Wednesday, February 5, 2014

Bercuti ke Medan, Indonesia PART 1




 


Entry sebelum ini,
1. Tour Guide/Supir Muslim di Medan (klik)



22hb Januari 2014 Rabu


mari kita mulakan ye?  seawal jam 4am ai dah bangun. siap siap. siapkan mushang dulu. bukan bawak mushang, siapkan makan minum dia. al maklum laa nak kene tinggal pat hari ye mushang. heee ~ ai janji dengan along ai suh hantar kitaorang dekat KL Sentral. ye aaa mane ade ktm ke lrt ke bukak pepagi hari kan ? huhu.. ai naik bas ke LCCT dari KL Sentral aje. bas gerak pukul 6am. flight ai QZ8051 akan berlepas pukul 8.45am. so sempat lagi ni. heee ~ fobiaaa wehh tinggal flight. tak nak jadik macam honeymoon ke Sabah tahun lepas. huhuuuuu ~ 

 kencangkan sabuk pengaman? HAHA
kursi? kuikuikuii
ni la rupa dalam flight, semua bertukar ayat indonesia gituu yaaaa  ;p



dalam flight kan, korang kene isi borang arrival dan custom declaration tau. so tips di sini, sila bawak pen sendiri sorang satu. okay? ingat tak ai ade beli meals dalam flight ni ? pepagi hari lapar ingat nak makan la dalam flight, rupanya dari KL-Medan kejap je wehhhh.. dalam 45min je. sedang sibuk ko isi borang itu ini, makanan tu ingat sempat nak makan? HAHA tak sempatt weiiiiiiii.. lepas isi borang tau tau flight dah landing. heee~ so, kitaorang makan dalam kereta je masa on the way ke Danau Toba. HAHAHAHA sengal sengal. so, korang kalau pergi Medan ni, tak perlu beli meals pergi dan balik okay?? ;p

 
isi borang sorang satu yek. tu yang kene ade pen sorang satu. senang. 
tak yah tunggu tunggu turn . hee~



kitaorang selamat sampai di Kualanamu International Airport (Medan) pukul 10am. flight tadi ade delay sikit. kitaorang tiba airport baru tahuuuu.. besar gile..................... ala ala KLIA gituuukkk.. setibanya kitaorang, ai dah nampak papantanda nama ai. heee~ sekali nampak yang pegang tu mudaaa.. hoii suka! HAHA belum sempat nak tanya apa apa , ai dah ajak cari Money Changer. muahahhaa. ok begini ceritanya, mula mula di KL, ai ade tukar duit. tapi ai hanya tukar RM167.40 je. sebab ai baca blog orang, kene tukar kat Indonesia baru murah? so ai pun ikut. berani mati hanya ade itu sahaja.. disebabkan kita nak pergi ke Danau Toba terus, tak lalu Medan, so ai kene tukar duit kat airport tu......... adoiii malangnya nasib sebab rate situ MAHAL gile. biasalah airport kan ? menyesal tak tukar awal awal kat Malaysia. so, korang tukar lah banyak sikit dari Malaysia tu yekk. sebab kat area Danau Toba takde money changer tauuu tauuu  ;(  Kat airport jugak ai ade beli simkad , nak call mak senang.  simkad sane panggil kartu tau. korang cakap simkad, ternganga pulak diaorang. HAHA harga dia murah jeee.. rp13ribu.
 
 simpATI namanya. ade lah sekali dua ai guna, call emak. then dah habis credit malas nak topup da. kuikuikuii... kalau nak topup, sane panggil PULSA  ;p



Ohhhh ya ai tak ajar lagi macam mane kiraan mata wang di Indonesia ni ye ? okay macam ni, kene follow rate yg korang tukar tau ..  rate ai 3.30, tukar di airport Medan, mahal kan? so, untuk kiraan ai macam ni, 

1juta rupiah = RM330
rp500ribu = RM165
rp100ribu = RM33
rp50ribu = RM16.50
rp10ribu = RM3.30

 (duit Indonesia ni main ribu ribu, dasyat!! kuikui)



Dapat tangkap tak macam mane kiranya? dapat kann..korang kan bijakk hewhehw ~ so nak mudah, lepas tu korang buat list down setiap ribu yang ade. senang. nak beli barang ape, nak tahu bape RM, boleh bukak list tu. senang kan?? ai buat list tu dalam kereta otw ke Danau Toba. hubby yang buat sebab ai dah paham cara kiraan, cuma hubby tak paham paham lagi, tu yang ai suh die buat. bila buat baru tahu macam mane kiraannya kan sayang? heeee ~ Okay perjalanan dari Medan ke Danau Toba mengambil masa 6jam. tapi jangan risau xde lah direct perjalanan kita..  sepanjang perjalanan 6jam tu sikit pun ai dengan hubby tak boring. dapat tourguide & driver yg kepala gila gila, asyik nak buat lawak sengal je. yang ai bengang, suka bagi teka teki menyakitkan hatii.. HAHA.. sedar tak sedar dah pukul 12pm, destinasi lunch kita pun sampaii.. di Permatang Siantar. Kitaorang lunch di Rumah Makan Beringin Indah, sini famous burung puyuh goreng. hey rangup kemain. sedap sedap. ai ratah cengitu jekkk.... disebabkan ai bersama fullboard tour, makan semua dah siap siap yekk. pentingnya tour Muslim ni sebab sini ade bangsa Kristian. hati hati makan korang, takut tak HALAL jekk.. tu pentingnya tourguide Muslim bersama kita. ;))

 go go hubby sedang buat list duit Rupiah ke Ringgit Malaysia. 
comel takk si pinky kalkulator aiols tu? heee~

 sila request dekat tour guide nak makan burung puyuh goreng ni bila sampai Permatang Siantar k? sedap gileeeeeeeeeeee

 ni kat depan kedai. kenyang tahap gaban dah ni. heee~ nampak tak kertas yg ai pegang tu? tu la refer rate harga ai. pegang kemana saja ye. senang nak reer bape RM ;)



Lepas makan, perjalanan diteruskan lagi.. sebelum tu kitaorang dibawa singgah ke kedai namanya PATEN. buat apa dekat sini? sini ade jual kacang kacang yang dibuat sendiri. nama kacang kacang tu unik sikit. teng-teng, ting-ting, tang-tang dan macam macam lagi. kelakar kan name die? masa awal awal ai dengar, ai dah gelak terbahak bahak. HAHA sebenarynya ada kisah disebalik nama nama pelik tu, sebenarnya itu nama anak anak tokey kedai ni. dia bagi name kacang kacang tu sempena nama anak dia. kuikuikuii... tapi ai beli jugakk. nak rasa kan.. heee ~ 1kotak harga rp25ribu. ai beli 6kotak jee. settle shopping sini, jom kita bergerak semula. tengah tengah jalan tu, kitaorang berhenti solat sekejap dan terus bergerak ke Parapat semula.

 dalam pinggan tu boleh rasa dulu. kalau sedap boleh beli. ai rasa semuanyaa tapi beli 6kotak je. HAHA

 tangkap gambar depan kedai satu kewajiban. HAHAHA

 haaa ni lah dia. si teng teng, tong tong, ting ting. bahhahahahha name gituu. kuikuii


oh ye, Danau Toba berada di daerah Parapat ;)) jalan di Parapat ni macam lereng lereng bukit, tepi korang akan nampak pemandangan Danau Toba. besttt. tiba sini dah sejuk daaa.. xyah pasang aircond, sila menikmati udara angin yang sejukkkk ;) bestnyaaaaaaaaaaa . . setibanya kitaorang dekat Danau Toba pukul 4petang gitu, terus kitaorang nak naik ferry menyeberangi Tasik Toba ni ke Pulau Samosir. macam mane ehh nak explain? HAHA Tasik Toba ni besarrrrrr. sepanjang 100kilometer. sebesar Singapura kata tour guide ni.  di tengah tengah tasik ni ada Pulau iaitu Pulau Samosir ni laaaa. okay ? heee ~ naik ferry ni bayaran dia rp8ribu. tapi kitaorang xyah bayar sebab dah termasuk dalam pakej. ai sekadar bertanya je kat tourguide tuh. hehehhe .. sebelum ferry berlepas, ada lah satu kumpulan budak budak tasik ni datang dok mintak sedekah dengan menyanyikan kitaorang lagu diaorang. lepas nyanyi mintak tips sorang sorang yg ade atas ferry tu. ai pun bagi la. tak sampai beberapa minit, budak budak tasik yg lain pulak datang menyanyi. makk aii. datang lagi? kali ni ai tak bagi. HAHAHA actually atas ferry tu hanya tour dari Pak Roy sahaja yang ade dan beberapa orang local yang ada di situ. berkenalan lah kitaorang dengan kumpulan dari tour Pak Roy tu. sampai sekarang masih berwasap. hyeeee kak Aida. hyeeeeee.. kak Aida dari Penang. heee ~  ;))


 atas ferry. tasik bergelora. sejuk sangat time ni. besttt. rindunyaa Danau Toba  ;(

 dikeliling tasik ni ada bukit bukau macam kat belakang hubby tu. time kitaorang pergi ni dah petang, so kabus tebal sikit. tak berapa nampak. kata Pak Roy, kalau tak, kita akan nampak biru + hijau jeeee.. hukhukhuk.. santeknyaaaaaaaaaaa

 kan.... kabus kan.. tapi walau berkabus, Danau Toba tetap cantik!!




perjalanan dari jeti ke Pulau Samosir tu boleh tahan jauh dan lama. ade dekat 40minit kot? angin tasik? sejuk ya aaaamaaattt. jangan cerita hubby. menggigil gigil dah dia.. siyes sejuk sangatt! beza tau dengan angin lautt. ni sejuk kuat heyyy besttttttt main tadah muka kat atas.. HAHA. air die biru jeeee... sesampai je kitaorang dekat Pulau Samosir tu, kitaorang taknak pergi dekat kuburan Raja Sidabutar tu, di perkampungan Tomok. taknak aaa ai nak pergi tempat cengitu, takutt. HAHA so kitaorang decide nak shopping saja di Pulau Samosir. ai jalan dengan hubby. berpecah kami dengan tour kak Aida tu...  okay lagi satu tips, kalau sampai di Pulau Samosir ni, mulakan dengan perkataan 'HORAAS" bermaksud selamat.. kalau peniaga dengar korang sebut Horaas dia akan dropkan harga sedikit. haa gitu..................

 
 ni la rupa deretan kedai di Pulau Samosir. kiri kanan depan semua kedai.


Shopping di Pulau Samosir? Ai TAK SUKA giler !!!!!! Ai sarankan jangan lah pergiii Pulau Samosir ni.. tolong laaaaaaaaaaaaaaaaaa.. kenapa ?  kat sini ada deretan kedai, banyak sangatt. semua barang dia lawa lawa. tapi sekali korang dah tanya berapa, dia pegang korang macam taknak lepas. heyy seram aiols tau ! mula mula ai tanya dari luar kedai je. senang terus blah. tapi sekali tu ai dengan hubby suka sangat dengan seluar gobos dia, ai tanya lah harga, ai masuk cuba untuk pilih, ai tanya harga dia taknak bagitahu, die suh pilih je. ai dah pilih, sekali bila ai tanya berapa dia cakap harga rp450ribu. korang tahu berapa RM? RM148.50 !!! giler ke hapeeeeeeeeeee.. seluar gini je kat Hat Yai hari tu baru RM25 je..  ai mula taknak, pastu die bagi kurang, kurang dan kurang, mendesak desak sampai ai tak boleh keluar dari kedai tu. ai nak blah, dia tarik tangan. heyy pantang betul la! siyes memang tak boleh nak lari dari kedai die. eiii geramm... last last ai beli jugak sebab malas nak kecah kecah. so harga seluar tu rp370ribu. bersamaan RM122.10. vangang sungguh !!!!!!! pfffffttt..  angin je. tapi dalam masa yang sama, seronok jugak dapat seluar.. ai is redha je laaaaaaaaaa


itu part nak beli seluar? kali ni ai cari FM pulak. ai jumpa FM yang ai suka. ai nak beli banyak bagi budak office. ai dah beli ingatkan murah seketul rp20ribu. rupanya kat tempat lain lagi murah. HAHA padan muka aku......................... lepas beli FM tu, datang seorang kakak, dia tarik tangan hubby ajak masuk kedai dia, paksa beli FM jugak. heyy dah kenapa aku nak kene beli FM lagi ni? kan dah beli kat kedai sebelah dia? hey anginn. ai tak nak beli. hubby duduk tercegat kat situ. ai tarik tangan hubby. si kakak tu pun tarik tangan hubby. korang dapat bayangkan takk? HAHA macam dia bini berebut seorang lelaki. HAHA siyes aaa... kakak tu memaksa kaw kaw. sampai ai tengking tarik muka masam pun die berani tak nak lepas tangan hubby! kurang ajar gile weiiii. last last hubby malas nak gaduh, die beli jugak seketul FM dengan harga rp50ribu. tau berapa ? RM 16.50. mau mengamuk aku dekat situ !!! aku marah kakak tu. semua orang dekat kedai tu aku marah! HAHAAHA  dan terus mood aku nak jalan lagi zero! terus aku blah, sepanjang jalan aku membebel lagiiii.. semua orang pandang ai, ade aku kesah? berniaga ape macam ni? main tarik tarik tangan , main paksa paksa. angin weii anginnnn satu badan!!!  terus aku mintak semua duit dari hubby. hubby hati tak keras aaaaa, die tak leh pegang duit. ai hati keras. meh ai pegang duit. kuikuikuiii

 
ni lah FM yang ai suka tu. tapi ade kejadian tak syok disebaliknya. hukhukhuk


Siyes ai TAK SUKA Pulau Samosir. so korang kalau nak pergi sane, xyah aaaaa. buat sakit hati jekk. ai ingat ai sorang je kena macam tu? rupanya orang lain pun kene. so, memang style peniaga di Pulau Samosir tu meniaga main tarik tarik tangan dan memaksa. choiiiii.... tak sukaaaaaaaaaa aaaaaaa.. siyes duit ai banyak habis di Pulau Samosir walau barang yang ai beli tak seberapa sebabnya kene ketuk kaw kaw.. menyampah peniaga Samosir !!!!

korang tengok, ai bawak balik satu plastik je dari Pulau Samosir ni, tapi kemain ai berabis kat sini. kurang ajar ahhh !!! tak sukaaaaaaaaaaaaaa  *tapi dalam gambar masih tersenyum gitu* hihihi






Kira kira
Tiket bas dari KL-Sentral ke LCCT (dua orang) RM20
Simkad Indonesia rp13ribu (covert duit M'sia RM4.30)
Air Teh Botol rp4ribu (covert duit M'sia RM1.30)
Rokok Malboro rp15ribu (covert duit M'sia RM4.95)
6xkotak kacang tumbuk di kedai PATEN rp150ribu (covert duit M'sia RM49.50)
Tips budak budak tasik rp2ribu (covert duit M'sia RM0.66)
21xketul FM Danau Toba  rp410ribu (covert duit M'sia RM135.30) *geram kene ketuk!!!
Seluar gobos 2helai rp370k (covert duit M'sia RM122.10) *geram kene ketuk!!!
T-shirt Lake Toba dua helai rp80k (covert duit M'sia RM26.40)
Seketul FM Lake Toba  rp50ribu (covert duit M'sia RM16.50) *geram kene ketuk!!!
Total RM381.01










Yang sampai sekarang aiols angin satu badan bila teringat kejadian di Samosir!!!
 signature ms eida

69 comments:

  1. haaa....ai is sgt sokaaa kalo ko update psl pegi jln2 okeh!!

    1. ai is jeles sb korg berdua..hahaha..mak ramai askar.. T______T
    2. tgk gambar je dah best giler mcm pegi sana sekali... :)
    3. best la senang citerrrrrrr :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha.. kak oii.. siap list down kan haaa.. kemainnn.. hahahhaha

      Delete
  2. ok dah baca...next entry plak...kihkihkih
    lajuu tak nory baca....
    hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh lajuuu nyee. ida yg update pon tak lajuuu... hikhikhik

      Delete
  3. EIDAAAAAA TGH AIM SELUAR/SKIRT CORAK CAMTU ... BUNTANG MATA TGK EIDA DAH PAKAI HAHAHAHA ...

    OICC TETIBA KOMEN TIADA KAITAN DGN PULAU SAMOSIR PULAK ... MENAKUTKANNYA PENIAGA MCM TU ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. seluar? askar tu ke? heeee~ berlambak dah kakk. cari jgn tak cariii . heee~

      Delete
  4. Assalamualaikum Eida, cantiknya danau toba ni. first time dengar tau. hehe. subhanallah. harap2 panjang umur, dapat ke sini. Sheila dapat bayangkan part tarik2 tangan tu. Boleh bawa gaduh tu. Hadoii sebab tu belum berani nak g Indonesia, sebab peniaga sana jenis paksa2 kan.. pasrah la kena beli mahal-mahal gitu tanpa relaaaa T_______T

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila... haa dtg la sini. cantikk.. sejuk mata memandang.. tapi tak yah g pulau samosir ni! hahahhahahhaa

      Delete
  5. assalam eida :) inta akak lagi x?? jmpa kat danau toba international cottage ... leh add fb akak??? nurkhuraishah abdul karim :) ... kes pulau samosir eida saaaamaaaaaa cam akak...kepong hubby yer sambil besopin

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam akak............. yeayy! akak komen blogg... ok ok dah approve akak. heee~ ida syak diaorang mmg aim laki laki kite jela.. hiuhhihi

      Delete
    2. Assalam ida,
      ahkak komen lagi :P
      nak refresh kengangan medan ni haaaaa
      sedeh pic medan akak sume lost, sob3
      setiap kali baca part tetarik memang bederau darah akak he3
      dok tebayang sampai ke laaaaaa niiiiiiiii

      Delete
    3. wasalam kak. jap jap akak cakap hilang??? dah kenapa boleh hilang?huwaaaaaa sedihnyaaaaa.. kalau ida jdk akak mau meroyan aku setahunnn HAHAHHA

      Delete
  6. eheheh..
    ingatkan sy ja yang mengamuk kat pulau samosir tu, rupa nya ada jugak org lain yang naik angin..
    mak sy di paksa beli baju mcm baju kaftan tu. time nak bayar, mak sy takde duit kecik.
    akak penjual tu tak mo pulangkan baki, tp dia suruh mak sy ambik lagi 1 baju dan tambah sikit lagi duit.
    kejadian sama mcm ida la.. tp ida tarik usben, sy tarik berebut mak.. hahahha..
    sy dah pesan kat mak, kalau tak berniat nak beli, jangan sentuh langsung barang yg diorg jual... tapi sebab kesian kan org tu dok panggil2 dia, sudahnya banyak duit yg keluar utk barang yg tak seberapa.. kalau pegi lagi lake toba, tak pi dah la si pulau batak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya aalllah? kene jugak ye? tak sukaaa kann pulau nii walau barang die semua cantik2. mencikk!!!

      Delete
  7. Seluar mahal tak tunjuk pun?
    Hehe.

    Kita gurau je ye Ieda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hekhekhek.. nak tgok ke? boleh je ida upload nnti.. khas tuk awak. kahkahakhakhh

      Delete
  8. ganazzz nya peniaga kat situ..mencekik darah betul.
    Tq utk info tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. giler vavi ganas diee.. tak suka... klu CPT nak g sni jgn g pulau samosir tau tauuu

      Delete
  9. Cantiknya lake toba..kalo aku pn bengang babe peniaga cmtu..ada ke patut nk paksa2 kite beli..mahal giler kot jual seluar tu smpai seratus lebih..hati keras pn bleh kalah ini kan yg hati x kental ek?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. babe ko kene kental babe.. xlame lagi nak pergi daerah lain indon kan? jgn tempat tu same ngan pulau ni sudahhhhh. ko kawal rapi si juna tu! hehhhee

      Delete
  10. Ya allah jeles nya dgn psgn sejoli ni honeymoon je.. tp bagys jgk senang yana nak review kot nak g sana kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..jgn lahhh jeles yana.. rejekiii ida sampai dulu.. nnti yana pergi bawak baby sekali yekk ;))

      Delete
  11. starting memang best tapi tue lar last tue yg tak best...so lepas nie beringat lar yerkkk ape2 hal selamat ulang tahun perkhawinan korang yeee. ....

    ReplyDelete
  12. pengalaman tue yang buat korng beringat lepas nie. ....so ape2 hal selamat ulang tahunan perkhawinan korng :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. beringat? aku tak pergi dah la Medan ni.. pergi tempat lain pulak. hekhekhek..

      Delete
  13. Wlupn dlm hati pns mmbara terbako nak meletup,bila nmpk kamera CONFIRM bibir senyum..kahkahkah..

    ReplyDelete
  14. aduh takut plak dgr citer eida ni.. tapi mmg tension kalau camtu.. sue pnah kna camni..kat malaysia la..time tu kat petaling street , hahaha...time tu tingkatan 3 camtu...kna paksa beli dgn cina situ :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kat sini petaling street la gaya berniaga cm sane.. ishk ishkk.. ade paksa budak form 3 beli? hahahha

      Delete
  15. salam, sama la i pun baru blk melancong kat Medan 15-18 Januari lepas. Betul x suka masuk pulau samosir. Peniaganya sangat xtreme... Dah tu mahal giler, nasib terlepas sebab bawa supir garang hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. kan... same kan. eii memang gitu la kott Pulau Samosir tu... xsuka.. wahh syok aa terlepas, ida ny esupir tak ikut kitaorang shopping.. hihihihi

      Delete
  16. aiseh...part kene ketuk tu yg xbest..part angin kuat sejuk tu syok baca..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha ade part bestt part tak besttt. redhooo ...hihihihi

      Delete
  17. Ya Allah..sabor je la..main paksa2 plak yeh?
    Kita org mesia ni xde plak paksa2 org dia beli brg ke hape kan..
    Yang nak tergelak tgk..~SIMPATI~ tu..
    hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. redha je ida kakk kene ketuk! huihuhuhu.. aah simPATI.. kukkuiiikuiii

      Delete
  18. nmpk menarik.. macam nak g je.. tp definately x pegi pulau PAKSA tu..hehe
    kelakar la nama2 kacang dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha PULAU PAKSA. kan dah dapat name baruu. hehhehehe.... ting ting tong tong teng teng... kahkahakhakahh

      Delete
  19. da masuk cerite holiday baru.. holiday lame pon tak habis bace lagi.. banyak tips.. lepas ni kalau nak pergi boleh la refer sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeee~ xpe fifi. baca ke tak baca.. ida tak kesahh hehhehee

      Delete
  20. alahaii memaksa pulak ye peniaga tu.. bw here.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hukhukhukk tak sukaaaaaaaaa.. tq bw ke sinii ;)

      Delete
  21. bengong gile la peniaga2 sana lapar duit, mntg2 diorg tau org msia ni kaya2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian pun ade .. mungkin ituew je rejeki diaorang kan. tapi tak sukaaa perangai diaorang tu pulak. xjadik nk kesian sangat laaa.. hahahhaha

      Delete
  22. hey, apa main2 tarik2 tangan orang & paksa2 beli ni.. haipppp.. biasa orang tu..

    hangin2 pun gambar senyum.. hahaha.. terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpee zana. haip haip babap diaorang nii. hehehehhee

      Delete
  23. 381 je sehari.. klau x beli brg sgt mesti lagi murah..medan a must go >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha murah jeeee... tapi dik jgn lupe masukkan duit tour... entry supir dah baca ke belum? hekhekhekhe

      Delete
  24. Hi sis.. Suka sgt dgn cite di atas.. Blh bg contact no pak supir tu x? Coz end of august nk jenjalan kat sana dgn kenkawan, tanpa hubby di sisi.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis, nk no contact supir? perasan tak di awal2 entry ade link untuk info tour guide? boleh klik link tu info mengenai supir ade di sane yekk ;))

      Delete
  25. Salam. Tq for sharing banyak info berguna yang boleh saya guna untuk plan trip ke Lake Toba bulan November ni. Kalau sudi singgah blog saya Waktu terbaik minum air kosong

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. most welcome kerana sudi jadikkan blog ida as panduan. hehhehe okay ida datang jenguk nnti ;))

      Delete
  26. Salam. hari ni AA buat promo utk Big Card. So mmg aim nk ke Medan la 1 fmly. Hrp2 berjaya dapat tiket.hahah.. Kena refer entry ni la lps ni kalau jadi nak pegi.hihih..

    ReplyDelete
  27. Oh ya lg 1.. kalau nk ke Medan better pegi time cuti sekolah atau hari biasa ye agak2 ikut pengalaman ida? sbb sy nak beli tiket utk cuti sekolah nov next yr.haha.. setahun lagi nk menyampai.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida dulu pergi time weekdays biasa...... sunyi sikit laaa.. klu cuti sek meriah kott.. hehehehe.. xpeee sabar menunggu yaaaa

      Delete
  28. Maafkan perniaga tu mereka perlu banyak belajar lagi menghargakan pelancong

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita maafkan dia saja. tapi rasanya mmg style diaorang berniaga begitu huhuhuhu

      Delete
  29. Pesawat AirAsia QZ8051 Sudah tiada

    ReplyDelete
  30. Salam..trip bajet ke bandung!
    Jom pegi bandung only RM235 per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *D'fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    Day4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    Hotel facilities:
    -Aircond
    -Free Hot spot / wifi
    -TV cable
    -Free Breakfast Buffet
    -Hot & cold water
    -Free parking

    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast

    transport facilities:
    * bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
    * include petrol / minyak
    * include parkir
    * include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu

    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    Service insya allah memuaskan
    Your comfort is our priority


    Term and condition :
    *included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *rate is not included entrance fee
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~235rm per person
    kalau 4 pax~275rm per person
    kalau 2pax~395rm per person
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact jika ada sebarang pertanyaan di :
    email : touramanahbandung@yahoo.com
    call : +62 88 12057848
    whatsapp +62 838 2178 9103
    bandung-indah.blogspot.com
    facebook page : Bandung Amanah Tours & Transport

    ReplyDelete
  31. bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/



    PAKEJ PELANCONGAN BROMO

    Surabaya - Bromo - Malang / Batu - Surabaya via Tanggulangin

    HARI 1 :

    Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)



    HARI 2 :

    Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.



    HARI 3 :

    Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.



    HARI 4 :

    Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas







    Mrs EVI



    +6281 233 917 870



    info@javatravelline.com



    www.javatravelline.com









    mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

    ReplyDelete
  32. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  33. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  34. Hi semua...saya asli orang Medan..bila nak ke danau toba jgn hanya singgah ditempat perniagaan tomok..kakak masa tu ada di tomok..orang2 disana memang suka paksa untuk beli..tp kakak tak tau disamosir banyak tempat wisata yg tak dijelajahi..singgah ke tuk tuk dan pilihlah menginap disana..sebab disana banyak turist kulit putih..tuk tuk is better place to spend time in samosir..best place for honey moon also..

    ReplyDelete
  35. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
    whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
    ig: @percutianbajet

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. DAY 1 : MEDAN – PARAPAT
    Arrive in Kualanamu International Airport you will be met by Tour Guide. After meeting service drive to Parapat via Pematang Siantar. En-route you will enjoy a nice view of palm and cocoa estates. Lunch will be served in restaurant. Stop over at Paten Shop for buying the local product and enjoy relax. HORAS … !!! HORAS … !!! Arrive in Parapat you will enjoy the second largest lake in the World “ LAKE TOBA “. Check In at hotel and Dinner at hotel at restaurant.

    DAY 2 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – PARAPAT – BERASTAGI
    Breakfast in hotel.In the morning by boat / ferry cruise to Samosir island to visit Tomok village to see the ancient tomb of King Sidabutar. Shopping Tours. Afternoon return to Paparat and lunch will be served at restaurant. After lunch drive to Berastagi through Simarjarunjung valley and enjoy ginger tea and fried bananas (personal expenses). Stop at Sipiso Piso waterfall to see this magnificent 110 metres tall waterfall drops from Karo highland with back ground the view of Lake Toba. Proceed to Berastagi to visit the central fruit market to buy tropical fruits, vegetables and flowers. Check In at hotel and Dinner at restaurant.
    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    Breakfast in hotel. Drive to Medan via Sembahe windy road and enjoy a nice view from Puncak Sibolangit. Arrive in Medan to visit MAIMOON Palace to see the Palace of the Sultan of Deli which was established on 1888 and Grand mosque at Jalan Mesjid Raya. Lunch will be served. Afternoon Medan shopping tour at Pasar Ikan Lama, Medan Mall, Bika Ambon, Kue Lapis, Etc. Check In at Hotel and Dinner at restaurant.

    DAY 4 : MEDAN – DEPARTURE
    Breakfast at hotel. Free until transfer to airport for flight to next destination. TOUR END

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page