tepuk dada tanya poket memasing kkkk... kikikiki

 ai nak naik tapi ntah tak de kawan malas aaaa lagipun MAHAL. hukhuk

 Matahari dah nak terbenam daaaaaaaaa

 cantiknyaaaaa saat ni.. rindu aaaaah !



dah magrib kitaorang naik bilik siap siap nak pergi makan. haaa nak makan dekat mane? sila la makan dekat Mady Char kuey Tiaw lagii..... tempat itu je yang sedap.. kang cuba tempat lain, ape pun xde rasa. . baik makan char kuey tiaw. kekekkee.. lepas makan buat ape? pergi night market batu feringghi. nak beli ape? macam pelikk jee tak beli T-shirt kan? kekeke. ai pun beli laaaa.. memasing pun beli. kejap je. xde makne nak round lagi . sebab semalam kan dah round? ape nak buat? jom la kita lepak dalam bilik sambil makan jajan. malam terakhir ni kat Hard Rock. nanti rinduuuuuuuu.. huuuu ~ esok nak balikkk daaaa.. sobssss.... dalam bilik, aktivitinya berborak sampai pagiii. kekekee



#prayforMH370




Kira kira
Belanja makan Char Kuey Tiaw RM25
Jajan RM4.40
FM Street Art 1set RM25
Sehelai Pagoda Penang RM10
Lampu (deco deco Coklat Fountain) RM80
Selipar tulang oren RM10
Minum je, makanan TAK sampai kann , Sirap Laici RM5
Break1st Mamak RM4
Isi minyak sorang bayar RM10
Bayar parking kereta RM3
Bayar Tiket Masuk Bukit Bendera Dewasa seorang RM8 (guna mykad)
Jeruk Pak Ali (buah cermai 1kg) RM14
Lunch Nasi Kandar Line Clear RM24.60
FM Rumah P.Ramle RM4
Santai di Padang Kota Lama (pasembor + coconut shake) RM7
Bayar Saman seorang RM15
Dinner Mady Char Kuey tiaw RM8
Baju i LOVE Penang dua helai RM24
Beli jajan kudap kudap RM10.40
Total RM291.40






Yang agak busy last week tu yang belog senyap jeeeww,
 signature ms eida

28 comments:

  1. akak...if akk order lampu tu nnt nak join beli jgk...
    nnt gthu eyh...pm fb pon xpe..hiks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa okay! pape akak bgtau ehhh tp bukan dlm masa yg terdekat hehehe

      Delete
  2. penat mmg bnyk tempat mkn... semua pun best .. pernah mkn kat kota lama tu.. cekik darah.. dah mcm tobat nak pg situ kalau pg pennag lg hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cekik darah? oo ida pergi rasa cm murah jeeeee heehe

      Delete
  3. masa kitaorang g penang pun kena saman parking gak. tapi kitaorang wat bodo je.. hikhikhik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ida baik sikit.. terus bayar! hikhikhik

      Delete
  4. kalau tak melompat memang tak sah.. hahahahaha ena terdode dengan makanan yg dishare.. huaaaaaaaaaaaaa bila dapat jejak kaki kt sini lagi.. hurmmmm

    ReplyDelete
  5. Ieda,

    Kita beli FM Penang Street Art tu RM15 je :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah yg kecik rm15, ida beli set besar.. rm25.. hekhekhekeh

      Delete
  6. Boleh tak jangan stop? Haha..

    Syok la baca eida nye citer.. details.. heehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHHA.. boleh kakk.. cuma masa xde dah skrg. busyyyy ;p

      Delete
  7. wahhh meriah cuti2 eida...berkenan tang FM tu....harus mencari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida pun suka FM tu. hekhekhekehk..... g la cari kat night market btu feringhii...

      Delete
  8. Akak pernah gak pegi penang tp tak sampai lg umah p.ramlee....nak pegiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhekhek... pergi la kak.. xde menda tapi sajee nak tahu ;)

      Delete
  9. alahaii..br bace entry ni..br blk kg..hubby je gi penang aritu naik jambatan ke 2..klu tau ikut skali..bole beli baju pagoda yg comei tu..btw, suke tgk gambar korg yg teleng kepala tu..scroll bwh ade lg..tergelak tgk.. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa g la kakk.. kalau pergi belikan ida boleh? hekhekhekkkk

      Delete
  10. comelnya baju tu.. kat sana je ke ada jual eida?? ape nama baju tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida rasa kat sane je kot yg ade jual? xde pulak nampak kat tempat lain? huhuhuhu

      Delete
  11. Assalam,

    seronoknyer jalan2 cari makan...enjoy sangat nampak..
    Salam ziarah dari Bunda...

    #DoaUntukMH370

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam bunda,

      enjoy sangat2 ... nak nak keluar dgn orang yang sekepala. hehehehhe

      Delete
  12. Tak sangka penang ni cantik dan best juga ye. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul.. negara kita banyakkkk tempat2 bestt tauu..pergii laaa hehehe

      Delete
  13. Pagoda penang tu beli kat mana? Nak pi beli lah...rm10 eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy scroll balik citer sy, sbb sy terfikir, adakah sy tak tulis dimana sy beli Pagoda tu? rupanya ade jee sy tulis.... harap awak dpt baca betul2 yekkk.. penat tau sy tulis org tak baca. hahahhaha. beli kat night market Bt Feringghi

      Delete
    2. Ok tq....barujumpa...hehehe....lepas ni boleh terjah....

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page