Monday, February 17, 2014

Bercuti ke Medan, Indonesia PART 4




 


Entry sebelum ini,
1. Tour Guide/Supir Muslim di Medan (klik)
2. Bercuti ke Medan, Indonesia PART 1 (klik)
3. Bercuti ke Medan, Indonesia PART 2 (klik)
4. Bercuti ke Medan, Indonesia PART 3 (klik)




masih lagi di hari ketiga, cumanya kitaorang baru je sampai di Medan. dah tak nampak dah Danau Toba. ai is rinduu dengan kesejukan Danau Toba.. Medan panas aaaaa. macet macet! tak sokaaaaaaa  ;p  lepas makan , kitaorang terus gerak , ai nak borong telekung, kain pasang. hey hey heyy shopping lagii... tapi duit rupiah dah nak habis.. so, ai pesan ke Basri nak tukar duit dulu.. sekali die terlupaaaa.. choii. die terus ke Jalan Hindu, bawak kitaorang pergi Kilang/Kedai borong kain pasang.. huwaaaaaa nangis di situ.. nasib baik, kedai ni terima duit Malaysia. ehem~ hati ku berbunga kembaliiikkkk  ;))  Basri cakap jangan pergi Pasar Ikan sebabnya, penjual di Pasar Ikan amik dari kedai kedai borong kat Jalan Hindu ni haaa. so, nak murah terus pergi ke Kedai di Jalan Hindu.. okay korang ?

 ni salah satu kedai yang ade kat Jalan Hindu ni 

 jom pilih baju raya! wiwiwiiwiwiii ;))

 telekung pun ade. kain ok cuma macam mahal jewwww??


ai tak jadik nak borong telekung sebabnya telekung sini mahal berbanding telekung di Pasar Baru, Bandung. ai borong kain pasang jewww. kain pasang sini lawaaa.. timbul timbul sulam dia... TERamik dua pasang untuk diri sendiri, budjet nak buat baju untuk raya kott? i'm happy girl !  heee ~ disebabkan ai tak de beli apa untuk family in law, kang ade hubby naik jeles, baik ai beli kain pasang ni untuk in laws ai. heee~ ai beli sedondon dengan ai cuma lain lain warna sahaja. wahh boria lagii kitaorang raya nanti. al-maklum laa raya tahun ni kat kampung hubby, Jengka. Baju raya made in Medan uolssss. HAHA

 sebahagian kain yang berjaya dirembat di Jalan Hindu. yeayyyy!
(ntah bila nak pergi tempah. belii sajeww jeeee ai nii ;p)


lepas dah memborong baru lah si Basri ni singgah money changer. siut jekk. hukhuk. tapi ai tukar jugaklaaa. ada sehari lagi kat Medan ni, kot kot nak pakai duit ke kan? ai tukar RM280 sahaja. heyy sini mahal gileee weiii. rate die 1juta RM365. huwaaa menangis aku.. tolong aaaa korang, sila tukar duit banyak banyak di Malaysia kkkk.. ai menyesal sampai ke hari ni wehh huwaaaaa nangis lagiiii... duit duittt.. ;((
 
1juta rupiah = RM365.00
rp500ribu = RM182.50
rp100ribu = RM36.50
rp50ribu = RM18.25
rp10ribu = RM3.65

lepas ni kitaorang terus ke Istana Maimoon. ai mula mula malas nak pergii. nak tengok Istana jeww? bapakk tak bestt.. sorry ai tak minat sejarah yekk. kahkahakhakhh  tapi ai pegi jugak la dah Basri bawakkan. kuikuikuii. sampai Istana Maimoon tu ade la seorang guide yang akan cerita asal usul raja sejarah istana semua laaaa.. hareeemm sepatah ape pun ai tak dengar. ai sibuk ke hulu ke hilir tangkap gambar. macam biasa, hubby je la yang dengar. kikikiki ~ in the end, guide ni akan mintak tips kat kita yekk. bagi jela dengan ikhlas ye.... tapi syokk guide ai ni, sebab die tolong tangkapkan gambar sekali. ai tak suruh ehh, die yang rela hatii. ai pun ape lagi posinggggggg laaaaa.. muehehehhe  oh ya! dalam Istana ni, boleh pakai baju ala ala Raja & Permaisuri. boleh la sesiapa nak cuba. hubby dengan ai pun cuba jugak. alaaaa sorang rp10ribu jewww. murah kannn... jom sayang kita berlakun ala ala Raja & Permaisuri dok bersanding lagi.. hehwhewhew

 pintu masuk Istana Maimoon. nak masuk sila buka kasut yekkk

 haa abang tu la guide yang menerangkan salasilah pasal Istana Maimoon ni. gambar kat atas ni raja diaorang sekarang kk.... budak budak lagi dah ade tanggungjawab besarrr...

 ni Raja & Permaisuri dari Tanah Melayu. hekhekhekhekkkk

 posing lagii .. dan lagii,,, kalau korang perasaan, kat belakang tu ramai yang pakai baju RajaPermaisuri ni kan? macam macam kaler ade weiii.. hubby pilih kuning, baru macam Raja katenyeeeee .. kuiikuiii

 cecececeee.. dah laaa, kang korang meluat tengok gambar kitaorang! HAHA

 sempat jugak ai beli gambar yang diprint ni. cantik! nak letak dalam frame nantii heee ~


selepas keluar sahaja dari Istana Maimoon ni, kitaorang diserbu oleh sekumpulan lelaki yang berniaga. ya allah.. rimas korang tauuuu!!! dari kita nak beli terus tak jadikkk... memaksa. asyik cakap itu ini. rimas tauu rimassssss.. ai beli beg solat tuk kawan kawan sahaja. yang lain ai rimassss... terus ai masuk kereta. padahal hubby mintak satu rehal letak Quran, tapi nak buat macam mane... ai is rimaaaaaaaaasssss LOL... hukhuk.. Sepatutnya kitaorang pergi melawat Masjid Raya tapi disebabkan dah lewat petang, badan dah mula melekit, so kitaorang tak pergi Masjid Raya. Actually Masjid ni kitaorang boleh pergi sendiri sebabnya betul betul tepi jalan seberang hotel yang kitaorang nak menginap ni. hee ~ di Medan, kitaorang stay kat Hotel Madani. mula mula ai baca review orang, hotel ni tak bestt. sebab tepi jalan , bising ! so ai request la nak hotel lain, iaitu Grand Anteras.. sekali Pak Roy kata Hotel Madani ni strategik, kitaorang akan suka. yekeee? tak pe tak pe.. kita try! kitaorang check in pukul 3.30petang. sokay la hotel ni.. nice reception. peramah. lobi cantik. hehe ~ jom kita masuk dalam bilik. bilik dia ohsem k! siap ade sediakan Al-Quran. Basri cakap ni hotel islamik. okayy.. no wonder la. katil best. toilet best. bersih. okay laaaa hotel ni.. haaa tu laaa jangan dengar cakap orang selagi tak sampai. hikhikhik..

 nice katil .ehem~

 1st time jumpa ada hotel yang menyediakan Quran. hotel Malaysia ade ke? 


pukul 7.30pm kitaroang dinner. kemaiiiin dinner. HAHA ~ yang bestnyaaa Hotel Madani ni, tak yah susah susah cari makan sebabnya, di belakang Hotel ni ada FoodCourt nama Amaliun. bebetul tepi jalan. macam macam jenis makanan ade. round jela.. sebelum tu sila cop meja. ai cop meja sebelah jalan raya jew.. sebab ai nampak pentas di situ. mestii ada Live Band ni. ngeee ~ siyes. makanan kat FoodCourt Amaliun ni sedap sedap belaka...... ai makan apa yang disuggest oleh Basri dan Fahmi. hee~
 hubby makan Nasi Ayam Penyet  rp18ribu
sedap hubby cakap... yum yummm

ai makan Bakso Mee , korang nampak betapa besarnya meatball dia? kenyang !!
Fahmi & Basri makan bakso kosong, so total rp60ribu

ok ini WAJIB yek. datang Medan, mestii cuba dua jus ni. 
Just Martabe rp14ribu
Jus Alpakot rp12ribu

sedap sangattt weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!


sementara tunggu makanan sampai, kita pekene durian crepe kejap. sini pun ade yee. sedap! durian banyak. xde la macam Malaysia, cream jeeee rasa. HAHA Basri dan Fahmi kene pulang awal, tapi kitaorang stay dekat situ sampai lewat malam rasanya. ada live band. bestttt. suara perempuan tu sedapp. nyanyi pulak lagu kegemaran ai. heeee ~ syokk syokkk melayan. heeeeeeeeee ~ tak sedar pukul berapa hubby ajak balik.. tapi sbeelum tu, hubby sempat beli rokok di seberang jalan. termasuk ni dah empat kali die beli rokok. ape sedap sangattt keee rokok Indonesia ni sayang? hukhukhuk

 style kan pentas dia. padahal tepi tepi jalan jeee niiii

 lori di tepi jalan. sempat je hubby tau dia.. semua rokok die mau cuba?




25hb Januari 2014 Sabtu


awal pagi ai dah bangun, kemas beg siap siap nak check out. tapi sebelum tu, jom pergi sarapan dulu. kat Hotel Madani ni, sarapan dia mewahhhh.. macam macam makanan ade... makan sampai kenyang.....sementara tunggu Basri sampai, hubby sempat lagi beli rokok last dia. HAHA  pukul 11am kitaroang check out. belum nak pergi lagi airport, ai ajak Basri singgah ke kedai Bika Ambon. ai nak beli bawak balik Malaysia. Bika Ambon sedap sangatttttt................................. ini WAJIB beli kat Medan k...  ai beli perisa original. 1kotak rp80ribu. ai beli tiga kotak sajewww...

 hubby makan banyak time ni, dia cakap sarapan sini sedap, hihihii
ai pulak makan roti jeeeww.. selebihnya aiols gila sebab dapat jumpe Wifi HAHA

 ni la rupa Bika Ambon tu. sedap weiii.. kuih tradisional orang Medan.
tips di sini, beli bila hari terakhir korang di Medan sebabnya senang diaorang packing tuk korang dalam kotak dan dapat pun panas panas. hehehehe~

(kalau sampai rumah, Bika Ambon ni dah keras, dont worry, kukus semula, so Bika Ambon ni jadik lembut semula. makan laaaaaaa time tu... Bika Ambon ni tahan 2weeks kalau simpan dalam peti ais)

jangan lupa tauuuuu ;))



langsung terus ke airport. kitaorang tak lunch pun sebab ai dah purchase meals dalam flight.. hukhuk... dalam kereta sebelum sampai airport, Basri dan Fahmi mulakan episod sedih. mintak maaf sekiranya ada yang kureng baik layanan nya. huwaaaaaaaaaaa sedihhh.. ai cakap dengan hubby, apesal ehh sedih nak tinggalkan diaorang? selama ni xde perasaan pun kat mana mana honeymoon kita? hukhuk... hubby cakap layanan diaorang tu. kita senang. selesa. tu yang kita sedih nak tinggalkan. ;((  ai bagi tips setiap sorang rp200ribu. ai rasa sikit jeee.. sekali Fahmi cakap, "kak, banyak nii.." alahaii amik je. akak abang ikhlas bagi korang..... ;((  masa nak lepas pintu gate imigresen tu pun, ai pandang Fahmi, sedih jee rasa...... baik diaorang niii...... sedaya upaya nak buat kitaorang happy.................. ye la diaorang cari rezekii.. bukan orang senang......... korang, kalau nak pergi Medan, jangan segan silu request diaorang k.. siyes takkan menghampakan korang.. ;))

 babai Medan ;(

 airport Kuala Namu Medan ..


 Orang Muda vs Orang Tua
(pemalas ai ni nak jalan. HAHA tengok bapak di sebelah, steady je jalan HAHA)



flight QZ8056 dari KualaNamu meninggalkan kota Medan menuju ke Kuala Lumpur pada jam 6.35pm , sekejap je rasa. 45min dah touch down LCCT. kali ni sempat makan k. sebab xde borang nak kene isi. HAHA.. sampai je LCCT , terus kitaorang amik bas ke KL Sntral.. masa ni pukul 7.30pm. ai TERjumpa WAN WALA MaharajaLawak Mega tu wehhh.. abang besar.. hubby bengang jeww dia tak sempat jumpe sebab sape suh pergi halau nyamuk? kahkahkahakhka.. sampai rumah mak di Segambut, agih agihkan barang semua.. terus gerak balik rumah. dan ZZZZzzzZZzzz keletihannnn kuikuikuiii.. tamat laaa riwayat cerita 4th Honeymoon di Medan, Indonesia kitaorang selama 4hari 3malam... heaven sangatt !!!! sapa yang nak ketenangan, jauh dari hiruk pikuk kota, meh aaa pergi Danau Toba. stay lama sikit situ. bestttt ;)) maybe kalau ada umur panjang, rezeki lebih, ai nak datang lagi Danau Toba.. nak stay situ jeeeeee... bestnyaaaa ;))

 memori indah di Danau Toba ;)

sampai jugak hajat nak ke sini. tenkiuuuu ;))  nextttt wishlist plesssss.. kihkihkihh



next entry : full budjet k...



Kira kira
Kain Pasang 7helai RM530 
Pakai baju persalinan Raja & Permaisuri rp10ribu seorang,  rp20ribu
(convert duit M'sia RM7.30)
Print gambar Raja & Permaisuri dua keping rp20ribu (convert duit M'sia RM7.30)
Beg solat 7ketul rp100ribu (convert duit M'sia RM36.50)
Makan di Foodcourt Amaliun rp170ribu (convert duit M'sia RM62.05)
Rokok lagi? RM5
Rokok hitam rp19ribu (convert duit M'sia RM7.00)
3 kotak Bika Ambon rp240ribu (convert duit M'sia RM 87.60)
Tips tour guide & driver rp400ribu (convert duit M'sia RM 146.00)
Tips airport asist rp50ribu (convert duit M'sia RM18.25)
Starbuck rp53ribu (convert duit M'sia RM19.40)
Tiket bas LCCT ke Kl Sentral RM20
Tiket KTM KL Sentral ke Segambut RM2
Total RM948.40








Yang takkk sabar nak ceritaaaaa kemana ai pergii last week! wiiwiwiiwii
signature ms eida

35 comments:

  1. Assalamualaikum eida, bestnya. best baca entri Eida. syoknya sambut anniversary kat Danau Toba. Semoga bertambah murah rezeki korang... heheee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila, amin amin.. terima kasih doakan tuk ida ;))

      Delete
  2. sweet giler gambar pakai pengantin tu...nampak macam pengantin baru gituu...auwwww....

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA. pengantin klasikkk gitu kann noryy.. kuikuiii

      Delete
  3. ske...teringin nk pergi jln2 oversea tp blm ade budget....ade masa blh sggh blog sy
    http://dsupermama.blogspot.com/

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe xpe.. slow slow.. nanti ade lah tu, hehhehee

      Delete
  4. Macam pengantin betul bila pakai baju pengantin tu. Haha. Lawa.

    Yang bika ambon tu, patutlah kalo staf ofis ni bagi rasa keras je makan tak best, rupanya kena panaskan dulu baru sedap. Ok, next time boleh panaskan dulu sebelum makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA. tenkiuuu.... aah Bika Ambon tu kompem keras bila sampai KL, so kene re-stim kan balik hehehe

      Delete
  5. merasalah jadi raja sekejap.. pakai baju tu harga dlm pakej masuk situ sekali ke.. atau kene byr... ke free haha...

    dah sampai yer.. alhamdulillah.. nasib baik ieda suke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene bayar kak .. dlm rm7 lebihh gitu.. murah jewwwww

      Delete
  6. wahhh.. bagus sangat lengkap dan padat
    siap tempat makan apa dan makanan apa yang patut cuba
    paling dipuji kira-kira tu
    entri terbaik. momoy baca 3x biarpun pjg berjela
    suka sangat
    like 10x

    ReplyDelete
  7. wah...macam pengantin baru pakai baju permaisuri & raja tu ;-)

    ReplyDelete
  8. kalau kita x beli kain 7 helai tu.. bajet kira2 x smpai rm500 ja la kan.. wahh x la tinggi mana pun :D nice info sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul! hehhehehhe... tp jgn lupe masukkan duit tour. heee~

      Delete
  9. best3..akan menjadi rujukan kalau aii nak gi medan jgk..
    tq ida..
    muah3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehheek. oraitt., pergi jgn tak pergii. hehehee

      Delete
  10. waa...shoppinggggg!!!!
    mm..mmm...pls cepat sikit next entry nak tau pergi mn pulak tuuu..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy! shopping...... next? ala dekat jewwww. poyo je ida nii. HAHA

      Delete
  11. kuning pilihan yang tepat untuk raja...yang belakang-belakang tu nampak macam dayang2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii... hahahha. sib baik amik kuning ! heee~

      Delete
  12. mmg memory sgt pic baju kuning tu,mcm org dolu2.hahaha

    ReplyDelete
  13. hee..eida mmg dh nmpak mcm permaisuri dah tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh kemainnn sangatt nampak cam permaisuri. kahkahkahkahh

      Delete
  14. part paling menyentuh hati part nak byebye tour guide.. gambar kat istane sweet sangat kot.. jgn lupe framekan tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. part tu palingg sedihhh.. hhhahaa.. okay ida frame dahhhhh!! ;)

      Delete
  15. assalamualaikum.. nk dpt contact supir tu mcm mana kak long.. satu ari supir tu berapa?

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum.. mcm mna nk dpt contact supir tue. berapa dia charge untuk satu ari transport

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon baca entry saya sebelum2 ini. sy ada entry khas untuk supir. segala details ada didalam. mohon di klik label MEDAN

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page