Friday, February 21, 2014

Bercuti ke Penang PART 1



 


kahkahkahkahh.. mantik laaaa.. lepas entry cuti cuti Medan, masuk pulak entry cuti cuti Penang. kahkahkahkahh.. xde cerita lain ke dak ida ni dari pergi bercuti jeewww? muahhahaha. kompem korang cakap macam tu kan dalam hatiii? haaaa.. lantakkk aaa gasakkkk aaaa. ai update jugakkk. dah kate pergi bercuti TAKKAN tak update? not me laaa ;p  lagipun percutian ke Penang ni, dah lama plan daaaa. dari sebelum sebelum percutian yang lain pun... setahun punya plan tau! beli tiket flight pun setahun ! khakahkahkahhh. masa tu AA buat promo 0sen. kemain rembattt tak tahannnn..  harga tiket flight ke Penang 3hari 2malam untuk seorang hanya RM55.10, korang boleh tahan ke? HAHA. aah ai pergi sorang jew.. ai tinggalkan hubby. kuikuii. ni trip bersama kawan kawan yekkk. hubby redha ai nak pergii. sebagaimana ai KENE redha hubby akan tinggalkan ai seminggu. ye SEMINGGU ye nantiii ai kene tinggalkan. hubby lagi kijammmmm  hukhukhuk

 haiii Penang  ;))



Trip percutian ke Penang kali ni, kami bertiga. kawan satu JKR ai. hubungan sahabat yang terjalin sejak mula mula masuk JKR lagi. masa Kursus Induksi Tahun 2008. Actually lame dah plan tapi tiket flight yang mula mula dulu terpaksa diburn sebab ada yang TERmengandung. HAHA  tapi kali ni jadikkk.. yeayyyy ! kitaorang plan ke Penang pada 11-13 Februari 2014. Sengaja amik hari bekerja senang bagi para ibu ibu ni nak tinggalkan anak. kuikuikuii..

 ni lah dia bini bini orang, mak mak orang. hekhekhek
Me-War-Sis P-



11 Februari 2014 Selasa
okay jom mulakan journey percutian kitaorang ke Penang. yeayyy ! semuanya bermula di sini. cewahhh~  tepat jam 6.30am, hubby hantar ai ke KL Sentral naik motor sahajaaaa. senang lepas tu hubby terus pergi kerja. ai sampai je wardah dah sampai. sis p je belum. haaa lambatttt ! kitaorang naik bas dari KL Sentral ke LCCT pukul 7.30am. agak jem jugakk sebab orang nak pergi kerja kann pepagii macam nii... sampai LCCT pukul 8.30am lebih gitu, terus masuk gate. Flight kitaorang, AK 6112 akan berlepas pukul 9.40am. nasib baik ai dah buat web check-in awal awal. terus masuk gate. si AK6112 tu kan delay pulak. cis. tak tahu ke orang dah eksaited nii, mihmihmih. alih alih sampai Penang International Airport pukul 11am..


Actually kitaorang sewa kereta di Penang ni. tapi boleh tak ai taknak share info pasal kereta sewa ni? sebab ai tak gemar laaaa. ai terpaksa je berurusan dengan mereka ni sebabnya dah terdesak tak jumpa mana mana agent kereta sewa yang agak murah di Penang. huuuu ~ so korang jangan tanya ai yekk. ai tak nak share. HAHA Kereta sewa Viva aje pun. ye la naik tiga orang je kan. heee ~ RM390 untuk 3hari 2malam. kene get ready cagaran RM300 (bagitahu last minit - ini salah satu ai tak gemar).. ai cakap dengan hubby nanti nak repeat Penang lagi sekali tapi nak naik kereta, hubby bawak. HAHA


Okay mula mula destinasi kita cari tempat makan, sebab dah tengah hari ni . lapaaaa kemainnn.. nak makan kat Nasi Kandar Line Clear, alih alih semua leka, dah tersesat jalan. sampai kene naik Jambatan Pulau Pinang. haaaaaaaaa kita round the Penang sekejap. kuikuii. . terus Sis P call hubby dia nak tanya kat area Butterworth ni nak makan dekat manaaa. HAHA Hubby sis p suggest kitaorang makan dekat Nasi Kandar Jamal Mohamed. ntah sape la tu. tapi xpe, kitaorang pun search waze.. walaupun sesat jumpa perkampungan cina mane ntahhhhhhhh, akhirnya kitaorang sampai jugakkkkkkkkkk.. terus berdesup keluar kereta amik nasiiikkk. kahkahkah gelojohhhhhh .. tapi siyes sedap ya amaaaattt.. kuah campur die tu heyyy sedap angat ! ke tengah lapar semua orang ? kikikiki

 nasi kandar pertama ai di Penang. not bad. gile sedap ayam goreng die. simple je lunch ai. 
nasi kuah campur + ayam goreng + sotong dua ketul 

 bayar sini. classic cashier. HAHA

 ni dia kedai dia. siyes Nasi Kandar die lagi sedap dari ?? nanti ai cerita. HAHA
Mane nak cari kedai ni? area Butterworth (belakang TM)
cari guna waze jumpa tauuu!  ;)



lepas makan, alang alang dah kat seberang ni, kitaorang pun search la kat mana nak beli Jeruk Madu Pak Ali ni.... sekali lagi sis p call kawan dia tanya. HAHA  pastu mula la mengagau kitaorang search waze... waze kadang kadang sengal kadang kadang okay.. HAHA  Besar jugak cawangan yang kitaorang pergi ni. Kitaorang pergi kat Cawangan Seberang Jaya. Banyak gileee jeruk kat sini. sebelum beli, boleh main rasa rasa dulu. kenyang dengan rasa semua jerukk uolsss... HAHA tapi percayalahhhh, jeruk Pak Ali ni memang tak de rasa macam bila lepas makan tu terbatuk batukk. heyy sedap weiiiii...  Jeruk WAJIB beli adalah Mangga Kuning & Buah Cermai. heyy sedap gilosssss... ai beli buah cermai tu mula mula paket kecik jee, pastu  habis dimakan dekat dalam hotel, so besoknya ai beli lagi. kat tempat lain pulakk HAHAHHA

 paket kecik kecik ni boleh la kalau nak beli tuk kawan kawan ke.. kann....
 ai beli sbb ada orang tu mengidam. kuikuikii

 ini je yang ai beli. minyak buah pala tu 6botol. hubby yang suh cari ni. satu botol RM6
jeruk campur saiz kecik tu ai beli 3 RM10
paket sederhana jeruk mangga kuning tu RM6.50
sikit je kan ai beli? sampai ke sudah ai menyesal! sebab jeruk dia sedap sangatttttttttttttttt!!!

 tu diaaaaaa semua jeruk jeruk dia.... bila saat ai update pasal Penang ni, jeruk yang ai beli dah pun habis dah ai makan dekat rumah. alahaii terliur dahh tengok jeruk ni! eh jap.. korang rasa jeruk boleh main pos pos ke? muehhhehe~

 WAJIB pose kat depan kedai
Alamat kedai :
Jeruk Madu Pak Ali
1, Jalan Seetee Aisah
Taman Wakaf Seetee Aisah
13700 Seberang Jaya, Penang



Bila semua misi tercapai, makan sudah, beli jeruk sudah, jom la kita check-in hotel. ape lagi, kasi search dulu dalam waze. HAHA kang ade yang sesat barat kanggg. boleh tahan jauh dari Seberang Jaya ni nak ke hotel. dalam satu jam weii. dengan panasnya. dengan perut kenyangnyeee... mengantukkk weiii..... oh yaaaa, tujuan utama ke Penang adalah untuk meng-check-in Hotel Hard Rock . kahkahkahkahhh.. ai book hotel itueww. nak merasa lah uolsssssssss  ;p  next entry ai review hotel bapakkkk besttt giloss ni k? heee ~



Kira kira
Tiket Flight 3hari 2malam seorang RM55.10
Tiket Bas dari KL Sentral ke LCCT seorang RM10
Kereta Sewa di Penang 3hari 2mlm seorang bayar RM100
Lunch di Nasi Kandar Jamal Mohamed RM11.20
Jeruk Pak Ali RM52.50
Total RM 228.80








Yang memang nak repeat Penang lagi! jom korang !
 signature ms eida

34 comments:

  1. Assalamualaikum Eida. wahhh sodapnya jeruk. terliur ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.. arghh sedap jugakkk. hahahhaha.. sedap sheila Pak Ali punyaaaa

      Delete
  2. dulu iols belajar kt penang huhuhu..dah lama tak jengah penang..last masa umur belasan tahun hahaha..dara time gittew >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. kohkohkohkoh. skrg dah berpinak pinak kannnnnnn.. heeeeee~

      Delete
  3. yg selalu repeat ke Penang sbb kg wife kat Penang... mihmihmih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkahhh.. nnti aiols nk kirim jeruk boleh keeeeeeeeeeeeeeeee

      Delete
  4. hoh..saya suka saya suka entry penang!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau dahhh sbb akak nak pergiii Penang kan kan kannnnnnnnnnnnnnnn

      Delete
  5. eyza yg orang Butterworth ni pun x pernah pg makan kat nasi kandar jamal tu...hihihi..Eida..rumah eyza dh dekat sangat dengan jeruk Pak Ali Seberang jaya tu.. dalam 10 minit jew... hihihi... nnt eyza balik kg nak order ke? bole jer kalau nak..nnt roger eyza yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhik. nasi kandar jamal tu lagi sedap dari line clear eyza, hekhekhek... haaa yekeeeeeeeeeee................... nak nak kirimmmmmm. yeayyyy !tenkiuuuuuuuuuuuuuuu

      Delete
  6. pergi penang aritu makan tak telur sotong?heheh...situ je senang dapat...sedap ieda... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida cari juga telur sotong tuuuuu tapi line clear xde telur sotong. jamal xde. ida tak pergi yg beratur tu. xsempattt.. xpeeee nextt time ida repeat! hhehhehehee

      Delete
  7. Mohon hapdet segera.
    Stress tau nak menunggu hikhik..

    :)

    Syok baca entry eida nih pasal details..
    Mabelesss.. tak sempat tanya dah explain.


    Tapi akk dpt jumpa jugak sesuatu utk ditanya..

    Mkn nasi kandar tu minum air apa..
    Haaaaaaaaa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahhahhaa.. minum air sirap limau! kahkahkahkahhh. jumpe ajeee benda nk tanye yekkkkk ;p

      Delete
  8. Wah..best2! Rasanya dari tahun lepas ramai update pasal bercuti ke Penang, tapi still nak tunggu Eida yang update percutian kat sini, sebab siap dengan panduan dan anggaran bajet! Tak sabar nak tunggu next entri...yang entri pergi Medan tu pun Yani tumpang seronok tgk tempat-tempat menarik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikuii.. mane yani tau ida akan ke Penang? heeeeeee~ tenkuuu yaniiii ;))

      Delete
  9. heee..untungla hasben kasi bercuti dgn kawan... kalau sue mmg x dapekla... hehhehe..
    so, sue pun x bgi dia bercuti dgn kawan2..haha..jahat tak
    btw, cant wait ur review kat Hard Rock hotel..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee~ give n take sue. life lps kahwin tak semestinya dgn suami aje..... kita jgn kongkong die, so die takkan kongkong kitaaaa...... ;))

      Delete
  10. I pergi Penang pun beli jeruk yang branch Seberang Jaya. Sedap je semua.

    ReplyDelete
  11. seronoknye hedopppp ye ieda berjalan sakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hedop ni tak seronok kalau tak berjalan kakk.. so sila la berjalan. hhhahahhaaa

      Delete
  12. tibe2 da masuk entry bercuti tempat lain.. memang jeles r.. huarghh.. kampung dekat je dengan penang.. nanti nak ajak suami g la.. hahaha.. dengki tak?

    cepat la update cerite hard rock hotel.. macam menarik je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha tiba tiba ye? kuikuiii... aik dekat je? fifi pergi laa Penang banyakkk tempat besttttt. heee~

      Delete
  13. Wah!!! Girls day out! Suka sgt ...lama dah x kluar dgn girlfrens lama2 dan gi tempat jauh2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy! aah girls day outtttt.......................... ;))

      Delete
  14. Baca entry ni buat aku rindu Penang, jom pergi Penang dengan aku, alah aku hari tu drive je ke Penang, dekat je:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom jom jommmmm............... ari tu aku g ngan flight dgn kwn2 perempuan, mcm bahaye je kalau drive kan.. hihi.. kalau andi nk pergi sekali, kompem2 aku bawak kete sendiiri. ade laki senang pape hall tengah jalan kannnn............. hehehee

      Delete
  15. haah la ida..mcm xpuas ati je ngan sewa kete tu..mahai bebenor..kat langkawi pun xmacam tu..viva je pun..ke sebab susah nk carik kete sewa kat sana sebab tu kene ketuk kaw2? siap ade cagaran 300 plak tu..pergghhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.............. tak suka aaa. tu yang taknak share. malas nk buat iklan tuk orang gitu... mintak murah sikit pun tak bagi. hahahahhahhaa

      Delete
  16. Ala xdpt nk jumpa...kikiki...
    Bestnyer jejalan penang. Ros yg duk penang ni xpenah g jejalan pun..hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah balik dah pun. hehehhehehehe.. tu la ros. ruginyaaa. Penang tu macam macam tempat besttt. mkn pun sedap. kalau ida dok sane, ida explore dahh. heee~

      Delete
  17. jeruk mg sinonim dgn penang hihihihi .. kan ah rugi x beli banyak²

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi sangatt kakkkkkkkkkkkk.. adoi laaaaaaaaaaaaa

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page