Thursday, February 27, 2014

Hiking Santai Kem Lolo, Gunung Nuang






ade pulak orang TAK percaya ai naik gunung? cisss.. hey heyy dulu before kahwin ai kaki gunung tauuuuuuuuu.. masuk pulak JKR ni, jumpa pulak team gunung, haaa lagii ligatt tapi lepas kahwin, slow sikittt sebab dah TAK berapa nak larat sangatt plus, sayang badan.. badan untuk suami. eh badan jeww? kohkohkoh  TAPI kerinduan terhadap hiking TAK dibendung lagi. last week ai BERJAYA follow team COHAN ke Gunung Nuang. yeayyyy ! Actually COHAN dah banyak kali buat aktiviti hiking ni, cumanya ai tak ikut. hubby hikers tegar COHAN. die pergi laaaaaaaa.. aiols selalu jaga mushang dirumah ajeeee sambil cucuk marsmallow. kahkahkahkah

 the banner ;))


last week, COHAN anjurkan Aktiviti Hiking and Leisure. Santai ke Kem Lolo, Gunung Nuang. actually Santai Kem Lolo ni untuk tujuan membawa ahli ahli baru, saje nak panas panaskan badan. sajer buat perkenalan COHAN kepada diaorang semua. so, lepas lepas ni banyak la aktiviti hiking dari COHAN.dan ai harap ai mampu nak ikut COHAN. mane tak nya, dah lama tak naik gunung, rasanya last two years itu pun pergi Broga je.. semputt weiiiii.. ai tahu mestii ai akan semput punya. ai tahu mesti kaki ai akan krem punya. ai tahu semua tu. tapi gatal nak pergi jugakk LOL.. Walaupun hiking ni hanya sampai di Kem Lolo tidak sampai ke puncak Gunung Nuang, ai rasa macam pffftttttttt tau takkkkk.. menyesal ikut ! HAHA tapi kalau tak ikut , rindu HUTAN. kuikuikuiii.. orang normal, dari starting point ke Kem Lolo hanya mengambil masa lebih kurang dua jam. tapi orang luar biasa macam ai ni haaa, tiga jam. HAHAHA  


Sabtu 22hb Februari 2014
Santai Kem Lolo, Gunung Nuang anjuran COHAN
 
Cerita nya bermula begini,  jam 3.30am ai dah bangun, mandi mandi siap siap. hubby? dia bangun lagi awal, tido setengah jam je.. hubby memang. dia kalau bab bab gunung ni, dia memang sukaaa aaa. tak tido satu hari pun xde halll.... kitaorang plan nak pergi amik Eyuh. last last sesat ape ntahh ceruk mane kitaorang pergi tak jumpe cari umah Eyuh. so, Eyuh kene datang BTHO. kahkahkahkah.. last last kitaorang gerak dari BTHO ke arah Hulu Langat dalam pukul 5.30am jugakkk.. kitaorang konvoi dengan opismate sekali, Yus & Amin. oh yaaaaa, kitaorang barisan Urusetia kene daki seawal pukul 6am.. nak get ready makanan,minuman untuk semua ahli baru yang bakal daki pukul 8.30am..

sebelum start mendaki, urusetia sibuk bahagi bahagi
 barang keperluan untuk dibawa ke atas



seriau jugak daki gelap gelita ni. dengan lampu headlamp samar samar je padahal dah charge kemain lame.. cis.. trekking hiking nak ke Kem Lolo ni, akan melalui jalan kenderaan 4WD dan motorsikal sejauh 4.9km. agak lebar jalan dengan tanah berbatu tapii mencanak naikk yekk. adoiii laaa semputtttttttt.. bawak beg xde berat mana pun, sebab semua bekalan makanan/minuman semua urusetia lelaki yang bawak. hekhekhekhek.. tapii bila mendaki mencanak ni, lutut cepat lenguh aaaaaa. masa naik tu ai dah rasa dah, kaki kanan ni semacam . tapi tetap jalan jugak. sekali sekala ai berhenti. mula mula jalan sekali harung semuaaaaa.. alih alih tinggal ai dengan hubby je paling last. HAHA that y hubby jadik hubby ai.... sentiasa di sisi susah senang. lebiuuuuuuu yuuu.... belanja satu beg baru okay! muahhahahhahahha ;p

 awal awal naik lagi, ai dah mintak kayu dekat hubby. apa guna kayu? buat tongkattt heeee~
jangan tak tahu kayu tongkat tu ade jew dalam kereta. ai bawak balik tanda terima kasih sebab banyakkk berbudii dengan ai semasa pendakian. kuikuikuiii


 ni Legend Nuang. Amin. dalam orang takut nak masuk hutan gelap gelita ni, 
dia slumber je masukk cari kayu nak buat tongkat. 
dapat la ai tongkat kiri dan kanan. yes! 



sepanjang perjalanan bape kali ai berhenti ehh? tak ingat. tapi jangan risau, sepanjang 4.9km tu ada 6 pondok untuk kita berehat, untuk kita solat. dont worry. masa lepas pondok pertama, ai dah tak larat nak bawak beg askar hubby, ai tukar dengan Apek. beg apek ringan sikit.. haaaa kantoi beg ringan! HAHA perjalanan diteruskan selepas diaorang solat subuh kat pondok kedua.. masa ni dah berpecah dah.... hari pun dah makin terang.... ai jalan dengan hubby and Yus. slow slow. trek? macam biasa mencanak naik bukit.... hohohohoo. pasrah aku ! bila ada trek turun bukit, heaven gile !!!


   amik wudhuuu... heee ~ 

macam ni la keadaan bila dah terang. baru nampak kiri kanan tu hutan . hukhuk
bila terang ni, kita akan nampak trek macam mane. lagi nampak trek yang mencanak naik, lagi lemah semangat aiolsss tauuu..... baik jalan dalam gelap lagii. hikhik

 tu hubby. beg die beratt gileeeeeee.. sampai nak terputus dahhh. hukhuk. xpe kite beli beg baru yeeeeeee.. beg ni bagi mushang. kahkahkahkah


ada satu kejadian berlaku, kaki ai krem tegang di tengah tengah jalan. masa ni dah nak sampaii pondok kelima & keenam, kiranya lepas habis pondok ni, kita akan masuk hutan sejauh 0.9km untuk sampai ke Kem Lolo tu..... semua orang dah ke depan. boleh pulakkk,  kaki ai krem! ai jalan belakang, hubby jalan depan. hubby dok borak borak dengan abang mane ntahhhh... ai panggil sekali tak dengar. kusyuk sangatt berborak. ai panggil kedua ketiga sib baik dengar. hubby urut urut dengan minyak betis ai tu.......... tegang weiiii...... sakit gile! ai tersepak batuu asalnyaaaaa  pastu terus betis jadik tegang! lunjurkan kaki kejap. try berdiri, okay boleh! jalan sampai hencot hencot. masuk hutan ada la beberapa anak sungaii. . cantikkk dah view sampai siniii...... jom bagi terapi semangat sikit dekat ai... hubby tolong tangkap pic. haaaa tu lah terapi semangat ai ! kahkhakahakhahh.. masa ni kaki sakit, tekak haus. haahaha dugaan btul laaaaa!

 kesian kan budak ni. baik duduk rumah tido atas katil empukk HAHA

 tapi ku tahan jebattttt...... dah nak sampaii dah time nii.. hikhik


akhirnya ai sampai jugak kat Kem Lolo ni. dari pukul 6am sampai pukul 9am. 3 jam kau ! HAHA ade aiols kesah? janji sampai. buat ape nak push badan. ikut rentak badan sudahhhhh. bukan dapat hadiah pun sampai awal? kahkahkahakhah.. masa ai sampai, semua urusetia lain dah sampai pun.. hikhik. dah start masak memasak daaaa. kikiki.... nasib baik tak kene marah dengan Mr.P hikhikhik .. sampai sampai je ai tuju kat beg ai cari air. . . nikmat gileeee dapat minum air............. huuu ~ lepas tu mula aktiviti memasakkkk.. ye kami masak di atas. fresh dari ladang semuanyaaaa

 Baju hitam. Chip. tengah buat penyepit ayam dengan buluh. mampu?
Baju kuning. Apek. tengah buat dapur untuk memasakkk

Eyuh.Yus. and hubby tengah nak goreng ikan masin ni. 

 Yus tengah masak sayur pucuk ubi masak lemak. ramai pujiii sedap ni yus. hehehee~

 Amin. tengah bakar ayam. sedap weii ayam diaaaaaa. 
sikit punya malu nak amik gambau. ;p

 tunggu ayam masak. perut dah laparrrrrr. kbaii  


Menu kita hari tu, Nasi Putih (ai dah siap siap masak dari rumah 3kilo) , sayur pucuk ubi masak lemak yang dimasak oleh Yus. semua orang puji sedap. next time masak lagi ye Yus? kikiki. . Ayam bakar yang diperap dan dibakar oleh Amin & Eyuh. sedap ayam ni... ape rahsia perap perap tu Amin? heeeee~ Amin ni orang panggil dia, Legend Nuang. sebab ape? semua selok belok ceruk hutan dia tahuuuuu dahhhhh. agaknya jalan sambil tutup mata pun die tak de hallllll  ;)) Budu+tempoyak+timun dari Chip. Ikan masin. ni menu memang terangkattttttttttttt.............. ! Yang paling penting air kopi kaw kaw dari Mr.P. mihmihmih... disebabkan Presiden murah dengan senyuman, dengan air kopi dia pun manisss sekaliii.. muaahahahhahaha

 sebahagian dari menu. sedap weii. ade orang makan bertambah tambah heee~
Presiden takutt sangatt tak cukup padahal berlebih lebihhhhh. 
sebab banyak sangattt makanannyeeee

 model air kopi susu Mr.P.  kuikuikuii



dah settle masak, kitaorang tunggu je ketibaan team ahli baru sampaii.. Mengikut kata sumber, last team ahli baru yang sampai ke Kem Lolo pada pukul 11.15am. pukul 12pm kitaorang dah ajak makan daaaa. mesti semua orang lapaaa kannnnn.. mari makan semua! ada yang makan ada yang mandi sungaiii...... ai? sibuk tangkap gambar semua orang. heeeeeeee ~ ape je aktiviti hari tu? makan mandi sungai makan mandi sungai berborak bergambar. HAHA dah kate name aktiviti ni Santai Kem Lolo kannn. haruslahh santaii sahajaaaaaaaa ;))  siyes sibuk sangatt dengan kerja sane sini, tak sempat nak berkenalan , tak sempat nak beramas mesra dengan semua ahli. huuuuu ~

 baru sampai. 

 berehat jap.

 ok mari makan. laparrrrrrrr

 serbuuuuuuuuuuuuuuuu.. jemput jemput tambah nasiikkkk

 lepas makan, mandi sungaiii...... air dia sejukk sangattt

 nampak betapa heavennya kalau berada kat tempat hubby tu kan? kan?

 oh yaaa ai tak mandi....... sibuk layan handphone.. kekekeke



Semua mulai kemas barang, mulai turun pada jam 1.30pm. nak turun ni besttt! sebab masa naik tadi kan banyak naik bukit? so nak turun ni banyak turun bukit laaaa. yeayyy! tak lenguh kakiii... tapii mendapat lah satu masalah lain pulakkk... sakit ibu jari dok menahan turun bukittt.. sakit pulak lama lama tahannnn. last last ai turun dengan berlari lari anak jeewww. senang.. ibu jari tak sakit. tapi penat berlari pulak daaaa.  HAHA  masa turun, ai turun dengan hubby dengan Eyuh sekali. jalan sikit tangkap gambar jalan sikit tangkap gambar. HAHA tapi okay jugakk tak terasa macam penat sangatt kalau ade terapii nii. kuikuikuiii..

 gerak balik. babai Nuang ;(


 Me and Eyuh. 
belanja korang terapi #1

 belanja terapi #2

 belanja terapi #3

 yeayyy! dah sampaii bawahh.. kuat kaki ni bekerja last week. kkekekeek

 gambar bukti. HAHA



so sampai bawah starting point dalam pukul 3.45pm.... sampai sampai terus pergi toilet boleh? kikikikiki ~ begitulah ceritanya ai naik gunung last weekend. terasa badan ringan sedikit walaupun kaki macam nak tercabuttt.. good memories untuk dikenang. dapat la jugak kawan baruu. heeee~ citer pasal kawan baru, kemain rancak sekarang dalam group whatsapp tu............. selamat berkenalan semua !


 Mari kenal Urusetia Comel COHAN untuk Aktiviti kali ini ;)

1. Mr.Presiden Ipin
2. Rahmat
3. Chip
4. Jimi
5. Apek
6. Jejak
7. Me
8. Yus
9. Eyuh
10. Amin (tiada dalam gambar)


 ini semuaaaaaaaaaaaa peserta untuk aktiviti Santai Kem Lolo, Gunung Nuang
30 orang semuanya. fuhh ramai ramai ramaii


till we meet next activities yaaaa ;))








Yang teringin nak sampai puncak !
 signature ms eida

14 comments:

  1. wow gigihnya eida..memang salute la.. sue setakat jogging pun dh semput..apetah lagi nak daki bukit ni...
    btw, beg yg nak putus tu nak bagi mushang? mushang nak gi hiking ye... heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuu~ pun semput jugak nii sue. lame dah tak hiking. hikhik... haaa mushang bukan nak prgi hiking tapi nak buat main kat umah HAHHAHA

      Delete
  2. Bestnyeeee!!!! Lama dah tak jungle trek n hiking nih.... agaknya kalo i ni, mau nerenti setiap 5 minit....kikikiki...

    p/s: ida, pegang tongkat 2 tu dah rupa nk daki kinabalu jek.... hihihihihi :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. berhenti setiap 5min?kene tinggal lahhh jawabnyeeee. ida berhenti yg kejap kejap tu pun diaroang dah hilang maneee. ahhahahhahhaa

      #kinabalu.. one dayy hehehhee

      Delete
  3. bc yg ni pn dh kerut2 dahi terbyg klu dr sndr cnfirm xnaik , tunggu kt umah je la jwbnye..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa. bile tgh naik rasa macam menyesal , ape sal laa aku pergi ikut, duk umah kan bestt... tapi sampai atas, besttt pulakkkk. HAHHAHA

      Delete
  4. yuhhuuu..bestnye..
    me pun kalau mendaki skang ni kompem PANCITTT jgkkk..
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuuuuuuu~ xpe xpe.. jgn paksa dirii. ida sesukaa jewwww. heee~

      Delete
  5. Kasi up ini blogger..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh Mr.P in the house laaa.. waaaahh dah pandai komen. kikikikiki.. up up awayyyyy ~

      Delete
  6. yg penting sampai walaupun mcm rintangan dan dugaan itu semua kenangan hihihihihi ...

    akak order fm tu kat blog cha ni blog dia pasal art ni ... http://orencantik.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhik... betul kak. ida gigih laaa haii nak sampai punya pasal. padahal kaki sakittt oiiii ;p

      ouh yeke.. ida nk beli kertas magnet tu je? nk diy sendiri. search kat mane2 tak jumpe pun..

      Delete
  7. eida.. bile bace cerite hiking eida.. fifi rindu zaman mude fifi dulu.. zaman memanjat gunung.. fifi da lame tak join geng gunung.. sedihnye.. bukan setakat hiking.. fifi join kayak dengan rakit.. paling rekod.. kayak keliling pangkor dari setiawan.. sejak da kahwin da tak buat tu semue.. tetambah suami ai jenis tak minat.. pasrah.. :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekee? fifi pun kaki gunung? mesti hebatt ni dulu. hehehe......... hubby ida pulak gilee gunung... ida yang tak terikut dia. hikhikhik

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page