Monday, February 10, 2014

Bercuti ke Medan, Indonesia PART 3




 


Entry sebelum ini,
1. Tour Guide/Supir Muslim di Medan (klik)
2. Bercuti ke Medan, Indonesia PART 1 (klik)
3. Bercuti ke Medan, Indonesia PART 2 (klik)




Perjalanan diteruskan lagii.. bila mau sampai dahhh? kuikuikuii. sib baik Danau Toba ni cantik, hilang bohsan kejap. mata tak kelip tengok cantiknya Danau Toba ni. *ok tipu tak kelip* HAHA  sebenarnya perjalanan dari Danau Toba nak ke Desa Tongging makan masa 3jam. nama pun Desa kan? memang cantikkkk !  jalan nak ke Desa Tongging ni macam nak ke Ladang Teh sg.palas tu. (nory ingat takkk hehehe) kene main hon hon. tapi beza nya Cameron Highland kiri kanan ladang teh kan? korang bayangkan sepanjang turun ke bawah, nampak tasikk je.. tak ke lawa? huuuuuuuuu ~ kata Pak Roy, kalau tour yang datang dengan bas, tak boleh turun ke Desa Tongging ni. sebabnya jalan dia kecik sempit. nasib kita naik MPV jeewww.. boleh la sampaii ke sinii.. Apa yang besttnya Desa Tongging ni? lunch di kedai yang berada di tepi tasik, boleh je masa makan nak main air tasik. tepi sangatt. tengah tengah makan kene pegang tudung sebab anginn tasikk meniup . alahaii syoknyaaaaaaaaaa  ;p Makanan WAJIB makan kat sini adalah, ikan nila bakar & goreng, dicicah dengan sambal tombur. heyy nikmat okay !! sedap sangattt !!!!!!!  sorry ai tak tahu rate harga makanan sini berapa sebabnya semua dah masuk dalam tour . . datang bawak perut sajewww

 okay dah sampai Desa Tongging. pondok makan hanya disebelah tasik sajeww.. bestt wehhh

 akak tu tengah pilih ikan nila nak bagi kitaorang makan. hewhehwhwh
mau tak ai kata ikan nye freshh. gileeee sedap weiii

 tu dia menunya. nampak simple tapi perghhh. sedap betul ikan nila bakar cicah sambal tombur tu... siyes! adehh lapaaaaaaaaaaaaa

 ni ikan nila bakar ade sos black pepper. sedap tapi pedas ya amat ! HAHA

 lepas makan aktiviti bergambar. dekat Desa Tongging ni, kitaorang kumpul satu tour. lepas ni dah tak jumpe dah Kak Aida ni. diaorang tak tidur Berastagi tapi terus ke Medan.. babai akakk.. ;))




lepas makan,destinasi seterusnya ke Waterfall Piso Piso. dekat je dengan Desa Tongging tadii. sini panas sangatt. ada jugak deretan kedai yg menjual . macam biasa ai TERshopping. sini harga barangan lagi murah dari Pulau Samosir dan Parapat yekk. seperti biasa ai menyesal.. HAHA . Waterfall Sipiso piso ni boleh mandi. gerentiii sejuk air die. tapi nak ke air terjun tu, kene turun berpuluh puluh ribuan anak tangga.. kata Fahmi, nak turun ke bawah air terjun mengambil masa 1jam. naik pun satu jam. heyy memang tak aaaaaa aiols nak mandii. HAHA, so kita berposing sajew yekkk... kejap kejap ai pelik, mane datang laaa air terjun tu dicelah celah pergunungan nii... hmm.. kuasaNYA hebat sangat kannnnnnnnnnnnnn ;))

Waterfall Sipiso piso. alahaii cantiknyee kan.... tinggi betul waterfall ni. 
besttnyee kalau dapat mandi kan? hukhuk

die dah mula da... kuikuikuii


dah laaa tu... kreatip idea nii... ;p



 ai pun nak jugakk.. muahhahahhahhaa..



settle di sini, kita akan ke Berastagi pulak. masa ni dah pukul 2.30petang. Basri cakap, dari Waterfall ni nak ke Berastagi dalam 2jam lebihh.. ke arah Berastagi agak macet (jem), berdebu. oh yaaa. korang tahu takk Gunung Sinabung? iyeeeee.. gunung tu masa kitaorang di Medan, sudah 3bulan mengeluarkan asap debu debu. orang local cakap gunung tu tunggu masa nak meletus. muahhahaa. gunung nak meletus, kitaorang datang melancong pulak? HAHA. tak tengok berita betul ! ;p  so, keadaan di Berastagi agak berdebuuu. dari Berastagi memang nampak Gunung Sinabung tu mengeluarkan asap asap. hey seram pulakkk aiols.

 ni dari tepi jalan je. pon dah boleh nampak Gunung Sinabung tu. 
gigih takk Basri nak tunjuk gunung ni dekat kitaorang? HAHA

 kasi zooooooomm sikitttt........... masa ni ai doa, jangan lah meletussss  
hukhukhuk



sampai Berastagi terus ke pasar buah. pasar buah ni bukan jual buah buahan je tau. ade jual baju, FM dan macam macam lagii. sini banyak kuda. so boleh naik kuda or naik kereta kuda. so bile ade kuda, bau tak berapa sedap aaaaaa.. kuikuii.. orang cakap datang Berastagi WAJIB pekena air tebu & jagung manis. okay okay mari rasa.... eh eh rasa jagung laaa? HAHA. tapi siyes air tebu die manis sangattt........... ori punya manis. xde buh gulaaa pun... sedap sedap sedapp.... masa ai surveyy, blogger cakap, Berastagi ni sejukkk. tapi ai sampaii tak de la sejuk mane.... Danau Toba lagi sejukkk.. mihmihmih... tapi siyes cakap, Pasar Buah lagi murah barangan cenderahati die berbanding dengan Pulau Samosir, Parapat, Waterfall. so kalau korang pergi Medan, ai suggest, shopping la di siniiii........... ape je yang korang nak beli, semuaaaaaa ada dekat sinii.. sekali lagi ai menyesal ! HAHAHHA . . walaupun menyesal ai tetap shopping jugakk. kat sini ai dah start guna rate duit yang lain. yang ai tukar masa dekat Malaysia hari tu. 297. 

1juta rupiah = RM297.00
rp500ribu = RM148.50
rp100ribu = RM29.70
rp50ribu = RM14.85
rp10ribu = RM2.97

(dapat tangkap takk ?)

 turun turun kereta, orang lelaki ni kerumun suh naik kuda.. 
ai tak nak sebab dah banyak kali naikk... kuikuiikuii

ni la rupa Pasar Buah. peniaga dia kurang memasak. 
happy shooping kat dekat sinii ;)



lepas pergi Pasar Buah, sebelum check in hotel, Basri sempat singgah ke Rumah Batak Karo. Original punya. rumah ni untuk peninggalan sejarah je. tapi disebabkan Gunung Sinabung tu dah mengeluarkan asap debu, so, Rumah Batak Karo ni jadik tempat tinggal sementara untuk mangsa gunung itueww... so masa kitaorang pergi, dapat lah beramah mesra sekejap. baiknya diaorang. peramah. semua benda nak cerita. hubby gigih dengar, ai sibuk tangkap gambar jeww. muahhaha.. dekat sini ai ade derma sedikit. ingat nak bagi banyak tapi duit cukup cukup jew ni. HAHA tapi tak pe, yang penting ikhlas. heee ~ ai mempunyai masalah nak turun Rumah Batak Karo ni. HAHA, die punya tangga heyyy seriau ai tengok.. masalah betul la. ai risau jatuh tergolek jeeeee.. ;p

 sebelah dalam Rumah Batak Karo ni. 
tak de satu paku pun. semuanya main pasakk jeee
siap ade unggun api. heeee~

 Basri cakap, nilah rupa Rumah orang Batak. Rumah ni besar, boleh memuatkan 7 buah family. so duduk la ramai ramai dalam rumah macam ni...  masak dekat sini, tidur dekat sini, toilet je dekat luar.  nak ehem malam malam tak leh tauu.. kene pergi toilet! HAHA  

 korang nampakk takk tangga die...... menangisss ai nak turun ! 
huwaaaaaaaaaa


 begini la rupa bentuknyaaaaaaaaaaa

rumah kecik kat sebelah rumah batak tadi ni, adalah rumah makanan, semua makanan simpan atas rumah ni. nampak tangga tu? jangan tanya ai macam mane orang batak naik tangga gitu dengan mengangkut makanan! HAHA



terus langsung kitaorang ke hotel untuk malam ni. Green Garden. sokay lah hotel ni. malam malam boleh tahan sejukkkkk. dengan heater kejap ade kejap tak denye. huu~ pada mulanya kitaorang dapat bilik depan jalan, berdebu habissss. heater tak de langsung. so ai mintak tukar bilik. terus dapat bilik depan pool. lawa ! tak berdebu tapi heater kejap ade kejap xde. pagi esoknya hubby mandi tak de. ai mandi ade pulak heaternye. nasib lah hubby... kuikuikuii. malam Berastagi memang sejukk. ai syak siang hari tak sejuk sebab pasal Gunung Sinabung tu laaaaaaa. . .lepas break1st, kitaorang check out. nak gerak terus ke Medan, masa ni pukul 9.30am.

 ok ok lah hotel ni. nak tido semalam je pun kan? hukhuk
tapi lunch & break1st kat hotel ni meriah. sedap! heee~

 bilik depan pool. tapi ai tak heran pool ni sebab ai die sejuk terukkk... HAHA

 plug di Indonesia. jangan lupe bawak universal charger yeeeekkk



Perjalanan nak ke Medan hanya 2jam sajewwww..  sesedang elok je kitaorang sampai terus ke Rumah Makan. lunch dekat Rumah Makan Koki Sunda. kuikuikuii kelakar kan name die? tapi makanan die heyyyy bapokkk sedapp weiiii. . jangan tanya ape yang ai makan, ai tak tahu name. HAHA jangan risau kedai ni HALAL. masa lunch ni ai ade order Jus Markissa. sedap sangatt. ai pernah baca dekat blog sape ntah, datang Medan, cari 3 jenis air ni. salah satunya Jus Markissa. patut laaa.. memang sedap! heeee ~

 kat depan kedai. kalau ikut tour, semua Rumah Makan yang diaorang bawak semua highclass. kemainnn.. hikhikik

ai pilih nak duduk sini. style gak meja makan ni.. heeee~
tengok ikan stim ai tuu, ade asap asap. yum yum yummm




ok, sambung next entry la. panjang dah  ;p



Kira kira
FM Waterfall 3ketul rp25ribu (convert duit M'sia RM 7.40)
Seluar gobos lagi sehelai rp50ribu (convert duit M'sia RM 14.90)
Seluar gobos lelaki (pendek) rp40ribu (convert duit M'sia RM 11.90)
Masuk toilet di Pasar Buah rp1ribu (convert duit M'sia RM 0.30)
Fm lagi (untuk kawan kawan hubby) 25ketul rp220ribu (convert duit M'sia RM 65.30)
Seluar gobos lagi dua helai rp80ribu (convert duit M'sia RM 23.80)
Jagung manis 3 ketul rp15ribu  (convert duit M'sia RM 4.50)
Air tebu 2 cawan rp15ribu  (convert duit M'sia RM 4.50)
Derma rp7ribu (convert duit M'sia RM 2.10) 
Jus Markissa rp8,900 (convert duit M'sia RM 2.70)
Total RM137.40







Yang cuti tiga hari mulai esok. NO BLOG. jumpa jumaat ehh.
pergi mane? ade laaaa  ;p
 signature ms eida

31 comments:

  1. Wa...bestnye... banyak miss entry ida ni...hehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee~ xpe xpe.. awak still leh marathon. hikhik

      Delete
  2. bestnya jenjalan..nasib ida selalu baik kan..aritu gi cameron pon belum kena banjir..gi hatyai pon sama gak..ni gi indon nasib gunung tu tak muntah lahar lagi..sempat jugak tengok..
    asyik cuti jer syiok la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa ade jugak orang perasaan kan,,, ida tak perasan pun. huby yg perasaan,. nasib selalu baik... hukhukhuk.. seram pulak rasaaaa ;p

      Delete
  3. Seram lak bila ieda tunjuk volcano ni.. takut time aini g plak dia meletop.. huhu tp apapun mmg nmpk best..

    Amboi bercuti lg ye.. bestnye.. ok happy holiday.. aini slg tgh tunggu kwn beli pinggan mangkuk utk opis.. tgh boring layan blog ieda.. sampai aini tersengih sorang tgk gelagat ieda n hubby wat gmbr kt waterfall tu.. creative..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bile aini nak g? haaaa.. hekhekhekkk... ida sendiri pun dok gelak gelak tgok pic tu.. ape la masalahnye die time tu. hahahhaa

      Delete
  4. Seram lak bila ieda tunjuk volcano ni.. takut time aini g plak dia meletop.. huhu tp apapun mmg nmpk best..

    Amboi bercuti lg ye.. bestnye.. ok happy holiday.. aini slg tgh tunggu kwn beli pinggan mangkuk utk opis.. tgh boring layan blog ieda.. sampai aini tersengih sorang tgk gelagat ieda n hubby wat gmbr kt waterfall tu.. creative..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Eida, bestnya bacaaaaaa... story Eida...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.. tenkiuu sheila sudi bacaa ;))

      Delete
  6. fokus baca satu persatu entry ida ni...baca gila tempat ida pergi....esok dah start cuti bestnyerrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiuu milaaaa.. mila nye langkawii ape citerrr. hekhekhekk...

      Delete
  7. Kalau Ann nak naik tangga rumah Batak tu pun menangis dah..hohoh..

    waterfall itu sungguh cantik tapi makan sejam turun dan naik..hurmmm..xpelaaahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang ida xpergi. hahaha. tgkp pic dari atas jela.. hahahha xkuasa makk nak turun beribuan anak tangga ituewwww

      Delete
  8. eida.. makin lame makin murah ni tempat shopping.. tour guide tu tak cerite ke mane tempat lagi murah? tengok semue tempat eida pergi nyaman.. tenang.. aman.. syoknye kalau dapat pergi jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takk .. die takbgitahu pn.... maybe die pun tak tahuuu. hahahahahahha

      Delete
  9. eida, canteknya air terjun tu..mcm bukan kat indonesia...mmg tinggi la ye.. berapa tinggi la ye air terjun tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat m'sia xde niii... tinggi sangatt ni sue.. hehehehhee

      Delete
  10. huaaaaaaaaaaaaaaa sedapnya ikannnn.nakkkkkkkkkkkkkk~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan tu mmg sedap... nak jugakkkkk.repeat aaaah! hhaha

      Delete
  11. wahhh...g sana mmg jimatlah ye.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jimat jugak laa. ida cuma berabis pada bayar tour jeee huhuhuhu

      Delete
  12. Hamboii..sodapp2nya makanannn..
    Meleleh ailio ni..
    Cantek plak tu..sblm ni xde rasa nk gi medan..lebih pada bandung..tp bile bace entry ida teringin plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhekehk.. mostly semua kawan kawan ida cakap macam tu.. hehehhee.. semua teringin nak pergi bila baca entry ida.. ida hanya sharing apa yg ida rasa.. ;))

      Delete
  13. heaven la idup kamu dik berjalan sakan nau..hahaa

    ReplyDelete
  14. syok juga cuti-cuti medan ni ye ieda.. nak pergi gak la hehehe.. tapi next year la kot hikhik...

    ReplyDelete
  15. cantiknya tasik ....
    berastagi sejukkk, sedappp tido tu...kat malaysia panasss..hukhukhuk...berpeluh2 tiakk..haha...

    ida sempat mandi pool tu tak??mcm besttt je dapat swimming2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha tu la pasal.. panas gileeeee. sane sejuk jeeeee... ida tak mndi. gile sejuk sangatt air die.. xtahan kangggg

      Delete
  16. Rumah Batak Karo tu mcm bestjer sis tapi scary la tangga dia
    isk2 ...

    hmm..menarik ni . lain dari lain yang biasa org pergi
    dan thx bagi tip bawa u. plug tu
    walaupun benda simple tp sangat berguna

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg besttt tapi tangga dia . haishhhhh!!!!! .. ouh plug sgt penting dikkk.. nk charge memacam kan? klu nk lagi best bawak extension siap. hehehhee

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page