Tuesday, February 4, 2014

Tour Guide/Supir Muslim di Medan



yeayy ! TAKkkkk sabar nak update percutian honeymoon yang ke-empat aiols ke Medan, Indonesia. sebab apa takkk sabar? Danau Toba is cantikkkkkkkkkkkkk sangattttttttttttt ! tak rugi berjam jam duduk dalam kereta. hihi ~ ada yang menanti travelog ai kali ni, dan seperti biasa ada yang menyampah. HAHA aiols tak leh nak buat ape laa kalau yang menyampah tu. sila lah tekan X ye. ai tak pernah paksa korang untuk baca pun... cerita travelog ai hanya untuk tatapan diri sendiri, family, kawan kawan yang gila travel jugak. untuk si penyampah NO no No no ! dan terlebih dahulu nak mintak maaf awal awal ni.. kalau kalau ada yang sudah boring dengan blog ai. yang hanya mencerita kan pasal travelog aje.. nak buat macam mane, ade duit jalan aaaaaaaa.. dah jalan, kene updateeee.. hukhuk *poyo tak ayat ai? dah alang alang orang kate ai poyo. harus la poyo bebetul kennnn*

 cantik takk Danau Toba sayeeee ;))
bilik ai yg atap hijau tu laa.. menghadap tasik.. aum aummmm


okay ceritanya bermula begini, ai book tiket flight Air Asia ke Medan, Indonesia pada 18.09.2013. masa tu AA buat promo 0sen. harus lah grab kan. ingat nak beli ke Bali tapi mahal. Medan saja yang murah, so tak pe, Medan pun termasuk list. nak tengok Danau Tobaaaa. yeahaaaaaaaa. Harga tiket flight ke Medan adalah RM 156 dua orang pergi dan balik selama 4hari 3malam. harga togel ni tau. hoii murah kannnnnnnnnnnnnnnnnn.. tapi sebelum beberapa minggu nak fly, ai ada menokok tambah luggage 20kg balik saja, meals & seats pergi dan balik, total harga tiket flight ke Medan, Indonesia bertukar menjadi RM272 untuk dua orang all in. murah ke mahal?  yang sedihnya, tak dapat tarikh bebetul waktu anniversary tempoh hari. seminggu awal. tak pe lah kan sayang? janji sampai Danau Toba. HAHA. tarikh yang kitaorang decide nak pergi pada 22.01.2014-25.01.2014 (Rabu-Sabtu).. 

 ni pun Danau Toba dari pandangan atas. masa ni dah otw nak blah dari Danau Toba, sepanjang perjalanan view die ni je.. heyyyy sejukkk je mata memandang kannnnnn  ;)



Beberapa bulan ai survey pasal Medan, list downkan tempat tempat yang WAJIB pergi. cari pak supir here and there. akhirnya ai decide untuk hire Titian Muhibbah. Nama dia Pak Roy. ai dapat dari Kak Wahida. dan beberapa blogger yang lain juga pergi pergi ke Medan dengan tour Pak Roy. ai percaya di situ. harus diingatkan korang, travel dengan tour ni, lagi sikit orang lagi MAHAL pakejnya ya... so, kalau nak murah, sila pergi ramai ramai. disebabkan ai hanya pergi berdua, siap gedik request TAKNAK campur dengan orang lain, ai nak driver, tour guide dan kereta sendiri, so MAHAL la jadiknya. padan muka aku. HAHAHA
 
 kenalkan korang, ni Pak Roy. Muslim dont worry
No contact : +628126567621
(ada wasap babe. senang nak deal. hehe. Pak Roy ni dah ingat ai dah. sebab dua dua kepala gila gila. lawak heh pak roy ni siyes! muka je serius. bila korang deal dengan dia, ce sebut nama ai. ida. mane tauu ade diskaun. pak roy sokmo ingatkan ai masuk dalam blog ya buk ida.. iya iya pakroy. hehhhehe)


So, pakej kitaorang , Fullboard tour with tour guide and driver (toyota innova with toll & petrol) 4hari 3malam ke Medan Indonesia, include , makan 3xsehari,  welcome snake&mineral setiap hari. Tidak termasuk adalah tips guide & driver, & air port tax.  RM750 seorang, dua orang RM1500


 
tapi xpe, kami berdua gile puas hati dengan mereka. ai request Pak Roy yang bawakkan kami. sebab dengar citer dia best? lawak orangnya.. tapi sekali Pak Roy hantar anak buah dia sebab ada tour lain yang ramai lagi memerlukan pak roy. dari Malaysia jugak. ai is okay jela............. dari kat Malaysia lagi ai asyik cakap dengan hubby, harap harap tour guide tu best kan yang, xde la ai boring dalam kereta nantii.. sebab masa sebelum pergi ai set minda ai, Medan ni boring perjalanannya sebab dari satu tempat ke satu tempat adalah jauh. dari Medan nak ke Danau Toba je dah makan masa 5jam babe.. pastu pulak yaya dok kate boring duk dalam kereta. lagii laa ai risauuuuu tahap gaban! HAHA tapiii, ternyata doa ai dimakbulkan. hehehe~ Tour guide & driver kitaroang ni muda. sebaya ai jek. heyyyyy kepala gila gila tak ingat duniaaaaaaaaaaaaaaaa.. bestnyaaaaaaaaaaaaaaa ! ai sangat rekemen korang tour guide ni tau. knowledge sangatttt.. bising je dalam kereta tu sepanjang perjalanan. ada je menda diaorang nak cerita. ai nak tido pun duk tahan tahan mata. HAHA  best laa siyess bestt.. kalau dapat tour guide macam diaorang ni laaa. hehe~
 
 kenalkan korang, ni tour guide & driver kitaorang dekat sane. yang belakang tu kereta avanza kitaorang. cewahh~ HAHA
(kat sebelah ai tu tour guide. muda lagi. Fahmi. sebelah dia yang pakai cap tu driver, heyy cekap gila die drive. jalan ke Medan ni boleh tahan macam ke Cameron Highlands. Nama dia Basri. sebaya ai jekkk. dan yang paling penting hubby paling tua. muahahahhaa)
(kot kot korang nak ke Medan, request la diaorang ni dari Pak Roy tau tau)

 dah boleh buat kawan dengan diaorang ni. bestt laaa. lawak pun iye diaorang ni.  pelik sangat dengan diaorang kitaorang selesa. sampai masa nak balik tu, ai cakap dengan hubby, sedihlaa nak balik daaaa.. nak tinggalkan diaorang ni.. sebab diaorang baik sangattt...... jangan tak tahu hari hari kitaorang duk bbm tanya kabar. share gambar. ai siap suh diaorang baca travelog Medan ai ni ha.. HAHA.. sempoiii sangattt ! diaorang ni kemain kaki posing macam ai jugak. heee ~ dah tak pasal pasal aiols pulak jadik tukang tangkap gambar. HAHA

(To Basri & Fahmi, nanti datang la Malaysia, abang bawak round 
Kuala Lumpur tak de hal punyaaa. hehehehhee... tau tau !)



so kemana destinasi round round Medan kitaorang? next entry bermulanya yeeeee.. selamat membaca korang semua !  ;)) *tarikmoodnakkarangayatjap*





Kira kira (kene kira sebab ai sendiri nak tahu bujdet ke Medan ni. HAHA)
Tiket Flight ke Medan, Indonesia dua orang 4hari 3malam all in (meals, seats, luggage)
RM272
Pakej 4h3mlm ke Medan dua orang RM1500
Total RM1,772.00







Yang gigih weii karang ayat ni haaaa, kuikuiii
 signature ms eida

68 comments:

  1. Assalamualaikum ida, bestnya! cepat update lagi. lawanya tempat ni Ida.. subhanallah. banyak info berguna ni.. sesuai untuk kaki berjalan baca, hihi (^__^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila... yee lawa sangatt! nnti sheila pergi aa dgn hadii. hehehhehe bawak babyy ;))

      Delete
    2. Sy fadly transport sendiri membuat fakej Rm 430/org tuk 4D3N.
      Hubungi:+6281376455045

      Delete
    3. Rm 430 seorang, kalau 2 dewasa 1 kanak. berapa?

      Delete
  2. go go ida go...seyesssss cantik kot Danau Toba

    ReplyDelete
    Replies
    1. go go mila jugakk.. langkawii plesss.. hihihihi.. cantik mila. siyes!

      Delete
    2. Assalamualaikum sy FADLY yg menghaturkan TRANSPORT tuk ida.bila nak hubungi fadly,:+6281376455045(whatsapp,line)
      Email:julfadlysiagian@gmail.com

      Delete
    3. Assalamualaikum sy FADLY yg menghaturkan TRANSPORT tuk ida.bila nak hubungi fadly,:+6281376455045(whatsapp,line)
      Email:julfadlysiagian@gmail.com

      Delete
  3. cepat2 smbung entry lagi..tetbe2 rs nak pergi jugak..ngeeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee~ ok baru je lps update ni. pergi yekkk jgn tak pergi. heee~

      Delete
  4. yes..yess..aii la yg sentiasa menanti travelog dr yuu..
    huhu..
    ida..nak nagis tgk tiket flight tu..
    murah gilaakk..
    lebih kurang harga mcm ktorg gi langkawi aritu je..
    *nanges*

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah kan............... anyonyo tu hege akak g langkwi? mak aii.. mahai nye langkawii.. hehhee. kene pandai cari n rebut kak. bile AA buat promo 0sen nii. heee~

      Delete
  5. heheh...supir n tour guide tu mcm kawan2 je rupanya.. klu org lain msti igt member2 ..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tu la.. sib baik datang yg muda muda belaka. kalau hok tua tua, mampuiii pening kepala dia layan karenah ida. hehehhe~

      Delete
  6. Aduuu... bab nak terperuk dlm keter berjam2 ni yg paling lemah ni... aku kalau drive takpe... tp kalau jd penumpang mmg boleh muntah kalau lama2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg terperuk tapi percayalah tak boring pun kalau jenis yg menghayatiii alam sekitar nii. hehehhehe~

      Delete
  7. BESTNYE..HEHEHE..DA FOLLOW SINI :)

    ReplyDelete
  8. CANTIKNYA PEMANDANGAN DIA .... (@@) BILA PG BERJLN ADA YG BWK NI PANDAI BERCERITA OKLAH KAN.. NGAM.. NGAMMM KEPALA TU BOLEH BERCERITA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa ida syak percutian ida ni walau byk dlm kereta tapi jadik syokk sbb tourguide/driver sekepala. dan tak sunyiii. bising jeeee dlm kete. hehehhehee

      Delete
  9. yeeehaaaa...tak sabar nak baca entry medan...eh entry hatyai pon nory tak khatam lagi...jap2 bagi nory khatam dulu ek...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahhaa.. kesian kawan kawan ida. asyik baca travelog ida jekkk.. hihihii

      Delete
  10. Ntah knp tetiba ieza blh tertekan nk bc kisah medan ida..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahha mak tertekan napeee.. psl peniaga samosir island tu ke.. jgn makk. sbb ida pun tertekan jugak niii. hahahhaha habis duit akuuuuuuuuuuuuu

      Delete
  11. singgah sambil tinggalkan jejak,seronoknya pi bercuti

    ReplyDelete
  12. murah tiket ko dapat eh, return ke tu?

    ReplyDelete
  13. tiket murahhhhh.. syokkknyerrrrrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. zana............ miss u !!! aah ida beli time murah je zana. hahahahha

      Delete
  14. assalamualaikum sy FADLY staf pak ROY bagian transport yg di gunakan pelancong2 dari malaysia termasuk transport yg di pakai EIDA,bila nak hubungi sy +6281376455045(whatsapp) email:julfadlysiagian@gmail.com. trimakaish eida telah memakai transport dari kami,semoga pelayanan yg basri berikan yg terbaik bagi eida,wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam fadly..... ye sila sila promote.. ida xde masalah sbb service dari Pak Roy sangattt bagus ;))

      Delete
  15. Akak pakai Fadli sebagai tour guide tiga hari lepas. Sangat cekap dan bagus orangnya. Senang pakai dia sebab dia cekap memandu dan pandai cari tempat makan sedap. Reliable dan datang awal pada masanya.

    Kalau ada orang nak datang secara persendirian, akak cadangkan contact Zuldadli@ Julfadly. Kita rasa selamat berjalan dgn dia dan makanan dia pastikan halal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kek kak? same service under Pak ROy jugak pak fadli niii.. ida mmg suggest mane mane driver / tour dari Pak Roy ;))

      Delete
    2. Sy FADLY.bila nak guna transport boleh hubungi sy
      +6281376455045(whatsapp,line)

      Delete
    3. Terima kasih cik kiah dan hajar maizan semoga apa yg sy perbuat tuk kk semua menyenangkan,hanya itu yg dapat FADLY perbuat dan semoga apa yg kk tulis tu dapat bermanfaat bagi FADLY,tetapi kk belum buat contak person FADLY +6281376455045(whatsapp,line) +6281260896495
      Email:julfadlysiagian@gmail.com

      Delete
  16. Sy dan suami gunakan perkhidmatan abg fadly sepanjang di medan 26/6-29/6/2014 lepas. He's a nice, good service, friendly, Punctual, suka berborak, dan x lokek bagitahu ape2 info spt tips beli souvenir, bargain dll. So far mmg sy recommend kan dia if sape2 berhajat untuk ke medan atau mana2 destinasi di indonesia. Terima kasih ya abg fadly. Drpa: Iqbal & Hajar- Kuala Lumpur

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2. driver & tour guide dari team Pak Roy memang terbaik kan!!! ;))

      Delete
    2. Trimakasih ya bu hazar semoga ini mrnjadi awal yg baik buat FADLY.
      Bila nak hubungi FADLY
      +6281376455045(whatsapp,line)
      Email:julfadlysiagian@gmail.com

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kk dan abang.hanya itu yg dapat FADLY berikan.
      Klu boleh promosi kan FADLY ya....
      Jangan lupa nomor contak person:+6281376455045(whatsapp,line)

      Delete
  18. Salam, rm1500 tu termasuk hotel atsu tidak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cek gu bisa hubungi FADLY.
      +6281376455045(whatsapp)

      Delete
  19. Salam, rm1500 tu termasuk hotel atsu tidak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. iye semua dah termasuk. kecuali duit shopping hehehe ~

      Delete
  20. Wouw, indahnya danau Toba.
    Saya yang tinggal di Indonesia malah belum pernah kesana kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaii ruginyaaaa tak pergiii sane... cantik sangatt!! ehehhe

      Delete
  21. Salam.nk tnya pakroy ni guna cimb nama abdul hadi nasution ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam tak sure lupe pulakk. rasa dlu ida masuk ikut maybnk

      Delete
  22. Alhamdulillah... Entry best... Info pun detail...nice pic... Layanzzz!!.... Teramatlah berguna tuk wat referral nk jenjln ke medan...
    Psssttt.... Eida shld try yogjakarta plk...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum sy FADLY.
    Bila nak berjalan di medan boleh hubungi FADLY.
    +6281376455045(whatsapp,line)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fadly transport sendiri membuat fakej tour 4D3N hanya RM 430/org

      Delete
  24. Fadly transport sendiri.membuat fakej tour 4D3N hanya Rm430/org minimal 5 org.
    Hubungi:+6281376455045

    ReplyDelete
  25. Sy fadly transport sendiri membuat fakej tour 4D3N hanya Rm430/org
    Hubungi:+6281376455045

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum kak eida.
    ini pesan dari pak roy mengenai jul fadly. julfadly bukan lagi bagian dari tour agency milik pak roy. jadi jika julfadly mengatasnamakan pak roy, itu hanya bohong belaka.
    terimakasih kak eida ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay take noted. kim salam pak royyy

      Delete
    2. Sy buat fakej SENDIRI,transport SENDIRI Rm 430/orang untuk 4D3N
      Hubungi:+81376455045(Whatsapp)

      Delete
  27. FADLY transport SENDIRI
    Fakej Rm 430/orang untuk 4D3N
    Hubungi langsung:+6281376455045

    ReplyDelete
  28. salam..hi..kita ada menyediakan ground pakej Medan-LakeToba-Berastagi..harga yang sangat berpatutan..datang cuma bawa duit shopping je =D

    boleh whatsapp: +6012-6047593

    instagram/fb: @giadolairiscollection ^_^

    ReplyDelete
  29. Salam ida, jalan2 google jumpe blog ni sbb tgh survey supir service utk honeymoon ke medan october ni, nak tanya... Utk penginapan ni sendiri urus ke dah sekali dlm service nya?

    -zati-

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam servis semuanya. saya amik pakej kalau awak baca dari mula entry ..

      Delete
    2. salam kk zati dan semua nya bila mau fadly bantu buat perjalanan dan tour nya ke medan,tasik toba,brastagi boleh call to whatsapp +6281376455045 email:julfadlysiagian@gmail.com
      langsung tanpa orang tenggah,fakej muslim.
      agar biar tau EIDA semasa di medan fadly lah yg menyediakan transportnya,jadi agar yg lain dapat faham hal ini semua.
      fakej kita bisa rundingkan agar mendapat kesepakatan yg baik.insa allah amanah tuan dan pian sekalian dapat fadly jaga,perbuatan yg baik akan menghasilkan yg baik pila,amin

      Delete
  30. Dapatkan harga pakej kami ke medan minimum 4 org dewasa per grup..hanya rm 350 per pax pakej ground...pakej termasuk mkj bf lunch dinner..tour guide.hotel.transport.tiket lawatan dan tiket feri....ciklynz 0122404277

    ReplyDelete
  31. berapa harga utk 2 dewasa, 1 budak umur 2 tahun untuk 4 hari 3malam?

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page