Friday, February 7, 2014

Bercuti ke Medan, Indonesia PART 2

 


Entry sebelum ini,
1. Tour Guide/Supir Muslim di Medan (klik)
2. Bercuti ke Medan, Indonesia PART 1 (klik)


sambung balik cerita.. lepas bengang tahap jebon kat Pulau Samosir tu, kitaorang pon blah dari sane. naik ferry yang sama jugak. angin balik lagiiii kuat heyyyyyyyy......................... tak dan nak berposing bagai sebab aiols sejuk tahap gaban! HAHA .. sampai je kat jeti, ai singgah kedai beli milo 3in1. mane tau sejuk malam malam boleh panaskan badan dengan milo. eh? ape barang panaskan barang dengan minum milo kan? kahkahkahkhahh.. dari jeti dekat je nak ke hotel yang bakal kitaorang stay satu malam. ramai orang suggest hotel ni. katanya WAJIB. ai pun request kat tourguide. heee ~ Nama hotel Danau Toba International Cottage .. betul betul menghadap Tasik Toba. so, korang datang Danau Toba, WAJIB duduk sini k?

 bukak tingkap nampak Danau Toba

 dalam bilik kitaorang siap ade sofa. tak sempat nak testt sofa tu! HAHA
still bukak pintu nampak Danau Toba , perghhhhh heaven!


lepas check in, kitaorang siap siap sebab dah malam nak pergi makan daaa. tak sempat nak round area hotel memalam gini, pagi esoknya baru dapat round.  disebabkan dalam pakej dah all in makan minum semua, datang berlenggang saja ke Restoran tu. dekat dengan hotel. oh ya! datang Parapat, WAJIB try ikan NILA. Ikan nila ni sejenis ikan yang hidup dalam tasik toba ni. ikan nila ni rupa dia macam ikan talapia gitu............. sedap weiii ! fressssshhhhhh freshhh makan sedapppp.. so malam ni ai pekena ikan nila. masak ape ntah ai tak pasti. HAHA . kitaorang dinner dekat Rumah Makan Islam Murni. sunyi sepi tak de orang lain selain tour Pak Roy saja. heeee ~
 
memang gini la kitaorang makan.. lauk banyak banyak. tapi kadang tu tak habis pun. hukhuk. 
nampak tak ikan masak kuning kuning tu? haa tu la Ikan Nila  ;))


lepas makan, kitaorang diberi pilihan nak balik bilik or nak shopping? ai mestilah pilih shopping ! HAHA  alaaa kat depan rumah makan tadi ade deretan kedai. ada yang bukak ada yang tutup. so kitaorang jalan situ je la. masuk dari satu kedai ke satu kedai. haaaaa ai likeeee style orang Parapat meniaga. tak de main tarik tarik tangan. tak de main paksa paksa. tanya tapi tak beli tidak mengapa. haaa ai likeeeeeeeeeee..  last last kedai yang terakhir tu ai sangkut! HAHA shopping kat situ. Parapat, barangan dia jauh lebih murah dari kat Pulau Samosir.. peniaga lelaki. sikit pun tak memaksa. ai mintak kurang bagi je. bagus. ai like peniaga lelaki. HAHA . lepas shopping terus balik hotel. ai sempat lah kemas kemas barang, esoknya kan dah check out. heyy kejap sangatt laaa duduk hotel ni.. tapi kalau lama lama pun xde menda. HAHA
 
cari ah korang pakcik ni kalau pergi Parapat. baik orangnya. banyak jugak barang dalam kedai die.. same je dengan Pulau Samosir tu. lagii murah hooiiiii





23hb Januari 2014 Khamis


seawal pagi ai dah bangun. get ready baju apa yang nak dipakai kemas semua beg, settle. jom pergi break1st sayanggg. sebenarnya ai teruja nak tengok Danau Toba ni waktu pagi... orang cakap cantikkk! sejukk ! ai sarapan di cafe. baru jumpa wifi. huwaaaaa.. gembiranya hati ade wifi ! HAHA mari mari mengupload gambar di setagram. kuikuikuii.. break1st di Danau Toba Cottage ni bebiasa jeww.. sini ade kejadian indah. heee~ ai berjumpa dengan salah seorang reader yang setia membaca blog si GEDIK ni. tenkiuuu kak aisyah..  akak, ida takleh add akak kat fb. xkuar pun name? akak ce add ida pulak ye? search Eida Baharum.. heee ~ dari jauh kak aisyah dah senyum dekat ai masa ai tengah makan kat cafe. ai pun senyum balik. dalam hati seronoknya jumpa orang Malaysia kat Danau Toba ni. heeee ~ sekali akak tu datang makin dekat, die tegur " ida kan? kan?" ai pun mengiyakan. tapi muka ai blur. sape akak ni ehhh? mantikk ai tak ingat HAHA. pastu akak tu cakap " ida tak kenal akak, akak je kenal ida. akak salu baca blog ida. bestt, ehh baru balik dari hatyai kan??"  wiwiwiiwiwiwiwii.. terharunyaaa sayee akak............. hehehehe~ 

 
 meet kak aisyah. kak aisyah ni dari Penang. tenkiu akak sudi baca belog ida.
 jangan segan silu kak nk drop komen yekk. heee~
(besarnya ai diri sebelah si kecik molek ni . hiii~)



lepas makan ayuh kita merayau, mencipta memori indah lagi di Danau Toba. kuikuiii. 

 Danau Toba Cottage ni ada swimming pool. ala ala infinity poll. cantikk tak? biruuu jeeww kan? kalau nak mandi pool ni silakan, aiols tak mandi, sebab air die heyyy sejuk ya amat !! Danau Toba is sejukkk.. nasib baik ada ade pemanas semulajadi. haii hubby. kohkohkohhh


 ni dekat pintu masuk cafe. cafe berada di atas. bawah tu semua bilik. 
dari atas nampak Danau Toba, cantikk kannn ?


 pemandangan ni dari pintu belakang bilik ai. heaven kan? cantikk weiii siyess. korang meehhh datang sinii. datang bersama yg tersayang tau tau..

 mata masing masing sepet sebab panas. tapi jangan risau tak berpeluh punya. panas acah acah je ni sebab walau panas, sejuk tetap ada ~ heeeeee


 happy 4th anniversary tau tau sayanggg............... ;)


 ohh ni kat depan reception hotel ni. unik kan? 
semua bangunan sini mestiii ada rupa rumah Batak ni.


 ok baii Danau Toba, sehingga kita bertemu lagi. 
ai mestii datang sini lagi. nak bawak anak anak. ecececeee.. aminnnn ;))
takde anak, ai bawak mushang. kahkahakhakahha



pukul 8.30am kitaorang dah check out da. huwaa aawalnyee.. rindu Danau Toba. nak kene cepat sebab kitaorang nak lunch kat tempat yang lagiiiiiii lawa, kata Pak Roy. ai pun iye iye. sepanjang perjalanan, kitaorang mestii nampak Tasik Toba lagi, dah berjam jam pun still nampak lagi.. alahaaaii cantiknyaaa.. !! ada lah sekali tu, ai cakap cantikk kuat kuat!! Basri terus pelawa "mau tangkap foto tak kak" heyy jangan dipelawa minah posing ni. nak nak nak !! time ni memang siyes cantik sebab tak de kabus ape. nampak langit dengan air tasik biru samaaa jewwww... Indahnya ciptaanNYA ;))


 tenang nyaaaa tengok gambar ni. 


 lagi tenang. kan best dapat turun kat bawah tu. kuikuii
besttnye lahaii sape yg duduk kat situ kann... nak mandi terjun tasik jeww. .

 indahnya ciptaanNYA  ;))

 mesti terselit gambar diaorang ni. heee ~

 okay ini kelakar. Fahmi tangkap gambar kitaorang, Basri budjet dah habis jauh la tu pergi. sekali masuk jugak gambar ni. memang takkan laaa aiols nak delete. kenangan. 
"tengah berak ye Basri?" kahkahakhakh




sebelum sampai ke destinasi lunch, kitaorang berhenti minum minum lepak lepak dekat Simarjarunjung yang dikatakan famous dengan teh halia yang kaw kaw punyaaaaaa.. hubby minum la teh halia tu. satu cawan teh halia tu datang sekali dengan pisang goreng seketul. aiols dengar halia je nak uwek uwek daaaa.. hikhik.. ai lagi teruja dengan pemandangan hijauu hijauuu di sekeliling Simarjarunjung ni.... cepat lah sayang minum.. jom kite ajak Fahmi tolong tangkap gambar. HAHAHA
 
ecececece.. teh halia susu ni. uweeekkkk...
kbai!

ni ramuan untuk membuat teh halia kaw itueww... halia sebesar gitu guna?mak oiiiii

  kat depan ni. panas terik. tapi tak berpeluh pun.
 just nice sejuk sejuk panas. haaa gitu .. kikiki~

 mula dah. puas ai cuba untuk melompat bersama hubby, mestiii tak jadik. Fahmi la ni tak retii tangkap, ececece.. padahal muatan berat! HAHA



 lepak sini bestt. angin sejuk je.. rasa nak baring je kat bukit nii. hihihi

 disetiap gambar ade kitaorang. korang tak bosan kan? HAHA







Kira kira
Milo 3in1 4paket  rp8ribu  (covert duit M'sia, RM2.60)
Seluar gobos lagi dua helai  rp130ribu (covert duit M'sia, RM42.90)
Kemeja batik sayang sehelai rp75ribu (covert duit M'sia, RM24.80)
T-shirt Danau Toba dua helai  rp100ribu (covert duit M'sia, RM33.00)
Beg kain beras seketul rp45ribu (covert duit M'sia, RM14.90)
Rokok DunHill rp15ribu   (covert duit M'sia, RM4.90)
(korang kira tak berapa kali hubby beli rokok kat sini? HAHA)
Satu cawa teh halia di Simarjarunjung rp16ribu (covert duit M'sia, RM5.30)
Total RM128.40










Yang rindunya Danau Toba , 
 signature ms eida

30 comments:

  1. bestnya...bestnya...bestnyaa...
    wajibbb kena pergi jugak nanti...
    tapi ntahh bila lah kann aku ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhekhekk. xpe nory, slow slow.. sampai jugak ;))

      Delete
  2. waaaahhhh... mantap lah.. seronok tengok gambar2... :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Eida, tumpang seronok baca entri Eida ni.. Subhanallah cantik sangat pemandangan kat sana.. Bestnya Eida... in shaa Allah, kita doakan Eida dikurniakan zuriat, mana tahu kann tahun depan boleh travel dengan baby pula (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.... cantikk sheila. sangatt.... amin amin.. ida aminkan doa sheila.. hehhehe ;))

      Delete
  4. Subhanallah cantiknya danau toba ni kan?wajib pegi ni babe..letak je gbr byk2 skit..standard la tmpat cntik mmg entri pnuh dgn gmbr.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib babee.. sondol juna lebih sikit aaa.. kompem dapat pergi! hhehhehehe

      Delete
  5. wah bestnye..tapi bila berdua memang rendah kos..kalau dah berenam macam kami ni..macam-macam kos tersembunyi yang tetibe je kene keluar..memang kene stanby 2-3kali ganda untuk kecemasan...hehehe...

    ReplyDelete
  6. x pernah sampai sana lagi.. tpi mcm menarik kan tempat ni.,. :)

    ReplyDelete
  7. view dia sgt lah cantik.. swimming pool tu nampak cam best je.. ieda xde rs nak terjun dalam air yg sejuk2 ke..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang takk aaa ida terjunnn dalam pool tu. ehhehehehhee

      Delete
  8. fuh cantik giler pic yang dekat pool tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida ke? hahahhhahha.. siyes mmg cantik kat Danau Toba niiii

      Delete
  9. cantiknya pemandangan,, sejuk mata memandanggggg

    ReplyDelete
  10. subhanallah cantik gile danau toba tuh... nnt print gmbr besar2 ye

    ReplyDelete
  11. Hohoho..siyoknye ida..cantek gle pemandangan ciptaan Allah..aii is jelezz..kbai..
    Kihkihkih

    ReplyDelete
  12. memang cantik sgt!!! serius cantik gamabr2 kat sana.. indahnya ciptaan Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. indahnyaaaa.................. ;)) ada bau bau kundasang laa.. hekhekhek

      Delete
  13. marathon balik.. syoknye eida.. pemandangan cantik.. tenang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. marothon sila sila fifi... hekhek..... syok angat !!!

      Delete
  14. Replies
    1. alamak dikk, akak tak tahu pulak berapa sebab akak kan amik fullboard, so hotel makan transport semua dah include semua. tapi akak pernah tanya supir, die cakap kalau book withour agent, cottage ni dalam 900ribu rupiah. tapi dgn agent dpt 500ribu rupiah, akak tak sure betul ke tak info tu... kalau supir tu tipu akak, akak kire dah tipu awak jugak laaa.. hikhihikhik.. so bettter awak cek dlm website cottage jeee ;))

      Delete
  15. Assalam ida,
    akak komen lagik :)
    motip sesangat baca entry by entry ulang2 gitew he3..
    wajib komen sini ni...
    muka ahkak 2 kali ida tepek dalam entry ni...uwawawawawawawawawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak.. hamboii suka benor die masuk blog ida kekkekeke ~

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page