Friday, January 10, 2014

Percutian ke Hat Yai, Thailand DAY 2 PART 2



 


Entry sebelum ini,
1) Teaser Hat Yai (klik)
2) Percutian ke Hat Yai, Thailand  DAY 1 (klik)
3) Hotel Murah di Hat Yai, Thailand (klik)
4) Percutian ke Hat Yai, Thailand DAY 2 PART 1 (klik)



Ahad 22hb Disember 2013

mari lah kita sambung part 2 iaitu sebelah malam nye pulak. heee ~ masa di Floating Market, si driver tuk tuk ada sebut sebut night market, night market. ai syak Night Market macam kat Krabi dulu tuuu. ai suka la.. so deal malam ni nak pergi Night Market Hat Yai. seperti biasa, turun lobi ade je tuk tuk yang sedang menanti. cakap ke dia , "Night Market please". ececececece.. dari Aloha Hotel ke Night Market Hat Yai yang ai sendiri pun TAK tahu kat mane, tahu tahu je dah sampai? HAHHA berapa THB ehh? ai tak tahu sebab AnnaJuna yang bayar. kuikukuii. tapi siyes. TAK BEST langsung Night Market Hat Yai ni. baju ntah pape. ai tak minat aaaaa. misi kitaorang malam ni nak cari baju Thailand. ingat nak pakai sedondon tuk aktiviti esoknya? tapi tak de pun ,. sehelai pun TAK jumpa. biar betikk ni ??

 ni keadaan di Night Market Hat Yai, selain baju ada jual makanan. makcik muslim. dia jual pulut ayam , ai konfius kenapa ai tak beli? sebab pulut ayam orang kate sedap! ruginya ! tapi kulit ayam dia sedap sangatt. hubby beli. rangup !

nanti korang beli tau pulut ayam ni. adoii menyesal menyesal.... ;(

akak ni tengah buat Crepe Cream. nampak menyelerakan. ai pun beli. memang sedap tapi manis gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. kene kencing manis hakuu ni kang.. HAHA makan satu pastu buang. sebab sorang pun taknak makan. bazir bazir  ;(



disebabkan sini adalah BOSAN, kitaorang amik keputusan nak pergi ke Lee Plaza. ada seorang abang masa di hotel ada cakap, situ malam happening. so kita pergi sane k? tahan tuk tuk lagi sekali. haaa kali ni ai bayar. so ai tahu berapa THB dari Night Market ke Lee Plaza. hehehehee. cuma THB20 sahaja seorang. hewhehwhew. sampai sampai je area Lee Plaza, heyy memang best gile....menyesal TAK pergi awal awal lagii. banyak nyee kedaiii. ohh yeayyyy ! banyaknyee bajuuuuu.. mata ai dah berpinor time ni.. HAHA. Sini semua ada k? baju,fm,beg ala ala dueter tu, semua laaaaaaaaaaa. syok! ayuh bershopping yeayyy !  apa yang ai beli? mesti korang nak tahu kan..., ai beli ni sahaja, untuk hari ni laaaa ;p

ai beli FM, ai beli Tshirt tuk family ai, ai beli seluar & tshirt yang ai pakai tu tuk aktiviti esok.
 hehehe. memang pergi Hat Yai ai tak bawak banyak baju sebab dah plan nak beli kat sini jeww



Lepas shopping, mari kita makan. dah lapoooo. ai ajak diaorang makan kat gerai famous. rata rata semua blogger yang pergi Hat Yai mesti suruh pergi makan kedai ni. Nama kedai? Ntah. tapi die depan Hotel Lee Plaza. Satu satunya kedai tepi jalan Muslim yang jual Nasi lemak ayam dan Teh Tarik Hat Yai. mintak menu lain? tak de harap maaf. heeeee ~ 

 tu dia nasi lemak ayam. tak tahu apa yang sedap sangat. sambal kot? teh tarik dia sedap. kaw. hubby order yang panas, ai order yang sejuk jew. murah jewww.  nasi lemak ayam satu pinggan THB45, Teh Tarik Hat Yai THB20,, makan bersempit sempit sebab giler ramai orang! hukhukhuk


ini WAJIB. sebelah kedai nasi lemak ayam tadi, ada jual pulut mangga! ramai blogger yang suggest kedai RABIAH ni sebab muslim. so ai pun beli. malam pertama ai beli satu. malam kedua ai beli lagi. hey hey heyyy sedap ya amat !! mangga dia sangattttttt manis........... sedap wehhh! THB50 jewww 



Lepas makan, gedik gedik nak try balik hotel dengan jalan kaki. sebab dekat je sebenarnya cuma TAK tahu jalan, asyik naik tuk tuk jee kerjanyaaaa. hihi. so kita try test yeeekk.. Juna fikir jalan.. ikut map. tapi HAHAHA (gelak dulu boleh?) sebabnya, Juna bawak jalan jauhh.. berpusing pusing. basah ketiak woiiiiii.... HAHA (padahal ai dah tunjuk jalan betul da, xmo dengar kan? hihihi) tapi agak best jugak laaa sesat dulu sebab nya dapat merayau rayau di sekitar Hat Yai ni..... suasana malam gituuukkk. sampai hotel area pukul 10pm. letak barang, terus ai mentidooooooooooooooo kan diri..  tak sedar bila hubby tido. sorry sayang. letih sangatt ni..... hehe




Kira kira
Beli kulit ayam di Night Market Hat Yai THB40 , (convert duit M'sia , THB40 x 0.1042  = RM4.20)
Beli crepe cream di Night Market Hat Yai THB30 , (convert duit M'sia , THB30 x 0.1042  = RM3.10)
Naik tuk tuk dari Night Market ke Lee Plaza seorang THB20 , empat orang THB80, (convert duit M'sia , THB80 x 0.1042  = RM8.30)
Beli pulut mangga 1bungkus di gerai depan Lee Plaza THB50, (convert duit M'sia , THB50 x 0.1042  = RM5.20)
FM (3pc THB100) THB300 , (convert duit M'sia , THB300 x 0.1042  = RM31.30)
6pc Tshirt Hat Yai, (sehelai THB150) THB600 , (convert duit M'sia , THB600 x 0.1042  = RM62.50)
Seluar Hat Yai THB250, (convert duit M'sia , THB250 x 0.1042  = RM26.10)
Supper di kedai Teh Tarik Hat Yai depan Lee Plaza , THB130, (convert duit M'sia , THB130 x 0.1042  = RM13.60)
Total RM154.30









Yang rindunyaa pulut manggaaaa diaaaaa, *terliur*
 signature ms eida

34 comments:

  1. Montok2 mangga tu...sedapnyer...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. montok sangat! dah la murah! tapi syg xleh bawak ke luar msia.. huhuhuhu

      Delete
  2. Assalamualaikum ida. bestnya memborong kat Hatyai! dah lama cari pulut mangga yang sedap, semuanya tak sedap huwaaaa. terliur tengok gambar tu idaaaaaa. cam mana ni? T_____T"

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila.. terliur? macam mane? senang je. suh hadi g beli pulut mangga ni.. ade je jual kat mall. hehehhehehe

      Delete
  3. aduyaiiii....boleh plak ko duk tayang gambar makanan kat sini...
    terliur dahnii...
    crepe cream tu macam menarikk je....
    sini takde jual ek...hehehe...

    Lee Plaza tu mmg tempat shopping kan, bestnya......

    ReplyDelete
    Replies
    1. crepe cream tu? manis gileeeeeeeeeeeeeeeeeee noryyy........ siyes!!!

      Delete
  4. Replies
    1. haruslah sakan! udah kate bercutii. hehehehheheeeeee

      Delete
  5. sedapnye pulut mangga..!!
    kalau pegi lagi nak kirimmmm..
    hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kirim? basi kang santan tu kalau lame lame. hahahhaha.. akak kene pergi sendiri nii. hehehhe~

      Delete
  6. nampak sedap air teh tu...buih berbukit lagik... hehehehe :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. air teh tarikh tu kaw giler... kemain berlayer layer. hahahhaha... sedap! ke kitaorang dah haus time ni? hahahhahaha

      Delete
  7. aiiii cungggg nyaaa seluar biru tu.bekenan tengokkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... selesa pakai iye cikji.. nti g sane beli la. heeee~

      Delete
  8. thai mmg terbaik pulut mangga nye....hahahah manis2 mangga

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.................................... ida suka laa pergi Thai.. nak pergi lagiii tapi tu laaa takuttt .. hihihihi

      Delete
  9. makan tak berhenti mek ieda nih, bdn kecik jerk.. hai ieda, zura la yang nmpk ieda kt kedai hardware tu tp malu nk tego...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik? HAHAHHAAH.. celah mane keciknyee zura.. gabak dah nii.. hahhahhaa... iyee pasni tegur tauu.. ida ni tak cam sangatt.. kuikuiii

      Delete
  10. Pulut ayam tu kedah pun famous murh jugak kt pasar malam ayer hangat daa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayer hangat tu kat mane milaaaaaaaaaaaaaa.. hehhee

      Delete
  11. Aah kn?dh kenapa ko x beli pulut ayam tu?sblom pegi beriya ckp nk try kn?byknyeeeee die habis duit mlm tuuu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpee.. mungkin aku dah nampak pulut mangga kot dulu. tu yang tak heran pulut ayam. hahahahhaha.. ececece~ ko lagi bnyk habiskan kan kannnnn

      Delete
  12. best nya,,,, dapat p thaild haha... bila nak p sana ek... siapa lagi yang penah p sana...
    http://mnj-officialblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. sedapnya pulut mangga! tapi xberpeluang lagi rasa yg betul2 dari thailand. selalu mkn dkt pesta thai dekat malaysia je. haha

    ReplyDelete
  14. hehehehe.. thai punya kaw. ada peluang pergi la. hehehhee

    ReplyDelete
  15. seluar eida tu murahnya .. kat sini mahal... huhuhuhuhu ... bestnya kalau dapat pg sane...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sane murah kak...... ida pulak tak bawak byk uwang klu tak nk beli gak borong.. hahhahahaa

      Delete
  16. murah seluar ko beli, eee tahu pesan awal-awal dekat ko

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la aku pulak lambat perasaan kat IG. huhu. xpe next time ko g la. hehehe pastu borong banyak2 k.. heee~

      Delete
  17. Pulut mangga rabiah masuk dalam list hahahha depan lee plaza eh...nak tgk kot2 dekat ngan hotel kami leh jln kaki je 1st day sampai kan...yeahhhhhh nasi lemak tu yummmm sedap yeeee haishhh x sabar nak pi plak huwaaaaaaaaa nexxtttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulut rabiah is a MUST kak hoii jgn tertinggal dalam itenary yeeee hehehehhe ~

      Delete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in | Top of Page